Mi lett a nyíregyházi vadasparkban levő géppel? Hová került? Régen emlékeszem, hogy ott volt, de tavaly, mikor sok év után elmentem a vadasparkba, már a nyomát sem lehetett látni. Egy Mig volt, a jól emlékszem!?
Tekintettel arra, hogy a megjegyzésem konkrétan a keceli gyűjteményre vonatkozik ezért tettem fel az illusztrációt. Véleményem szerint "karóba húzni" egy gépet azért sem ajánlatos mert a látogatókat megfosztjuk a a madártávlat által nyújtott élménytől, magyarúl nem lát bele a kabinba, nem látja gép felső traktusát, stb. Mindezt egy olyan géppel amiből jelenleg már csak egy található az országban.
Gondolom Vgyuri, hogy felétek sem velejárója a konzerválásnak a résekből szivárgó rozsdabarna folyadék valamint a lerohadtt vászon. A szolnoki srácok példásan igyekeznek rendbentartani a gyűjteményüket, de minden egyes új kiálítási darab jelentősen megterheli anyagi lehetőségeiket, ezért a ME-108 helyreálításához a szükséges festék anyagi fedezetét biztosítottuk. Jó példával járt előttünk az ARNITEL ZRT mivel az UTI MIG-15 nagyjavításához a lehetőségükhöz mérten nagymennyiségű alkatrészt, eszközt bocsájtottak rendelkezésünkre térítésmentesen. Ezen fórumon is KÖSZÖNJÜK!!!!!!!!!! A katonai repűlőgépekből "amíg hasznot lehet húzni általuk" nagyon sokan megélnek, de ha nyereséget nem termelő múzeális tevékenységről van szó magyarosan elfelejtik őket. Az internetet figyelve ha minden hadiipari beszálító örökbefogadna egyet és állná a restaurációs költségeket a hazai hadtörténet múzeális eszközparkja többszörösen megfiatalodna.
A karóba húzott gépet is lehet előzőleg lekonzerválni, utóbb meg gondozni, csak kicsit nehezebb, mint a földön levőt. Viszont nem deformálódik a futómű gumiabroncsa :-)
Sajnos egy karón varjú is jobb, mint egy semmilyen
Debrecenben 1990-ben, az oroszok kivonulása előtt még ott volt a karón egy IL-28, ráadásul az igen ritka UB kiképzőváltozat. Az volt a parancs, hogy amit nem lehet hazaszállítani, meg kell semmisíteni. Az ezredparancsnok a karóba húzott gépet "ki akarta ebből felejteni", mert addig is sokat tett a (vecsési roncstelepre jutott) debreceni repülőparkért. De egy napra kitette a lábát a városból, és ezalatt a gazdasági helyettese, akinek más volt a főnoke Tökölön, szétvágatta és elvitette a MÉH-be.
Köszöntelek Zrínyis! Tudomásom szerint a keceli gyűjtemény nagyrésze a Hadtörténeti Intézet tulajdona. Egy dicséretreméltó de a jövőbeni gondoskodás anyagi igényeit "alulbecsűlő" gyűjteményt láttam 2006 10.-hó 29.-én. A havaseső ellenére megkönnyeztem a karóba húzott JAK-11 látványát. Az érzelmi túlfűltöttségemnek fő oka az volt, hogy akkor már tudtam, hogy hazánkban ez az egyetlen JAK-11. A látvány bírtokában nem javaslom, hogy a JAK-11 sorsával büntessünk bármilyen oda kerülő repűlőeszközt, akár egy IL-28-ast is.
Ez nagyjából a hazai árszintnek felel meg, ha megkaphatnánk a hazai gépeket, nekünk is 1 milliót jeleztek előre. A trükk csak az, hogy állítólag ehhez még hozzájön a hatástalanítási ár és egy tökömtudjamilyen licenszdíj is, amit a MiG irodának kell fizetni a kiállítási darabok után.
Viszont 1-2 IL-28-ast jó lenne elcserélni a románokkal (mondjuk adhatnánk helyette Szu-22t), mert tudomásom szerint nálunk is csak egy van, Szolnokon. Szólhatna valaki Pintérnek, mert Kecelen biztosan nincs.
Köszi a drukkot Xanti! A kétéves javítási ciklusból a műszaki és adminisztrációs előkészítés már egy félévet elvett de ez nem jelent problémát. A legőszintébbnek az a segítség bizonyúl ami még a minden médiapöffeszkedési lehetőséget nélkülöző időszakban támogatja a magyar repűlés ügyét. Szerencsére ezen honfitársainkból és gazdasági társaságokból van még jónéhány, akik névsorát hozzájárúlásuk után egy ilyen céllal létrehozott honlapon ismertetni fogjuk. Önzetlen segítőinknek köszönhetően a teljes SHM szakági nagyjavítás eszközállománya a rendelkezésünre áll valamint várható alkatrészigényünk 40-45% már megvan. Természetesen a továbblépéshez még nagyonsok pénzre is szükség van, de a széles nyílvánosság előtt zaló mindenki számára követhető javítótevékenység jobban ösztönzi várhatóan támogatásra a leendő szponzorokat. A tíltakozásokról csa annyit, a limit: C-150 ests 6-kor 8 tíltozó, 21.00-kor 17 tíltakozás jó időben. Ez -5 fokos hidegben 1-6 arányra módosul. Pedig a repüzem megfelel minden jogi és környezetvédelmi normának.
Köszönöm az infót Vgyuri! Remélem megvalósúl a skanzenről szőtt álmotok. Láttam már olyan technikai gyűjteményt, ahol egyes darabok nem repűltek de belehetett indítani őket. Próbáljátok meg, ha tánácsolhatom, szem előtt tartani az észrevételemet ,többekközött azért is, hogy az ország első olyan skanzenje legyen a tietek ahol nem repűlőképes de életképes MIG-17-es található. Meggyőződésem, hogy célotok eléréséhez egy jó kapcsolat sokat lendíthetne. Persze a pénz is fontos tényező. Nem tudom, hogy hol akarjátok létrehozni a parkot de a reptér túllihegett és károsan túlmisztifikált keletiesen bürokratikus beléptetési procedúrája nagy akadályt fog képezni a nyílvánosságotok előtt. Remélem részemről és kollegáim részéről a debreceni tapasztalatok csak múló rémálmaim tárházát gazdagítják.
A filmszerep nagyon hasznos volt a gép reparálásához, jelenleg a legjobb állapotban levő része a deck, amit a tévé vett "honoráriumként", nem két fillérért.
A gép sorsa az, hogy elfér a reptéren, ha a reptérvezetőség szól, akkor a klubtagok felfújják a kereket és átgurítják másik helyre. Majd ha megvalósul az álmainkban szereplő skanzen....
A nyíregyházi vadasparkban eltöltött 10-20 év alatt papírilag minden szál elveszett, úgyhogy ennél többre nincs remény. A MiG-17 nem igazi ritkaság, és mivel együléses, üzleti vállalkozást nem lehet belőle csinálni.
Vgyuri! láttam az ominózus jelenetet de nem voltam feldobva. Gázperzselőt bedugni a hatás kedvéért egy repűlő "farába" hát?. Komolyra fordítva a szót: ha van infód a gép jelenlegi sorsáról szivesen venném a kapcsolatfelvételt mert meggyőződésem szerint a madaratok további sorsa megérne egy misét. Elérhetőek vagyunk a tököli repűlőtér 1-es kapujánál a Jetstream 2004 KFT-nél. Az infódat előre is köszönöm. Rep-Air-rer.
Üdvözlök minden repűlőtechnikát szerető és tisztelő TÁRSamat! Ma jutottam olyan infóhoz, miszerint mozgolódás van a JAK-18 FŰRJ tipus újraélesztése körűl. Szóba jöttek egyaránt belföldi és kűlföldi gépek helyreállítási lehetőségei. Álítólag a dokumentációs háttér digitalizálása már megkezdődött ami lefedi mind a sárkány és motor nagyjavítási követelményeit. Igaz ez nem vadászgép, de vadászpilóták és műszakiak százai kezdték meg ezzel a tipussal repülős pályafutásukat és nem utolsósorban HAZÁNKBAN IS GYÁRTOTTÁK. /SZÉP EMLÉK!/. A Kecelen karóba húzott JAK-11-es sem menthetetlen. Tekintettel arra, hogy motorja megegyezeik a MI-1 helikopterével, /amiből talán kettőt leselejteztek szolnokon/ bűn lenne alumínium-réz-vas szinten értékesíteni. A sárkányszerkezetének javítására pedig vannak fellelhető technológiák. Életem egyik legboldogabb pillanata lenne ezen gépeket újra a levegőben látni!
Tisztelt XANTI! szeretném pontosítani az infodat : tudtom szerint a "Fedőék" Uti MIG-15 SB Lim-2A-ja lengyel gyártású és 2 magánember tulajdona. Javításával az alapítvány egy a tököli repülőtéren tevékenykedő javarészt volt PG-sekből álló gazdasági társaságot bizott meg. A gép már magyar lajtrstromban van, L-jele: HA-UTI. A srácok a PLH-val egyeztették a javításhoz szükséges dokumentációkat és két hete megkapták a javítási engedélyt. A madárka szintezését a múlthét végén elvégezték, így a javítás aktív szakaszába érkezett.
Nem egészen magántulajdon, de majdnem a Gold Timer MIG-15-je.
Ebből az USA-ban 2 db repül. Amit megvettek Fedőék, egy szlovák repülőtiszt magántulajdona volt, evvel repült, amíg kivonták a forgalomból. Utána megvette és sok évig őrizgette.
Egyébként a szlovákoknál Mig-29-el, az ukránoknál szintén 29-el is lehet bérrepülni.
Ha elkészül, a mi 15-ösünk is fog pénzt keresni ilyen módon.