Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 391

Modrics, mint egy rettenthetelen illír dalia, ez azért tetszett. :-)

Előzmény: showtimes (387)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 390

OFF:

 

tényleg csak összehasonlításképpen Magyarországon ez az érték 176 - 177,7 cm, pedig a magyarok sem tartoznak az alacsony termetű népek közé.

Előzmény: Törölt nick (389)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 389

Az átlagos férfi testmagasság internetes adatok szerint:

 

Dinári-hegység: 185,6 cm

 

Bosznia-Hercegovina: 183,9 cm

 

Montenegro (Crna Gora): 183,2 cm

 

Szerbia: 182 cm

 

Horvátország: 180,4 cm

 

De egyébként sem a testmagasságra akartam kihegyezni a mondanivalómat, hanem a dináriak kiváló fizikai adottságaira, fáradhatatlanságára, kitartására és fantasztikus  küzdőszellemére. :-)

Előzmény: showtimes (387)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 388

A daliák közé is kellenek észjátékosok, jelen esetben Modric és Rakitic voltak azok.:-)

 

Ez már tényleg OFF, de ha elvonatkoztatunk a focitól, Európában a bosnyákok, a crnagorácok és az albánok átlagban a legmagasabbak közé tartoznak és a horvátok sem maradnak el túlságosan tőlük.

Előzmény: showtimes (387)
showtimes Creative Commons License 2018.07.17 0 0 387

Hát igen, ha megnézem a csapat kiemelkedően legjobb játékosát azonnal egy illír dalia jut eszembe róla: Luka Modric a cipőben mért 172 cm-vel és a ruhában mért 66 kg-al :))

 

Egyébként megnéztem a selejtezők alapján készült kimutatást: a horvát válogatott kerete magassága átlagban 183,9 cm - amivel 18. Európában, tehát a horvát nem számít magas csapatnak, legfeljebb az átlagemberekhez képest.

 

Csak érdekességként: NDK módszerrel bármelyik népből ki tudnak választani/tenyészteni óriásikat (lásd kínai kosár vagy úszócsapat), csak az a baj (egyelőre), hogy a testi méretek és a szellemi képességek, sport esetében a játékintelligencia ritkán találkozik össze... lásd még Messitől Maradonáig a focizsenik többségét

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (386)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 386

Már nem tudom, hogy hol olvastam, hogy a dinári típusba tartozók általában magas, atlétikus testalkatúak, karcsúk, izmosak, hízásra még öregkorukban is kevésbé hajlamosak, szívósak, a fizikai megpróbáltatásokat és a fáradalmakat pedig jól tűrik.

 

Elég jó ráillik ez a leírás az ezüstérmet nyert horvát fociválogatott tagjaira, de ha megnéz az ember egy horvát vízilabda- vagy kézilabdaacsapatot, hát akkor is elég jól ül a leírás.:-)

Előzmény: Törölt nick (383)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 385

Mondjuk elmennek a melegebb éghajlatra a rómaiak is, ha már egyszer leigázták és romanizálták az illíreket, legalább egy több száz szóból álló illír - latin szótárt és egy alapos, mindenre kiterjedő illír nyelvkönyvet az utókorra hagyhattak volna...:-)

Előzmény: Törölt nick (384)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 384

Az illír nyelvekről vagy nyelvcsaládról szintén nagyon keveset tudunk, még az sem biztos, hogy az egyes illír nyelvek nyelvcsaládot alkotnak az IE makro-nyelvcsaládon belül.

Annyi bizonyos, hogy az illír nyelvek IE-nyelvek, de még az is teljességgel bizonytalan, hogy az IE-n belül hol is van pontosan az illír helye.

Még az sem biztos, hogy kentum vagy szatem típusú nyelvek voltak.

 

Ennek az az oka, hogy az illír nyelvekről való ismereteink borzasztó töredékesek, lényegében néhány szóra és személynévre korlátozódnak.

 

Egyes nyelvészek úgy vélik, hogy az albán nyelv egy déli illír törzsi nyelv leszármazottja, de sajnos annyira töredékesek ezek az adatok, hogy ezt sem lehet korrektül alátámasztani.

Egyébként kétségkívül van néhány ősi illír szó és név, amelyet etimológiailag kapcsolatba lehet hozni albán szavakkal, de kábé ennyi a hasonlóság a jelenlegi ismereteink alapján.

Előzmény: vörösvári (378)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 383

Nem találtam rá adatot a neten így hirtelenjében, hogy vaskori illír csontvázakból lennének-e genetikai adataink.

Az antik források az illíreket magas, jó testfelépítésű embereknek írják le, ez  talán ez adhat némi halovány kiindulópontot.

Ha ezt összevetjük az embertani irodalomban dinári típusként vagy dinári rasszként leírt fenotípussal, akkor megállapíthatjuk, hogy ez a magas, atlétikus testalkatú, brachykephal koponyaformájú típus ma is igen gyakori a Nyugat-Balkán délszláv és albán népességében, főként a Dinári-hegységben.

Mindez persze meglehetősen soványka, szükség lenne átfogó népességgenetikai vizsgálatokra a vaskori és ókori illírekre vonatkozóan, hogy össze lehessen azokat vetni a mai nyugat-balkáni népesség genetikai adataival.

Meg persze arra is, hogy ha vannak jó megtartású illír csontvázak a fenti korokból, akkor azokat antropológiailag összevetni a mai délszlávokéval és albánokéval.

Itt is van probléma, mert az illírek északi törzsei elhamvasztották a halottaikat, de a többi törzsből is elég kevés értékelhető csontanyag maradt fenn.

 

 

Előzmény: vörösvári (378)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.17 0 0 382

Meglepő, hogy milyen keveset tudunk az illírekről, főleg, ha a keltákkal, germánokkal vagy itáliaiakkal vetjük össze őket.

Főleg annak tükrében meglepő, hogy az illírek végső soron az ókori görögök és rómaiak tőszomszédságában éltek.

A róluk szóló görög és római leírások pl. sokszor elnagyoltak és tele vannak a korabeli barbár népekről szóló toposzokkal.

Amellett az egykori Jugoszlávia és Albánia a régészetileg kevésbé alaposan feltárt területek közé tartoznak Európában.

Előzmény: vörösvári (378)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.16 0 0 381

Kezdődik, sajnos kezdődik...

pejgeroj Creative Commons License 2018.07.16 0 0 380

miért nem inkább az osztrákok ellen harcolt?

 

ja, hogy az apja onnan kapta a zsoldját...

 

 

1809-ben Napóleon elfoglalta Bécset. A schönbrunni kastélyban találkozott az elfogott osztrák tábornokokkal. Egyikük bemutatta a császárnak a kis Josipot, akinek apja ismert császári tábornok volt.[5]

 

Jelasics indoka: Jelasics július 29-én Bécsbe utazott, és részt vett e tárgyalásokon. Batthyány Lajos grófminiszterelnök és Jelasics József horvát bán közötti közvetítési kísérletek során Jelasics azt mondta Batthyánynak, hogy az ő törvénye a pragmatica sanctio. A magyar kormányt „szakadárnak” tekintette, amely Magyarországot el akarja szakítani a Habsburg Monarchiától. Jelasics ezt lázadásnak minősítette. Batthyány gróf figyelmeztette a bánt, hogy hajthatatlansága polgárháborút idézhet elő. Jelasics ekkor megszakított minden további tárgyalást, mondván, hogy „a polgárháború mindennél rosszabb lehetőség, de ő nem ijed meg ettől sem, még ha ezzel megütközést kelt is”. 

 

egy horvát mondja meg a magyaroknak, h nem léphetnek ki az osztrák uralom alól, aki

 

1848április 18-án Jelasics visszatért Zágrábba Bécsből. Másnap a bán kikiáltotta a horvát tartományok unióját, amelyben egyesültek Horvát-Szlavón KirályságIsztria és Dalmácia. Kimondták Horvátország elszakadását a Magyar Királyságtól

 

ócska pribék

Előzmény: kuaa (376)
pejgeroj Creative Commons License 2018.07.16 0 0 379

habsburg pénz és ígéretek?

Előzmény: kuaa (376)
vörösvári Creative Commons License 2018.07.15 0 0 378

Gondolom a római kori mozaikok és falfestmények lehetnek források, ha ábrázoltak illíreket rajtuk. 

Előzmény: Törölt nick (377)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.15 0 0 377

Nem akarok egyenlőségjelet tenni a horvátok és az illírek közé, de ezt az "illír szubsztrátum a nyugat-balkáni délszláv népességben " témakört mindenesetre érdemes lenne alaposan végigkutatni.

Az ókori illírek genetikai markereiről és antropológiai megjelenéséről pl. vannak adataink?

kuaa Creative Commons License 2018.07.13 0 0 376

Jellasicsnak voltak bőwen indokai, arra amit tett.

 

Ha én akkor horvát lettem volna, én is azt teszem, amit ő. 

Előzmény: Törölt nick (357)
panthera negra Creative Commons License 2016.05.20 0 0 375

Szentlászlón fotóztam

Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2016.05.19 0 0 372

Mert ugye annyiban pontosítanék, hogy a Körmendi Tamás (és Gál Judit) vezette csoport ugye nem eredeti okleveleket talált, hanem jó minőségű 17. századi másolatokat, ezek közül van kb. 100 Árpád-kori, és 900 Anjou-kori, eddig még nem ismert oklevél.

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (371)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2016.05.19 0 0 371

Te is voltál a mai eltés középkoros doktorandusz konferencián? :)

Előzmény: Törölt nick (370)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.09 0 0 369

Szerintem nem teljesen ugyanarról beszélünk, mert amiket itt leírtál, azt lényegében én nem vitattam, de ettől függetlenül azt állítom, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló szűkös adatok alapján a honfoglalók genetikai lenyomata a mai magyar népességben nem túl erős, sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy meglehetősen csekély.

 

Majd részletesen kifejtem, hogy mire alapozom ezt, de most mennem kell.

Előzmény: dash_ (368)
dash_ Creative Commons License 2016.04.09 0 0 368

"Ezt azért részben vitatnám, de majd átviszem a témát a magyarság etnogenezise topikba, mivel a horvátokhoz nem sok köze van."

 

Vitasd ha szeretnéd, majd átnézek oda is.

 

Bár nem sok mindent lehet vitatni rajta szerintem. 1000 év távlatából már olyan ősökkel is rendelkezel akiknek nyoma sincs a DNS-edben. Hogy tudod kiszűrni, hogy valamelyik ősöd nem honfoglaló?

Igazából még azt sem tudod kiszűrni, hogy nem az az egyenesági felmenőd volt-e honfoglaló akitől az Y kromoszómád örökölted, mivel nincsenek ilyen adataink a honfoglalóktól egyenlőre. Ha meg az mtDNS-t nézzük, akkor leszámítva hogy náluk több keleti jellegű haplocsoport volt, a fennmaradó és jelentő többséget jelentő haplocsoportok terén igen nagy az átfedés.

Én arról se tudok, hogy a honfoglalók csak úgy kihaltak volna utódok nélkül.

Szóval nem értem mi teszi lehetetlenné, hogy idejött egy csapat ember akik azóta folyamatosan keverednek a környező népekkel meg egyéb bevándorlókkal, megszállókkal, stb. és így alakult ki a magyarság mai képe.

 

Ha meg csak a genetikát nézed akkor a magyarok is, mint egész Európa és környéke, az Eurázsiai kontinens teljes nyugati feléről származnak, a szállak szinte mindenhova elérnek (végső soron meg mindenki Afrikából származik...).

 

 

Egyébként nem értem mi ez a nagy igyekezet párakban a feltétlen európai gyökerek bizonyítására. Mitől jobb az másnál?

 

 

De akkor majd a magyar etnogenezis topikban folyt. köv. ha van kedved...

 

Előzmény: Törölt nick (367)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.09 0 0 367

"Mellette ez "a magyarok nem is magyarok genetikailag" dolog ez egy, itt a fórumon nagyon népszerű de totál dilettáns értékelés az információknak.

Gyakorlatilag még azt sem zárja ki semmi, hogy a mai magyarok többségének egyenes honfoglaló felmenői legyenek."

 

Ezt azért részben vitatnám, de majd átviszem a témát a magyarság etnogenezise topikba, mivel a horvátokhoz nem sok köze van.

Előzmény: dash_ (365)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.09 0 0 366

Rendben van, de nem árt azért néha provokatív kérdéseket is feltenni.

Azok (is) viszik előre a tudományt :-)

Előzmény: Törölt nick (364)
dash_ Creative Commons License 2016.04.08 0 0 365

"Jó, hát mi is komolyan gondoljuk a magyarok sztyeppei vándorlását Nyugat-Szibériától a Kárpát-medencéig, még ha a mai magyarság többségének nem is a honfoglalók a genetikai ősei..."

 

Ez azért ahogy A.A. is mondta nagyon más téma.

 

Mellette ez "a magyarok nem is magyarok genetikailag" dolog ez egy, itt a fórumon nagyon népszerű de totál dilettáns értékelés az információknak.

Gyakorlatilag még azt sem zárja ki semmi, hogy a mai magyarok többségének egyenes honfoglaló felmenői legyenek.

Van két nagyapád, négy ükapád, nyolc szépapád... És ez még mindig csak egy évszázad kb. és ott van még az anyai ág is.

 

Az, hogy a magyarok jobban hasonlítanak a mai szomszédaikra mint 1000 évvel ezelőtti felmenőikre az minden csak nem különleges. Te is tudod már antropológiai és genetikai kutakodásaid alapján, hogy ez Európában - sőt a világ nagy részén - kb. mindenkire igaz.

 

Nem tudom miért olyan lehetetlen ezt megemészteni :-)

 

Előzmény: Törölt nick (359)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 363

OFF:

 

Össze kell barátkoznunk közelebbi és távolabbi szomszédainkkal, persze csak azokkal, akikkel lehet.

 

Csak így élhetjük túl a közel-keleti népek egyre erősödő invázióját....

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 362

Miért nem?

Előzmény: Törölt nick (361)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 360

OFF:

 

Isten bizony mondom, a magyarok mellett a horvát válogatottnak fogok szurkolni az idei foci EB-n :-)))

 

Minél többet olvasok róluk, annál szimpatikusabb benyomást keltenek.

 

Hozzáteszem, hogy amikor 2002 nyarán lenn voltunk Dubrovnik mellett nyaralni, ránk akkor sem tettek rossz benyomást.

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 359

Jó, hát mi is komolyan gondoljuk a magyarok sztyeppei vándorlását Nyugat-Szibériától a Kárpát-medencéig, még ha a mai magyarság többségének nem is a honfoglalók a genetikai ősei...

Előzmény: Törölt nick (358)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 357

Jó rendben, a Jellasics Jóska kivétel volt, de azért a horvátokra nem lehet panaszunk, hősiesen harcoltak mellettünk az oszmanlik ellen.

 

Ott van pl. a két Zrínyi Miklós, a szigetvári hősnek még a második vezetékneve is az volt, hogy Szubics vagy Szubity (hadd ne kelljen beollóznom ide horvát karaktereket) :-)

 

No meg az idősebb Zrínyi alvezére, bizonyos Farkasics (Farkasity) Péter ...

 

Van két délvidéki származású barátom, ők mondták, hogy a szerb és horvát nevek -ics végződését a szerb-horvátban valójában ity-nek kell ejteni, de végül is mindegy, nem vagyunk szakképzett szlavisták, csak műkedvelő amatőrök :-) 

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.08 0 0 356

Kár. A nebulókkal az alternatív vagy félig alternatív történelmi elméleteket is ismertetni kellene, legalább vázlatosan.

Előzmény: Törölt nick (350)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!