Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A "rigóképző" /tartalékos tiszt képzéssel" sokan jól jártak,akik ht katonai pályát választottak később.A A néphadseregnél,honvédségnél
ill létezett ilyen a BM-nél is Kistarcsai intézmény .A rendszerváltás után mikor sokan nyugdíjba menetek az új feltételekkel,már inkább megnőtt az ázsíója a hivatásnak....
Nekem is hivatásos ABC kat. volt, de az összes vezetési gyakorlatom Apám Skoda S100-án volt párszáz kilométer.
Képzelheted, mikor a vidéki gyerek, aki semmit se ismet Bp.-n első fuvarjában a műszakisokat viszi ki az Apostol utcába. Odafelé volt GKPK, mondta az utat. Ott kiszállt, és mondta, hogy menjek vissza Adyra. Agész délelőtt a Rózsadombon köröztem. Vagy a kocsira tudtam figyelni, vagy az útra. :-)
Engem eredetileg Szentendrére akartak behívni a "rigóképzőbe", de az utolsó pillanatban valaki áttette a kartonomat egy másik fiókba, így kerültem a határőrséghez Orosházára.
Na, akkor leírok egy hosszabb lélegzetű dolgozatot a „lökővel” támogatott HŐR karrieremről. Elektronikai műszerészként dolgoztam a kor híres elektronikai gyárában, rádió-hálókat gyártottunk elsősorban belügyi, és külföldi megrendelésre. Eljött a sorozás ideje, és szóltam az unokanővérem férjének K. Jóskának, aki egy eléggé titkos objektumban volt valamilyen beosztásban, őrnagyi rendfokozattal. Mondta, hogy nekem ideális lenne a szakmám miatt rakétás alakulathoz kerülni, elintézi. Egy csomó falumbéli volt Tapolcán rakétás, azt tudtam, hogy nem járnak haza, így mondtam, hogy jobb lenne valahol a közelben. Ok, mondta, akkor elintézem, hogy Somoskőújfalun legyél HŐR híradós, az kb. 40 kilométerre van hozzánk, és óránként indul vonat haza. megegyeztünk. A sorozáskor nagyon örültek a jól képzett műszerésznek, és közölték, hogy vegyem megtiszteltetésnek, hogy rakétás alakulathoz fogok kerülni. Telefon K. Jóskának, aki mondta, hogy másnap is menjek el a sorozásra, minden rendben lesz. Elmentem, K. Zoli bácsi (KIEG. honvéd őrgy., a lányával együtt jártam óvodába) mondta, hogy HŐR leszek, a tegnapi stornó. Eltelt néhány hónap, K. Jóska hív, hogy nem lehetek HŐR, mert harmadik gimista koromban Bolyban voltam kukoricát címerezni, elkavarodtunk, és Magyarbóly felé vitt a stoppolt autó, egy járőr kiszedett minket belőle, bevittek az őrsre,mert mi a túrót keres három nógrádi gyerek a jugó határnál. Aztán elengedtek. Belenyugodtam, hogy nem lehetetk HŐR, mikor kaptam egy levelet, hogy adategyeztetésre menjek be a s.tarjáni KIEG-re. Ott közölték, hogy április 18.-án vonulok be Balassagyarmatra. Szóltam Jóskának, aki mondta, minden el van intézve, kiképzés Ady-ligeten, aztán Somoskőújfalu. Gyarmaton az első percekben felolvasták a nevemet, mint aki egy órán belül indul tovább Nyírbátorba, amiről már rengeteg rémtörténetet hallottam. Oda mentem a KIEg-es Zoli bácsihoz, és mondtam neki, hogy nem ez volt megbeszélve. Mondta, hogy most ez van. Eskükor a szülem mondták, hogy Jóska azt mondta, hogy valaki valamit elb…-t, de nem gond, haverja a gyarmait pol.o.vez., megbeszélte vele, hogy én leszek a sofőrje, úri helyem lesz. A nyírbátori kiképzés vége felé összehívtak jó néhányunkat, és közölték, hogy vegyük megtiszteltetésnek, de nem a küldő kerülethez megyünk vissza, hanem a HŐR Ezred Szállító Szd.-hoz, mert már elegük van a link Pestiekből, vidéki friss erőre van szükség. Levél haza, baj van, megint máshová visznek. Aztán föl is vittek Ady-ligetre. Mikor megérkeztünk elkezdték válogatni az embereket, ki milyen típusismerettel, hány kilométert vezetett. Odajött hozzám egy leszerelő öreg katona, és elkezdett beszélgetni velem. Mikor megtudta, hogy soha sem vezettem, semmilyen típust nem ismerek, azt mondta, ezt el ne mondjam, ha kell mondjam azt, hogy helikoptert is tudok vezetni, csak így kerülhetem el, hogy hírbódéra kerüljek a Hír Századnál, az meg állandó konyhamunkával egyenlő, mert a kocsik nem mozdulnak. Így mikor azt mondták, hogy van még néhány gazdátlan teherkocsi, és ki érzi úgy, hogy rövid időn belül megtanulja a kezelését, és jelentkeztem. Öt napig jártunk oktatóvezetésre, lassanként rostálták ki az embereket, de én benn maradtam, és megkaptam az RF 57-08 452-es Csepelt. Örültem, és egy hét múlva kaptam levelet anyáméktól, hogy K.Jóska azt üzeni, hogy már intézi a Gyarmatra helyezésem. SOS-ben kértem, hogy ne intézzen nekem semmit, mert ez már jó így nekem. Be is jött! Szóval a lökés nem mindig visz jóirányba. :-)
Nagyszerű, inkább kétszer, mint egyszer se!:-) Annak idején Nyírbátorban hallottam először, hogy "lökője van", ami a mostani csókos megfelelője. Ezt nem találtam a szótárban, valószínű, hogy egyedi eset vagy csak nagyon rövid ideig volt használatban.
Amúgy szorgalmasan olvasom Dvorszky Tamás írását, nagyon jó, hogy felkerült ide!:-)))
Lehet, hogy korábban már belinkeltem ide, amiért bocsánatot kérek, de nekem szívem csücske ez a könyv. A konkrét szótár rész a 83. oldalon kezdődik. Kellemes kikapcsolódást kívánok hozzá Mindenkinek!!!
Kösz az infót! Én ugyan soha nem voltam hivatásos, de nyilván szóba állnak velem. Sipos Sándort nagyon szerettem, igazi katona, nagyon jó vezető volt. Követelt, de a jó munkát is elismerte. Az új generációs értelmes, testiekben és lelkiekben erős, a hivatásának élő ember!
Remélem, hogy jó egészségnek örvend!
Úgy tudom, hogy ezredes lett és kerület parancsnok.
Az enyém /1978-80 /és még az itt a fórumon felbukkant bajtársak BGY kerület/4/ főig tudtuk követni egy jellegzetes mintázatű előágytáras AK-47-et BMH-09502 számmal,nagyon pontos fegyver volt.Ez a pár sor legyen az emlékzete
Akkor még Ágó józsef volt a kik. bázis parancsnok, Kónya György a törzsfőnök. Első szd. pk. Fodor sándor, 2. szd. pk. Kondor András, 3. szd.pk. Jászter Sándor, 4. szd.pk. Veress Pál.
A videón Sipos Sándor, akkor még őrnagy, 1982. augusztusában lett a kik.b. törzsfőnöke.
Jó volt látni a videót, de már nagyon látszik a lerongyolódás!
A mi időnkben még alig volt sorállományú szakasz pk, itt meg már ht.-t alig látni!:-((
Nálunk még az őrsön is ez a fajta hálóing volt, a kiképzésen meg talán egy alkalommal volt rohamsisak-derékszíj-hálóing és talán bokacsatolószíjas takarodó utáni "foglalkoztatás".... Szerencsére a mi időnkben stokiborogatás nem volt, "hibás hajtogatást" csak stokibillentéssel jelezték a raj/szobaparancsnokaink...
Az enyém 1981 november - 1982 január. 2. század 3.szakasz 4.raj 5.ember fszt balra.
Már nem emlékszem nevekre 36 év távlatából.
Kemény volt. -20 fok körül volt az éjszakai lövészet, hóesésben erős szélben. Az IFA platon ráfagyott a lehellet az AK csövére. Ma pedig reklamálunk ha nincs fűtés a 6-os villamoson.
Mi kv sokat zártunk,utlevelekkel má nemkellett foglalatoskodni,cserébe volt helyett hfk biztosîtás az viszont,jó xar volt,helybetopi,20-04 be,kollektorut,busz sáv,dipi sáv stb,nemis szekáltak bennünk a laktanyába,amit kellett megcsinálltuk,asztán gó.Nemvolt leányálom.Nekem pláne csornai vagyok mégis Móvárra küldtek,persze ez akkor természetes volt😕
No igen,amíg a magyar fél műszaki zárat tartott fennt,már írtam róla milyen határrőrizetet ,erőket tartott ,ott addig könnyen járt a "Hanzi" a túlsó oldlon Studebéker kocsival,rádíóval,prémes féldzskibe,egyedül egyszál pisztollyal!Még politikát is csináltak,hogy" no lám Magyrországon ,íme a járőrők,géppisztollyal,kutyával+ műszaki zár....terror brrr.No most pajtás csak Burgerlandban 6000 fő sor+ht állományt állomásoztat azz osztrák kormány.Ja a munkát el kell végezni,a határon állni kell,ahogy elöttünk,mi,remélhetőleg utánnunk is teszik.
Érdekes, ahogy fordul a világ! Sokat jártam, járok Kőszegre. Eleinte mindig okmányoltak Zsira és Répcevis között, aztán már csak egyszer-egyszer, majd egyszer már sosem. Az írottkőhöz először az osztrák oldalról tudtunk felmenni. Mindig volt magyar járőr ott, aztán senki, majd az osztrákok voltak ott állandóan.
Annak idején volt egy mondás, én Kőszegen hallottam, hogy ha a vasútállomáson elfingtad magad, mire a főtérre értél már mindenki arról beszélt, hogy beszartál!:-))
Igen FEP=Forgalom ellenöző pont,dehát mindenkire ráragasztották aki a határforgalom ellenőrzésében teljesített szolgálatot.
Alap-szakkiképzésen a hirhedt rózsszín "buziköntöst"/férfihálóinget/ viselte az ujonc állomány.Híres eset volt amikor a laktanyával szembelévő kollégiumból ,ahonnan kiváló rálátás volt a 86 méteres folyósóra a nevelők/panaszt tettek,hogy a takarodó utáni utolsó felmosást végzők nem viseltek alsógatyát/az is be volt stokizva/
és a közönség/jobbjára lányok/jól mulattak....Azonnal íntézkedés született ,hogy felmosást végzők viselhetnek gatyát.
Valóban a mélységi ellenőrzésről ,már Fehérvárnál felszállt a PRJ/polgári ruhás járőr/
a nyugatra tartó vonatokra,majd úgy Boba-Celldömölknél igazán belefogtak az ellenőrzésbe ...Minden hazautazáskor megcsíptük őket/Szombathelyen jártam suliba/
amikor a hétvégére hazamentünk.amikor Körmendről -Csörötnekre Volán busszal mentem már a sofőr is/munimum önkéntes hatáőr volt /
megkérdezte hova megyek?Mikor elmondtam ,hogy Csörötnekre XY-hoz utca,házszám....Ülünk a húsvéti ebédnél,jön egy UAZ...Bejón egy azt hiszem őrmester...Köszönöm Feri bács,jól van látom itt van a fiatalember.......
Voltak egészen speciális elnevezések is, például Nyírbátorban újonc korunkban rózsaszínű hálóinget kaptunk, amit nemes egyszerűséggel 48 mintájú buzi-nak neveztek!:-)))
Nagy általánosságban mindenhol FEP-eseknek hívták az útlevélkezelőket.Sopronban FEP laktanyaként futott az adott objektum. A SUK elnevezés tudomásom szerint csak a móvári századnál létezett (hivatalosan,vagy nem hivatalosan,a jó ég tudja)Egyébként nálunk is volt egy srác,aki a kiképzés után nem FEP-es lett,hanem a Hanság-Villanytelepi őrsre került.Valahogy senki sem irigyelte.