Keresés

Részletes keresés

partus-pf Creative Commons License 2008.01.08 0 0 17
Köszi megkaptam az e-mailt, küldöm is a képeket!
Természetesen segítek nem csak a ló vásárlásánál de minden egyébb dologban, ami ezzel kapcsolatos.
Nagyon jó ha munka közben nincs mindig "összekapva" a ló, mivel akkor "eggyüttműködő", ha laza száron, mindaddig azt csinálja amit utóljára kértek tőle. Tehát mem vált jármódot, ütemet, és irányt. Ez nagyon fontos!!! A dijjlovaglás nagyon jó, mivel ez az alapja mindennek. Csak ha távlovazni akarsz, nem kell túlzásba vinni. Terepen úgyis "lazábban" kell menni, mivel igy kényelmes lónak és lovasnak egyaránt. Az erővel viszont spórolni kell!!!Az említtett megtorpanás nem nyerő, mert gondolj bele, mész ügetésben vagy végtában kilómétereken át, el vagy gondolkodva a dolgaidon a versennyel kapcsolatban, az ellenfelek hejzetén, stb. és a lovad eggyszer csak megtopan, abban a minutában le is "pereceltél". Hát tudod esni nem kellemes, főleg ha a riválisaid meg elmennek melletted, mig visszaülsz. Itt jut eszembe, nagyon fontos, hogy egyedül fel tudj ülni a lovadra, és míg Te felülsz, elhejezkedsz, és az indulásra nem adsz utasírást, (csak szóban is lehet) addig eggyhejben álljon. Gondolj bele véletlenül leesel, és nem tudsz vissza "mászni", akkor vége a versenynek? Hát ez nem jó.
Nézd meg a póstádat!
Előzmény: wheat (15)
wheat Creative Commons License 2008.01.08 0 0 16
Remélem, amikor a paci vásárlására kerül sor, akkor majd tudsz segíteni?

wheat
wheat Creative Commons License 2008.01.08 0 0 15
Szia!

Küldtem egy bejelentkező e-mailt neked. Minden érdekel a távlovaglással kapcsolatban. Angol stílusban lovagolok, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan "össze van szedve" a lovam. Rendszeresen dolgozunk vele hosszú száron, mindhárom jármódban. Fordulatokat is és alakzatokat is. Tehát igaz, hogy az oktatóm a díjlovaglást preferálja, de ez nem azt jelenti, hogy csak azt tanulom. Sőt attól függetlenül, hogy saját lovam van általában kérek oktatást, mert nagyon jó az, ha valaki kívülről megmondja a hibámat. (Sok lovas, akinek saját lova van nem kér egyátalán oktatást, sőt...). A mostani pacimmal ki szoktuk menni a lovarda mögötti kis részre, ott nincs vele probléma, sőt nem is ijedős. Általában ha megijed, akkor torpant egyet és utána megy tovább, tehát ilyen szempontból szerencsém van vele. De ő nem alkalmas erre a sportra, már nem fiatal stb.

wheat
Előzmény: partus-pf (14)
partus-pf Creative Commons License 2008.01.07 0 0 14
Vizsgázni a saját, vagy más lóval is lehet. Bizony a kitartáson sok múlik, és azt még motiválni is lehet. úgy látom nem lessz gond a motivációval sem. Ha gondolod tudok küldeni képeket, de nem tudom őket kicsinyíteni, ezért az e-mail-em publikus oda küldj egy címet, hova tudom küldeni. Persze ha érdekel!
Milyen stílusban lovagolsz?
Ugyanis, hosszabb ideig nem mindegy az sem! Nem lehet a lovat kilométereken keresztül "összeszedetten" lovagolni!
Ezért nagyon fontos, hogy eggyüttműködő legyen. Ne legyen ijedős terepen!
És ami még ennél is fontossabb, hogy elhagyja a többi lovat, menjen egyedül a terepen!
De erről majd később, ha még érdekelnek az apró részletek.
Előzmény: wheat (13)
wheat Creative Commons License 2008.01.06 0 0 13
Amiket leírtál, azok mennek, még zabla nélkül is persze a saját lovammal. Én is úgy gondolom, hogy a díjlovaglás az már nem az a műfaj, ami nekem való, előbb kellett volna kezdeni, ugyanúgy, mint a díjugratást is. A távlovaglás viszont szerintem is a kitartás sportja, másrészről viszont tereplovaglás. A másik két sportágban elég kevés lehetőség van erre, mert a lovardai benti munka a döntő. Azt hiszem a kitartással nem lesz gond, vagyok elég makacs ahhoz, hogy elkezdjem és végigcsináljam.
wheat
partus-pf Creative Commons License 2008.01.06 0 0 12
Nem kell megijedni, mert csak az alapokat nézik! Tudsz-e elindulni, megállni, fordulni, beugratások, jobb lábra, ball lábra, ütemfokozások, lassítások. Röviden ennyi. Az egész kb. negyed óra! Aztán kell menni két eredményes versenyt rövid távon, (40-km) hogy feljebb léphess.A szóbeli anyagát meg le lehet tölteni az MLSZ-honlapjáról.
Hát munka mellett nehéz. A lányom állandó éjszaka dolgozott, hogy nappal tudjon lovagolni!
De itt még az a jó, hogy nem kell komolyan dijjlovagolni, nem kell "szemednek lenni", hogy lásd a távolságot, mint az ugratásnál, csak kitartónak kell lenni!

Ui.:A rajtengedély vizsga elméleti része, és a gyakorlati része egyszerre van, álltalában valamelyik verseny előtt, és ha sikeres, lehet menni az első 40-re.
Így pontos!!!!!
Előzmény: wheat (11)
wheat Creative Commons License 2008.01.06 0 0 11
Igen, még valami. Amikor időm van (általában nyáron és ősszel) heti 3× szoktam lovagolni. Egyébként kénytelen vagyok megelégedni a 2-vel vagy 1-el. A munkám miatt ugyanis most is túlórázok hétvégén is és hétköznap is, úgyhogy nem tudom per pillanat mikor jutok ki egy kicsit lovazni.
Még egy kérdés: A rajtengedély vizsga gyakorlati része miből áll össze? (márcsak azért mert díjlovaglásról beszéltél)
wheat
wheat Creative Commons License 2008.01.06 0 0 10
Angol stílusban lovagolok, pest megye keleti részén. Kocsival 10 perc a lovarda (lemértem, ugyanis mindig rohanásban vagyok). Jelenlegi pacimmal "díjlovagolunk". Már amennyire lehetséges megtanítani egy 19 éves pacit. Másfél éve az enyém, és kis "turbómami". Karácsony óta olyan kantárat használok, amin nincs zabla és azt vettem észre, hogy sokkal jobban reagál rá, mint a sima kantárra. Pl. simán megy az ügetéből rögtön megállás és fordítva. Zablás kantárnál ezzel szemben sok esetben ellenszegült. Szóval sem ő sem én nem vagyunk profik. Nyáron tanulgattunk ugrani is, de mivel mindkettőnknek kellett ezért nem ment könnyen, de azért elégedett voltam. Szóval másfél éve nagyon örültem ennek a pacinak, mert előtte még nem volt lovam, és még most is örülök neki, mert sokat fejlődtem vele. De ugye "Ajándék lónak ne nézd a fogát!" tartja a mondás és ez így is van. Az biztos, hogy nem adnám el. Már csak azt kell kitalálnom, hogy egy másik ló tartására és megvételére honnan szedem össze a pénzt (de ezt még majd kitalálom). Köszi az ötleteket. Remélem sikerül egy másik pacit is vennem (én nagyon az ahal pártján vagyok, de majd meglátjuk). A lassan kezdéshez, és kondi nélküli lovat felerősítésben már van tapasztalatom, mert a mostani pacim is teljesen soványan került hozzám, és őt is fokozatosan kellett munkára fogni.
Na jó azt hiszem már túl sokat írtam, majd folytatom legközelebb (feltéve, hogy érdekel).
Szia

wheat
partus-pf Creative Commons License 2008.01.06 0 0 9
A jó hírem az hogy bármilyen lóval lehet vizsgázni! Ez azért jó, mivel lehet kölcsönlóval is, ami esetleg jobbban tudja a dijjlovaglást. Ugyanis a lovas tudására kiváncsiak, mennyire tudja irányítani a lovat. Ne hogy ebből adódjon baj.
A kérdés az, milyen messze van a ló a lakhejedtől? Ugyanis a rövidtávra elég heti három nap edzés. Sőt, mivel feltételezem nem olyan lovat veszel, ami már ment versenyen, vagy nem készítették már fel előre, nem is szabad megterhelni nagyon.
Rövidtávra,(20, 30, 40km-re) fel lehet készíteni egy lovat fél év alatt
Középtávra,(60, 80km-re) kell + 1 év
Hosszútára,(90, 100, 120km-re), még ezen időkön fellül + 1 év, tehát össz. 3év a hosszútávra való felkeszülési idő, a ló számára, de ennyi elég a lovasnak is.
A háttérre szükség van, főleg a magassabb szintű versenyeken, de hát ez az első eredmény után álltalában össze szokott jönni. Az első versenyig álltalában azt szokták mondani a szülők, férj, feleség, - had szórakozzon, majd megunja - aztán az eredmény láttán elönti Őket a büszkeség, és jön a támogatás, sőt a biztatás is.
Szóval hajrá!!!

Mellesleg melyik részén laksz az országnak? Nem hejségre vagyok kiváncsi, csak tájrészre!

ui.: Milyen stílusban lovagolsz?
Előzmény: wheat (8)
wheat Creative Commons License 2008.01.05 0 0 8
Én is nézegettem már az arabokat, sőt az ahalokat is. Mindkettő nagyon tetszik. A legnagyobb problémám az, hogy ha versenyezni akarok, akkor az idő miatt mindenképpen ott kell laknom, ahol a ló van, vagyis itthon kell lennie a lónak, amiről a jelenlegi felállás szerint a férjem hallani sem akar. Szóval nehéz az egész dolog. De majd idővel kiderül. A rajtengedély vizsgán már azzal a lóval kell szerepelni, amelyikkel versenyzel, vagy mindegy?
További szép hétvégét!
wheat
Előzmény: partus-pf (7)
partus-pf Creative Commons License 2008.01.04 0 0 7
Mindenképpen kell egy "rajtengedély" vizsga, mint minden szakágban, ez elméleti, majd utánna gyakorlati vizsgából tevődik össze.
Lovat mindenképpen az arab-telivért, sagya-arabot, arab-félvért javasolnák, de az ahal-tekini telivér, és az ahal-félvér még jobb lehet. Ezeket viszonylag "könnyen" be lehet szerezni, de az ahal-ok ára kicsit "húzos".
Azt azonban gondold végig, hogy hetente öt napot kell lovagolnod, és naponta durván két órát. Na ezt nem vállalja be mindenki.
Előzmény: wheat (6)
wheat Creative Commons License 2008.01.04 0 0 6
Igazság szerint minden érdekelne, mert igazából nem sok az infóm. Elsősorban az érdekelne, hogy hogyan kezdjek bele (mi kell hozzá, milyen vizsgák stb, milyen lovat érdemes vásárolni ...).
Köszi a segítséget!
Előzmény: partus-pf (5)
partus-pf Creative Commons License 2008.01.04 0 0 5
Ha beírod ide mi érdekelne pontossan, akkor válaszolok rá! Ha esetleg nem tudnák valamit, azt is bevallom őszintén. nem akarok vakítani. Egyenlőre ennyi.......
Előzmény: wheat (4)
wheat Creative Commons License 2008.01.03 0 0 4
Sziasztok!

Én nem távlovagolok (remélem, hogy még nem). Másfél éve van egy magyar félvér vagy kisbéri (vagy ki tudja milyen) kancám és azon szoktam lovagolni. Sajnos nekem eddig nem volt lehetőségem versenyzésre és a lovaglásból is kihagytam 10 évet (családalapítás, gyerek stb.). A család igazából nem támogatja ezen ambícióimat. Édesanyám is mindig azt mondta és modja a mai napig is, hogy legyen olyan szakmám és dolgozzak, hogy el tudjam belőle tartani a lovamat. De most már nem tud senki eltántorítani a lovaktól. Egy-két éven belül el szeretném végezni az oktatóit és majd meglátjuk. Nagyon érdekel a távlovaglás, de sajnos nem túl sok infót lehet erről a gyönyörű sportról találni.
Egyenlőre ennyi bemutatkozásként.

További szép napokat!

wheat
partus-pf Creative Commons License 2008.01.03 0 0 3
Mindenkinek!
1999-2005-ig Versenyszerüen távlovagoltunk, előtte 2 évig dijjugratás volt a napirendem. 2005 után a versenyzőnk,- a Lányom - családalapításra adta a fejét, amit már nem tudott üsszeeggyeztetni, munkával, lovaglással. Nagyon szomorú voltam emiatt, de ez az élet rendje. Sajnos ma Magyarországon a lovaglásból kevesen tudnak megélni.
Kérdezzetek nyugodtan, sokat tudok mesélni.
PingWinn Creative Commons License 2008.01.03 0 0 2

Én sajnos csak az utóbbi kategóriába tartozom... :)))

Pingu

Előzmény: partus-pf (-)
wheat Creative Commons License 2008.01.02 0 0 1
Sziasztok!

Még új vagyok a fórumon. Ti versenyszerűen távlovagoltok, vagy hobbiból?

wheat
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.02 0 0 0
l0
partus-pf Creative Commons License 2008.01.02 0 0 topiknyitó
Üdv. MIndenkinek!

Szándékom a távlovasokkal való dumálgatás, és aki nem távlovas, de szereti a lovakat, azokat is várom.
Hát hajrááááá....., lobogjon a hajunk!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!