Keresés

Részletes keresés

Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.18 0 0 132

Előző hozzászólásom csonkítatlan verziója (az internet belenyúlt az előzőbe):

 

Kedves Levelezőtársaim!

 

Magam is csatlakozom a "koporsószökevény" szó definíciós vitájához. Számomra ez a szó nem az időseket jelenti, hanem azokat az ember(?)társainkat, akik csak azért váltanak drága jegyeket rendezvényekre, utazásokra (pl. a szárnyashajóra is), hogy az utazás, rendezvény, közben lerészegedve másokat zavarjanak, zaklassanak, botránkoztassanak. Számomra ők a koporsószökevények, mert életüket már csak kölcsönbe kapták a haláltól - kiszöktek még egy rövid időre a koporsóból, melybe rövidesen a májzsugor és egyéb szépségek fektetik őket.

 

(Idős emberek megjelölésére eddig csak a "kriptaszökevény" szót hallottam - használni eszembe sem jutott még soha...)

 

Ezúton is bocsánatot kérek minden kedves idős Olvasótárstól, akit másokétól eltérő fogalomalkotásom miatt megbántottam. Nagy tisztelője vagyok mindenkinek, aki egy tisztességes életet leélve eljutott a bölcsességnek azbizonyára nincs...)

 

Üdvözlettel:

Virág Zsófia

Előzmény: Vizsó Rágfia (131)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.18 0 0 131

Kedves Levelezőtársaim!

 

Magam is csatlakozom a "koporsószökevény" szó definíciós vitájához. Számomra ez a szó nem az időseket jelenti, hanem azokat az ember(?)társainkat, akik csak azért váltanak drága jegyeket rendezvényekre, utazásokra (pl. a szárnyashajóra is), hogy az utazás, rendezvény, ka haláltól - kiszöktek még egy rövid időre a koporsóból, melybe rövidesen a májzsugor és egyéb szépségek fektetik őket.

 

(Idős emberek megjelölésére eddig csak a "kriptaszökevény" szót hallottam - használni eszembe sem jutott még soha...)

 

Ezúton is bocsánatot kérek minden kedves idős Olvasótárstól, akit másokétól eltérő fogalomalkotásom miatt megbántottam. Nagy tisztelője vagyok mindenkinek, aki egy tisztességes életet leélve eljutott a bölcsességnek azbizonyára nincs...)

 

Üdvözlettel:

Virág Zsófia

gazo2 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 130
Kedves Levelezőtársam!

Úgy tűnik, hogy nincs lényegi nézetkülönbség közöttünk, ha mindketten jónak tartjuk Baja bekapcsolását a szárnyashajó járatba. Talán nem ugyanazt a honlapot néztük. Én a mahartpassnave.hu-ban a "Program szárnyashajók" között találtam meg a bajai járatot. Szerintem a hajózásban laikus emberek nagy részét nem zavarja, ha valahol szerepel a menetrendi hajójárat megnevezés. Én észre sem vettem, pedig hajdan kajakkal rengeteget jártam a Dunát. (Sajnos rég volt, nem tavaly.)

Szerepel a teljes program: indulás a pesti Vigadó térről 8 órakor, érkezés 10.30 körül Bajára. Lovaskocsi, szerb templom látogatása, városnézés, ebéd a Sobri Halászcsárdában, Élet a Dunán kiállítás megtekintése a múzeumban. Felnőtt jegy: 14.990.- ft, gyerekjegy (2-14 évesig) 7.490.- Ft. 2 év alatti gyermeknek a teljes program ingyenes. (Gondolom ebédet is kap, vagy ha a halászlé még erős neki, hozhat az édesanyja cumisüveget.) A visszaút: Bajáról indul a hajó 16.30-kor, Pestre érkezik 19 órakor.

Maga a "koporsószökevény" megjelölés engem nem zavar. Tisztában vagyok ugyanis, hogy az emberi élet véges, és belenyugszom, hogy én már a másik végén vagyok. Ennek ellenére talán jobb lenne, ha a szakzsargon nem a "koporsószökevény" megjelölést alkamazná. (Tudnék egy-két tippet adni, de talán most mellőzöm.) Végződjön kissé vidámabban ez a bejegyzés! Elmondok egy ideillő igaz történetet:

Valahányadik Lajos francia királyról - most nem nézek utána, talán a Napkirályról - köztudott volt, hogy nagyon félt a haláltól. Az egyik vasárnapi misét a következő textussal kezdte az abbé: "Minden ember halandó", majd látva, hogy a királyt ájulás környékezi, így helyesbítette az igét: Bizony, Felség, majdnem minden ember halandó. Erre a meglepő kijelentésre viszont a hívek megrökönyödését kellett tapasztalnia. Legott megadta a magyarázatot: Mert tudjuk, hogy Illés próféta élve, tüzes szekéren vitetett fel a mennyekbe. Így aztán valahányadik Lajos király is, meg a hívek is megnyugodtak.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Mwin Creative Commons License 2009.03.17 0 0 129
Zoli bácsi, passz, a szállodahajósok szóhasználata, ekként jelölik meg az utasaikat-kortól, nemtől függetlenül.Azt már én teszem hozzá, hogy a hajók közönsége túlnyomórészt az idős, és a nagyon idős korosztályokból kerül ki.
A szárnyashajóhoz: nem a szárnyashajó ellen vagyok, nem is a bajai idegenforgalom ellen- de azt, hogy negyedévente egy-egy hajót(ami egyébként programhajó-így is szerepel a Passnave honlapján) menetrendihajójáratnak nevezzenek, az nem más, mint nagyzolás, a tények megmásítása, röviden hazugság
Előzmény: gazo2 (128)
gazo2 Creative Commons License 2009.03.17 0 0 128
Kedves Levelezőtársaim!

Baja városa - éppen kivételes természeti adottságainál fogva - az idegenforgalom irányában találhat kitörési pontot. Érdemes mindent megpróbálni. Hozzájárulhat a kitöréshez a szárnyashajó vagy szállodahajó program. A bevált Budapest - Esztergom járatok mellett Mohács és Kalocsa hasonlóképpen gondolkodik. A hajóporogramra is ráillik a mondás, hogy a puding próbája az, hogy megesszük. Miért ne lehetne a majd 2 milliós fővárosban 60-80 ember, aki megkockáztat egy szárnyashajózást egy bajai kirándulással, városnézéssel, bajai halászlével összekötve? Én még a hajózásért is megtenném, hiszen soha nem ültem még szárnyashajón. Vannak nálam rátermettebb, tanult szakemberek, de ha éppen nem érnének rá, én vállalom a látogatóknak a városvezetést. (Ingyen.) Ezen tehát biztosan nem múlik. Azt hiszem egy tartalmas, színes programra, egy jó bajai halászlére lesz jelentkező.

Inkább nyelvészeti téma, megkíséreltem utánanézni:
A szakirodalomban nem találtam a "koporsószökevény"-nyel kapcsolatos utalást. Az internetes keresőben található idézetek szerint a metafora (összevont hasonlat) általában arra vonatkozik, hogy az idős emberek, akiknek már koporsóban lenne a helyük, tulajdonképpen megszöktek onnan, orvul halogatják ez elmúlást. Hogy mely életkortól válunk koporsószökevénnyé, - rövidítjük meg a fiatalabb nemzedéket a nyugdíjjal, az elfogyasztott élelemmel, a végzett munkával stb. - arra nincs utalás. Olvastam egy nagyvállalat nyilatkozatát, hogy büszke a munkatársak 32 éves átlagéletkorára. A munkaerőpiacon egyre korábban válik az ember koporsószökevénnyé. Az előbbiekből következtetem, hogy a jelen helyzetben valamivel a 32. életévünk betöltése után válunk koporsószökevénnyé. Hogy a szakzsargon szerint mikor, arra előre is megköszönöm a választ.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.17 0 0 127
Tényleg szép lenne... De nem nekik írtam.
Előzmény: Mwin (126)
Mwin Creative Commons License 2009.03.16 0 0 126
Szép, bárcsak a városvezetés által vizionált szállodahajó koporsószökevények (ne tessék nekem esni, ez a szakszargonban a nevük, és én csak idézek, nem pedig véleményt mondok) is így gondolnák...
Előzmény: Vizsó Rágfia (125)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.16 0 0 125

Kedves Városvédők!

 

Elkészült a város(kép)rombolás témájában írt versem pozitív párja - megírásának apropója a "Szép Magyarország" verspályázat. Versektől nem ódzkodók számára íme a link:

 

Vízparti gondolatok bajai nyáresten

 

Üdvözlettel:

V. Zs.

csabax Creative Commons License 2009.03.14 0 0 124
Zoli bácsi! Köszi. Az írás itt olvasható: Gál Zoltán: Legyünk büszkék a bajai márciusra!
Előzmény: gazo2 (123)
gazo2 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 123
Kedves Levelezőtársaim!

Úgy tapasztaltam, hogy kevesen tudnak a bajai embereknek az 1848-49. évi forradalom és szabadságharcban betöltött szerepéről. Egy rövid összeállítást készítettem Legyünk büszkék a bajai márciusra! címmel Lőrinczi Csaba kollegám bajastory.info című internetes lapjába. Meggyőződésem ugyanis, hogy csak úgy szerethetjük igazán városunkat, ha ismerjük múltját, jelen esetben a dicső márciusi napokban betöltött szerepét.

Megragadom az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet a Bács-Kiskun Megyei Levéltár kiadványára. Kemény János évtizedes kutatómunkával, 618 korabeli dokumentum közlésével az 1848-49. évi bajai események történetét. A két vaskos kötetben, több mint 900 oldal terjedelemben a forradalom és a szabadságharc bajai eseményeinek eddigi legteljesebb történetét adja. A bevezető tanulmány tudományos értékére jellemző, hogy a feldolgozott anyag, a hivatkozások száma majd 600-ra tehető.

Kemény János kiváló munkáját mindenkinek, aki városunkat és a történelmet szereti, szívből ajánlom.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
gazo2 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 122
Kedves Levelezőtársaim!

A rangos díj valamennyiünk büszkesége, hiszen városunk szülötte, Baja díszpolgára részesült benne. Aki innen, a Rudnay Szabadiskolából indult el művészi pályáján.

A bajastory.info-n megemlítettem állandó kiállításának tervét, mely most, a művésznő 80. életévében, jubileuma alkalmából különösen aktuális lenne.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: Vizsó Rágfia (121)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.10 0 0 121

Kedves Városvédők!

 

Egy örömteli hír a Magyar Katolikus Egyház honlapjáról:

 

 

Udvardi Erzsébet Pro Cultura Christiana-díjat kapott
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 120

Kedves Zoli Bácsi!

 

Örülök, hogy a vers tetszett Önnek, és közvetíteni tudta az érzéseket, amelyek szülték. Valóban: a városon ejtett sebek az én sebeim is. Ráadásul - sajnos - én már egy súlyosan sebzett városba születtem: az 51-es főút addigra már belezabálta magát a város közepébe. (Elnézést a kifejezésért, de szerintem ez történt, nem szépíthető.)

 

 

Üdvözlettel:

 

Virág Zsófia

Előzmény: gazo2 (119)
gazo2 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 119
Kedves Zsófia!

Ihletett, szép költeménye többet mond a városvédelemről, városszeretetről, mint egy vaskos kötet. Megrendítő sorát - Városom, ha pusztul, mindig vele halok - bizony megkönnyeztem.
Köszönöm!

Szeretettel köszönti:
Gál Zoltán
Előzmény: Vizsó Rágfia (116)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 118
Köszönöm!
Előzmény: mamicska (117)
mamicska Creative Commons License 2009.03.09 0 0 117
nagyon tetszettek a verseid:)
(köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet)
Előzmény: Vizsó Rágfia (116)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 116

Régi épületeink, régi bajai városképünk siratója - saját, szerény kivitelben, verses formában.

 

Verseket nem kedvelőknek nem ajánlott!

 

http://www.poet.hu/vers/19415

 

 

gazo2 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 115
Kedves Levelezőtársaim!

Ismét egy szomorú hír, melynek köze van a városvédelemhez.

Mezei Lajosnak, a Bajai Városvédő Egyesület alapító tagjának temetése e hó 7-én, szombaton 12 órakor lesz a Rókus temetőben. A temetés előtt, 1/2 12-kor Schindler Mátyás plébános celebrál gyászmisét a Rókus-kápolnában.

Köztiszteletben álló, lokálpatrióta, a művészetért, sportért, egyházáért mindig áldozatra kész személyiségtől veszünk végső búcsút.
Emlékét szívünkben őrizzük!

Gál Zoltán
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.01.21 0 0 114

Kedves Zoli Bácsi!

 

Mindannyiunk nevében köszönöm a kiegészítést!

 

Virág Zsófia

Előzmény: gazo2 (113)
gazo2 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 113
Kedves Levelezőtársaim!

A szomorú hírt kiegészítem néhány további információval:

A mindenki által tisztelt Mons. Tajdina József pápai káplán, c. apát, a Baja-Belvárosi Templom plébánosa emlékére január 26-án, hétfőn 10 órakor gyászmisét mond dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Bevárosi Templomban. Tajdina atya felravatalozása 9 órakor történik.

Temetése ugyanezen a napon 11.30-kor lesz Sükösdön.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Előzmény: Vizsó Rágfia (112)
Vizsó Rágfia Creative Commons License 2009.01.21 0 0 112

Kedves Városvédők!

 

Határozott meggyőződésem, hogy egy város több, mint az épületeinek, ember alkotta és természeti kincseinek összessége: egy városhoz hozzátartoznak mindazok, akik a város lelki, erkölcsi arculatát megrajzolják.

 

Éppen ezért tartom ideillő bejegyzésnek a következőt:

 

2009. január 20-án, hosszú betegség után, életének 72. évében elhunyt Tajdina József, a Baja-Belvárosi Róm. Kat. Plébánia plébánosa.

 

Szomorú üdvözlettel:

Virág Zsófia

gazo2 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 111
Nevem változatlanul Gál Zoltán. Az ünnepekben hat kisunokám sertepertél körülöttem, ami nagy öröm számomra, de a figyelem összpontosítását erősen befolyásolja. Elnézést kérek.
Előzmény: gazo2 (110)
gazo2 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 110
Kedves Nemetzné Magdi!

Nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat.

A városvédelemmel kapcsolatban úgy vélem, hogy itt valóban csak közös erőfeszítéssel lehet eredményt elérni, melyben mindannyiunknak van szerepe. Az óvodától, iskolától a szülőkig, a városukat szerető itt élő és elszármazott bajaiaknak.
Sokan fáradoznak a nemes cél érdekében. Illesse köszönet valamennyiüket! Nyerjünk meg minél több embert a városvédelem ügyének!

Kézcsókkal:
Gűl Zoltán
Előzmény: Oxana (109)
Oxana Creative Commons License 2008.12.26 0 0 109

Kedves Gál Zoltán!

 

Gratulálok a kitüntetéséhez!

 

További városvédő munkájához kitartást és jó egészséget kívánok.

 

Üdvözlettel:

Nemetzné Magdi

 

gazo2 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 108
Kedves Levelezőtársaim!

Ma pedig azzal a hírrel találkoztam, hogy a boltokban este 10 óra után és reggel 6-ig a szeszesital árusítását is betiltották néhány fővárosi kerületben. (A vendéglátó helyeken természetesen nem.)

A Katonavárosból a Déri-kert közelébe menet láttam, hogy "erős" emberek kihúztak egy-két közlekedési táblát, ami esetleg az éjszakai italozás következménye lehet.

Következik a Szilveszter, amikor még több vandalizmusra kell számítani.
Ismét megemlítem, hogy a város legrégibb szobrait, a Barátok temploma melletti Mater Dolorosát és a Belvárosi templom mellett levő Szent Flóriánt védett helyeken, például a mellettük levő templomokban kellene elhelyezni, helyükre később másolatokat tenni. A vandálok helyrehozhatatlan rongálást követhetnek el bennük.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2008.12.25 0 0 107
Kedves Levelezőtársaim!

Felkeltette a figyelmemet egy hír:

Február 1-jétől a Terézvárosban, tehát a fővárosi VI. kerületben a játszóterek 5 méteres körzetében nem szabad dohányozni. Az intézkedés követ több kerület, így az I., IX., XII., és XVIII. kerület már korábban bevezetett játszótéri dohányzási tilalmát. A téli évszak látszatra nem indokolja, hogy most foglalkozzunk ilyen kérdéssel, mindenesetre a VI. kerület az új év 2. hónapjától foganatosítja a tilalmat.

Ha nem is a tilalom elrendelését, de hatékony propagandát célszerűnek tartanék ebben az ügyben kifejteni. Ha csak a Déri-kerti játszóteret nézem: a padok körül minden tele van cigarettacsikkel. Úgy tapasztaltam, hogy a jóindulatú figyelmeztetést sem veszi mindenki jó néven, esetenként személyes sértésnek érzi. A többi játszótéren hasonló a helyzet.
Az ebek játszótéri futtatásával kapcsolatban úgy gondolm: az igazi állatbarátok, lelkiismeretes ebtartók tudják, hogy kutya nem való a játszótérre, különösen nem a homokozóba.

Tiltás is szükséges, - részben van is -, de a bajai médiumok felvilágosító tevékenységét a játszóterek rendjéről szintén kívánatosnak, célszerűnek és eredményesnek tartanám.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

gazo2 Creative Commons License 2008.11.07 0 0 106
Kedves Levelezőtársaim!

Az előbbi bejegyzésben arra igyekeztem felhívni a figyelmet, - immár sokadszorra -, hogy a jeles embereknek nevét helyesen kell írni az utcajegyzékben és a várostérképen. Közben megfeledkeztem a telefonkönyv utcajegyzékében szereplő első névről.
Ez így szól:

V. Károly rakpart.
Nem szeretnék kákán csomót keresni, de nem hallgathatom el, hogy V. Károly néven magyar király nem létezett. A legutolsó magyar királyt IV. Károly néven koronázták meg. Ő volt az, aki a bajai Duna partról indult örökös száműzetésbe, a róla elnevezett rakpartról 1921. november 1-jén. Emlékműve ott áll a Duna-híd bajai hídfőjénél. Amíg a II. világháború alatt az eredeti emlékmű meg nem sérült, a rakparton állt.

A teljesség kedvéért: I. Károly Róbert (1308-1342)
II. Károly vagy Kis Károly csak 55 napig uralkodott 1385. dec. 31-től
III. Károly (1712-1740) Ő erősítette meg Baja kiváltságlevelét 1714-ben. Leányágon Mária Terézia követte a trónon.
IV. Károly 1916- meghalt 1922. ápr. 1. Plakettje van a Sugovica Hotel előtt is.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (105)
gazo2 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 105
Kedves Levelezőtársaim!

Az imént vettem kézbe a Városi Telefonkönyv sorozat bajai telefonszámokat tartalmazó kiadványát. Hasznos kis könyvecske, minden évben örülök neki. Most is köszönöm.
Minden évben megnézem az utcajegyzéket. Örömmel konstatálom, hogy évről-évre kevesebb helytelenül írt utcanév van benne. Hogy a csökkenésben van-e valami részem azzal, hogy minden évben szóvá tettem a hibákat, nem tudhatom. Most is megkísérlem, hátha jövőre még kevesebb hibát találok. (Például Déri Frigyes neve már helyesen van írva.)

Allaga Géza, a "cimbalom atyja" neve két "l"-lel írandó.
Báthori István - gondolom, Erdély fejedelméről van szó, mert több jeles személyiség viselte a Báthori István nevet -, i-vel.
Bayer János - a magyar színháztörténet megalapítója - a keresztségben a József nevet kapta.
Bellosits Bálint etnográfus, a bajai tanítóképző tanára, majd igazgatója cs-vel írta a nevét.
Bereczky Máté, a márciusi ifjak egyike, neves növénytan-tudós, i-vel. (Baján iskola viseli a nevét.)
Herman Ottó pedig így. (Örömmel látom, hogy a két "r" már elmaradt, csak az egyik "n" felesleges még.)
Ha a Háromnyúl utca egy szó, akkor a Hét ház u. is maradhatott volna egyben.
Matthiász János szőlőnemesítő nevében elegendő egy "t".
Roosewelt pedig így: Roosevelt. (Ejtés: rózevelt.)
Zipernowsky Kálmán, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar megalapítója a Károly nevet viselte.

A helyesírással kapcsolatos észrevételeket most mellőzném, legfeljebb megemlítem, hogy a "híd" összetétellel mindig baj van, és hogy a Dr. Aszalós Imre utcát i az abc-sorrendben inkább az A betűnél keresném, kevésbé a "D"-nél. A kórház köztiszteletben állt szemész főorvosa az egyetlen, akitől nem vonták meg doktori címét. Bartsch Samutól, Burg Etétől, Fülep Lajostól stb. igen.
Azt javasolnám, hogy az utcaneveknél mellőzni kellene a dr. (doktor), gr. (gróf) br. (báró) stb. címek vagy rangok megjelölését. Úgy, mint a hajdan Báró Eötvös, Gróf Széchenyi stb. utcáknál ma tesszük.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
gazo2 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 104
Kedves Levelezőtársaim!

Több ízben panaszkodtam itt az interneten is, hogy kora reggeli teendőim közé kellett sorolnom az előttünk az utcán eldobott cigarettacsikkek összeszedését. Ha pedig a városba megyek a Katonavárosból, utamat végig cigarettacsikkek csúfítják.

Most azt olvasom, hogy Pestszentlőrinc, Budapest XVIII. kerületének képviselő-testülete határozatot hozott, melyben megtiltja a kerületben a cigarettacsikkek eldobását, a játszótereken pedig a dohányzást is. Az intézkedés minden bizonnyal óriási ellenállást vált majd ki, mégis szívből kívánom, hogy a pestszentlőrinciek tudjanak érvényt szerezni a tilalomnak.

Próbálkozzunk meg valami hasonlóval Baján mi is! Egy figyelemfelkeltő kampány is eredményes lehet! A médiumok (lapok, helyi tévé) segíthetnék. A képviselő-testület pedig helyi rendelettel megalapozhatja a tilalmat.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: gazo2 (103)
gazo2 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 103
Kedves Levelezőtársaim!

Ma megnyílt a tambura-kiállítás a múzeum emeleti kiállítótermében. Egy rendkívüli tárlat, mindenkinek figyelmébe ajánlom, aki a népi hangszerek iránt érdeklődik.

A Bajai Városvédő Egyesület megtartotta közgyűlését. Az megállapítható, hogy Baját szerető emberek igyekeznek a visszásságokon javítani, mégpedig önzetlenül. Egyéni érdek senkit nem vezérel közülünk. Szóba került, hogy szükség lenne egy független városvédő folyóiratra. Ez aligha valósítható meg, egyetlen egy sincsen az országban. (Az általam kezdeményezett városvédő lap internetes formában lényegében létrejött már /varosvedo.bajastory.info/, de ezzel csak fórumot szeretnék teremteni a városukat szerető emberek gondolatainak. Semmiképpen nem tükrözheti a Bajai Városvédő Egyesület állásfoglalását, melynek korábbi feljegyzései a www.sugovica.hu alatt tekinthetők meg.

A mai egyesületi közgyűlésről szabályos jegyzőkönyv készült a közreadás szándékával.
Téma volt a egyebek között a Sugovica partra tervezett Spar Áruház. a déli elkerülő út szükségessége a Szent Antal utca nagy forgalma miatt és a Főtér állapota, parkolása stb.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

U.i. A Mater dolorosa-t be kell vinni a templomba a megnövekedett agresszivitástól és vandalizmustól védendő. A Szent Flóriánnal is célszerű lenne hasonlóan eljárni, és a város legrégibb szobrait másolatokkal helyettesíteni.
Előzmény: gazo2 (102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!