Létra, plusz gyümölcsleszedő, lent egy láda, és akkor "olyan ügyes akrobatikával". Meg persze elegendő szabadidő mindehhez. Az sem árt, ha az embernek van gyakorlata az esésben.
Nekünk két magról kelt almafánk is van. Az a szerencséjük, hogy fiatal korukban szilvának néztem őket, az meg ugye magról is jó szokott lenni, meghagytuk. Mire rájöttem a tévedésre, már nagyok voltak, illetve az egyiknél csodálkozva láttam az almákat a szilva gyökérsarjnak hitt fán.
Mindkettő finom, az egyiknek annyi hibája van, hogy a magház könnyen penészedik. A sövénybe ékelődő fa gyümölcs különösen zamatos és nagyon szép színe van. Sajnos nekem túl savas, de nagyon édes is. Leve lehetne több, de szerintem érdemes lenne átoltani valami értelmesebb helyre, ahol le is lehetne szedni a gyümölcsét. Most, mivel be van szorítva más fák közé, az egekben vannak az almák, még létráról se tudom leszedni.
Igen, az "ahogyan árulni szokták" faktor jelentős tud lenni.
A magról kelt gyümölcs pedig nem feltétlenül rossz, csak lutri. Valamikor a jó fajták is úgy keltek magról, aztán kiválasztották őket. Egyszer a nyirádi bauxitbánya felhagyott részén találtam egy kis körtefát. Olyan zamatú körtét azóta sem kóstoltam. Pedig a gyümölcs mérete alapján legalább félig vadnak nézett ki.
Én szeretem a Gálát. Szerintem illata is van, és az íze is jellegzetes, csak a sav hiányzik belőle. Igaz, áruházit még nem ettem, a saját almánkat esszük. Amit kóstolókon ettem, azok szerintem finomak voltak. Nem tűntek átlagon felül keménynek.
Igaz, nekem kényesek a fogaim, már a Jonatántól is elvásnak, az Idaredből meg két falat is sok. Én egyébként az Idaredet érzem tök jellegtelennek, kemény, savas, és ennyi.
A nem savas almáknak is sokféle az aromája, ha rendesen megérnek. Út szélén növő, valószínűleg magról kelt almákat is szoktam kóstolgatni, némelyik meglepően finom.
Én is a kiegyensúlyozott ízű gyümölcsöket kedvelem (Nem csak almában.). Legyen benne édesség is, sav is, lehetőleg valami zamat is. Az Idared, ahogyan árulni szokták, túl savas; van egy recsegősen kemény fehérrel pontozott (ha jól vettem ki, az a Gála), amelyik teljesen unalmas édeskés, de ha a levét kirágtam belőle, valami fűrészporszerű, ízetlen tömeg marad vissza.
egyébként nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de rájöttem, hogy én a komplexebb ízvilágú almákat szeretem. de tudom, hogy ami nekem "komplexitás", az másnak szélsőség. pl. ha a téli piros pogácsaalmát vesszük, lehet, hogy a legtöbb ember fennakad rajta, hogy "mi ez a fanyarság?", "miért ilyen vastag a héja?", "miért ilyen savas?" stb. jogos, de legalább valamilyen. amit én ki nem állhatok, az a faék egyszerűségű ízek, amiket azért állítottak elő a nemesítők, hogy nagy tömegeket lehessen megcélozni velük. amit boltban lehet kapni, nekem kb. az összes ilyen. unalmasak. talán a starking, amelyiket bármikor szívesen megeszem. ha félreteszem azt az igényemet, hogy az alma kicsit megdolgoztassa az ízlelőbimbóimat, átlépje az ingerküszöbömet, akkor szerintem már sikerült kinemesíteni a tökéletes piaci almát: jonagored. gyönyörűen néz ki, nagy, nem is túl édes, nem is túl savanyú, roppanós, leve is van. ha kereskedő lennék, ez a fajta lenne nálam az első helyen.
neten találtam pogácsaalmát, de úgy látom, hogy vadalma alanyon van, azon meg bazi nagyra meg tud nőni, és későn fordul termőre. azt írják pár helyen, mm106 és mm111 alanyon alacsonyabb növésű lesz a fa (3,5-4,5 m), és előbb termőre fordul. szóval ilyet kéne szereznem valahonnan. vagy alanyt, vagy már pogácsával ráoltva. tudom, nagyok az igényeim. :)
a kertészeti gyümölcsfák gyökérnyakra vannak oltva. ha a vadalma alanyra akarnám oltani, akkor az úgy képzelem, hogy elég nehézkes lenne, de nem oltottam még így, csak olyan 20 centi magasra, cseresznyét.
az éva tök jó, szeretem a nyári almákat, de késő őszre, télre kellene a gyümölcs. hát leírás alapján gyümölcsfát választani...akkor inkább lottózom. :(
Saját tapasztalatom az Éva fajtával van. Július második felében érik, és nyári almához képest jó minőségű, élvezhető. De hosszabb tárolásra nem alkalmas. A későbbiek közül magamnak a Red Love-ot választanám, de ezt már csak a leírás alapján.
ezeket az alma, szilva, meggyfajtákat tudom beszerezni egy helyi kertészetben. az oázisban is voltam, ott kisebb volt a választék. azt hiszem, hogy a bigarót hagyom, június elején lesz szomolyaim, meteor koraim, feketicsim, szóval bőven van akkor gyümölcs. inkább egy almát ültetek. egyértelműen a pogácsára hajlok, mert azt ismerem, az bizonyított már a környéken, viszont nem kapható helyben. oltanék, de nincs alanyom. a többi fajtáról vélemény? a batulról hallottam sok jót, de itt a száraz, köves dombtetőn szerintem nem érezné jól magát.
2,5 m körül. Én 1,75 vagyok + a sörösláda, éppen elérem a tetejét. Egy kicsit figyelni kell, hogy a felfele menő hajtásokat idejében kivágjuk, mert azért próbálkozik a központi tengely környékén.
Őszintén szólva nem sokat terem, de egy nagy fa helyén elfér tíz szuperorsó és az összes termés leszedhető a földről. Kb. tizedét termi mint a nagy 30 éves fám (az is van kettő), csak azok termésének jó része a madaraké. Ráadásul így kisebb kertben is elfér többféle.
A Germersdorfi az szimpla orsó, nem 'szuper'-orsó.
Az alábbi két fát szuper orsóra neveltem: Katalin és Sumburst. A hajtások kitámasztásával érhető el a megfelelő ágrendszer kialakítása. Metszést csak az egy éves friss hajtásokon kell alkalmazni évente kétszer, az nem mézgásodik.
Erős növekedésűből is lehet kompakt, kisméretű fát nevelni. A képen látható (nagyobbik) fa 12 éves Germersdorfi. Idős lévén már nem létrázom ezért olyanra neveltem, hogy egy sörös ládára állva kényelmesen elérjem a tetejét. A méret csak attól függ, hogy hogyan, milyen mértékben metszed. (Gondolja a bonsai fákra.)
Meglévő nagy fa átoltása elég kockázatos szerintem.
1. Én (személy szerint) ellenzem "a visszavágom és héj alá oltom" módszert, mert minél idősebb a fa, annál nagyobb az esélye, hogy a víz bemegy a kéreg alá és berohad. Inkább az előtörő hajtások (angolnyelves) oltását javasolnám egy év múlva.
2. Egy öreg, beállt fa növekedési erélye már mérsékelt.
Meteorral együtt érő korai meggy (hibrid) a piramis. Finom nagy gyümölcse van. Sajnos felfelé törekvő illetve állítólag nem könnyű neki porzót találni és akkor keveset terem.
azt írják, hogy az érdi nagygyümölcsű nagyon erős növekedésű. nem akarok nagy fát, nincs annyi hely. szerintem még a meteor koraival és a feketicsivel is mellélőttem ilyen szempontból, pedig azokra csak középerős növekedést írnak. az érdi bőtermő és az érdi jubileum ízre? ezek szimpatikusak leírás alapján. elméletileg középerős növekedésűek.
Nekem Érdi Naggyümölcsű a kedvenc meggyem, nem kukacosodik.
A méhek az 1 km-ről is elhordják a pollent, nem kell parázni a nem öntermékeny fák miatt. Ilyen távolságban házi kertekben mindenütt van porzó. (Több hektáros gyümölcsösökben lehet csak gond ha egy fajtát telepítenek.)
ali bá, meggyben is otthon vagy? a 30 éves pándy meggyemet is le akarom cserélni, mert fel van kopaszodva, kukacosodik is. a kertész az érdi bőtermőt ajánlotta, nem tudom, hogy higgyek-e neki. leírás alapján szimpatikus mondjuk, az érdi jubileummal együtt. a pándyn kívül egy korai meteorom és egy feketicsim van, 2, illetve 3 évesek, még nem teremnek. azért választottam ezeket, mert állítólag nem kukacosodnak. jó lenne egy harmadik is hasonló tulajdonságokkal. a pándy előtt kivágtam egy nem tudom már milyen fajta, 5-6 éves meggyemet, az is mindig kukacosodott. édeskés, nem túl nagyszemű volt.
ha a nem kukacosodó meggy nem jön össze, akkor inkább egy szilvát ültetnék. most egy stanley-m és egy top taste-em van, utóbbi még fiatal, nem kóstoltam még, jövőre már talán hagyok rajta termést. egyik ismerősömnél ettem egy nagyon finom szilvát, de sajnos nem tudta megmondani, hogy milyen fajta. a muskotályossága miatt azt hittem, hogy debreceni muskotály, de kép alapján biztos, hogy nem az. a beszterceinél nagyobb, a debreceni muskotálynál hosszúkásabb, jó sötétkék, magvaváló, igazából egy klasszik szilvafajta szerintem, de nem tudom melyik. most próbálok mirabolán alanyt kórészni, hogy tudjak róla oltani, ha nem sikerül megtudnom, hogy milyen fajta. mirabolán alanyt nem lehet venni esetleg?
arra nem tudtok mondani valamit, hogy a porzóknak milyen távolságon belül kell lennie?
A fa növekszik, igaz hogy a fagél rugalmas, de idővel keményedik és hajszálrepedés lesz rajta. A víz és a baktériumok bejuthatnak és kárt okozhatnak. A felső kép láthatóan régi seb lassú 'gyógyulása'. Az alsó kb.10-12 éves. Mindkettő cseresznye. Folyamatosan kenegetve vannak. Látszanak a farészben a repedések.