Régóta szemlélője vagyok ennek a fórumnak, most vettem a bátorságot, hogy topicot nyissak benne. Régóta figyelemmel kísérem eme nép történelmét, mindennapjait, no meg ismerve a magyarokról alkotott véleményüket, úgy vélem, egy topicot mindenképpen megérdemelnek lengyel testvéreink.
csak kíváncsiságból, mikor állították a magyar emlékművet?
Egyébként Kensington önkormányzata 1972-ben engedélyt adott Katyn emlékmű felállítására, azonban az angol külügy nyomására végül kitáncoltak (mint kiderült a szovjetek azonban megfúrták, a nagykövet személyesen továbbította a PB üzenetét: az angolok a "göbbelsi propaganda" szószólói lettek...)
Katynban az emlékparkot (benne múzeum) 2000 júl. 28-án nyitották meg (ez volt a sztálinizmus külföldi áldozatainak első orosz, állami emlékhelye).
A két ország között koszorúzás volt a Budapest III. ker. Katyn Emlékparkban 2013. IV. 13-án . Ezen koszorút helyezett el a Tibet Egyesület , a Ritka Lengyel Autók Klubja ( R.I.L.A.K. ) és a Titanic Társulat . Többekközt . Ezen emlékmű volt az első Katyn Emlékmű Lengyelhonon kívül . A két ország között koszorúzás volt a Budapest III. ker. Katyn Emlékparkban 2013. IV. 13-án . Ezen koszorút helyezett el a Tibet Egyesület , a Ritka Lengyel Autók Klubja ( R.I.L.A.K. ) és a Titanic Társulat . Többekközt . Ezen emlékmű volt az első Katyn Emlékmű Lengyelhonon kívül .
2013 IV. 13-án Katyn koszorúzás lesz a Budapest III. ker. Árpád Gimnázium melletti Katyn Emlékparkban . A megemlékezés 11 órakkor kezdődik , és én is a Ritka Lengyel Autók Klubja ( R.I.L.A.K. ) nevében koszorúzok .
Megtaláltam. A másolatát állítják ki. Na, nem baj, megyek Miskolcra, mert ezt látni kell. (Eddigi körképek, amiket láttam: Ópusztaszer - Feszty, Innsbruck - Bergiseli csata, Wrocław - Panorama Racławicka)
A zinterneten nem találtam előzetes híradást valamilyen budapesti rendezvényről a mai nappal kapcsolatban. Ezért spontán és öntevékenyen az alábbi tarnói képekkel köszöntöm az ünnepet.
pedig van ilyen, az oroszoknál északon van egy kolostorsziget, egy óriási fából épült templommal, sok hagymakupola, stb... egyetlen vasszög nélkül ( több hasonló is van máshol)
Szerintem ez "a faépület egyetlen vasszeg nélkül" duma kb. egyenértékű a világ legnagyobb, leghosszabb, legsárgább, stb. dumával. De lehet, hogy csak nagyon hitetlen vagyok. fd6667
Aznap , hogy ilyen alakokkal tanáksztál ott , az ördögök győztek .a lakosság a Habsburg időkről beszél (, de hogy ne érezd magad annyira egyedül , szenyor , az angol hivatalos történetírás a "Habsburg" nem B-vel , hanem P-vel írja....).
A probléma nem ez , hanem az , hogy írok a Podhale térképet kiadóknak , erre visszaírnak , hogy nincs nekik arra szükségük , hogy a településelnevezések mellett a magyar exoníma is szerepeljen , nincs arra elég mai magyar túrista ( tótul ki van a térképükre equivalens írva). . .A legsúlyosabb azonban nem ez , hanem ez a tetű globalizmus , ami felfal minden lelki domborzatiságot , csak a fapados és leplanérozott nemgondolkodomglobalistát engedi , aki 5 napra nem emléxik már vissza , igaz , azt sem tudja 4 nap múlva hol lesz s mit fog csinálni . Bocsánat , csinyááni .
Elég sokat foglalkoztam a témával. A lengyelek a Curzon-vonaltól keletre, délre még saját impériumuk idején is kisebbségben volt, 39-es háború során, illetve után valamennyi elmenekült erről a területről is, illetve a bevonultak nem tértek vissza, mert elhunyt, fogságba esett, külföldre távozott, vagy egyszerűen a német megszállási övezetben ragadt. Ezt követően 39-41 közt a szovjetek több százezer lengyelt deportáltak Szibériába, ami tovább csökkentette a lengyel lakosság számát és arányát. Amikor a németek bevonultak rövidesen megindultak a belső harcok, mindenki mindenki ellen, amiből a lengyelek se maradtak ki, de pl. az ukránok is 2 részre szakadtak, a volt lengyel területeken (Galícia) a nacionalisták voltak túlsúlyban, de akadt szovjet/kommunista partizán is... közben jött a nagy lengyel-ukrán összecsapás amiben 150-200 ezer lengyelt lemészároltak. Mások meg elmenekültek... ( ettől függetlenül Lembergben 44-ig megmaradt a lengyel többség, de máshol néhány foltot leszámítva szórványt képeztek, akik örültek, ha túlélik az eseményeket. Szó sem volt összefüggő, sikeres partizántevékenségről se az ukránok, se a VH ellen (vörösök ellen belorusz területeken voltak sikereik).
kb. ugyanez zajlott a mai Belorusszia korábban lengyel területein, egyszerre harcolt egymás ellen a német, a lengyel, a belorusz (ezen belül a fehérek és a vörösök egymás ellen is), s kötöttek alkalmi szövetségeket. Még lengyel-német együttműködés is volt 44-ben a vörösök ellen. Annyi az eltérés, hogy a belorusz vidéken nem volt tömeges lengyelellenes pogrom. + itt bejöttek a képbe a magyarok, mint megszállóerő, akik a németek szövetségesei, de a lengyelek ellene nem harcoltak, sőt nem csak félre néztek, hanem többször logisztikai segítséget is adtak nekik. Elég jól dokumentált a téma (magyar megszállóerők tevékenysége).
a kijelentés a vörösökre vonatkozott, nem a lengyelekre - egyébként a lembergi nyelvszigetet leszámítva a Curzon vonalon túli Galíciában a 39-41 közötti szovjet elhurcolások miatt, valamint az UPA és a németek akciói következtében jelentősen megcsappant az egyébként is kisebbségben lévő lengyelség száma és aránya. Tehát még rájuk is igaz lenne nagyjából
az elcsatolt területről és a szlovák-lengyel háborúról angol nyelven vannak elérhető források (nyilván lengyelül és szlovákul is).
van egy rossz hírem, Galíciában (egészen pontosan Volhíniában) voltak a ww2 alatt lengyel-ukrán nacionalistaharcok, de a lengyelek húzták a rövidebbet, mintegy 150-200 ezer lengyel civilt mészároltak az ukránok. A vörösökkel alig harcoltak (lévén alig voltak ezen a vidéken, mert ez az UPA fennségterülete volt).
A mai Belorussziában voltak inkábblengyel - szovjet (partizán) összecsapások. A magyar katonai, lengyel partizán együttműködés is itt történt első sorban (Galíciában lengyelek hiányában az UPA-val működött együtt az 1. hadsereg). Aztán folytatódott Varsó térségében.
A könyvből kiolvasható, hogy a helyi LAKÓSÁG - akinek a történelemtudása hasonló lehet a mi LAKÓSÁGunkéval - csak arról tud, hogy valamikor ez a terület Szlovákiához tartozott. (Konkrétan a Hlinka-gárdás, Tiso-féle fasiszta szlovák államhoz.) Magyarországi kapcsolatról nem tudnak. Hangsúlyozom, hogy ez a LAKÓSÁGra vonatkozik.