Keresés

Részletes keresés

Kapocska Creative Commons License 2024.07.17 0 0 31809

Kavitál a szivattyú:

-nincs meg a megfelelő szívóági nyomás (alacsony üzemi szint)

-a vízből az oldott gázok kiválnak a vákuumban

-a kiforrás lehetősége is fennáll

Megoldás:

-fojtva üzemeltetni és/vagy a  szivattyút közelebb vinni a nyugalmi, ill. az üzemi szinthez

Előzmény: Mohawks (31804)
hjano1 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 31808

Mert van olyan kút a telken ahol nincs is szívószál, mosogatócsöves kút és maga a köpeny van szívva, de akkor hogy a frászba tudja az is ezt csinálni?”

A vízben mindig vannak gázok oldott állapotban. Ugye láttál már olyant, hogy a szódavizes palackból (szénsavas ásványvíz) engedsz ki a pohárba, és hirtelen sok buborék száll felfelé?

Nos, a szívócsőben is ez történik. Szíváskor, minél nagyobb a különbség a nyugalmi és az üzemi szint között, annál nagyobb a nyomásváltozás. 6 m szívómélységnél -0,6 bár. Ez elég ahhoz, hogy az oldott gáz (főleg oxigén és nitrogén tehát levegő, de lehetnek benne egyéb gázok is), kiváljon a vízből, és buborékként megjelenjen a kimenetnél.

Persze ha még levegőt is szív, akkor még több. Ez búvárszivattyúnál nem sűrűn fordul elő.

Ha leszáll a talajvíz szintje, előfordulhat, hogy a szűrő teteje is e szint alá kerül, így ott is kaphat levegőt.

Előzmény: Mohawks (31806)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 31807

Egy próbát megér, hogy hosszabb szívószálat használsz, ha a mostani 8 méternél rövidebb...

Előzmény: Mohawks (31806)
Mohawks Creative Commons License 2024.07.16 0 0 31806

Fojtva jó, de akkor ugye nagyon gyér a vízhozam, esetleg a szívószál mélyebbre rakása segíthet, vagy legalábbis tesztként hogy a víz a gázos vagy lemegy a vízszint és levegőt szív? 

Mert van olyan kút a telken ahol nincs is szívószál, mosogatócsöves kút és maga a köpeny van szívva, de akkor hogy a frászba tudja az is ezt csinálni?

Előzmény: Nobody1 (31805)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.16 0 0 31805

Ebben a mai aszályos világban egy 14 méter mély kút esetén már az is csoda, hogy negyed óráig győzi vízzel a szivattyút. Magyarul a leeső üzemi vízszint annyira alacsony lesz, hogy a belógó szívószálon már levegő is jut a csőbe és csak a jet rendszerű szivattyúnak köszönhető, hogy nem ejti el a vizet.

Két dolgot tehetsz - szerintem. Vagy szakaszosan locsolsz (negyed óra locsolás és 1-2 óra pihenés) vagy kisebb (lefojtott) szivattyút használsz, hogy egyensúlyban legyen a kút vízpótlása a kitermeléssel.

A harmadik megoldás egy új, mélyebb kút, de gondolom ezt nem tervezed. De várd meg más mit mond...

Előzmény: Mohawks (31804)
Mohawks Creative Commons License 2024.07.15 0 0 31804

Üdv!

Hibajelenség 15 éves fúrott kútnál:

Lecsökken a vízhozam 15-20 perc üzem után, aztán bugyborékok is jönnek a slagból.

Honnan tudhatom hogy falsot szív vagy gázos a kút? Két jet szivattyúval, most egy újjal is ezt csinálja a kút, ami 14 méter mély, van köpeny és van szívószál is, nem tudom az mennyire van belógatva.

Vizet sose ejti le, csak a vízhozam esik le nagyon.

Van egy másik, pár méterrel arrébb lévő kút is, ugyanez a hiba. Azt hittem tengelytömítés de ezek szerint nem.

Próbáltam meggyújtani a buborékokat de nem sikerült, gondolom ettől még lehet gázos, mert néha olyan fura büdös, kénes a víz.  

nexusline Creative Commons License 2024.07.08 0 0 31803

Szia,

új beszerelés, (gyári) nem lett még hozzányúlva.

Előzmény: vizeslaci (31800)
nexusline Creative Commons License 2024.07.08 0 0 31802

köszönöm a tanácsot, a szerelvényezés végett nehéz lesz billenteni, de óvatosan megpróbálom.

Előzmény: hjano1 (31801)
hjano1 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31801

„megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott. Akkor szerintem a lufi jó....”

Ez egyáltalán nem biztos. Mint Nobody1 jelezte a labda teljesen összelapul, a gumipalást légzáróan összefekszik, ráadásul teljesen vizes környezetben, így semennyi levegő nem tud távozni. Ezért a nyomás sem változik.

Nem tartom valószínűnek, hogy kisebb labdát tettek volna bele. Egyrészt az biztosan kinyúlik, mert a víz nem összenyomható ugye? De akkor az hamarabb el is szakad, és máris csere.

Van 1 jó módszer megállapítani, hogy marad-e benne víz, ha leereszted a víznyomást. Mivel ilyenkor elvileg üresnek kell(ene) lennie, próbáld meg megemelni. Ha nehezebb mint kb. 10-15 kg, biztosan van benne pangó víz. Ha nem lehet megemelni a szerelvényezés miatt, a tetejénél fogva billegtesd meg. Ha érezhetően lötyög benne a víz (tovább billeg, ha ferdén meg akarod tartani), szintén arra vall, hogy a tartály nem üres. Találkoztam már néhány hibás labdával, ismerem a jeleket.

Előzmény: nexusline (31797)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31800

Hello nexusline!

Nem lehet hogy egy kisebb tartályba való gumilabda van a nagy tartályba?

Előzmény: nexusline (31799)
nexusline Creative Commons License 2024.07.05 0 0 31799

köszönöm a hozzászólásod!

Előzmény: Nobody1 (31798)
Nobody1 Creative Commons License 2024.07.05 0 1 31798

"megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott"

Ha közben egy vízcsap nyitva volt és nem változott a nyomás, akkor biztos nem lyukas a ballon.

A 31791 re válaszolva a tartályban elvileg csak nagyon minimális, (max fél deci) pangóvíz marad mivel a 1,5 barra pumpált tartályban a nyomás miatt teljesen összelapul a gumiballon.

Előzmény: nexusline (31797)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31797

Szia,

csináltam egy olyan tesztet, hogy vízleeresztés után felpumpáltam,megmértem a nyomást, egy kis idő múlva ismét, az érték nem változott. Akkor szerintem a lufi jó....

Előzmény: hjano1 (31796)
hjano1 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31796

Szerintem kilyukadt a tartály labdája, és víz ment a labda és a tartályfal közé. Ki kell venni a labdát, és megkeresni a lyukat. Ha nem túl nagy, be lehet ragasztani (ajánlott kívül belül foltot tenni rá).

Ha el van szakadva, elviszed a legközelebbi szaküzletbe (mintának), és veszel másikat.

Előzmény: nexusline (31791)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31795

Szia,

elvileg jó, de jobb lenne még tudni hogy mennyi víz van benne. Mi van akkor ha beengeded az új szivattyút és 2 perc alatt kiszívja a vizet és szárazon megy? (tönkremegy)

Előzmény: Kisfiatal (31794)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31794

Sajnos nem homoktűrő, azoknál nem találtam hasonló paraméterűt..

Akkor viszek egy gombolyag spárgát is :) De, ha kiemelve a régi szivattyút, az vizes, akkor sztem csak beengedem az újat ugyanoda (a KPE cső magassága kiadja), oszt jóvan?

Előzmény: nexusline (31793)
nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31793

Szia,

bár nem vagyok szakember, de a személyes tapasztalataimat megosztom:

-jó az IBO szivattyú, főleg ha homoktűrő!

-van egyáltalán víz a kútban?

-ha igen, mennyi a csőben lévő vízoszlop magassága?

-ezt legegyszerűbben úgy tudod lemérni, hogy fogsz egy kisebb vasdarabot (kis téglát), egy hosszú madzaggal rögzíted. Lassan engedd lefelé a csőben, ha meghallod a csobbanást, akkor az a nyugalmi vízszint. Ekkor megjelölöd a madzagon ezt a szintet, majd engeded tovább. Ha leér a kút fenekére, az a kút alja. (a madzagon nem érzed a súlyt, nem feszül) Ekkor ismét megjelölöd a madzagot pl. szigszalaggal. Kihúzod, majd szépen leméred a súlytól a megjelölt távolságokat.A két jelölés között van a vízoszlop magasság. Ez minél nagyobb, annál jobb. Min.2 méter legalább kéne hogy legyen.

Ha eddig OK, akkor jöhet a szerelés...

Előzmény: Kisfiatal (31792)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31792

Sziasztok. Vettünk egy nyaralot, amiben kútból megy a vizellatas. Melykuti szivattyuval. Az az infó van, hogy a szivattyu nem működik, ki kell cserélni. Volt a házban egy strasser szivattyus doboz, vehetően ez van most lenn. Na én latatlanba ennek a paraméterei alapján vettem egy nem tul draga IBO szivattyút, erre akarom kicserelni.

Kerdesem: ha netán sikerül kicserelni meg beuzemelni, van valami extra tennivaló egy régen használt kút esetén? Ha jól ertelmeztem akkor évek ota nem volt használva a ház.. egy 110es csőben van, a cső nyitott. De zárt aknaban van lent, ami száraz. 

nexusline Creative Commons License 2024.07.04 0 0 31791

Sziasztok vizeslaci és nixon70!

Ahogy írtátok, újra nekiálltam a rendszer leürítéséhez és feltöltéséhez. Sikerült, de szerintem még most sem 100 %-os. Nem tudok úgy vizet vételezni, (10-20 litert? ha 80 literes a tartály) hogy ne kapcsoljon be a szivattyú.

Leengedtem egy közeli csapon, plusz még a mellékelt fotón látható szűrő alatti szelepen is. Ezután a tartály tetején lévő "kerékpárszelepen" keresztül a gumimembránt is lenulláztam. Felpumpáltam 1,7 barra, majd a szivattyút bekapcsoltam, és kb. 3-5 mp alatt elérte a Pmax. 4 bar értéket és lekapcsolt. Szerintetek ennyi idő alatt mennyi vizet tölthetett fel? Nem itt lehet a baj?

Most jön az okoskodásom: 

lehetséges, hogy mégis pangó víz maradt a tartályban leeresztés után?

Ha megnézitek a feltöltött képet, azon látszik hogy a tartály alja, mélyebben van mint a szűrő leeresztő szelepje, illetve - nem látszik az a másik csap - (kocsimosáshoz használom) amelyen szintén a leeresztést csináltam, de az is magasabban van mint a tartály alja! A víz felfelé nyomás nélkül pedig nem megy... 

A szivattyúból jövő kpe csövön látható, a 90 fokos 2 db könyök magassága kb. 15-20 cm a tartály aljához képest...

Tehát ilyen vízmagasságú pangó víz lehetséges hogy benne maradt?

Egyáltalán, egy 1,5 barra felfújt gumimembrán mennyi térfogatot foglalhat el a tartályban?

Erre kérnék még tőletek segítséget, választ.

Elnézést, ha szerintetek teljesen hülyeséget írtam eddig. 

Előzmény: vizeslaci (31790)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.02 0 0 31790

Hello nexusline!

Fontos mert valószinüleg pangó víz van a tartályodba!

Ha nyitott csapnál csinálod akkor a nyomás nagyobb térben 1.5 bár.

Így tudod maximálisan kihasználni a kapacitást.

Pl ha van benne még X liter víz és már nincs nyomás ami kitolja akkor az nem növel kapacitást 

Ha az üres ballon mellett van nyomásod,amit a víz beáramlás még + emel akkor mindig ki fogja tolni az összes vizet.

Üdv vizeslaci!

Előzmény: nexusline (31787)
nexusline Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31789

Szia nixon70,

Köszönöm a válaszod, holnap így fogom csinálni, lesz rá időm. Az eredményt meg fogom írni.

Ennek ellenére még szívesen várom "vizeslaci" megerősítő válaszát.

Előzmény: nixon70 (31788)
nixon70 Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31788

Hali!

Mindenféleképpen üres vízoldallal csináld a pumpálást.(nyiss ürítőt ahogy vizeslaci írta, ürülhet víz a tartályból.)

Ha 2,4 bar a bekapcsolási nyomás, megnyomhatod a levegőoldalt 2 bárra.

Előzmény: nexusline (31787)
nexusline Creative Commons License 2024.07.02 0 0 31787

Szia Vizeslaci!

Azt elfelejtettem leírni, hogy amit ajánlottál, egyszer megcsináltam de elzárt csapoknál.

Fontos hogy egy legalább nyitva maradjon?

Előzmény: vizeslaci (31786)
vizeslaci Creative Commons License 2024.07.02 0 1 31786

Hello nexusline!

Kapcsold ki a szivattyút,nyiss meg egy csapot a rendszerbe és engedd ki az összes vizet a tartályból!

kinyitott csap mellett pumpáld föl a tartály nyomását 1.5 bar nyomásra (valószinüleg közben még jönni fog víz a rendszerböl)

Zárd a csapot és inditsd a szivattyút.

Üdv vizeslaci!

Előzmény: nexusline (31785)
nexusline Creative Commons License 2024.07.01 0 0 31785

Üdvözlök mindenkit!

Házi vízművel látom el a családi ház fő vízellátását. Mélykúti csőszivattyú, 80 literes tartály és nyomáskapcsoló. (2,4 bar a bekapcsolás és 4.0 a lekapcsolás) A tartályban 1.5 bar nyomás van, kézi pumpával nyomtam bele. A gumimembrán elvileg jó, mikor a "kerékpár szelepet" a tartály tetején benyomom, tisztán levegőt fúj ki. 

Problémám a következő: egy kisebb vízmennyiség kiengedésekor ( pl. wc tartály használata, úgy 2-3 liter víz esetén, vagy mosogatásnál szintén 2-3 liter) bekapcsol a szivattyú és újra tölti a tartályt!!  

- be kell kapcsolnia ennyi vízelvétel esetén?

- mennyi víz lehet egy feltöltött 80 literes tartályban, hogy ilyen kis mennyiségű vízelvét után is bekapcsol? (feltételezve hogy a membrán jó)

Laikusként úgy gondolnám, hogy min. 10-20 liter vízelvét után kapcsolna be a szivattyú.

- tartályt cseréljek 100-120 literesre?

- ha a Pmax-t emelem 5-6-7 barra, akkor viszont a csapoknál vízvételezésnél nagyon nagy nyomáskülönbség lép fel a bekapcsoláskor. Szerintem az sem jó...

Ötleteket kérnék, mivel lehetne megoldani a szivattyú ritkább kapcsolgatását??

vizeslaci Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31784

Hello epitkezunk!

Remélem tisztában vagy vele hogy az alföld nem egy falatnyi tanga bugyi területet takar az ország területén.

Szóval ha nem pontosítasz a helyszínen akkor az annyit ér mint halottnak a puszi!

Mekkora a cső átmérő amivel a kút van csövezve?

Nem hinném hogy 32 mm és.

Viszont a 40 mm es csövezésbe nem hogy nem megy bele a colos kpe cső hanem még bele is tud esni!

Üdv vizeslaci!

Előzmény: epitkezunk (31783)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31783

A szívószálat nem tudom colosra cserélni, mert nem menne bele... A teljes történethez hozzátartozik, hogy volt egy olyan átmeneti verzió is, hogy nem szívószál volt, hanem direktre volt kötve 32-es KPE-vel a kút, tehát zárt rendszer volt és maga a kút volt szívva, de az folyamatosan elejtette a vizet, úgyhogy visszatértünk a szívószálhoz.

A kérdéseidre válaszolva a kút helyileg az Alföldön van, kb 50-55méteres és a földfelszínnél kb 8métert van oldalirányban elhúzva, a szivattyú egy Pedrollo JSWM2-cx, ami 750wattos, emelőmagasság 47-20m, szállítási teljesítmény 5-70liter. A szívószál kb 12-14m KPE vagy még lehet több is, mert lemérve ugyan nem lett, de a korábbi 10méteres ki lett cserélve valamivel hosszabbra, nem tudom ez gyengíthet-e a teljesítményen.

Előzmény: vizeslaci (31782)
vizeslaci Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31782

Hello epitkezünk!

Hol van a kút helyileg?

Milyen szivattyút használsz?

Milyen átmérö a kút csöve?

1 hiba lehet hogy a 25 ös csővel leszűkítetted a szívóágat ami a szivattyún valószínűleg colos vagy még nagyobb.

A szivattyú névlegesen tudja a 70 litert de ez az emelő magasság na és annak függvényében hogy milyen mélyről kell emelni a vizet változik.

Cseréld a szívószálat colos kpe csőre!

Üdv vizeslaci.

Előzmény: epitkezunk (31776)
L_áma Creative Commons License 2024.06.30 0 0 31781

A nyugalmi, mikor nyugalom van. Az üzemi, mikor üzemel....... megy a szivattyú.

A nyugalmit én olyan súllyal mértem, ami a kéznek nehéz, de a vízben nem merül el. Madzag végén félig töltött műanyag palack.

Az üzemi szopósabb volt. Szivattyúzás közben addíg húztam lassan felfelé a szívócsövet, míg el nem hagyta a szintet. Mikor levegőt szippant, megvan az üzemi.

Persze, az egésznek kevés értelme van, ha nem tudni mik voltak az értékek néhányéve.

Fontos: Csak olyan dolgokat dugdosunk a kúzba, ami tuti ki is jön önnét! A szívócsőnek mellészoruló.... bármi, egy nagy szopás. 

Előzmény: epitkezunk (31780)
epitkezunk Creative Commons License 2024.06.29 0 0 31780

Lehet, hogy az általam szinonímaként kezelt nyugvó és üzemi mégsem szinoníma, a lényeg, hogy hogy tudom mérni? Azon túl, hogy "madzaggal" mégis hogyan?

Előzmény: L_áma (31779)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!