Nem a legszebbek sajnos, és nem is működnek jelenleg, de a lényeg, hogy ha az automatika rendben van, akkor az alap szerkezethez lehet találni kézihúzós donort, ha egyszer a rendberakásukon törném a fejem.
Kérdezném a hozzáértőktől, hogy az automata rakéta szerkezete szükség esetén javítható-e vakamelyik kézihúzós szerkezet alkatrészeiből, ha kellene valami esetleg a járathoz például?
Illetve érdekelne az is, hogy mennyire számitanak mostanában ritkának ezek?
Esetleg Jantar szét-összeszerelésről van valakinek valami dokumentációja? Napok óta keresek, de csak rész leírások, videók vannak. Pedig orosz oldalakon is körülnéztem...
Ígérem mindenképpen megkereslek privátban Slava ügyileg, de most beütött egy Jantar projekt...
A zsibvásáron találtam egy kissé kuszált állapotú Jantart csörgőt. 800 forintért odaadták , mert nem működött. Mikor itthon kikaptam a házból, már megindult szépen. Kap egy karbantartást aztán raktárba. Még a szétszedés előtt rákerestem, és a Vintedről rendeltem egy "donort", ami inkább a felújítandó lesz... +mégegy mert így ehy postaköltség! 🙂 Így 4500 forintért vettem 2 Jantar csörgőt postával Lengyelből...
A kerek működik. A szögletes nem, de dinor van. Hiányos is kissé (fogantyú a tetején) de nekem meg pont megvan. Talán lesz egy szép komplett belőle...
Tisztelt Tsaby! Anno írtad, hogy van vagy 50 Slava csörgőd. És ha kellene valami szóljak. Esetleg eladó darabok (nem gyűjtői, inkább felújításra váró) nem lennének? Esetleg pár gyengébb karóráért cserébe...
A most javított példány is azért úszhatta meg törés nélkül, mert nagy valószínűséggel a hátlapjára ejthették, így a fellépő erőhatás eredője tengelyirányú volt.
A távtartó oszlopok szegecseléséből a leggyengébben sikerült engedett, a hozzá legközelebbi tengely csapja meg kiugrott a kőből.
Hát, a g erő, az g erő... Ha statikus, ha dinamikus - a billegőre ugyanakkora túlterhelés hat, hogy most egy pillanatra, vagy tartósabban, az nyilván nem teljesen mindegy, de végül is a második még rosszabb... Gyanítom, azt a 2g inkább arra adhatták meg, hogy ilyen terhelés mellett még üzemszerűen kell működnie, az elvárható pontossággal. Teljesen reális lehet, hogy van akkora túlterhelés, ami mellett az óra tartós szerkezeti károsodást még nem szenved el, de az üzemszerű működése már nem garantálható, például már akkorát ficcen a hajszálrugó, hogy beleér a billegőbe és az óra megáll, már nem tudja a gátkerék adott irányú terhelés mellett kiemelni a horgonyt, stb... Ilyenkor már az óra esetleg akadozik, megállogat, de normál terhelés mellett megint rendesen jár.