Azonnali, gyors megoldás nincs, pontosabban van: a lakosság életszínvonalát iziben csökkenteni kell kb: 15-20%-al, és máris egyenesben vagyunk..
Hát pl. nálam havi 70e a havi többlet adófizetés /3fő, úgy hogy én nem minimálbéres vagyok/, nem kalkulálva a villany és tsai költségnövekedést. A várható forgalomcsökkenést beleszámítva + az otthoni többletkiadásokat is, én az általad javasolt százalék felett vagyok bőven. Messze bőven. A lakosság a várhatóan tobábbgyűrűző áremelkedések és az energia árváltozások miatt szerintem eléri néhol /100e forintig/ ezt a kitételt. A nagyobb része. S az eü-t, gyógyszert még nem számoltam.
Volt, ilyen, még a hazai közelmúltban is. Csak ami eszembe jut:
- Tocsik ügy. Volt próbálkozás maszatolni ott is, rendesen, de a végén repült az APV teljes vezérkara, de még a miniszter is. Pedig ott nem halt meg senki.
- Nógrádi László. Ordacsehi baleset. Nem ő volt a felelős, de nyilván ő utasította a sofőrjét, hogy repesszen millióval egy túl forgalmas, beláthatatlan úton. Emlékszel, Trabant balra, ki, telitalálat, két halott. Még a kórházi ágyán lemondott, pedig simán kibújhatott volna a felelősség alól.
Elvárnám Lampert és a kancelláriaminiszter lemondását, Demszky legalább újrajelöléstől visszalépését. Így lenne korrekt, de nyilván csak álmodozom. Ehelyett belerúgtak a portás kutyájába.
Magas nyugdíjat az kap, aki magas járulékot fizet. Az ilyen magas egészségbiztosítást is fizet. A szomorú valóság az, hogy sokkal-sokkal nagyobb problémát okoz az a gigantikus, elsöprő tömeg, aki semmit, vagy alig valamit (minimálbér és e körüli utáni járulékok) fizet, mégis kap nyugdíjat (még ha méltányosságit is), és mégis egészségbiztosított. Ez bizony másfél milliós tömeg, a nyugdíjasok kb: fele, amelyre olyan kiadások jutnak, amelyeknek soha, korábban sem fizették be az ellentételezését.
A jogosultságokkal és korhatárokkal van baj, egyértelműen emelni kell a korhatárt, és egyértelműen definiálni, hogy hol van az a fizetős szolgálati idő, vagy befizetett nyugdíjtömeg, amely alatt nem kap valaki nyugdíjat. Akkor sem, ha már 98 éves, nem kap és kész.
A mostani tendenciában az a riasztó, hogy teljesen egyértelmű, hogy össze fog omlani. A hazai nyugdíjrendszer az olasz és a japán mellett a világ legnagyobb időzített bombája, csak éppenséggel japánban jut egy főre a legtöbb megtakarított pénz, utána harmadik helyen jönnek az olaszok... Mi meg sehol nem vagyunk, az előbbi kettőnél megtehetik, hogy az állam visszahúzódik a nyugdíjfinanszírozásból, és emelik a korhatárt - az emberek többségének vannak nagy megtakarításaik, amivel ki tudják pótolni az így kiesett pénzt.
Nálunk meg tömegnyomor lesz. Azt látom, hogy a ma 20-30-40 éves korosztály normálisan kereső tagjai messze akkor járnak el a legbölcsebben, ha minden létező módon kibújnak az adó- és járulékfizetési kötelezettségek alól, és takarékoskodnak ezerrel, mert egyértelműen azzal kell számolni, hogy reálértékben gyakorlatilag nem lesz nyugdíjuk, és az a semmi, ami lesz, az is majd 68-70 éves koruktól. Ez szó szerint elkerülhetetlennek tűnik, ilyen demográfiai adatok mellett másképp nem is történhet.
szerencsére, ott, ahol én "szolgáltam", azt az egy-két idiótát / tisztet, főtisztet /, nagyon sok rendes tisztességes tiszt, főtiszt, altiszt semlegesíteni tudta. így már, ki lehetett bírni.
A kiskatona öngyilkossága vagy idegösszeomlása indifferens ebből a szempontból. Alapvetően azért, mert a sorállományú katonaság nem jelentett nyugdíj korkedvezményt. Másrészt, az esetek túlnyomó részénél más, - a honvédségen kívül álló okok - nagyobb szerepet játszottak. Harmadrészt minden esetben a vizsgálat psichikai zavarokat állapított meg. Lassan időszerű lenne tudomásul venni, hogy a túlzottan liberális nevelés - párosulva azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy a pedagógus pálya az elmúlt 40 évben totálisan elnőiesedett az anyagi megbecsülés hiányában, bizony olyan gyerekeket eredményezett, hogy amikor az őrmester az alakuló téren elüvöltötte magát, hogy "vigyázz!", volt rá eset, hogy ilyedtében a srác bepisilt! De mindenképpen megállapítható, hogy az önfegyelem alapvető hiánya/csökkenése miatt a fegyelem tűrése is eltűnt/csökkent.
Elismerem, iszonyú nehézségeket okozhat egy kényszereket soha nem tapasztaló ember számára, hogy egyik pillanatról a másikra alkalmazkodnia kell. De ez nem kizárólag a honvédség jellemzője régen sem, ma sem.
Még a jól működő demokráciákban is létezik a kényszer, ugyanis a demokrácia a döntések közös, többségi meghozataláig tart! A meghozott döntés végrehajtása kötelező érvényű, nem "tetszik - nem tetszik" kérdése. Ez az egész kérdéskör egyébként kizárólag nevelési probléma!
Gondolj bele kérlek, hogy bármely "törvény" puszta ajánlás marad, ha nincs mögötte bármiféle fenyegetés, mert az, hogy "nem illik" kibújni pl. a haza védelmének kötelezettsége alól, hát édeskevés. Az meg, hogy egyhelyzet egyesek számára rendkívüli, szerintem nem indokolja, hogy nyugdíjat fizessen neki a társadalom egy eléggé szűk ledolgozott idő után.
Hát ennek az érvnek akkor van létjogosultsága, ha az országban rendkívüli helyzet adódik. Tehát pl. háború, vagy nagy területeket érintő katasztrófa helyzet, árvizek, vagy nagy kiterjedésű földrengés Esetleg egy komolyabb tűzeset, hogy a legutóbbi esetre (lőtér) gondoljunk. Lásd be kérlek, ezek azért hazánkban nem gyakoriak. A fiatalon bekövetkező rendkivüli esemény mint halál ok, ezerszer sűrűbben következik be a közúti közlekedés folyamán. Akkor ez is indokolna nyugdíjkor kedvezményt?
Vagyis, ha valaki rendesen fizette az ő járulékait, azt most ideje megbüntetni.
Biztos, hogy jó ötlet ez?
Így ahogy leírod, valóban nem.
Csak kibuggyant belőlem a méreg, látva a sok leszerelt katonát /akiket ismerek, s az általuk elvégzett munkát is/, nyugdíjas köztisztviselőt /aki csak azért kap sokkal többet, mert az állam magasabban tartja a fizetésüket, mint a versenyszféra átlagbérét/. Sajnos ez a dolog sokat foglalkoztat, mint a beírásaimból is látható. Túl sok a környezetemben az ilyen ember. Most készül két barátom is nyugdijba. Az egyik 45, a másik 40 /!!!!!/. Na ez az, amitől kivagyok. S már nekik is jár majd a 13-ik havi. Ha elmegyek velük sörözni, tele a krimó leszázálékolt alkoholistával, aki azért kapta a pihenő jogát, mert egész életében buzgón nyelte a pálinkát, esett-kelt a melóhelyen, stb.
Valami itt nem kóser Logofet.
Én ezekre a nyugdíjjasokra gondoltam + azokra, akik az un. nyugdíjba vonulás után azonnal dolgozni kezdenek. Ennyire fáradtak.
Gazdag ország lehetünk, ha ilyen szociális ellátásra futja.
A szüleim meg 14 éves koruktól fogva dolgoztak, s 39 + 69e forintot kaptak majdnem 50 év munkaviszony után.
Sajnos azt kell mondanom továbbra is, hogy aki 25 év után elmegy nyugdíjba /vagy előbb, mert megszűnt a munkahelye/ fiatalon, annak ne adjanak 13-ik havit. Az ilyen 120-150e ft nyugit nem tartom reálisnak, ismerve a tényleges munkavégzést a rendőrségen és a katonaságnál.
A dolog másik része természetesen, hogy aki ténylegesen befizeti mint adófizető, adótermelő /nem csak virtuális adózó!/, akkora a jövedelme, hogy jár neki, akkor azzal semmi gond.
Ebben igazad van. A jelenlegi választék értékelhetetlen. Lassan húsz év óta ez egy zártkörű társulat. Ez a másik körülmény, amiért én nem tartom Magyarországon valódi demokráciának. Az én olvasatomban a demokrácia lehetőséget is jelent a választásra. Ez, ha egy képzavarral akarnék élni olyan, minrha egy étteremben csak krumplit (bocsánat:burgonya) lehetne enni: kb így:
1. levesek:
paprikás krumplileves
tejfölös, babérleveles krumplileves
2. készétel:
rakott krumpli
krumpli paprikás
krumlifőzelék sültkrumplival
3. frissensült:
sült krumpli krumplipürével
4. desszert
krumplis pogácsa
Akkor, amikor a user reklamál, akkor a pincér enerváltan a képébe vágja: de kérem, nálunk van választék, nem úgy mint egy üzemi menzán!
Kérdésedre nem tudok válaszolni. Mert a jelenlegi palettán egyes emberek vannak ugyan, akiket szakemberként el tudok képzelni vezető pozícióban, de miután Magyarországon nem demokrácia van, hanem pártok által vezetett demokratúra, így nincs senki, akiben meg tudnék bízni.
Késő van. Aludnék. De azért ez zavar kicsit: " Én legalább annyit tennék, hogy aki 100000 felett kap nyugit, annak eltörölném a 13-ik havit."
Vagyis, ha valaki rendesen fizette az ő járulékait, azt most ideje megbüntetni. Mert magas lett az ő nyugdíja. Ebből mi következik: Fizess keveset, és akkor majd az állam eltart, meg ad neked tizensokadik havi nyugdíjat is, te meg félreteszed azt a pénzt, és jobb helyen van az nálad. Az a magából kivetkőzött erkölcstelen egynehány, aki bevallotta összes jövedelmét, progresszíven adózott utána, eltartotta a csalókat, az meg ha lehet éljen minél kevesebbet nyugdíjasként- mert ugye innentől ő már teher-, de addig is tartsa el a többieket! Biztos, hogy jó ötlet ez?
Ha már mindenképpen így akarják, akkor orvos gyüjtse össze az igazolásokat, oszt fél évente igényelje vissza. Mentesített meg fizessen be csak 100.- FT.-ot.
De még jobb, ha orvos adójából levonhatná, mondjuk 10% kezelési kség ellenében.
Ez a legbonyolultabb, légtöbb munkát és pénzt igénylő eljárás!
Mondtam én, hogy köztisztviselők száma nőni fog, nem csökkenni.
nem biztos, hogy az említett területeken dolgozók még erőműk ebben a korban.
hány kiskatona nyiffantotta ki magát, vagy kapott idegösszeroppanást, mert nem bírta a fegyveres testületben a gyűrődést, pedig az csak másfél, utóbb egy év volt.
De ők a felelősséget hatodrangú sameszokra tolták. Undorító.
Egyetértek. De csak egyetlen esetet hozzál példának, mondjuk ötven évre visszamenőleg, amikor valaki vállalta a felelősséget, illetve nem valami lúzer kisemberre tolták.
Nem hinném, hogy azok közül, akiknek visszatérítik a 200 Ft-ot, túl sokan rendelkeznének bankszámlával.
Per sacc legalább egy százas a postaköltség, ha nem több, plusz adminisztráció. Inkább elengednék a teljes összeget, jobban járna az ország, ha már bevezetésre került.
A fegyveres testületek esetében, ha jól tudom, ma is hatályos, hogy 25 év szolgálati idő után a teljes illetményével mehet nyugdíjba. Honvédség, határőrség, rendőrség, tűzoltóság. Ad absurdum, 43 évesen, amikor még erőmű az ember.
Bocsássatok meg, hogy beleszólok, de "Szabó Iván komplexusod" van? (Ez egy borzalmas tagság!) :-))) Nem gondoljátok, hogy az az egyik legfőbb oka annak, hogy ilyen, mert nem érzi MAGÁÉNAK az országot, vagy akár a szűkebb környezetét?
Ez bizony kenyérharc, bizony tele vagyunk megélhetési politikusokkal.
Pont ez a fő bajom a politikával. A szavazás valahogy úgy lenne teljes, hogy megbízzam abban a képviselőben és a pártban, akire voksolok. De már régen csak a rossz, még rosszabb, legrosszabb képviselő és a húdeutálomeztafickót stílusú választási döntéseket hozom. Nincs egyszerűen alapanyag.
Nos ez van, jól kisiránkoztam magam, most megyek pihenni, holnap meló, jobban kell dolgoznom, mától nyúznak állami alapon.
Szerintem negyvenvalahány éves nyugdíjas kevés lehet, de miért nem ellenőrzik, hogy azok hogy kerültek nyugdíjba?
Rengeteg van, de ha belegondolsz, még egy is sok egy ilyen csóró országban.
A katonaság leépítésénél rendszeres volt a nyugállományba zavarás. Tele van velük a kis városom. Persze már másnap dolgozni kezdtek, többnyire vagyonvédelmi cégeknél.
A mostani köztisztviselői leépítés pontosan így zajlik.
Számtalan leszázalékolt megvette a pihenőjét. Lóvé az orvos zsebébe, nyugiba a delikvens. A rendszerváltás óta ez megy.
Hogy miért nem ellenőrzik őket? Szavazók. Mit mond ez neked?
Én legalább annyit tennék, hogy aki 100000 felett kap nyugit, annak eltörölném a 13-ik havit. Nem érdekel, hogy alkotmányellenes, diszkriminatív, stb. Aki 120-150 ellátást kap + még elveszi más elől a munkahelyet is, az ne kapjon még plusz juttatást is. Lazsáljon otthon, lóbálja a lábát a teraszon, pecázzon, akármit.
De hagyja a fiatalokat dolgozni.
Ukránok és románok jóval kevesebb pénzért dolgoznak mint a magyarok.
Na jó, én sem vagyok hülye, ne nézz annak. Persze hogy kevesebb lóvét kapnak. De azért van példám arra is, hogy 4500 ft egy napi alkalmi, ebéd nélkül. Ellátással kevesebb, ezért sokan viszik a kiflit és a májkrémet zacsiban. 4500 25 munkanappal nem kevés pénz, nehéz, de azért ledolgozható. Biztosíthatlak, ha nem volna munkám, bevállalnám. Igaz, fekete meló, de aki már több éve munkanélkülin van, az bizony nem válogathat. Azért kellene legalább ezeket a munkákat magyarokkal végeztetni, ha már fizetünk, itthon is maradjon. Majd szépen lassan valahogy bekényszeríteni őket a szürke- és fehérgazdaságba.
Van itt azért munka, már ha akar valaki melózni. Aki csak a segélyt akarja a nyerőgépbe behajigálni /mert ilyen is van dögivel/ és a torkon lecsúsztatni, azzal meg amúgy sem megyünk semmire.
Társasházban lakom. Ha valakinek 10 ezer Ft.-nál magasabb hátraléka van, egyszerűen jelzálogként rátétetik a lakására. Így döntött a társasház közgyűlése.
2 felszólítás után küldika a bíróságra, oszt jónapot.
Bevezették vizitdíjat, a gyógyszerdíjat, meg az ágyhasználati díjat!
MIndegyik 300,-Ft.
NEKEM NINCS BAJOM VELE!
De mekkora ökörség, hogy mentesítik a nyugdíjasokat, a családtámogatásban részesülőket stb. stb.stb. ( kb. 4 milliós csoport összesen) akik csak 100 Ft.-ot fizetnek, mert a fennmaradó összeget az állam fizeti helyettük.
Na mit gondoltok, hogyan?
Befizetik a 300,-at, majd az állam VISSZAUTALJA nekik a 200,-at!
Wazze! Ezek direkt csinálják?
Képzeld, ha csak havonta egyszer megy orvoshoz, meg kiváltja a receptjét! Az már 8 milló ! Ennyiszer 200 Ft-ot kell majd visszautalni! HAVONTA !
Na fogadjunk, hogy a leves többe kerül mint a hús!
Hány ember tud HAVONTA 8 millószor 200,- Ft.ot visszautalni?
Ennél bonyolultabban má nem is lehetett volna!
Komolyan mondom, ha fizetnének sem tudnám ezt így kitalálni!
Először is: ha hiszed, ha nem, az elsöprő hányaduk nem milliárdos. Sőt, legfeljebb jómódú, felső-középosztálybeli. Ám képességei-tudása alapján nem lenne képes az így elért színvonalat biztosítani a hatalomból kipottyanva.
Ez bizony kenyérharc, bizony tele vagyunk megélhetési politikusokkal. Bizony, könnyen lehet, hogy a hatalomból kiesve Demszky kisebb-nagyobb problémáknak nézne elébe anyagilag. Mit gondolsz, miért ragaszkodott annyira ahhoz az EU-parlamenti képviselőséghez? A nyilvánvaló összeférhetetlenség ellenére is? Piszkosul kellett volna neki az a lóvé.
És bizony, a hatalom egészségtelen, a legjobb lenne, ha 4-8 év után mindenki visszamenne a civil szférába, és onnan rotálódnának a politikusok. A megélhetési politikus egy idő után szükségszerűen korrumpálódik valamilyen értelemben.
Egyrészt teljesen igazad van, másrészt ez egy borzalmas nép. Mondom úgy, hogy én is a tagja vagyok, és úgy, hogy tudom: sokkal borzalmasabbak is vannak. Keletebbre csak azok vannak.
A szemétdíjat nem fizetőkkel például alig lehet valamit kezdeni. Egyszerűen nem fizetnek és kész. Ha ezek után nem viszik el a szemetüket, akkor ki fogják önteni az utcára és kész. Ezért jól megbírságolják őket, amit szintén nem fizetnek ki, és kész.
Menj el a cigánysorra, nézd meg, mi a vége annak, ha egy jogrend egyszerűen nem tud mit kezdeni a devianciával. Kivirágzik, mint a salétrom.
A kőkemény, mindent betartató rendszer meg nem működik egy olyan országban, ahol a törvények kb: fele fizikálisan betarthatatlan. Vagy akarsz majd naponta fizetni 60 ezret, mert 27-el mentél el egy jól eldugott 20-as tábla előtt valahol?
Nagyon át kell gombolni a mellényt, és komolyan mondom, picit úgy érzem, talán valami végre el is kezdődött. Mind többen látják be, hogy így nem megy tovább, és ha átlépjük a kritikus tömeget, akkor talán valóban lesz változás. Most először látom esélyét annak, hogy tényleges államháztartási reform lesz. Eddig mindenki csak mentette tovább a cucilista struktúrákat.
Ezt inkább azoktól kellene kérdezned, akik nem fizetnek egyáltalán. Attól az 500000 embertől, aki semmit sem fizet, de az eü ellátást bőszen igénybe veszi. Kérdezd meg a negyvenvalahány éves nyugdíjasokat, miért nem dolgoztak még tovább, hiszen csak a munkahelyük szűnt meg, végre kipróbálhatták volna magukat a való világban is. Kérdezd meg a sok romát, miért ukrán és román vendégmunkások termelik be a termény a gazdaságban, végzik a kétkezi munkát helyettük?//
Érdekes megközelítés!
Mi az, hogy nem fizetnek egyáltalán?
Állítólag rengeteg köztisztviselő van, aki csak reszelgeti a körmét,meg kávézik.
Azokat átíranyítani és ellenőrizzék már, hogy ki nem fizet.
Ez az ellenőrzés talán nem az én föladatom, meg nem is egy civil szerveződésé!
Szerintem negyvenvalahány éves nyugdíjas kevés lehet, de miért nem ellenőrzik, hogy azok hogy kerültek nyugdíjba? Ez tán az én dolgom lenne?Vagy egy civil szervezeté?
Ukránok és románok jóval kevesebb pénzért dolgoznak mint a magyarok. Nem tudom manapság milyen az arány a lei és a forint között, de biztos megéri nekiik. Mint ahogy a magyarnak is megéri Ausztriába menni hétvégén és ott kubikolni mert 70-80 ezret keres 2 nap alatt. Ez az összeg viszont nem éri meg az osztrák munkásnak, ezért foglalkoztatják ott a magyarokat.
Nálunk pl. utoljára azért emelték a szemétdíjat 30%-kal, mert sokan nem fizetnek!
Ez egy bagatell összeg, még megelemelve sem éri el a havi 300.- Ft.-ot, tehát nem a pénz miatt ordibálok!
De kinek a feladata lenne beszedni?
Hát aki a szemétszállítást végzi!
Egyébként qurva egyszerű lenne ellenőrizni, de babra munka az biztos.
Inkább FELEMELTÉK, mint hogy ezt a babra munkát elvégezzék!
Nem ellenőrzik, hogy ki fizet adót, meg járulékot, hanem inkább felemelik.
Érdekes lenne indítani egy próbapert!
Ugyanis az NEM VÉGZI EL A FELADÁT, akinek ez a kötelessége lenne!
A kormány meg a helyett, hogy eltitkolná milyen impotens, arra hivatkozik, hogy nem fizetnek!
Igen, a mostani felelősségsikálás kifejezetten gyomorforgató.
Az biztos.
Valójában nem értem, miért ragaszkodnak a politikusok ennyire a hatalomhoz. Ez a sok intrika, gyűlölet, egymás utálata, folyamatos piszkálódások, stb. Mi értelme ennek? Szinte az összes már milliárdos /aki nem, az csak hazudik/, a pénz ezt nem magyarázhatja, már csak a vagyonuk révén megélnének.
Demszki pedig már egyébként is túl régen van hatalmon, ez már egészségtelen. A mi kis városunkban is a polgármester 12 évig volt vezető, az utolsó 4 éve maga volt a közröhej és a korrupció. Ennyi év túl sok, váltani kell, nem megfáradt arcokkal vergődni tovább. Friss vér, új lendület.
Tessék szépen kisebb tűrőképességet tanúsítani, és nem szavazni rájuk, rögtön meg fognak változni. Még ezek, a mostaniak is!
Optimista vagy. Jelenleg Magyarországon egy hiteles politikust sem látok, talán csak olyanokat, akik éppen a csúcsra igyekeznek, ezért megpróbálnak valamiféle új szlogennel választókat nyerni és a jobbankellenecsinálniszavazzatokrám szöveggel operálnak. Majd belesimulnak a székbe és a pártszimpatizáns gazdasági környezetbe.
Fogalmam sincs, hol van olyan ember Magyarországon, aki tényleg akar is valamit a zsebtömködésen kívül. Már akire rábízhatnánk egy országot.
Igen, a mostani felelősségsikálás kifejezetten gyomorforgató. Függetlenül attól, hogy megítélésem szerint - különösen annak tükrében, hogy precedens nélküli volt az eset, márpedig nincs az az Isten, hogy efféle precedens nélkül egy viharriasztásra bárki lefújja az aug.20-i ünnepségeket - elkerülhetetlenek voltak a történtek, egyértelműen bebizonyosodott, hogy a rendszer maga nem áll a feladata magaslatán, nem mulasztások történtek, hanem maga a rendszer rossz és diszfunkcionális, és egy ilyen fiaskóért mindig a csúcson álló a felelős.
De ők a felelősséget hatodrangú sameszokra tolták. Undorító.
Másrészt a saját üzleti tapasztalatom alapján tudom mondani, hogy az ügyfelek nagyobb része szó szerint mindent megtesz, amit eltűrök tőle. A fizetési határidőben, hangnemben, mindenben elmegy a határig - de ha közlöm vele, hogy eddig, és nem tovább, azt tudomásul veszi.
Ezt csak azért mondom, mert pontosan ezt teszi a politikai elitünk, elmegy a sumákság azon határáig, amit még elviselnek a választók. Tessék szépen kisebb tűrőképességet tanúsítani, és nem szavazni rájuk, rögtön meg fognak változni. Még ezek, a mostaniak is!