Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
ilyen brikettáló gépem van és egy olyan kérdésem lenne hogy egy fűrészpor szárítót szeretnék hozzá 50kg/h a gép teljesítménye tudna valaki ajánlani valamit hozzá?
Üdv! Nekem 60mm a brikett átmérő, a csiga eltörése előtt 20as lyukkal, most 25ös anyag lett ráhegesztve, így vissza kellett venni a fordulatot, mert annyi kormot termelt a furatba, hogy eltömődött és a gőz-füst keverék nagy durranás mellett tudott csak távozni. Akkor ezzel a motorral nem nagyon bővíthetem az átmérőt. Lassan odaérek, hogy teljesen új alappal kell indulnom és másik gépet kell építenem. Valószínű, hogy a mostani váz sem bírna ki nagyobb terhelést, mert amikor vizesebb picit és hallani hogy fogdossa a motort, a vázat is tekergeti becsülettel...
Az a csigavég igen erősen terhelődik, sokszor eltörik ha túl rideg az anyag.Én úgy oldottam meg hogy cserélhetőre készítem a végződését és szívós anyagból csinálom.
Most még mindig nem írtad mennyi a jelenlegi brikettátmérő. 70 mm átmérőhöz már 11 kw motort tettem és volt pillanat mikor még azt is megfogta.Számítani kell arra ha növeled a csövet ki kell bírni a csapágyazásnak , hajtóműnek.
Csőanyagot Röszkéről hozatok króm-molibdén ötvözettel ami nemesíthető legalább 55 Hrc-re. De lehet kisebb széntartalommal csak akkor cementálni (szénnel dúsítani kell legalább 1.5 mm mélységben) .Ezt ha megedzik 60 Hrc keménységet is elér , ilyenből csinálom a csigavéget.
A horony az nagyon lényeges, én is hegesztettem már keményfémmel de utána jó sokáig dörgöltem kézi lyukköszörűvel hogy síma legyen , belül meg gépi lyukköszörűvel adtam meg a méretet. Most azt nagyon különlegesre készítem ,ahhoz pedig komoly gép kell.
"Az anyag megforgását gátló hornyok készítéséhez nincs gépem, de arra gondoltam, hogy horony helyett belehúzok keményfém elektródával 6 csíkot. " nem egyértelmű, de a préselendő anyag csiga által a csőben való megforgását gátolni...
Üdv! Ma már volt olyan óra amikor csak tankolni és a kész anyagot kazalba rakni kellett, aztán bumm! Lövöldözésen kívül mást nem csinált a gép... szétszedés után a következő fogadott:
Letörte a csiga végét.... Kijavítottam, kapott másik végződést, működik megint, de még mindig nem az igazi. Miután apróbbra darálom a szalmát, már több készül óránként mint korábban, de azon töröm a fejem, hogy át kell alakítanom, hogy vastagabb legyen a késztermék. A préskúp is ki van öblösödve ahol a csiga utolsó levele van, azt is javítani kellene, arra gondoltam, hogy vastagabb csigát és vastagabb csövet készítek. 7,5kw-os a motor, ez milyen vastag brikettet tudna kinyomni? Milyen anyagot vegyek pl a csőnek, amit ki tudok esztergálni, majd edzeni? Az anyag megforgását gátló hornyok készítéséhez nincs gépem, de arra gondoltam, hogy horony helyett belehúzok keményfém elektródával 6 csíkot. mi a véleményed?
Régóta figyelemmel kísérem a bejegyzéseket,sok hasznos dolgot irtatok le.Új helyre költöztem és felhagytam a brikett készítéssel.A felszerelésemből meg maradt egy nedvesség mérő,ami nagy segítség volt. .Eladnám ha valakit érdekel.Fotót privátba küldök.
Igen, akkor is kell piszkálgatni, szorítani-tágítani de ha összejönnek a szerencsés dolgok mint anyagfajta, nedvesség , csiga fordulat , csőhőmérséklet akkor néha fél -1 órán át nem kell piszkálni.
Az állandó rugóerő stabilizálja valamennyire? vagy akkor ott a rugó szorítását kellene állítgatni? Bocsi hogy ennyit kérdezek, de nem teljesen világos a dolog, mert ha szerelek rá rugós szorítást, az is egy bizonyos mértékben szorítja, de ha engedni kellene akkor csak a csavarok visszaeresztésével tudnék engedni rajta.
Úgy van ahogy írod, zárt helyen csakis füstelszívóval lehet, ez a rosz a csigásnál.Ha alkalmaznál cső után egy stabilizáló csövet ami be van vágva 3 vagy 4 részben és szorítható erős rúgóval akkor stabilabban dolgozik a gép.
A napraforgóocsú olajos és csúszik, abba a csőbe beszorul a szalma is a fűrészpor pedig még jobban.Hidraulikusnál esetleg szalmára lehet kicsi és rövid kúposág, de az értékét úgy kell kikísérletezni .Én nádat nyomtam és az sem egyforma volt nem mindegy hogy egy éves vagy két éves az anyag meg az is számít hogy milyen földben termett.
Üdv! Eddig kb 1 tonna normális brikett készült, meg még legalább ennyi selejt is. :D Gyűlnek a tapasztalatok, de ami elszomorít, hogy egy percre se lehet otthagyni a gépet, örökké babrálni kell, lazul, szorítok, feketedik eresztek...
Ahogy végigolvastam a fórumot, nem sok szó esett a fordulatszám fontosságáról, csak hoyg 200-250 körül legyen és jónapot. Nálam egy frekvenciaváltó lett felszerelve, és ha vizesebb anyag kerül a gépbe, 250es fordulat körül lövöldöz, de ha leveszem 210re, minden gond nélkül készíti a brikettet, de a szárazabb anyaggal már ez a fordulat nem jó, szétesik az anyag ahogy kiér a szorításból. Nagyon finom beállításokon múlik a boldogság, azt tapasztalom. Csináltam komoly füst és gőz elvezetést, mert az asszony már nem akart beengedni a lakásba, olyan füstszagú voltam. :D
lehet én irtam rosszul mert ebböl kiszedhető, én azt gondoltam magának a fejnek, de állítható is 15 századot de ettöl függetlenül a fürészport ugy kellett kifurni belöle
nádnak, szalmának kb mekkora szükítés kell kisebb v nagyobb mint a napraocsunak
Azt a fejet úgy kell megkonstruálni hogy lehessen cserélni benne betétet, ha az egész fejet cserélni kell akkor kókler volt a gyártó. Már többször mondtam automata szorító nélkül nem profi a hidraulikus gép.
valaki tudna nekem abban segiteni akinek már van tapasztalata hogy hidraulikus brikett gépre szeretnék fejegységet szalmára és fürészporra. jelenleg ami van az napraforgo ocsura tökéletes, azzal lett kiprobálva de azt szépen viszi pont el lett találva, viszont a fürészpor ugy betömödött, hogy ki kellett furni belöle.
kérdezgettem a témában és azt mondták elméletileg elég a fejet lecserélni, hogy jol müködjön
esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban hány tizedes v százados szükités kell hozzá
várom válaszaitokat további szép estét mindenkinek!