Azért nehogy azt hidd, hogy ez kevés..., ráadásul mindkét helynél komoly sorokra lehet számítani, és hát a nyitvatartás..., de azért így mindenképpen viszonylag kényelmes. Tudod ez valami olyan dolog, amit nehéz jól csinálni..., ha arra gondolsz, egyszer az életben ott vagyok, na meg rajongsz Michelangelóért, akkor jók ezek a választások..., de ha Firenzét, a várost és a történelmet akarod látni, akkor..., akkor sétálni kellene..., persze tudatosan. Firenzét minimálisan is megismerni hinni minimum 7 nap. Szerintem.
Van egy olyan topic, hogy "6 nap Firenze"..., na jó, tudom az 1 nap távol áll a 6 naptól, de legalább képeket látsz, és válogathatsz.
Én már elég jól ismerem a várost..., mit is kezdenék egy nappal? Kiindulópont az állomás... hát én ott rögvest felszállnék a buszra (12-es, kifelé menet a csarnokból a baloldali út túloldaláról indul), irány a Michelangelo tér. Onnan szépen lesétáltok a Viale Poggin, 10 perc és az Arnónál vagytok, séta a Ponte Vecchióig, séta át, Uffizi utcáján a Piazza della Signoria, ott körbenézés, ha valamennyire kíváncsiak vagytok templomokra, akkor onnan a Santa Croce templom, híres alkotások, híres emberek síremlékei. Séta a Dómhoz toronyiránt, kívül, belül körülnézés, ha van még idő séta fel a kupolába, szerintem elképesztő élmény. Esetleg kuriózumként a Battistero, csodás mozaikkal. Pár perc ide a Via Cavour, melynek sarkán áll a Palazzo Medici-Riccardi, elég kívülről megszemlélni, hogy képet kapj egy reneszánsz palotáról, és innen a San Lorenzo templom mellett (piacon át) elsétálás a pályaudvarig. Ennyi kb. belefér.
Na, kezdhetsz irigyelni:-) Ma megrendeltük a repjegyet május 4-9-ig, ami ugye sajna csak három teljes nap, de azért az is lényegesen több, mint a semmi! Valójában nekem már elég, hiszen nagyon kevés helyen nem voltam még..., bár szívesen visszamennék mindenhová újra! A terv már nagyjából meg is van!:-)
Na de a másik utazással együtt azért ez már igazán jó kis tavasznak néz ki ez a 2011-es!!!
Ej-ej ! Pedig azt meg kellene nézni! Nem azért mert én voltam bent és voltam a Pitti palotában is. Ha egyszer el jutsz Madriba is és ne fogsz bemenni a Prado -ba? 1985- ben egy hét Párizs után átmentünk vonattal Londonba. A Tauerber lévő múzeumok után (kincstár) Brittis múzeum Trafalgár téren lévő Nemzeti galéria és még sok mindent sorolhatnák nem mentünk en a Panoptikumba amit qrvára sajnálok és Windsorba is meg volt a vonatjegy amit itthon viszaváltottam . Mert én Stuttgártban viszafelé akartam venni egy Video magnót és leszáltam a vonatról. Akkor egy vagyonba került és még vámot is fizettünk, de abban az időben a Skálában csak két tipus volt. Ti ne legyetek ilyen hülyék mint én mert ki tudja még,hogy mikor kerülsz vissza! aláírás egy utazó
Ettől függetlenül a Piazzale Michelangelót ne hagyjátok ki, nincsen messze a Ponte Vecchiótól, kis séta felfelé a "budai" oldalon. :) Gyönyörű onnan a város! Busszal is lehet menni a vasúti pályaudvartól (12-es vagy 13-as busz), a jegyet vagy előre megveszitek, vagy a sofőrnél is lehet, csak akkor drágább. Aztán onnan szépen gyalog leszivárogtok a városba.
Nekünk első alkalommal belefért a Dóm kupolájának megmászása és a Medici Riccardi palota is. Viszont nem voltunk a Piazzale Michelangelón, mert vonathoz voltunk kötve. Feltételeztem, hogy ti kocsival mentek.
Rakjátok le a kocsit a Piazzale Michelangelón, gyönyörködjetek először a kilátásban, aztán menjetek le a városba és sétáljatok. Ennyi éppen elég lesz, sehova nem kell bemenni, kívülről is rengeteg a látnivaló. Én első két alkalommal 1-1 napra voltam és ezt csináltam. (Azóta már voltam egy hétre is.)
Hevenyészett sétaútvonal:
Piazzale Michelangelo
Ponte Vecchio
Uffizi kívülről
Piazza della Signoria (Palazzo Vecchio, Loggia dei Lanzi)
Dóm, Battistero
San Lorenzo, Medici kápolnák
Santa Maria Novella
majd vissza a Piazzale Michelangelóra
Esetleg a Dómba be is mehettek vagy a Battisteróba, ezeknek a megtekintése nem tart sokáig. Attól függ, mennyi időtök marad.
Betettem szíves utólagos engedelmeddel az alábbi tanácsodat a blogba, ha esetleg másikat írsz majd, kicserélhetem, vagy kiegészíthetem, mert nagyon kellenének nekem (illetve mindenkinek) az ilyen tapasztalatok! Jó lenne, ha másoktól is kaphatnánk!
De ugye nem ott van a végállomása? Volt egy kis géprenoválásom, és pont az a jegyzet hiányzik, ahol sok fontos firenzei link volt:-( A térképem meg régi.
Oké, készülhetsz!:-) Jó lenne egy jó kis áttekinthető anyag a táplálkozás lehetőségeiről, sajnos ebben én semmit nem tudok, mi mindig apartmanban voltunk, egyszer ettem egy panninit. Csinálok egy olyan oldalt hamarosan, hogy gyakorlati tudnivalók, oda linket, ahová bemásolható lenne.
Amúgy egy kicsit odébb van egy nagy fagyizó (talán a Corso sarkán?), állítólag a legjobb firenzei fagyikat ott mérik. Az biztos, hogy eszméletlen választék van, és finom is volt, bár amit én választottam, az Amalfiban finomabb volt, igaz, talán az volt a legdrágább fagyi, amit valaha ettem. Na meg az is, hogy Amalfiban a sárgombóc is biztos finomnak tűnik!:-)
Sajnos azt nem tudom.Igazság szerint nekünk először az a nagy csokis, kókuszos tölcsér tünt fel.Úgy gondoltuk abba kérünk egy gombóc fagyit. Csak később - amikor az árus csak rakta, és rakta a lapátjával a fagyit - jutott eszünkbe, hogy az olaszok nem használják a nálunk ismeretes ( lehúzós) gombóc adagolót. Mire észbe kaptunk, csak fizetni kellett, és birkózni azzal az óriás tölcsérrel, és a benne, rajta, körülötte lévő hideg finomsággal.
Az előttem leírt jó tanácsokon kívül, még egy-két dologra hívom fel a figyelmed. A sör ára is attól függ, hogy hol fogyasztod. Mi az elmúlt év szeptemberi melegében több helyen hűsítettük magunkat egy kis söröcskével is. Egy piccola 2,90 euróért is elérhető, de pl.a Piazza della Repubblica egyik kerthelyiségében 4,70 volt. Ugyanitt a Birra Media ( ettől nagyobb pohárral mi nem kértünk) 6,50 euró, de máshol 3,90-ért is kapható. Érdemes az étlapot figyelni, vagy a pincértől megkérdezni, hogy túrista menü van-e. Fiesoléban közvetlenül az amfiteátrum fölött ( csak a kilátás megérte az egész ebéd árát) komplett (turista) ebédet hússal, chiantival ettünk, fejenként 15 euróért. Ha szeretitek a salátákat, akkor szerencsések vagytok. A legtöbb helyen 7-8 euróért egy bödönnyit tesznek eléd ( az esetek többségében sajtdarabokkal,oliva, és capribogyóval dúsítva), csak az a dolgod, hogy a saját szájízed szerint lötyögtess rá balzsamecetet, olivát, sót, borsot stb.
A legtöbb étkezőhelyen ( nem sorolom, hogy hány féle néven említik az éttermeket) amint leülsz, kérés nélkül hoznak egy tál apróra vágott pirított kenyeret, hogy azt majszolgasd sóval, olivaolajjal ízesítve, amíg megérkezik az ital, étel.Ennek ellentétele a számlán Coperto megnevezéssel 1,5 - 2 Euró/fő. A számlát fizetés után is mindíg nézd meg! Ha szervízdíj nincs feltüntetve, akkor illik távozás előtt, az asztalon hagyni a szla. értékének kb. 10 %-át borravalóként. Javaslatom, hogy ételből mindent próbáljatok ki, amit még eddig nem kóstoltatok.Én a pályaudvarral szemközti útkereszteződésben lévő teraszon próbálhattam ki végre az articsókás rizottót. A feltatálás helyének számító ( bár Siena ezt vitatja)Firenzében a legfinomabb Tiramisut kanalaztuk. Ha igazi olasz fagyit kívántok, ki ne hagyjátok a Loggia Mercato Nuovoval szemközti sarkon lévő ici-pici "Porcellino" fagyizót. Vigyázzatok, mert egy adag (5 euró) akkora, hogy egy bélpoklos is csak nehezen