Ráleltem Haroun Tazieff filmsorozatára a Youtube-on. Vannak benne érdekes felvételek; többek között az a kitörés, amelyet a Delta nyitó képsorába is beleszőttek anno, a szebb időkben. Sajnos, felirat is csak francia van, úgy meg én még mindig nem röfög...
A cím mindenképpen hatásvadász. A hegy könnyen produkálhat hasonlót a Bezimjannij 1956-os bemutatkozásához, de kirívó globális hatásokat az sem okozott. Kamcsatka pedig nem a nagy népsűrűségéről híres.
Ez mennyire vehető komolyan - vagy mennyire hatásvadász? Kamcsatkán az a csoda, ha egy vulkán nem tör ki. És kétlem, hogy milliók laknának a környéken.
A Mátrát kialakító vulkánosságot valamivel fiatalabbnak írják. Az tehát még nem annyira lehetett útban.
Azért az a becsült 100 km3 kiszórt anyag sok. Csak a Tambora produkált többet az ismertek közül. Igaz, a minták kis számúak, tehát a megbízhatóság nem olyan nagy. Beleszólhatott a szélirány, vagy valami egyéb irányító tényező - mint a Novarupta esetéban az Ukak völgye.
Ezt én is láttam, mivel a csatorna feliratkozója vagyok. És ha már a videó végén azt mondta, hogy lehet kérni a komment szekcióban, hát jól feladtam neki a leckét, és azt kértem, ugyan már, legyen szíves a Turfan-t feldolgozni, mivel semmit sem találni róla a neten, a googlemapson sem, úgyhogy szerintem nem is létezik.
Most csekkoltam a hozzászólásomat, érdekes módon eltűnt. :-)
Ez egy elég notórius magmakamra. Megint kezdi az építkezést vízszint fölött. Aztán meg vagy eleve instabil lesz, vagy akkorát pukizik, hogy attól dől össze. Megcsinálta már néhányszor.
Éppen most küzdöttem meg velük, de sajnos, egyik sem hasznos. A rövidebbikre azt kaptam, hogy "Nyilvános megjegyzés". A hosszabbik Baijia Haoyu Meiyou település.
Simán csak beírod a googlemapson a keresőmezőben, és egy kör alakú kráter közepébe teszi a jelölőt. Egy autópályától közvetlenül északra levő területen.
Ez kráter, az tuti, de az oldalfalai alacsonyak, és még akár becsapódási is lehet.
Annyival jutottam előbbre, hogy sikerült kétféle, felirattal ellátott változatot is kerítenem. Most már csak annyi a feladat, hogy el kellene olvasni. Hátha azt árulja el, mi van a képen. :-)
Nekem nem igazán hasonlít a Wudailanchira. Ott még dúsabb a növényzet. De a kúp oldalában felkapaszkodó erdő valóban kilóg a Turfan környéki sivárságból. Még akkor is, ha a vulkáni anyag vélhetően termékenyebb a homokkőnél.
Furák ezek a kínaiak. Ennyire nem izgatja őket egy ilyen különleges helyzetű vulkán? Még egy normális képet se készítenek róla.
A koordináták a kép közepére értendők, vagy a bal felső sarokra? Nem vagyok nagyon művelt ezen a téren. És a pontosság sem túl reményteljes. Van, ahol megadják a vulkánét, de nem látni semmit. És van, ahol külön jelet is szuperponálnak a nézetre, de az nyilvánvalóan alkalmatlan helyre kerül.
Az Akikul valahol a Kunlun és Tiensan határán van, a többi Belső-Mongólia.
Turfan esetében az is gyanús, hogy ott van az egyik legmélyebb szárazföldi depresszió (-154 m) Valami lemezdarab ott nem fölfelé torlódott hegynek, hanem alábukott. És akkor vulkanizmus is lehet miatta.
Őszintén szólva ez nekem a fák miatt inkább a Wudailanchira hajaz. Azt elfogadom, hogy a völgyekben van növényzet a Turfan mélyedésben, de a hegytetőkön szerintem esélytelen, hogy fák legyenek.
Azt tudom, hogy Tibetben van néhány vulkán, meg is találtam őket, és geológiai szempontból a Turfan mélyedésben is teljesen indokolt a vulkanizmus megléte, hiszen egy lemezhatáron van.
Nagyon érdekes terület több szempontból is. Kár hogy alig lehet információt találni róla. Én pont az ilyen szokatlan elhelyezkedésű vulkánokat kedvelem a legjobban.
Ezt a Turfant már én is rengetegszer próbáltam megtalálni googlemapson.
Én erre tippelnék.
42.9177325799881, 89.5369560651888
Viszont ha a feltételezésed helyes, akkor ez egy igen lenyűgöző vulkán, nagyon fotogén a külleme. És nem hiszem, hogy az a kráterszerűség, amit én találtam, megfelelne neki.