Gyorsan belenéztem a vekker formájú 5681-be. Hát... nem véletlenül nem működött! Tocsog az olaj(félében). A rugó is törött ahogy sejtettem. Eben már (sajnos) műanyg is van...
Továbbra is nagyon köszönöm a segítséget! Sokat tanulok itt!
Közben összeraktam az 5671-et, és rendben ketyeg!😁
Egyenlőre ennyit tudok csak megállapítani. Igaz, még visszaszedem a billegőt, mert azt még nem szedtem szét a pucoláshoz, és a hajszálrugó sem a legszebb. De muszáj volt kipróbálnom!🙂
Ha a gyári tokban van az óra a hátlap nem okozhat gondot.
Öreg mechanikus órákban ahol a karbantartás nem nagyon volt betartva komoly kopások lépnek fel különösen a billegőnél.
Vegyünk egy olyan karórát ahol a tulaj irodai ülő munkát végez.
Reggel felveszi az órát, napközben az óra rendszerint számlappal felfelé helyzetben van.
Este hazamegy a tulaj, és lerakja az órát számlappal felfelé és így ketyeg reggelig 8-10-12 órát.
Tehát az óra "életének" nagy részét számlappal felfelé helyzetben működve tölti. Ez azt jelenti, hogy a hátlap felőli billegőcsap a billegő teljes súlyával nagyrészt a hátlap felőli fedőkövön táncol.
Kenés hiányában a puhább anyag, tehát a billegőtengely trombitacsapja fog kopni.
Ez elmehet addig, hogy a trombitacsap kiszélesedő része már beleér a lyukaskő furatába. Ez már túl nagy súrlódást okoz.
A zaria női határozottan ilyen. De a Poljotom is ezt játszotta most, pedig szépen járt mikor megvettem pár hete. Lehet a hátlap pattanása nem tetszik nekik?
Az mitől lehet, hogy a hátlapot leszedve (pofán) működik a kucsike. A hátlapot visszapattintva és megfordítva nem, vagy nagy nehezen noszogatásra megindul!?
Arra kell figyelni, hogy van pár dolog, amit a szalmiákszesz (lúg - ammónia) megtámad-old, ilyenek a sellak ragasztások, vagy például a spiáter, alu-ötvözet alkatrészek, bár ez utóbbiakat csak igen enyhén, nyugodtan áztathatók kotyvában, csak nem célszerű napokra benne felejteni őket.
Köszönöm! A kotyvában ezek szerint leginkább csak a fogaskerekek pucolódnak? Esetleg a csapágylemezek!? A tok-fémszíj alu alkatrészek ultrahangos szappanos-vizes módon.!?
Sajnos itt a környéken sincs OBI... pl Patika-Festék-gazda-dm bolt verzióban szedtem össze az alkatrészeket..
Egy karórát javítok, koronacsere is volt. Viszont visszafelé állításkor a korona lecsavarodik. Mi a szabályos megoldás ilyen esetben? Menetrögzítő vagy nagyon erősen meg kell húzni?