Suiasztok! BUÉK mindenkinek (www.buek2008.buzz.hu) és kivánom mindenkinek, hogy megvalósuljanak a céljai. Puzséréknak felajánlom, hogy jöjjenek, adok egy egész napot a műsoruknak: www.live365.com/stations/merjalodni Egyetlen kérésem van, hogy a műsor neve legyen Merj álmodni Magyarország", egyébként szabad kezet kapnak. Végül egy kisréeti online tv műsorba is meghivnám őkjket, ha esetleg valaki tudja az elérhetőségüket, irja meg kérem: www.trening.buzz.hu Szóval remélem az új esztendú feltámadást hoz a műsornak, a magam részéről ezért kész vagyok mindent megtenni, amit tudok. www.radikalisozinteseg.hu
Hm. Ez az a szituáció, amikor ha ellenkeznék, akkor szánalmas pojáca módjára kellene ürügyeket, kifogásokat keresnem, amely pojácaságtól eléggé el nem ítélhető módon irtózom. Magyarul: teljesen igazad van. Hogy a kérdésedre válaszoljak, nem, már nem érvényes, több okból sem. Nem lesz alcím. És akkor itt és most némi magyarázat azok számára, akiknek dodonai lennék:
A Szélsőközép anno jó két és fél éve egy fantasztikusan üde, friss, ígéretes reggeli műsorként robbant be a médiatörténelembe az egykori Budapest Rádión, a mostani Pont FM-en, a 88.1-en. (Itt jegyzem meg, hogy már rég lemondtam volna e műsorról és nem űzném a vele kapcsolatos kultúrmissziómat, ha nem érezném sok szempontból szellemi rokonomnak Puzsér Róbertet és számos műsorvendégét. Ha nem ugyanazzal a lendülettel, nem ugyanazzal az egzaltáltsággal, nem azzal az egyszerre megkapó és megmosolyognivalóan naiv, világjobbító idealizmussal és kritikai éllel készítenék a műsorokat, amely egzaltáltság és idealizmus a személyiségemre is alapvetően jellemző. Miközben nincs hiány egyéb, a jobbára komoly mondanivalókat árnyaló stiláris eszközökben sem: ma is ugyanúgy jól adagolt cinizmus, irónia és - nem ritkán az alpáriságot is súroló - humor lengi be a drámai helyzetjelentéseket, mint korábban.) Arról a Fiala János által bérelt reggeli műsorsávról van szó, amelyen korábban a FJ vezette Keljfeljancsi szólt, illetőleg a Szélsőközép délutáni-koraesti sávba való áthelyezesét követően azóta is szól. Nos, a Keljfeljancsi számomra egy másképp unikális műsor: egy alapvetően one-man show, egészen más erényekkel és hiányoságokkal, mint amely erényekkel és hiányoságokkal Puzsér Róbert műsora bír. De a nyilvánvaló különbségek ellenére nekem fontosabbak a vélt vagy valós hasonlóságok, átfedések, és ez az, ami miatt e topic nyitásakor az alcímben viszonyítási pontként említettem a Keljfeljancsit, mint egy - akkor! - épp másik reggeli műsort, amely a néhai Rádió Extrém-en (jelenleg Mária Rádió) volt hallható. A két műsor közt nemcsak én véltem felfedezni közös értékeket (pl. progresszivitás), ezt a nem kis számú hallgatótábor is részben visszaigazolta. És bár megkérdőjelezhető, de azt gondolom, nolens volens a két műsor rivalizált bizonyos (egészséges, nem egymás létezésére törő) értelemben. Röviden ez indokolta az alcímet és a hasonlítgatást, amely soha nem szerencsés igazán.
Puzsér Róbert és Fiala János műsorait nem vetném itt össze, ezt máshol és nem egyszer megtettem már. Legyen elég annyi, hogy azok az oknyomozói riportok, az a "fialai-kritikai-szókimondó-attitűd", amely kivívta töretlen tiszteletem, mára számos okból kifolyólag sajnos csak - mint csokiszeletben a mogyoró - nyomokban található meg. Egy ilyen pregnáns ok például az ORTT. És nyilván még sok más, amivel a Keljfeljancsi készítője is tisztában van. A műsor eufemisztikusan fogalmazva kifáradt, ha nyersen akarnám mondani: kivérzett.
Én, mint egy lelkes mezei rádióhallgató azt gondolom, hogy Puzsér Róbertnek minden esélye és tehetsége megvan arra, hogy egy meghatározó ("anti-")médiaszemélyiség legyen. (Már ha erre egyáltalán igénye lenne, amivel kapcsolatban jelenleg azért felmerül némi szkepszis bennem.) Ehhez persze szerencse is kell. Sok szerencse. Mindenesetre a Szélsőközép egy zseniális koncepció, egy Érték (még akkor is, ha mint "termék" eladható a médiapiacon). Egy érték, egy know-how, amire vigyázni kell. És ezt az értéket immár két kereskedelmi (!) rádió felvállalta! Egy műsort, amely radikális, kompromisszummentes hangvételét, szellemiségét tekintve eredendően inkább egy non-profit rádió szellemiségével kompatibilis, nem pedig nyegle, heherészős műsorvezetők felszínes kommersz, trendy műsoraival. Rónai Egonnak, a Pont FM programigazgatójának emiatt minden elévülhetetlen bűne ellenére elismerés jár részemről, ahogyan Kelemen Zoltánnak, a Radio Café ügyvezető igazgatójának, és Fiers Gábor főszerkesztőnek.
Az előzőről mindig R. Egon jutott eszembe, akinek a 2007-es húzásaitól hánynom kell, és így legalább könnyebben elfeledem a hülye rádióját. Az alcímet nem akarod esetleg megváltoztatni? Vagy még mindig érvényes szerinted, hogy csak "Fiala után"?
( Köszönet Kelemen Zoltánnak, hogy befogadták ezt a műsort, remélem, sem ők, sem mi nem járunk rosszul...)
Igen, de Ellenpont András nélkül. (Szerintem a három névvel fémjelzett műsorok közül - minden átfedés ellenére - a Szélsőközép volt a legjobb, és nemcsak névben.)
"a szélsőközép a magyar tájékoztatás összes agyonhallgatott témáját sokoldalúan tárja a közvélemény elé.
amiről mások hallgatnak, amit még hallgatni is veszélyes, azt a műsor készítői nyíltan és konfrontatívan, ugyanakkor szórakoztatóan járják körbe. hadat üzennek a közéleti ostobaságnak, a bulvár tombolásának, a közbeszéd kétpólusú pártosságának. nem hisznek a tabukban, világosan és kérlelhetetlenül tárják fel társadalmunk és a globalizáció fekélyeit minden hétköznap délután. ugyanúgy elegük van a mindannyiunkat körülvevő globális hazugságiparból, mint bárkinek, de nem hajlandóak hallgatni róla, mint bárki más. problémákban és megoldásokban, nem pedig trendekben és divatokban gondolkodnak. nem mennek el szó nélkül az olyan súlyos kérdések mellett, mint az iraki megszállásban való magyar részvétel, az abortusz, a halálbüntetés, a drogkérdés, a szegénység, a globális kapitalizmus válsága, a hagyományos értékek kiüresedése, a tudatmanipuláció, a romák helyzete, a hajléktalanok számkivetettsége vagy az álpolitikai árokásás bolhacirkusza.
az ország egy permanens polgárháborús közhangulat tébolyában vergődik. a politikusok azonban - a műsor készítőinek álláspontja szerint legalábbis - nem osztoznak a társadalom antagonisztikus megosztottságában. a valódi tartalmi mondanivaló helyén ma image- és marketingüzenetek állnak. a szélsőközép arra törekszik, hogy számonkérje a társadalmi szerződés államra eső felét, és kikövetelje, hogy a hatalmi apparátus végre ellássa vállalt kötelezettségeit. a legfrissebb hírek szerint pedig ez nem a társadalmi közgyűlölet szítása a gazdasági és politikai tőkefelhalmozás érdekében. a szerződés médiára eső fele ennek az igénynek hangot adni. a szélsőközép elvárja, hogy amint e vállalásában hiány mutatkozik, azt a hallgatók a tőlük látott keménységgel és következetességgel kérjék rajtuk számon.
minden hétköznap délután öt és este hét óra között szókimondó, durva és provokatív közbeszéd lesz hallható a radiocafén. a szélsőközép ezt szánja értő füleknek, gondolkodó elméknek, tettvágyó intellektuális barikádharcosoknak a 98.6-os frekvencián. "
Tomcat büszkesége, hogy ő fordította a szöveget. Tomcat egy nagyon-nagyon okos, nyíltszívű, tiszta lelkű, antirasszista fiatalember. Ráadásul polihisztor. De szeretnék Tomcat lenni!
Az egyik adás gyorsan lejött, a másik marha lassan, de igen. Úgyhogy a töltögetőknek üzenem, hogy türelem rádióadást terem! :o) Neked, nektek természetesen újfent köszönet!
(Meg egy féloff: a legutóbbi tomcates videó egyáltalán nem indul semmilyen böngészővel; a többi frankón megy.)