"1953: annus mirabilis, a csodálatos év! James Watson és Francis Crick - sok kollégájuk kiváló munkájára alapozva - megalkotják a DNS szerkezeti modelljét. A fiatal vegyész, Stanley L. Miller eközben - a Nobel-díjas Harold C. Urey útmutatását követve - őszivatart kísérel meg lombikban utánozni. Úgy gondolják, a szimulált őslégkör természete redukáló kell hogy legyen. A próbálkozást fényes siker koronázza: rövid idő alatt a lombikban szerves anyagok, köztük a fehérjéket felépítő aminosavak is megjelennek. "
Az értelmes élet verziója nem tudományos téma. Nem tudod kilogikázni az anyagból.
Az anyag csak azt mutatja meg, hogy az információ vezérli az élet világában.
A jelsorban kifejezett információról meg tudjuk, hogy képzeletben születik. Mert a jelsor kémiailag semmilyen önmagán túlmutató valóságot nem idéz elő. Ahhoz egy speciális mechanizmus kell ami dekódolja, információként kezeli. A fizikai világban nincs ilyen kapcsolat az elemek között. Információs vezérlést csak, és kizárólag értelem tud csinálni.
Mert minden jelsor az értelemben rendelődik valamilyen meglévő, VAGY egy lehetséges alternatív fizikai valósághoz. A természet nem rendel jelsort semmi mellé. Mivel ez a párosítás önkényes párosítás. A természet ellenben törvényszerű.
Amit kértél, hogy írjak erre verziót az csak az ember világában lehetséges tárgyszerűen. Azaz olyan rendszerek esetében amiket emberalkotta információ vezérel. Ez se azért lehetséges, mert egy zöld 'ufo'nauta mondjuk nem dobhat össze egy számítógépet, hanem azért mert az emberről biztosan tudjuk, hogy már csinált ilyet. (Azaz nem anyagi úton, a számítógépből levezethetően jutunk el az emberhez. Hanem közvetlen tetten érjük ahogy kiad egy egy újabb ilyen terméket.) Innen tudjuk, hogy emberi. Az anyagi és információs felépüléséből csak azt tudjuk, hogy nem természetes. Azt nem, hogy emberi-e?
Biológiai rendszerek esetében azt is tudjuk, hogy a forrás nem biológiai. Nem lehet az, ha a rendszer attól a forrástól származik. Az ember sem számítógép.
Minden más hit kérdése. Vallási síkon én a bibliai kinyilatkoztatást fogadtam el. Ez érintett meg érzelmileg. Aggyal nézve meg ez a leg részletesebb. (De nem ez döntött.) Csak szimpatikus volt, és kecsegtető....(a félelmi elemeivel együtt is...).
'Azt nem tudom, hogy agyhullámnak nevezzem-e, minden estre a gondolatoknak szerepük van benne.'
részemről telepátia ügyben már csak ez a kérdés. a léte nem...
'Viszont azt vettem észre, hogy én gondolok valamit a másik szobában és ő meg ezzel szinkronban nyilvánul meg.'
ez egy elég meggyőző "jele" a telepátiának. ...már csak azt mond meg, hogy hallottad Édesapád a másik szobából!
'Arra emlékszem, hogy a pozitív gondolatoknak nagyobb energiája van.'
az agy generál elektromosságot, ezt mutatja ki az EEG-kép.
kicsiben ez a neuronok kisülése, és az akciós potenciálok rohangászása, ami szerintem maga a gondolat.
...könnyen lehet, hogy a pozitív gondolatok több neuront "mozgatnak meg". ...de hogy ezt hogy mérik, azt én sem értem. nyilván nem EEG-vel, mert az legfeljebb tudatállapot változásokat mér, gondolatokat nem. azok ahhoz "túl kicsik".
Értelmes eredetű élet keletkezésére a pánsperma nem bizonyíték. Egyrészt nettó felvetés, nemv'elmélet'. A Csillagok Háborúja sem '÷elmélet'.
Másrészt nem a tervezettség alternatív ötlete, hanem az eredendő életé. A csillagközi 'pán' életé ami megtermékenyíri az alkalmas bolygókat. (Mint a filmben. Valami scifi. Ha kérdezősködsz....megvan, Prométeusz. Nem ugrott be rögtön. A csillagközt lebegő sperma, ami termékennyé teszi a Földet. (Filmben idegenek által. Ez körkörös érvelés.)
Tudományban egy eredendő molekula által ami az ősrobbanásból hasadt ki.
Ezzel van efy bibi. Az, hogy 'sperma'. Azaz biológiai kód. Nincs kód létező kezelőrendszer nélkül. Dugd a floppyt a szék alá. Nem játsza le. Az információ fogadó rendszerben jelent információt. Ha a fogadó rendszert magátcjekenti akkor elmondható, hogy nem lehetett előtte. Ha minden fogadó rendszer, sejt, információból lesz az sem lehetett az információ előtt.
Ez kicsit a mi voltcelőbb a szív vagy a tüdő kérdése. Hülye kérdés. Minrk sorrend? Evidens, hogy egyszerre létezhetnek. Nem írom le miért.
A pánsperma ötlete se nem a tervezettséget, sd nem a kémiai evolúciót hivatott igazolni. A kettő közt valami. A sperma biológiailag halott. Életképtelen. Ha pán, ha lokális.
Az élet informácíó alapú. Az információ értelem alapú. Az értelem alanya mellékes . A lényef, hogy ki tudja fejezni meglévő, vagy elképzelt valóság működését és ezt jelsorozattá tudja alakítani, calamint aljalmazói mechanizmust tud építeni rá. Ilyenre se fizika, se kémia nem képes. Ha az volna tudnánk.
Úgy, hogy elvont jelet nem tárgyi valósáv rendel hozzá ahhoz a mechanizmushoz ami reakcióképletben nem létezik.
Kicsit szembemegy a mateiralista ideológiával. Viszont kézenfekvő.
Mert vannak benne évszámok. A királyok uralkodása képezte az alapját. Viszont offtopik. Ha a Bibliában nem volnának csak rajzok, az élet akkor is nonszenz elemi alapokon. Persze elemi alapon nem mese, hanem paradoxon.