Keresés

Részletes keresés

pert2 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 9715

A 90-es évek elején 10-12 kis és nagy kupacból csináltak 35 kiskupacot, akkor az volt a reform (bár azt legalább önként spontán csinálták az intézetek). Most megfordult a kupacosítás a nagykupacok irányába.

Az egy telephelyen levő intézeteknél ez nemélhetőleg megúszható egy névtábla és levélpapírcseével, esetleg újra ki kel subickolni a főigazgatói íróasztalt.

Előzmény: Bela_Vak (9714)
Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.22 0 0 9714

Elmagyarazna valaki buta fejemnek, hogy 35 kis kupacbol 8 nagykupacot csinalni onmagaban miert reform?

Vagy megint csak valakinek alibiznia kell, es megmutatnia, hogy az akademia megujult?

"Az MTA nem adott felvilágosítást az átalakításokról, de úgy tudjuk, tudományos státuszok nem szűnnének meg, ám az adminisztráció központosításával megszűnhetnének állas helyek. " (Smici kezet latom ezen a mondaton) - ebbol csak annyi latszik, hogy mindenki jo sokat fog koltozni, de a lenyegi reszek maradnak a regiben. Ja igen, esetleg erosemberek helyere megerosebb emberek jonnek.

Jaj, javitok:

"A hosszú távú tervekben az is szerepel, hogy az egyesített intézetek össze is költöznének, ám ennek kivitelezése bizonyára évekig elhúzódik, különösen a természettudományi területen volna ez bonyolult."

Tehat ossze sem koltoznek, emberek is maradnak ugyanugy, csak a belyegzok lesznek lecserelve. "Egyedem, begyedem, tengertanc!"

Előzmény: pert2 (9713)
pert2 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 9713

Akadémiai intézeteket akarnak összevonni A Magyar Tudományos Akadémia 38 kutatóintézetéből várhatóan öt marad jelenlegi formájában, a további 35 intézetből és központból pedig nyolc új kutatóközpontot hoznának létre.

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=441281

Még az is lehet, hogy összevonják a Nyelvtudományi Intézetet a Köztársasági Elnöki Hivatallal, elvégre mindkető fő feladatának a nyelvőrködés tűnik mostanában:-)

Előzmény: Flauros (9711)
endre_d Creative Commons License 2011.06.21 0 0 9712

"Az Akadémiát valamikor a "magyar nyelv fejlesztésére" hozták létre."

Ezért kell ugye az OTKA-t angolul beadni.

Előzmény: Flauros (9711)
Flauros Creative Commons License 2011.06.20 0 0 9711

Az Akadémiát valamikor a "magyar nyelv fejlesztésére" hozták létre. Ha jól tudom, a Nyelvtudományi Intézetnek van is valamiféle tanácadó szolgálata, ahol például Schmitt Pál vagy munkatársai is érdeklődhetnének helyesírási kérdésekben. Az, hogy az elmúlt 20 évben ezt a tevékenységet csodálatos módon nem sikerült leválasztani a tényleges tudományos tevékenységről, véleményem szerint elsősorban az intézetigazgatókat "dícséri". Hát akkor most egyék meg, amit főztek. :)

Előzmény: Emájti (9710)
Emájti Creative Commons License 2011.06.20 0 0 9710

Valami közöm nekem is van az MTA nyelvtudományi intézetéhez.

Egy biztos se Kálmán, se Kornai, se a többi nyelvtudós nem tart a "magyar nyelvre törő intejnettő' vagy az esemestő'" Miért gondolnák értéknek a mai magyar nyelvhasználatot, ha a természetes nyelveknek elsősorban a kommunikatív funkcióját szokták elemezni, beszédaktusok stb formájában. Abból a szempontból abszolút felesleges, hogy a karaktereket hogyan generálja az ipse, ha a kommunikációs partnere(i) megértik, h mi a szándéka. A másik fontos szempont a kognitív szempont, ami meg pláne nem érzi nagy szükségét a jelenlegi magyar nyelv konzerválásának. De azért Smith a hős hazafi kiáll a magyar nyelvért...

Előzmény: Flauros (9709)
Flauros Creative Commons License 2011.06.20 0 0 9709

Annyira jellemző azért ez az egész a mi kis kiváló "elitünkre". Itt van egy ember, aki eldönti, hogy ő a magyar nyelvvel és annak védelmével fog foglalkozni, mert ezek előkelő helyet foglalnak el az értékrendjében, úgymond. És percek alatt kiderül, hogy az ipse még helyesen írni sem tud. Önkritika = 0. Valószínűleg az önreflexió is. Dilettáns önjelölt szakértők országa vagyunk, és ebben az a legszebb, hogy ez láthatólag a legmagasabb szinten is így van, és még csak bele se pirulnak az érintettek

Előzmény: lakol3 (9708)
lakol3 Creative Commons License 2011.06.20 0 0 9708

Nem tom... De az a csapat - márha nem erodálódtak - jó csapat. Ki tudják tanálni... :-)

Előzmény: Flauros (9707)
Flauros Creative Commons License 2011.06.20 0 0 9707

Félek, Nádasdy Ádámnak ebben a ciklusban nem osztanak lapot. Túl racionális, amiket mond, és ez nem illik bele a jelenlegi
Zeitgeistbe. Itt valami olyan kell, amit az álamfő is magáénak érez, például hogy az sms meg a Zinternet a magyar nyelv életére tör. :)

Előzmény: lakol3 (9706)
lakol3 Creative Commons License 2011.06.19 0 0 9706

Az jó lenne. Utoljára ottláttamkor is jó gárda volt ott. Nádasdy egy hét alatt megírná a beszámolót, a zsét meg tudnák, mire fordítsák. Áldásom rája, de szerintem inkább lesz egy Akadémijaji Nyelvmegőrző Hízottsegg, oszt kaviárra megy majd a zsé.

Előzmény: Flauros (9704)
Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.18 0 0 9705

Mar latok par husos osztondijat a hejesiras megorzeseert kuzdo, de agyelszivasnak aldozatul esett bolcseszek kozt. :)

Előzmény: Flauros (9704)
Flauros Creative Commons License 2011.06.18 0 0 9704

Aggódik az álamfő: http://index.hu/belfold/2011/06/18/schmitt_pal_szerint_a_magyar_nyelv_bajban_van/

Írjon ki tudományos ösztöndíjat az MTA Nyelvtudományi Intézetébe a magyar hejesírás védelmében. :)

web18.0 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9703

én is hallottam már ilyet, csak sohasem találkoztam a jelenséggel. 

Előzmény: Bela_Vak (9701)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9702

"E kimutatást összesítve elég megcsinálni, de az is jó megoldás, ha minden egyes olyan  cikkre külön-külön elvégzik, amelyről a pályázó úgy gondolja, hogy ez legalább másfélszer több hivatkozást kapott, mint arra a folyóiratra jellemző átlag, ahol a cikk megjelent. (Pl. ha a Nature impakt faktora 30,
akkor a bírálók e pontban csak a 45-nél több hivatkozást kapott Nature-cikkek számára kíváncsiak.) Ez esetben nem kell az impaktfaktorra "tudományterületi átlagot" becsülni."

A Flauros által linkelt oldalon találtam. ez azért elég merész :)))) a legtöbb tudományterületen sokkal több hivatkozás esik egy cikkre mint az adott újság impaktfaktora. itt a sebesség a lényeg. a matematikában van egy darab három feletti impaktfaktorú újság, és azt hiszem kettő ami kettő felett van (a valódi újságokat nézem, amelyek cikkek publikációjával foglalkoznak) és az egy feletti impaktfaktor már bőven elitfolyóiratot jelez.

Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9701

Tobb konkret esetrol tudok, akik hivatalosan Mo-n munkahellyel rendelkeztek es fizetest vettek fel egyetemen, mikozben tobb evre posztdokok voltak valahol mashol. Persze az az akademiai elnok vesse rajuk az elso kovet, aki 2-3 foallas felhalmozasanal megallt. :) 

Előzmény: web18.0 (9700)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9700

"hogy par eves kulfoldi  tartozkodasuk alatt is vegig statuszban voltak, es kaptak a rendes magyar fizetesuket plusszban"

szerintem ez ellentétes a közalkalmazotti törvénnyel. elképzelhető, hogy valahol megtettek ilyet, de én ilyet még nem láttam

Előzmény: Bela_Vak (9699)
Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9699

> Emellett a magyar viszonyokban igen szép anyagi juttatások gyanúm szerint nem kis bérfeszültséget okoznak majd néhány helyen, ami a tehetséges, de a hazai lobbikba nem eléggé beágyazódott ember számára azt az egyértelmű üzenetet hordozza, hogy tényleg ideje elhagynia túrórudi-országot.

Igen, asszem ez az igazi veszely (t.i. totalisan az ellen van, mait hirdet, de zaszlonak jo lobogtatni)

Eddig sem azok mentek el vegleg, akiket az akademikus patronusa konyekig nyomott. Azok eddig is visszajottek, akik fele volt olyan rugalmas a rendszer, hogy par eves kulfoldi  tartozkodasuk alatt is vegig statuszban voltak, es kaptak a rendes magyar fizetesuket plusszban.

Előzmény: Flauros (9698)
Flauros Creative Commons License 2011.06.10 0 0 9698

Szerintem a Lendület egy tanulságos példája annak, hogy hogyan hígul fel minden elképzelés Magyarországon és veszti el az értelmét a lehúzó környezet hatására. Az eredeti elképzelés szerint külföldről kellett volna hazahívni az embereket. Ennek meglett volna az az áldásos hatása, hogy a kellő mennyiségű és lehetőségekkel rendelkező "friss vér" valami újat hozott volna a provincializmus pohos kis parcelláiba. Sajnos már ott kiderült, hogy nem könnyű olyan embereket találni, akik egy túrórudiért hazajönnek a langymeleg akolba. Erre tehát jött a program "népfrontosítása": az itthoni kutatók közül kell úgymond "megtartani a legjobbakat".

Ennek eredményeként most lett még egy olyan kis zár intézmény az Akadémián belül, mint az akadémikusok köre. Például a bírálókról nagyjából annyit lehet tudni, hogy "anonimak", de hogy akár csak egy külföldi szaktekintély is lenne közöttük, arról nincs hír. (A GyIK-ben például ez szerepel: "A pályázó felelőssége, hogy vállalja-e a kockázatot, hogy a bírálók és zsűri elé  csak  angol  nyelvő  anyag  kerül." Nekem ez azt mutatja, hogy nem biztos, hogy túltengenek a nemzetközi bírálók az anonim bírálóbizottságokban.) Emellett a magyar viszonyokban igen szép anyagi juttatások gyanúm szerint nem kis bérfeszültséget okoznak majd néhány helyen, ami a tehetséges, de a hazai lobbikba nem eléggé beágyazódott ember számára azt az egyértelmű üzenetet hordozza, hogy tényleg ideje elhagynia túrórudi-országot.

Előzmény: cc (9697)
cc Creative Commons License 2011.06.09 0 0 9697

a legnagyobb probléma, hogy nincsenek jelöltek, csak jelölők.

a pályázat kiírásakor már javában rendeltek a "jelöltek".

Előzmény: Flauros (9696)
Flauros Creative Commons License 2011.06.07 0 0 9696

Nem jó a módszer. cc-nek igaza van, azok az emberek a megkerülhetetlenek, akik a jelölteket támogatják. Semmi nem történt, csak a lobbiharc egy szinttel hátrébb húzódott, de a lényege a rendszernek semmit nem változik: ez egy "kis akadémikus" választás, azzal a különbséggel, hogy ezek az emberek fotogénebbek, mint az akadémikusok többsége. Ezzel nem vitatom, hogy a nyertesek szakmailag jók (horribile dictu, ilyen akadémikus is létezik), de én csak azt látom benne, hogy most egy újabb fronton nyitott lobbiharc dönti el, hogy kik lesznek az elkövetkező évek magyar tudományának meghatározó potentátjai.

Előzmény: web18.0 (9695)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9695

az általam ismert (nem idén kaptak, hanem tavaly illetve tavalyelőtt) díjazottak vitathatatlan nemzetközi klasszisok. biztos, hogy idén is volt ilyen, az is biztos, hogy nem mind. az, hogy itt akarnak tartani embereket helyes dolog, az nem biztos, hogy ez a jó módszer.

Előzmény: capacete (9694)
capacete Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9694

Akadémikus tényleg nincs, de 5 MTA-doktor azért akad. Nekik biztos kevés volt eddig a lendület...

Előzmény: web18.0 (9692)
cc Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9693

viszont akik támogatták őket, azok megkerülhetetlenek.

Előzmény: web18.0 (9692)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9692

szerintem akadémikus az nincs közöttük. a kérdés az ki az aki mondjuk igazi nagymenőnek számít a világban. aki tényleg a saját területén megkerülhetetlen ember.

tavaly és tavalyelőtt azért volt több ilyen. lehet, hogy most is van, de néhányan elég látványosan nem azok.

Előzmény: capacete (9691)
capacete Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9691

Na, ha jól számolom, két ember jött haza külföldről, azt persze nem lehet tudni, hogy egyébként külföldön maradtak volna-e.

Viszont jópár egyetemi tanár és akadémikus kapott további lendületet...

Előzmény: web18.0 (9690)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9690
Előzmény: Flauros (9681)
web18.0 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9689

Magyarorszagon kb. otode annyian laknak mint Koreaban.

Ha az orszag ketezer legjobb diakjat vennek fel valamilyen elitegyetemre Pesten, az tizede

olyan szelektiv lenne mint a KAIST, kb annyira lenne szelektiv mint a teljes Grand Ecoles rendszer Franciaorszagban. Elvileg meg lehetne csinalni, de a  magyar politikai elitnek mas sem hianyzik mint egy olyan elitegyetem amelyik nem lenne nekik alarendelve.

Előzmény: Törölt nick (9687)
Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9688

Csak hogy ne beszeljunk el egymas mellett: altalaban az elitkepzest tartod jonak (amire a KAIST egy pelda), vagy konkretan valamelyik policyt?

Előzmény: Törölt nick (9687)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9687

Lényegtelen apróság. Az elv jó, és végig kellene csinálni akkor is, ha a pedagógusok Hoffman Rózsa szobájába költöznek.

"A KAIST azonban más. Ez az egyetem nem törődik az országos felvételivel, csaknem valamennyi diákját különleges, tudományorientált középiskolák legkiemelkedőbb diákjai közül választja ki. A KAIST-ra évente csupán mintegy ezer új hallgatót vesznek fel. A döntés a személyes elbeszélgetés, a középiskolai osztályzatok és a tanárok ajánlása alapján születik meg. Az egyetem diákjaiban a közvélemény a műszaki fejlődéstől hajtott dél-koreai gazdaság leendő vezetőit látja. Sokukra hatalmas, sokszor elviselhetetlen terhet ró, hogy megfeleljen az általános elvárásoknak. A KAIST diákvezetőinek nyilatkozata is "a koreai tudomány leendő csillagaiként" említi az egyetem hallgatóit."

Izmos elitképzésnek tűnik.

Előzmény: Bela_Vak (9686)
Bela_Vak Creative Commons License 2011.06.06 0 0 9686

De mintha a cikk pont arrol szolna, hogy eltoroltek ezt. 

Előzmény: Törölt nick (9685)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!