Igen, csak azt olvastam róla, hogy gyakorlatilag nincs értelme, mert szinte mindig kiújul. Helyette a húgycsőplasztika van, de az meg nagyobb műtét,hosszabb lábadozással, így nehéz dönteni.
Van egy jó honlap a prosztatarákosok kiokosítására: pcri.org [hogy ne csak egy falusi urológus véleményével találkozzunk, aki kb. 30 éve tanulta a szakmát.]
A fordítás is megoldható a neten, ma már nem akadály.
Úgy kerültem oda, hogy láttam egy jó youtube videót ( https://youtu.be/GhQCredt9mM?si=e_uWhoS6GPjB0oQa ) ahol egy urológussal beszélgettek, aki érthetően, normálisan mesélt az esélyekről, szempontokról. Itt is lehet magyar feliratot beállítani az automatikus fordítás menüpontban.
Voltam onkoteamnél, többször konzultáltam urológiai sebésszel és sugárterapeutával, voltam PSMA PET CT-n is, járok urológushoz, szóval nem biztatok senkit hanyagságra, de én egyelőre várok az "igazi" terápiával addig, amíg lehet.
Nálam a legújabb PSA 3,65. Egy éve még PIRAD 5/5-ös lokálisan szétterjedt tumort írt a radiológus, aztán a biopszia után hivatalosan prosztatarákosnak lettem elkönyvelve. Gyógygomba, agykontroll, tökmagolaj, prosztamol uno, kvercetin, cink, stb, stb. megvagyok.
A tapasztalatod szerint a Gelmor gyógyszer szedése nem érte el a célját, a prosztata méretének csökkentését. Az egyik hatóanyagának, a gyógyszer leírása szerint, a dutaszteridnek éppen ez lenne a célja. A másik hatóanyag, a tamszulozin- amit jelenleg én is szedek- csak ellazítja az izmokat a prosztatában. Úgy látom, felesleges áttérni a Gelmor-ra ezek szerint.A PSA nálam 2 alatt van.
Egy kis potencia csökkenés volt (nem jelentős) , valamint lejjebb ment a PSA. Szédülést nem tapasztaltam. Sajnos a prosztata mérete nem csökkent (inkább nőtt ), így pár hete csináltattam lézeres rezekciós műtétet, azóta nem szedem.
Két év eltelt, de azért kérdezném a tapasztalataidat a Gelmor szedésével kapcsolatban. Tapasztaltál a betegtájékoztatóban leírtak közül valamit? Pl. szédülés, potencia csökkenés?
Érdekes, hogy erről alig találni konkrét, laikusok számára is érthető leírást. A műtét előtt valószínűleg közölte velem az orvos, hogy ezt a verziót fogja alkalmazni, de már nem igazán emlékszem. Némileg drágább az ezzel végzett TURP, de gondolom hogy a műtét pontosabb elvégzését segíti. A trokárok több célra alkalmasak, esetemben valószínűleg egy plusz lehetőség volt arra, hogy mosófolyadékot keringtessenek rajta keresztül, ezzel is tisztán tartva a vérző műtéti területet. De ahogy olvasom, laporoszkópos műtétek során pl. kamerát is be lehet rajta vezetni. Mindenesetre csak az Uroclin árjegyzékében van feltüntetve ilyen verziós TURP. De ha valaki járatosabb ebben a témában, örömmel venném, ha leírná, mi is a TURP műtét során a trokár előnye, nehogy hülyeségeket terjesszek.
Köszönöm az együttérzést, már szerencsére túl vagyok rajta, de az első 1-2 évben nem volt könnyű. Persze kicsit restellem ezt leírni egy olyan fórumban, ahol sokan ettől lényegesen súlyosabb, daganatos megbetegedéssel is küzdenek. Egyébként sokat tanultam is a történtekből, remélhetőleg a jövőben már jobban el tudom fogadni az egészségi állapotomban végbemenő, nem feltétlen pozitív irányú változásokat.
Nálam a TURP-ot hasi trokár mellett végezték. Az Uroclin-nél a TURP is három kategóriába van sorolva az árjegyzékben. A lézeres meg még ezeken felül van.
2021 február közepén voltam Pécsen első vizsgálaton, miután előtte telefonon már egyeztettem Dr. Fábossal. Többet kellett volna kérdeznem tőle, akkor talán szóba hozza a Rezumot, és utána tudtam volna nézni. Így aztán csak a lézerre kérdeztem rá, de mivel azt nem ajánlotta, maradt a TURP. Egyébként urológus berkekben elismert orvosnak számít Dr. Fábos, de itt felénk a debreceni klinikán is elég jó hírű az urológia, csak akkoriban le voltak állítva a műtétek. Az egyik itteni orvos mondta nekem, hogy jól ismeri "Zolit", oktatott már nekik műtéti technikákat. 2021 januárban egyébként az egyik itteni urológus javasolta, hogy iratkozzak fel a várólistára, mert a covid miatt fogalmuk sincs, mikor indulhatnak újra a műtétek. Akkor kb. vagy 60-an vártak TURP-ra csak a debreceni klinikán, és természetesen azokkal kezdték volna, akik már jó ideje katéterrel élnek. Nekem ugyan nem volt vizelet elakadásom, de már eléggé megkeserítette az életemet ez a dolog, így találtam rá az Uroclin-re, ahol egynapos sebészet keretében tudták csinálni ezeket a műtéteket a covid alatt is.