Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Méghogy egyhangú volt az utcakép az 1960-as, 1970-es években. Volkswagen Type 3 kombi (DT 83-18), Fiat 850 kupé (IB 06-66), Mercedes W111 (CR 50-91), s egy Opel Rekord C (BD 25-51)
Ha ezekben az autókban nem volt szervo,vagy valami őrülten leáttételezett kormányű,akkor fogalmam sincs,hogy tekerték el benne a kormányt ezekkel a széles abroncsokkal. Vezettem sima 344-es Csepelt, épp elég volt annak tekerni a kormányát....
Segítséget kértek tőlem, hogy találjak képeket arról az összkerékhajtású Csepelről, amelyet 1969-ben Iránban az Entrepose csővezeték-építő vállalat használt.
Az Afrikában megszerzett tapasztalatok birtokában a Csepel újabb fejlesztéseit 1971-ben tesztelte. Egyiptomban Csepel D 446 típusú tartályos gépkocsival, Kuvaitban és Irakban pedig Csepel D444 típusú tehergépkocsival folytatódtak a sivatagi vizsgálatok.
A képen egy speciálisan felkészített Csepel D344-es látható 1963-ban.
1963-ban a Nyugat-Afrika expedíciót Csepel D344 típusú összkerékhajtású tehergépkocsival, D450 típusú műhely gépkocsival, Ikarus 311 és 630 típusú autóbuszokkal teljesítették, a MOGÜRT, az Ikarus és a Csepel Autógyár szervezésében.
Biztos vagy benne,hogy ez a tibeti gép?Nézd meg,a fülke dupla tetős-az első hid hajtott-ez inkább 344,nem 420..inkább afrikai üzemre tervezett gép lehet..
Mikor Kádárnak jelentették, hogy Losonczi továbbra is ragaszkodik az amerikai szolgálati autójához, annyit mondott : Hagyják.
És tényleg így is maradt.
De azután persze Losonczi is váltott, mert az amerikai autói kezdtek öregedni, meg a kíberek is folyton csesztették, hogy már a sarki újság árús is tudja, hogy csak Ő jár egyedül amerikai kocsival és ez nem biztonságos.
Mercedes 450 SEL-re váltott.
Senki nem járt olyannak csak Ő.
Kádár 90%-ban MB-280-nal járt, bár néha használt 350-es Merciket.
Losonczin kívül volt még 450-es Merci a pártgarázsban, de azokkal nem járt senki hanem delegáció kocsik voltak.
Kíváncsiságból rákerestem, 79 februári, szóval inkább PJ vagy PK volt eredetileg. Persze 2101-esen a ZA is korhű, a fekete műszerfal meg úgyis csak a vérbeli szegecsszámlálóknak tűnik fel :)
A szlengben fakabátnak hívták az őrbódét. Régebben láthattál ilyet a laktanyák előtt is. Annyira szűkös volt, hogy az őr csak állni tudott benne. Ez a fából készült alkalmatosság védte az őrt az időjárás viszontagságaitól, más kényelmi funkciót nem szolgált. Innen ered a kifejezés.