Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2008.12.18 0 0 293
Rac ponty volt mar?
Előzmény: nagypapi51 (292)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 292

Hát, ha nyelvészkedünk, akkor minden főzött dolog főzelék...:))

 

Kelkáposztafőzelék OK.

Rakott karfiol sztem nem tipikus

Harcsa gombás mártásban-->bakonyi hal

A halpaprikás + kapros túrós/juhtúrós csusza a közelmúlt vendéglős találmánya

Tormás csuka: nem tudom ma mennyire elterjedt, régi székely étek...

akkor már inkább a diós csuka, ami ugyan echte zsidó konyha, tehát széles körben ismert.

Előzmény: dszysssz (291)
dszysssz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 291

Brü-hü-hü!! Kihagytad a legjobb főzeléket: a TÖLTÖTTKÁPOSZTÁT :-))

 

Kimaradt a kelkáposzta főzelék, rakott karfiol.

 

További javallatok:

- Harcsa paprikás túróscsuszával (juhtúrós puliszkával);

- Harcsa gombás mártásban;

- Tormás csuka,

- Csuka dióval töltve

 

Ezen kívül a pisztráng és süllő is megérdemelne a rostonsütéstől eltérő megjelenést.

Előzmény: nagypapi51 (290)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 290

Mivel mindenki(?) elégedett a készétel-felhozatallal, lépjünk tovább, később is lehet még korrigálni.

 

Főzelékek:

Lucskoskáposzta

Tejfölös tökfőzelék

Krumplifőzelék

Zöldfőzelékek (z.bab, z.borsó, karalábé, finomfőzelék, sóska, spenót)

Száraz hüvelyesek (felesborsó, bab, lencse)

Paradicsomos káposzta

Paradicsomos krumpli

 

Halak:

Rácponty

Dorozsmai molnárhal

Tiszai/dunai halászlé

Bakonyi halpaprikás

Rántott pontypatkó

Kecsege Kárpáti módon

Süllő v. pisztáng roston

 

ahol nem írtam fajt, ott pontyból, fogasból egyaránt készíthető

nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 289

Nézd meg jobban, nem gazember az, velő! :))

A Cp frissensült

A Pallas még marhaszeletből írja, rasszista lennék, ha kommentálnám, hogy alakult át disznóvá...:)

Előzmény: tuutuu (286)
tuutuu Creative Commons License 2008.12.17 0 0 288
Cigánypecsenye.
Előzmény: nagypapi51 (275)
tuutuu Creative Commons License 2008.12.17 0 0 287
Akkor a sólet sonkával is ott lesz...:}}
Előzmény: nagypapi51 (276)
tuutuu Creative Commons License 2008.12.17 0 0 286
Gazember...:}}}
Előzmény: nagypapi51 (272)
tuutuu Creative Commons License 2008.12.17 0 0 285

ne adjanak gerincvelőt, mert az csak töltelékbe jó, rántani nem

 

Pontosabban pl. velővel töltött bordába. Vagy így gondoltad?

Előzmény: nagypapi51 (271)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 284

Ha személy, akkor talán T. Kálmán lehet.

(Egyik kivétel fatornyos hazám, Gödöllő töltött csirkéje, mert olyan tényleg van.)

Előzmény: krizsi_l (283)
krizsi_l Creative Commons License 2008.12.17 0 0 283

Úgy tudom, hogy ez a kaja is személyről kapta a nevét.

 

Persze ezen túl minden nálunk készült papcal tolnai pacal, mint ahogy Somlón a pörköltet is somlói galuskával eszik :)

Előzmény: nagypapi51 (282)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 282
Mitől tolnai, azon túl, hogy ott készül?
Előzmény: krizsi_l (280)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 281

Bár vadhajtás, a csülkös pacallal együtt, 'sajnos' én is szeretem őket.

Legyen.

Mondhatjuk fúziós fogásnak is, így elegánsabb. :))

Előzmény: krizsi_l (280)
krizsi_l Creative Commons License 2008.12.17 0 0 280

Írtad ugyan csoportba foglalva, de a kedvemért, és mivel szóba is került ilyesmi, egy Tolnai velős pacalt (amit ugyan nem szülőföldemről neveztek el, de kérem:)  )

Előzmény: nagypapi51 (275)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 279

Ezen már agyaltunk vmikor, a brassói sztem az ötvenes évek 'találmánya', de végül is magyar...:))

 

A flekkent (Erdélyi fatányéros) a frissen sültekbe szánom.

A Csem.sert.sült pár.káppal. igazi 'népek kajája' ismerik az osztrákok, csehek, szlovákok. Igaz, ők knédlivel, de azzal sem rosszabb. Hogy fehér, v. lilakáposzta illik-e mellé, azon vitázhatunk. de minek? :))

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.17 0 0 278
brassoi.

H.
Előzmény: nagypapi51 (275)
dszysssz Creative Commons License 2008.12.17 0 0 277

Még kettő:

Csemege sertéssült párolt (piros)káposztával;

Flekken.

Előzmény: nagypapi51 (275)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 276
A halak külön csoportban szerepelnek!
Előzmény: nagypapi51 (275)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 275

Na csapjunk a lecsóba, illetve a készételek közé! :))

Lehet vitatni, hogy mi magyar, és mi nem, de úgy gondolom, nem kerülhetjük ki a Kárpát medencei népek magyarrá alakult/formált ételeit. Egyébként az EU hadat üzent a készételeknek, amennyiben rendeletileg szabályozná, hogy 3 órán túl készített ételt nem lehet felszolgálni. Nesze neked húsleves, pörkölt, halászlé, töltött káposzta!

 

Csáky rostélyos

Kolozsvári töltött káposzta

Rakott kelkáposzta

Lucskoskáposzta

Hajdúkáposzta

Toros káposzta

Debreceni s.karaj

Disznótoros

Pörkölt és paprikás csoport (marha, sertés, csirke, köröm, pacal)

a hozzáillő köretekkel

Gombapaprikás galuskával

Bakonyi sertésborda

Pirított (resztelt) máj főtt burgonyával

Rácponty

Rakott krumpli

Rizseshús

Ludaskása

Idei libasült (itt bizony indokolt a jelző)

Ropogós kacsasült

Töltött csirke

Sólet (töltött libanyakkal, füstölt marhaszeggyel, főtt tojással etc…)

Savanyú vetrece

Borsos tokány

Spenót bundáskenyérrel

Szalontüdő

Vadas marha

Székelykáposzta

Töltött karalábé/paprika/tök

ZsuR Creative Commons License 2008.12.16 0 0 274
Azon gondolkozom, hogyan tudok ekezet nelkul horogni...


... hörög... es vegem, kimultam....
Előzmény: nagypapi51 (272)
H_G Creative Commons License 2008.12.16 0 0 273
Nvamm!
Előzmény: nagypapi51 (272)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 272

Na még egy tőrdöfés...:))

Ma vettem.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 271

Ha lehet válogatni, a borjúvelő az igazi, de a sertésé is jó.

Nyilván nem kell tanácsot adni, de figyelj, hogy ne adjanak gerincvelőt, mert az csak töltelékbe jó, rántani nem. Csak a szép agyvelő.

Lehet, hogy nem is egy fűszer zavar, hanem a sok együtt ad egy irritáló szagot.

Előzmény: ZsuR (270)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.16 0 0 270
Hiszek neked. Lehet, megbanom, de hiszek :)).

Van egy azsiai szupermarket, ahol ilyeneket lehet kapni - de az egesz boltnak olyan szaga van, hogy eleg nehezen szanom ra magam, hogy oda menjek. Ennek ellenere... igy, hogy felcsingaztad az erdeklodesemet... talan....

(Nem a husfel, halfele miat, valami fuszert arulhatnak, amit nem birok, nagyon nem birok...)
Előzmény: nagypapi51 (269)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 269

Nem volt szándékos...:))

Könnyű tisztítani; jeges vízbe teszed 10 percre, és ha jó helyen bontod meg, szinte egyben lejön a véres hártya. Ezzel együtt 'nemszeretem' munka.

Előzmény: ZsuR (268)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.16 0 0 268
Nane!!! NEM ER!!! Gonoszkodsz, mert itt nagyon nehezen talalok velot!!! Pucolni meg utalom, de enni... jajj de nagyon...


Előzmény: nagypapi51 (267)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 267
A r. velő forrón citromlével meglocsolva nagyon finom.
Előzmény: ZsuR (265)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.16 0 0 266
Lehet valami ilyesmi, ami magyaros zoldsegekbol allnak, majdnem egy csalamade, de nem csalamade (savanyu).

Itt a hal alatt a paradicsomra gondolok - persze az uborka is jo otlet.

Előzmény: ZsuR (265)
ZsuR Creative Commons License 2008.12.16 0 0 265
Jajj de szeretnek enni velorozsat rantva - en is fo etelnek. Ha nem... akkor burgonya nelkul...feltetlenul tartarral, es valamilyen zoldseggel, pl paradicsom szeletekkel. Talalasnal egy-ket velo rozsat egy nagy szelet pardicsomra tenni, es egy kis tartart a tetejere... diszitesnek lehet calami zoldet, metelohagymat???

Es meg nem reggeliztem...
Előzmény: nagypapi51 (264)
nagypapi51 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 264

Remélem, mindnyájan ebédeltetek, ZsuR is reggelizett már,

jöhetnek a meleg előételek:

 

Csontvelő piritóssal

Hortobágyi palacsinta

Velőrózsa rántva sültburgonyával, tartárral (szívem szerint ezt főételnek tenném)

Főtt leveshús (orja, marha) friss tormával v. hagymamártással

Vesevelő

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!