Nekünk volt egy vöröses lombú fosókánk, ami egy kivágott szilva alanya volt. Fájó szívvel váltunk meg tőle, de túl árnyékos így is a kert, és a gyümölcse túl savas volt, meg mire megérett, nagy része elrothadt. Annak nem nőttek gyökérsarjai, még most sincsenek, hogy ki lett vágva.
Egy-két magonc még nő utána, amit még nem gyomláltam ki. Persze nem tudni, ezek mennyire örökölték az eredeti fa tulajdonságait. Van egy sárgánk is, az se sarjad. Abból örülnék sarjaknak is, nagyon finom gyümölcse van, de nagyon rossz helyen van a fa. Magról kelt, és szerencsénk van vele, mert vágytam édes, sárga mirabolánra, csak nem a kerítés tövében.
Gyerekkoromban nekem se volt gond a sav, de már évtizedek óta nem eszem ilyeneket. A tejterméket természetesen kipróbáltam, de nem utána, hanem mellé. De nagyon savas úgy se megy.
Mondjuk pont a Granny Smith-re nem vágyom, ahogy az Idared sem hiányzik, nem is ízlenek. A Jonatán viszont már nem lenne rossz.
Nyilvánvalóan az elsőnek a legszebb a gyökérzete. De az, hogy őt ülteted el, nem biztosíték a későbbi gyökérsarjak ellen. A szilvák némelyike szívesen tesz ilyet.
emlékeztem egy közeli fosóka fára, ma ezt a három db alanynak valót szedtem össze alóla. vélemény, hogy a három közül melyik lenne a legjobb? meglepődnék, ha nem az egyest mondanátok. szerintem az magonc, a másik kettő meg egyértelműen gyökérsarj. a gyökérsarjakkal lehet kezdeni valamit? nem vagyok oda gondolattól, hogy majd sarjadzani fog az alanyom egyfolytában. ja, ezt az ismerős szilvájának alanyául szánom. megpróbálom gyökérnyakra oltani, hogy fejlődjek egy kicsit. meg nem is igazán akarnám nézegetni a magasra oltás helyét évtizedekig, szeretem, ha egy fa szép. egyébként tele voltak meg levéllel a fácskák, de lecsupaszítottam őket, remélem, hogy jól tettem.
a cseresznyét a kevés hely, a meggyet a kukacosodás miatt vetettem el. van egy meteor koraim és egy feketicsim, elég lesznek meggynek azok. a meteor nem fog kukacosodni, a feketicsiről írnak ezt is, azt is. a ropogós cseresznyéről meg kénytelen leszek lemondani, marad az öreg szomolyai. szeretem, ha minden fából van "tartalék", ha az egyik tönkremenne, de sajnos nincs elég helyem.
a pogácsaalmát kéne még megoldanom. rendelni vadalma alanyon tudnék, de azon túl nagyra nő. meg tudná erősíteni egy hozzáértő, hogy érdemes mm106 vagy mm111 alany után kajtatnom, hogy kisebb növésű fát tudjak nevelni? mert ha igen, akkor vennék egy ilyen alanyt, és ráoltanék pogácsát. mondjuk, ha jól értem, akkor vadalma alanyon lenne legedzettebb a fa.
ja, és gondold el, hogy nem kevesen vannak, akik fognak egy granny smith-t és simán elmajszolják. :)) azért egy tescós granny smith már nekem is sok, egyszer vettem.
próbáld ki, hogy rögtön az alma után eszel valamilyen natúr tejterméket. remineralizálja a fogaidat. illetve, ha felszeleteled az almát késsel, akkor legalább az elülső fogaidat megkíméled a saveróziótól.
Van gyümölcsszedő is, a kettő együtt se elég. Egyébként a "lent egy ládánál" jobb a létrára akasztott vödör.
Nincs annyira sok azon a fán, hogy érdemes lenne annyira kepeszteni. A madarak is szeretik összecsípni, nagy része el se állna a leszedett gyümölcsnek. Az egyetlen ésszerű megoldás az átoltás lenne, de az oltóvessző szedéshez is kell a létra. Alul mély az árnyék, hamar elszáradnak lent a gallyak.
Nincs gyakorlatom az esésben, de nem is szeretném megszerezni. Tornából se voltam jó, mindig kerültem a veszélyes helyzeteket.
Létra, plusz gyümölcsleszedő, lent egy láda, és akkor "olyan ügyes akrobatikával". Meg persze elegendő szabadidő mindehhez. Az sem árt, ha az embernek van gyakorlata az esésben.
Nekünk két magról kelt almafánk is van. Az a szerencséjük, hogy fiatal korukban szilvának néztem őket, az meg ugye magról is jó szokott lenni, meghagytuk. Mire rájöttem a tévedésre, már nagyok voltak, illetve az egyiknél csodálkozva láttam az almákat a szilva gyökérsarjnak hitt fán.
Mindkettő finom, az egyiknek annyi hibája van, hogy a magház könnyen penészedik. A sövénybe ékelődő fa gyümölcs különösen zamatos és nagyon szép színe van. Sajnos nekem túl savas, de nagyon édes is. Leve lehetne több, de szerintem érdemes lenne átoltani valami értelmesebb helyre, ahol le is lehetne szedni a gyümölcsét. Most, mivel be van szorítva más fák közé, az egekben vannak az almák, még létráról se tudom leszedni.
Igen, az "ahogyan árulni szokták" faktor jelentős tud lenni.
A magról kelt gyümölcs pedig nem feltétlenül rossz, csak lutri. Valamikor a jó fajták is úgy keltek magról, aztán kiválasztották őket. Egyszer a nyirádi bauxitbánya felhagyott részén találtam egy kis körtefát. Olyan zamatú körtét azóta sem kóstoltam. Pedig a gyümölcs mérete alapján legalább félig vadnak nézett ki.
Én szeretem a Gálát. Szerintem illata is van, és az íze is jellegzetes, csak a sav hiányzik belőle. Igaz, áruházit még nem ettem, a saját almánkat esszük. Amit kóstolókon ettem, azok szerintem finomak voltak. Nem tűntek átlagon felül keménynek.
Igaz, nekem kényesek a fogaim, már a Jonatántól is elvásnak, az Idaredből meg két falat is sok. Én egyébként az Idaredet érzem tök jellegtelennek, kemény, savas, és ennyi.
A nem savas almáknak is sokféle az aromája, ha rendesen megérnek. Út szélén növő, valószínűleg magról kelt almákat is szoktam kóstolgatni, némelyik meglepően finom.
Én is a kiegyensúlyozott ízű gyümölcsöket kedvelem (Nem csak almában.). Legyen benne édesség is, sav is, lehetőleg valami zamat is. Az Idared, ahogyan árulni szokták, túl savas; van egy recsegősen kemény fehérrel pontozott (ha jól vettem ki, az a Gála), amelyik teljesen unalmas édeskés, de ha a levét kirágtam belőle, valami fűrészporszerű, ízetlen tömeg marad vissza.
egyébként nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de rájöttem, hogy én a komplexebb ízvilágú almákat szeretem. de tudom, hogy ami nekem "komplexitás", az másnak szélsőség. pl. ha a téli piros pogácsaalmát vesszük, lehet, hogy a legtöbb ember fennakad rajta, hogy "mi ez a fanyarság?", "miért ilyen vastag a héja?", "miért ilyen savas?" stb. jogos, de legalább valamilyen. amit én ki nem állhatok, az a faék egyszerűségű ízek, amiket azért állítottak elő a nemesítők, hogy nagy tömegeket lehessen megcélozni velük. amit boltban lehet kapni, nekem kb. az összes ilyen. unalmasak. talán a starking, amelyiket bármikor szívesen megeszem. ha félreteszem azt az igényemet, hogy az alma kicsit megdolgoztassa az ízlelőbimbóimat, átlépje az ingerküszöbömet, akkor szerintem már sikerült kinemesíteni a tökéletes piaci almát: jonagored. gyönyörűen néz ki, nagy, nem is túl édes, nem is túl savanyú, roppanós, leve is van. ha kereskedő lennék, ez a fajta lenne nálam az első helyen.
neten találtam pogácsaalmát, de úgy látom, hogy vadalma alanyon van, azon meg bazi nagyra meg tud nőni, és későn fordul termőre. azt írják pár helyen, mm106 és mm111 alanyon alacsonyabb növésű lesz a fa (3,5-4,5 m), és előbb termőre fordul. szóval ilyet kéne szereznem valahonnan. vagy alanyt, vagy már pogácsával ráoltva. tudom, nagyok az igényeim. :)
a kertészeti gyümölcsfák gyökérnyakra vannak oltva. ha a vadalma alanyra akarnám oltani, akkor az úgy képzelem, hogy elég nehézkes lenne, de nem oltottam még így, csak olyan 20 centi magasra, cseresznyét.
az éva tök jó, szeretem a nyári almákat, de késő őszre, télre kellene a gyümölcs. hát leírás alapján gyümölcsfát választani...akkor inkább lottózom. :(
Saját tapasztalatom az Éva fajtával van. Július második felében érik, és nyári almához képest jó minőségű, élvezhető. De hosszabb tárolásra nem alkalmas. A későbbiek közül magamnak a Red Love-ot választanám, de ezt már csak a leírás alapján.
ezeket az alma, szilva, meggyfajtákat tudom beszerezni egy helyi kertészetben. az oázisban is voltam, ott kisebb volt a választék. azt hiszem, hogy a bigarót hagyom, június elején lesz szomolyaim, meteor koraim, feketicsim, szóval bőven van akkor gyümölcs. inkább egy almát ültetek. egyértelműen a pogácsára hajlok, mert azt ismerem, az bizonyított már a környéken, viszont nem kapható helyben. oltanék, de nincs alanyom. a többi fajtáról vélemény? a batulról hallottam sok jót, de itt a száraz, köves dombtetőn szerintem nem érezné jól magát.
2,5 m körül. Én 1,75 vagyok + a sörösláda, éppen elérem a tetejét. Egy kicsit figyelni kell, hogy a felfele menő hajtásokat idejében kivágjuk, mert azért próbálkozik a központi tengely környékén.
Őszintén szólva nem sokat terem, de egy nagy fa helyén elfér tíz szuperorsó és az összes termés leszedhető a földről. Kb. tizedét termi mint a nagy 30 éves fám (az is van kettő), csak azok termésének jó része a madaraké. Ráadásul így kisebb kertben is elfér többféle.
A Germersdorfi az szimpla orsó, nem 'szuper'-orsó.
Az alábbi két fát szuper orsóra neveltem: Katalin és Sumburst. A hajtások kitámasztásával érhető el a megfelelő ágrendszer kialakítása. Metszést csak az egy éves friss hajtásokon kell alkalmazni évente kétszer, az nem mézgásodik.