Az, hogy az MSZP az SZDSZ-szel való egyeztetés nélkül beterjeszt egy törvényjavaslatot, ráadásul egy közös, kompromisszumos törvénnyel szemben, a koalíciós megállapodás felrúgását - tehát a koalíció felmondását - jelenti.
Ugyanis a jó politikusok tudnak ésszerű módosításokat végrehajtani. A rossz politikusok meg tudnak 25-ről 2 %-ra csúszni, miközben önmagukat tartják a legokosabbaknak. És csodálkoznak, miért nem mennek velük mások is a levesbe.
A koalíció felmondását a kolaíciós szerződés felmondása és/vagy a kormány elleni bizalmatlanság megszavazása jelentené. Egy törvény módosításához kötni - éppen ez az a destruktív doktrínerség, amiben persze már eddig is példát mutatott az SZDSZ vezetése.
Tessék: csináljanak mindent változatlanul tovább, legyen kétharmada Orbánnak és 2%-a az SZDSZ-nek. Ez az alternatíva.
Az eü-biztosításról szóló törvényt az MSZP - mivel nincs többsége - csak a jobboldallal - az MDF-fel és Fidesz MPSZ-szel - összefogva módosíthatja, vagy helyezheti hatályon kívül. Ez a koalíció de facto és de iure felmondását jelenti.
Mert változik az eü-reform menete - az SZDSZ viszont nem akar rajta változtatni. HÁ a jelképes figurájává vált az edigi koncepciónak. Emiatt, hogy a változás hiteles legyen, más miniszter kell. Új műsorhoz új nő kell.
Ez nem jelenti azt, hogy HÁ rosszul végezte volna a dolgot és hálás lehet neki a magyar nép.
L. (2429) - ott világosan leírtam. Természetesen ma is az egészségügyi reformot tartom a legfontosabbnak, és most is nagyra becsülöm Gyurcsányt azért mert - eddig - vállalta. Most azonban úgy látszik, hogy a már általa is elfogadott törvényt szeretné tönkretenni. Ezzel súlyos károkat okoz az országnak.
Most, Horváth Ágnes leváltása után változtatnom kell álláspontomon, és a topik címén is. Kérni fogom a moderátort, hogy változtassa meg a címet Miért (nem) szeretem Gyurcsányt?-ra. Nem lepődtem meg különösebben, de csalódtam (egy kicsit) a miniszterelnökben.