Keresés

Részletes keresés

budai8 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 91

Kedves Tamás!

 

"A legalább 10 éves lejáratú életbiztosítás és a legalább három éves lejáratú nyugdíj biztosítás egyösszegű szolgáltatásából a kamatnak minősülő rész szeptember 1-ig és azután is mentes az adó alól."

 

Ha szeptember 1 után is adómentes, akkor miért kell megkötni a szerződést aug. 31-ig?

 

Udv,

 

Előzmény: Nádházy Tamás - CIB (89)
mon_ Creative Commons License 2006.08.17 0 0 90
Kedves Nádházy Tamás!

Konkrétan olyan megtakarítási formákra gondoltam, melyeket az ún. "független" pénzügyi tanácsadó cégek üzletkötői leggyakrabban ajánlanak az ügyfeleiknek, és általában biztosítókhoz köthetők. A példa kedvéért mondjuk szeretnék félévente 200.000 Ft-ot elhelyezni 20 éven keresztül egy biztosítónál. A befizetett összegeket a biztosító részvényalapokban és kötvényalapokban helyezi el vegyesen. A kérdés az, hogy mi történik ezekkel a féléves befizetésekkel aug. 31. után. (Tehát kell-e a később befizetett részletekből megszerzett befektetési egységek hozama után adót fizetni?) Ha a szerződést aug. 31. előtt kötöm, logikusnak tűnne, hogy a mostani feltételek maradnak érvényben végig, de az eddig a fórumban leírtak kicsit elbizonytalanítottak. Azt se tudom, hogy ehhez hasonló konstrukciók léteznek-e a bankoknál is.
Válaszát köszönöm!
Előzmény: Nádházy Tamás - CIB (87)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.17 0 0 89

Kedves Cheabi,

 

A legalább 10 éves lejáratú életbiztosítás és a legalább három éves lejáratú nyugdíj biztosítás egyösszegű szolgáltatásából a kamatnak minősülő rész szeptember 1-ig és azután is mentes az adó alól. Azon élet, illetve nyugdíjbiztosítás esetében, amely nem felel meg a fenti kritériumnak a lejárati szolgáltatásból kamatnak minősülő rész akkor lesz kamatmentes, ha a szerződést augusztus 31-ig megkötötték. Biztosítási maradékjogból származó jövedelem (felmondás) esetén az adómentesség akkor érvényesül, ha a biztosítási szerződést augusztus 31-ig megkötötték.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: Cheabi (83)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.17 0 0 88

Kedves budai8,

 

Igen, a befektetési jegyeken realizált árfolyamnyereség kamatnak minősül. Így sajnos nincs lehetőség arra, hogy a veszteséggel eladott befektetési jegy veszteségével a kamatjövedelmet csökkenteni lehessen.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: budai8 (81)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.17 0 0 87

Kedves mon,

 

A kérdésedből nem látom pontosan, hogy pontosam milyen jellegű megtakarítási formára gondolsz. Ha a kérdésed vagyonkezelésre vagy portfóliókezelésre vonatkozik, akkor a jogi helyzet az, hogy Te vásárolsz értékpapírokat, amelyeket a vagyonkezelő, portóliókezelő az értékpapírszámládon elhelyez. Mivel itt tehát értékpapírok megvásárlásáról van szó, ezért a befektetési jegyek, kötvények kamat jellegű jövedelmére az új szabályozás és az azzal kapcsolatos átmeneti rendelkezés még vonatkozik. Ez esetben érdemes még augusztuis 31-ig átrendezni a portfóliót. Ha a konstrukció nem ilyen jellegű, akkor írd le légy szíves, hogy pontosan milyen instrumentumra gondolsz.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: mon_ (80)
Híd Creative Commons License 2006.08.17 0 0 86

Még szép, hogy nem. Apróbetű:

 

 

A Bank nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek akkor adódhatnak, ha a hatóságok a Bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatástól eltérően értelmezik a jogszabályokat.

Előzmény: kofy (85)
kofy Creative Commons License 2006.08.16 0 0 85

Sajnos akárhogy olvasom a 2006. évi LXI. törvény 223. § (13) bekezdés a) pontját, nekem ez az értelmezés nem jön le.

 

A hivatkozott szabály szerint a kamatadót először a 2006. augusztus 31-

éig megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-szerződések esetén a 2006. augusztus 31-ét követően induló első teljes kamatperiódusra jóváírt (kifizetett) kamatra kell először alkalmazni.

 

Namármost, ha nyitok egy számlát augusztus 18-án, aztán elhelyezek rajta pénzt október 10-én, akkor a kamatot (ha jól gondolom) csak október 10-től fogja számolni a bank, vagyis ezen összeg tekintetében a kamatperiódus október 10-én indul, tehát a jogszabály szövegéből kiindulva kamatadós.

A Kamatkirály számlára augusztus 31-ét követően befizetett összeg akkor lenne kamatdómentes, ha a bank - függetlenül a befizetés időpontjától - legkésőbb 2006. augusztus 31-től számítaná a kamatot a kamatperiódus alatt (10 év!) befizetett valamennyi összegre. (pl. a Kamatkirály számlára befizetek 2009. június 3-án 2 millió forintot, és a bank visszamenőleg is kiszámítja a kamatot - gondolom ilyet nem fog tenni :-))

 

Kíváncsian várom a választ!

 

Üdvözlettel

 

kofy

Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (16)
BJ Creative Commons License 2006.08.16 0 0 84

és milyen hozamot fizet az általad eladott biztosítás, ha 2 éven belül szeretnék kiszállni belöle???

 

Pont a neked fizetett jutalék miatt nem vagy versenyképes a banki vagy befalap-befektetésekkel, még kamatadó után sem.

 

(bocs, de nem szeretem a közvetlen értékesítést az index topikokban)

 

üdv

 

BJ

Előzmény: Cheabi (83)
Cheabi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 83
Aki valóban 10 éven túli megtakarítást szeretne elindítani azoknak nem kell sietniük. Szeptember 1-je után (bár tudom ez pl bankokra nem vonatkozik) lesz olyan megtakarítás ami ugyan úgy kamatadó mentes lesz. Mellesleg én bankban nem fogom lekötni a pénzem mert nem nyúlhatok hozzá. amin hozzányúlok már is kamatadó-s inkább indítok egy megtakarítást egy biztosítónál és bátran teszem veszem a pénzem...kamatadó nélkül. amúgy akit érdekel a lehetőség az írjon. kasszandra@gmail.com
zsolti_kp Creative Commons License 2006.08.16 0 0 82

Kedves Budai8 !

 

A befektetési jegyek után realizált hozam /nyereség az kamatnak minősül, tehát a kamatadó vonatkozik rá. ( ergo, valóban nem elszámolható a veszteség )

budai8 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 81

Kedves Szakértők!

 

Jól értem azt, hogy ha a "befektetési jegyek árfolyamnyeresége kamatnak minősül", akkor befektetési jegyekken realizált negatí hozamot, nem lehet beszámítani adóalap csökkentésre?

 

Udv,

 

 

 

mon_ Creative Commons License 2006.08.16 0 0 80
Tisztelt Szakértő!

Már volt ilyesmiről szó, de nem vagyok benne biztos, hogy jól értelmeztem-e az elhangzottakat. Az lenne a kérdésem, hogy olyan hosszútávú (értékpapír alapú, esetleg biztosítással kombinált) befektetési alapok esetén, melyeknél a tőkefelhalmozás folyamatos (pl. félévente fizetek be x összeget), csak az aug. 31. előtt (a pénzintézet által) vásárolt értékpapírok hozama mentesül az adó alól, vagy a későbbi befizetésekre is a mostani feltételek maradnak érvényben? Tehát ha mondjuk mostanában szeretnék elindítani ilyesmit, akkor érdemes-e rohannom még a határidő előtt elintézni, vagy így a pl. 10-20 éves megtakarításomnak úgyis csak az első féléves részlete esetében tudom elkerülni az adót?
Válaszát köszönöm!
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 79

Kedves Mocsi,

 

a számlakivonaton a Bank kötelessége lesz feltüntetni a bruttó kamatösszeg mellett a levont kamatadót és a ténylegesen kifezetett, nettó kamatösszeget is. 

 

A Kamattájékoztatóban, illetve Kondíciós Listákban feltüntett kamatlábak azonban 2006. 08.31-et követően is a bruttó kamatlábak lesznek, ugyanis a kamatadó mértéke függ az ügyfél adóilletékességétől (belföldi, EU, EU-n kívüli külföldi stb), és az EBKM számítására vontakozóan sem történik változás.

 

A Megtakarítási Programmal kapcsolatban tény, hogy a kamatadó bevezetése különösen hátrányosan érinti azon magánszemélyeket, akik rövid lejáratú (pl. 1–2 hónapos) betétekben, illetve látra szóló megtakarításokban tartják félrerakott pénzüket, hiszen a rövid kamatperiódus miatt a kamatadó hatása gyorsan érzékelhető lesz a Bank által kifizetett nettó kamatösszeg csökkenésében.

 

Úgy gondolom - és a nemzetközi tapasztalatok is ezt mutatják - , hogy befektetők viszonylag gyorsan (néhány hónap alatt) hozzászoknak a kamatadóhoz, ezért a jövőben is lesz kereslet egy olyan megtakarítási lehetőség iránt, amely azoknak fizet kimagasló kamatot, akik rendszeresen, minden hónapban megtakarítanak.

Előzmény: Mocsi (74)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.16 0 0 78
Kedves Tibor,

> III.) Az Alap a mindenkor hatályos kondíciós listában szereplő feltételek mellett vásárolható meg, jelenleg 2%-os vásárlási jutalékot kell fizetni.

Így már sokkal kevésbé vonzó a dolog, hiszen akkor 1 millió forintból 20 ezer rögtön elvész. 10%-os éves hozamot feltételezve ez ugyanannyi, mint a kamatadó.
Előzmény: Komm Tibor, CIB (47)
Híd Creative Commons License 2006.08.16 0 0 77

Ez szép, csak ez az egy mondat csípi a szemem:

 

A Bank nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek akkor adódhatnak, ha a hatóságok a Bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatástól eltérően értelmezik a jogszabályokat.

 

Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (16)
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 76

Kedves Waltertrout,

 

a CIB Classic 2009A kötvény első sorozatából kibocsátott mennyiség a hosszú távú kamatadómentes megoldásokat kereső ügyfeleink kiamagasló kereslete miatt az elmúlt napokban elfogyott, azonban az újabb sorozatrészlet nyilvános forgalomba hozatal már megtörtént és a holnapi naptól (2006.08.17) a teljes fiókhálózatunkban megvásárolható.  

Előzmény: waltertrout (73)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 75

Kedves budai8,

 

A NYESZ bevezetéséről szóló jogszabály nem tartalmaz erre vonatkozó külön szabályt. Míg az önkéntes pénztárak esetében az Öpt kifejezetten rendelkezik arról, hogy az egyéni számla egyenlege nem része a hagyatéknak, illetve a kedvezményezett részére történő kifizetés az Szja törvény szerint adómentes bevétel, addig a NYESZ számlán lévő egyenleggel kapcsolatosan ilyen szabályzás nincs. Ez alapján a NYESZ számlán lévő pénz, értékpapír és betét része a hagyatéknak és az általános szabályok szerint kell örökösödési illetéket fizetni utána.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: budai8 (68)
Mocsi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 74
Kedves Szakértők!

A szept. 1. utáni betéti kamatok mellé kiírják majd a kamatadóval csökkentett (tehát a betételhelyezőnek kifizetett) kamatot is? Vagy csak azt fogják kiírni?

A Családi / Álmok Magtakarítási Program nevű konstrukciók lesznek még? Ezeket eléggé visszaveti a kamatadó, nem? Jó, mondjuk mást is visszavet, de ezek a számlák nem fognak kiürülni szept. 1-re? Én pl. már most kiürítettem...

Köszi,
Mocsi
waltertrout Creative Commons License 2006.08.16 0 0 73

"A CIB Classic 2009A kötvény például a 36 hónapos futamidő végén 24,00 % fix kamatot kínál adómentesen, azaz – amennyiben a 2006. augusztus 31-ig vásárolsz ezen értékpapírokból – a lejáratig mentesülsz a kamatadó alól."

  ezt napok óta olvasom, de még mindig nem lehet kapni, nem elsietett kissé a reklámja?

Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (57)
zsolti_kp Creative Commons License 2006.08.16 0 0 72

Tisztelt Lukácsi Úr !

 

Köszönöm megtisztelő válaszát. Amennyiben nem tranzakciós számla és utalni nem lehet róla, hogyan lehetséges, hogy postai kifizetési utalványt lehet indítani. Úgy tudom, hogy ez a fajta tranzakció is a Giro rendszeren megy keresztül.

 

Előre is Köszönöm

Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 71

Kedves mannamanna,

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárban elhelyezett megtakarítások hozama adómentes, azt a kamatadó nem érinti.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: mannamanna (67)
solo_la_samp Creative Commons License 2006.08.16 0 0 70
Amennyiben szerepel a számlán mint kedvezményezett - úgy tudom- semekkorát. Legalábbis önkéntes-nél így működik .
Előzmény: budai8 (68)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 69

Kedves budai8,

 

Az adókedvezmény kérdésével az Szja törvény 44/B. §-a foglalkozik. A NYESZ számlára utalandó adókedvezmény alapja az adott évben befizetett összeg. Így a decemberben befizetett 333 333 ft után is ugyanúgy 100 000 ft adókedvezményt utal az adóhatóság mintha az összeget januárban fizetné be a magánszemély (feltéve, hogy egyébként megfelel az egyéb feltételeknek).

 

Nádházy Tamás

Előzmény: budai8 (66)
budai8 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 68

Kedves Tamás!

 

Köszönöm a választ.

 

Már csak az vígasztal, hogy ha tovább emelik a nyugdíj korhatárt a magyar átlagéletkor fölé, akkor legalább örökölhető az összeg. Jól tudom?

De vajon milyen illetéket kell az örökösnek lerónia? (De ez nem tartozik ide.)

 

Udv,

 

Előzmény: Nádházy Tamás - CIB (60)
mannamanna Creative Commons License 2006.08.16 0 0 67

Kedves Szakértők,

mi a helyzet a nyugdíjpénztári megtakarításokkal a kamatadó tekintetében? Vonatkozik rá?

budai8 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 66

Kedves Szakértők!

 

A NYESZ-n mi számít támogatási alapnak? A december 31-ig beérkezett befizetések összege, vagy csak azok éves átlagértéke? Mert ugye nem mindegy, hogy ha az "A" ember évente egyszer fizet mondjuk áprilisban, a "B" ember pedig decemberben. Ha a befizetéseik összege megegyezik, akkor a "B"-nek az éves átlagállománya mégiscsak kisebb. Hogy is van ez?

 

Udv,

Előzmény: cimar (64)
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 65

Kedves AttilaBal,

 

igen, az első kamatperiódus után jóváírt kamat adómentes jövedelemnek számít, függetlenül a számlára történő betét elhelyezésének dátumától, amennyiben a számla szerződést már 2006. augusztus 31 előtt megkötötték.

 

 

Előzmény: AttilaBal (27)
cimar Creative Commons License 2006.08.16 0 0 64
Kedves Zoli

Köszönöm a választ. Remélem még dec.31. előtt elindul, hogy az idei befizetések után járó kiegészítésről ne maradjunk le.

További sikeres munkát!

Cimar
Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (55)
Komm Tibor, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 63

Tisztelt infinity00,

 

a választ (bár a kérdés valóban nem tartozik szorosan a topikhoz) természetesen sok feltétel befolyásolhatja.

 

Amennyiben a CIB 2007/A-ban lévő megtakarítását annak lejáratakor fel kívánja használni, akkor azt kell megvizsgálni, hogy a két adóval terhelt kamatfizetésnél kifizetésre kerülő adó mértéke (természetesen itt csak közelítőleg lehet becsülni, hiszen a fizetendő kamat még nem ismert) hogyan aránylik a visszaváltás árfolyamához (az így felmerülő költséghez).

 

Amennyiben hosszabb távon gondolkodik, akkor valószínűleg érdemes most értékesíteni ezt a kötvényt és egy hosszú futamidejű, fix kamatozású, lejártakor kamatot fizető kötvénybe fektetni, vagy befektetési alapokat vásárolni, hiszen ezen termékek mentesülnek a kamatadó hatása alól amennyiben 2006, szeptember 1-e előtt megvásárolja őket.

 

 

Előzmény: infinity00 (48)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 62

Kedves tanu79,

 

Az szja törvény 1. számú melléklete 2.6. pontja szerint a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény szerint nyújtott állami támogatás és a támogatásra, valamint a lakástakarék-betétre fizetett (jóváírt) kamat adómentes bevétele a magánszemélynek. A lakáskasszás szerződések esetében sem jelent tehát változást a kamatadó.

Előzmény: tanu79 (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!