Keresés

Részletes keresés

kukac jani Creative Commons License 2006.05.24 0 0 99
A saroktartó az mit rejt magában?
Előzmény: sefotos (97)
sefotos Creative Commons License 2006.05.24 0 0 98
Az adapterre szerelt emulátort csak rátett Canon (utángyártott) hátsó objektívsapkával együtt vagyok hajlandó elküldeni, amit igyekszem olcsón, 500-700 Ft körül beszerezni.
Előzmény: sefotos (97)
sefotos Creative Commons License 2006.05.24 0 0 97

Emulátor van jelenleg:

 

- szólóban, lapos felületre

 

- sarok tartóval együtt hengeres felületre (Contax, Psix, T2)

 

- M42 Poiskfoto orosz vállas adapterrel, 1,5 mm vastag

 

- HAMA KOOD Canon (AF)/M42 adapterrel, blende tartás nincs, 1,5 mm vastag

 

- M42 kinai fekete alu adapterrel, válla nincs, vastagság 1,4 mm, végtelenre érzékeny objektívekre célszerű, pl. nálam Pentacon 2.8/29 volt ilyen

 

- Psix adapterrel.

 

Átvétel Budapesten, vagy küldés lehetséges. Bővebben mailben. Az árak tükrözik az adapterek minőségi különbségeit. Leírást, javaslatokat, illuszrációt CD-n mellékelek.

sefotos Creative Commons License 2006.05.21 0 0 96

Psix-EOS adapterrel egy db maradt,

emulátor külön, és M42 adapterrel továbbra is rendelhető, elküldésre is.

jiljil Creative Commons License 2006.05.17 0 0 95

Köszönöm Sefotosnak a gyors postát -megjött az emu II.

Ma még csak egy gyors tesztre volt időm -mélyebben majd később.

Nekem igazából a tripletemhez (560mm/F7 ED apo) kellett egy fókuszálást segítő kütyü. Itt ugye az induló rekesz F7.

Abban mindenképpen bíztam, hogy nyitott rekesznél jól fog működni -mivel a leképzett borotva éles kép mindenképpen nagy segítség a rendszernek.

Így is történt   -tökéletes visszajelzés F7-nél és tökéletesen éles kép a jelzett helyen.

Szűkítettem F9-re! -itt is ugyanez mondható el.  :-)

Tovább F11-re itt már nem működött.

Meg kell jegyeznem, hogy borult idő volt -valszeg  az erőteljesebb fényviszonyok /napsütés/ még talán F11-es működést is lehetővé tennének. Tökéletesen elégedett vagyok!

Mégegyszer köszönet -csak ajánlani tudom a manuálobi tulajdonosoknak!

 

sefotos Creative Commons License 2006.05.17 0 0 94
A fotobörzén Újpesten lesz emulátor, saroktartó, M42 és Psix adpterrel is.
Pémén Creative Commons License 2006.05.15 0 0 93
NAGYON KÖSZÖNÖM!
Előzmény: sefotos (89)
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 92
BEVEZETÉS

 

A Canon EOS fényképezőgépeken az autófókuszos objektív levétele után a vázban a pontos fókuszálást jelző jeladó blokkolásra kerül. A probléma megoldására szolgál az Emulátor.

 

Hogyan működik?

 

Ha a vázon nincs megfelelő kompatibilis objektív, akkor a fókuszálás jeladói blokkolódnak. Amikor a vázra adapter alkalmazásával manuális, nem eredeti objektívet helyezünk fel, akkor nem tudjuk használni ezt a kiváló funkciót, a pontos fókusz beállításának visszajelzését.

 

Mit csinál az Emulátor? Először is, az ön manuális objektívje adapter gyűrűjén helyezkedik el. Az objektív vázra történő felhelyezése során az Emulátor kapcsolatba kerül a váz bajonettjén lévő érintkezőkkel és feldolgozza a vázról érkező megkereséseket imitálva eredeti objektív jelenlétét. A váz felé közlésre kerül a „saját” objektív megléte és működésre való készenléte, valamint annak néhány paramétere. A fókusz jeladó aktiválásra kerül.

 

Az Emulátorba blende értéket (rögzitett, így szükséges) és fókusz távolság értéket lehet beprogramozni. Három fókusztávolságot lehet beírni: min., max. és aktuális. Ha a min. és max. egybeesnek, akkor az objektív fix fókuszú. Egyéb esetben zoom. Ezeket az értékeket az exif-ből lehet olvasni, és ön meg fogja tudni határozni, hogy az adott felvétel milyen objektívvel kászült. Például, ha ön Jupiter-9 objektívvel fényképez, akkor logikus lesz az Emulátorba 85 mm fókusztávolságot és 2,0 blendét programozni.

 

Az adott II. széria esetében az Emulátort a váz 55 mm fókusztávolságú és 1,4 blendéjű fix objektívként ismeri fel.

 

Az Emulátorok fajtái

 

A lapos M42-EOS adapterre való felragasztás céljára önnek „lapos” Emulátorra van szüksége. Az összes egyéb adapter gyűrű részére speciális sarok tartóra van szükség, mivel ezeken a gyűrűkön nincs lapos illesztő felület, amelyre ragasztani lehetne.

 

Ilyen esetben sarok tartóval kell használni az Emulátort, amely hátulról tartja azt. Ennek révén a konstrukció szilárdan ül az adapter gyűrűn.

 

Az Emulátor sajátkezű felragasztásának megkönnyítésére szolgál a speciális Sablon (Kaliber), amelynek segítségével könnyen és nagy pontossággal lehet pozícionálni az Emulátort a ragasztás helyén.

 

A felvétel készítés rendje az Emulátorral

 

Tegye fel az objektívet az adapter gyűrűvel a vázra, A vázon kapcsoljon az Av üzemmódra, Állitson az objektíven valamilyen eléggé nyitott blendét (a különböző EOS vázak a teljesen nyitott értéktől 5,6 – 8 blende értékig ismerik fel a fókuszálás megtörténtét), Forgassa a fókuszáló gyűrűt az objektíven – a váz meg fogja erősíteni a pontos fókuszálást, Zárja a blendét a szükséges értékre (ha ez még szükséges) – ez után a váz meghatározza az expozícós idő értékét, Exponáljon!  

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK (FAQ)

 

·        Milyen módon fog működni a fényképezőgép?

·        Milyen fókusz jeladók fognak működni?

 

A különböző vázak különbözőképpen viselkedenek, ez különösen vonatkozik a fókusz jeladók működési algoritmusára. Erre az esetre van egy globális tanács: tegyen fel a gépére egy eredeti EF objektívet. Kapcsolja kézi fókuszálású üzemmódba. Azután tekerje, vizsgálja, próbálja. Ugyanez fog előállni az Emulátorral, korlátozásokat nem fog tapasztalni.

 

Ne ijedjen meg, ha a fókuszáló gyűrű az eredeti objektíven bizonytalan és nem teszi lehetővé a pontos fókusz kézi beállítását. Ez előfordul még a legdrágább L osztályú objektívekkel is. Itt egy jó Helios akár nagyságrenddel kényelmesebb lesz.

 

Hogyan működik a fénymérő? Milyen blende lesz látható a vázon? A váz azt a blende értéket érzékeli, ami be van programozva az Emulátorba. Ez a blende érték rögzített, és nem változik a felvétel készítés folyamata során.

 

Miért szükséges ez? Az Emulátor és az ön manuális objektívje nem tudják feldolgozni a váz utasítását a blende beugrasztására, mivel semmiféle elektro-mechanikus kapcsolatban nem állnak a vázzal.

 

Ha a blende beugrasztására felhívó jeladás nincs feldolgozva, akkor a kép túl lesz exponálva. De ha a blende érték rögzített, akkor a váz úgy értékeli, hogy az ön objektívjének egyáltalán nincs blendéje, és nem ad utasítást a beugrasztására. Ami a mi esetünkben abszolút korrekt.

 

Az expozíció a tényleges fényáram alapján kerül kiszámításra azután, hogy ön bezárja a blendét AZ OBJEKTIVEN  a szükséges értékig az exponálás pillanatában.  Eközben lényegtelen, hogy milyen blende érték van beprogramozva az Emulátorba. Az expozíciós idő mindentől függetlenül helyesen lesz meghatározva.

 

Analóg módon működik az ETTL. Egyszerűen tegye fel a vakut és exponáljon. A vaku energiája helyesen lesz kiszámítva, hiba nélkül.

 

Van-e értelme vásárolni Emulátort tükör-reflex objektívekkel való használatra 5.6 vagy 8.0 fényerőre? Fog-e mőködni a fúkusz visszajelzés monocularral? A fókusz jeladók működésének a minősége ilyen esetben függhet az ön objektívjétől és a vázától, mivelhogy az élesség értelmezése ezeknél az objektíveknél nagyon bizonytalan.

 

Lehetséges-e, hogy ha tekerem a gyűrűt a végtelentől, akkor a fókuszálás pontatlan, ha  viszont a végtelen felé, akkor pontosabb? Hogyan kell helyesen beállítani az élességet (fókuszálni)? Ez tényleg előfordul a fókusz jeladók működése során az összes objektíven, többek között az eredeti objektíveken (pl. TS-E). És még minden egyes objektív példányon másképpen működik ez. Az egyiket előre, a másikat hátra kell tekerni. Tekerjük az egyik irányban – a jeladó pontosan működik. Tekerjük a másik irányban – nem jut el a fókuszálásig...

 

A fényképezés megkezdése előtt feltétlenül tisztázza, hogy milyen forgási irány esetén ad pontos jelzést az ön adott objektívje. Emlékezzen, merre kell tekerni. Rajzoljon vagy ragasszon emlékeztetőt az objektív sapka belső oldalára. Nekem így van megoldva. A fókusz jeladók ezen sajátosságát sehogyan sem lehet megkerülni. Az Emulátor semmi módon nem hat erre.

 

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 91
Az EF emulátor felragasztása

Eszközök:

Emulátor II. (fekete szinű), EOS-M42 adapter (Pl. Poiskfoto, vagy lehet más tipus is), Tiszta benzin (lehet más zsirtalanitó szer is), Pl. Henkel Super Epoxi 2 komponenses ragasztó vagy más pillanatragasztó, csak vékony rétegben legyen alkalmazható, Alternativ lehetőség: vékony kétoldalas ragtapasz, pl. Pressure Sensitive Tape Scotch 3M, 9 mm széles. (Ezzel akár két kis ragtapasz foltot alkalmazva ideiglenesen is rá lehet próbálni az adapterre az emulátort). Műveletek:

Adapter vastagság ellenőrzés. Az EOS vázhoz illeszkedő felülettől mérve az adapter vastagsága (amely belóg a vázba) 5,5 mm kell, hogy legyen, ehhez van méretezve az emulátor vastagsága.
(Pl. az EOS 20D vázban a bajonett sikjától lépcsőzetesen 7,1 és 8,1 mm-re vannak a felületek, amelyekből kilógnak az érintkezők. Az (adott) adapter 5,5 mm-t lóg be a vázba. Az emulator vastagsága lépcsőzetesen 1 és 2 mm. Tehát a ragasztó és az üzemi hézag együtt 0,6 mm lehet, ebből a ragasztó max. 0,3 mm.) A sablon (kalibr.pdf fájl) kivágása, az adapter 54 mm átmérőjű illesztő vállára felhelyezése, csaphorony szerint beforgatása. Az emulátor rápróbálása az adapterre. Fontos:

- Merőlegesen kell nézni.

- A emulátor külső körive 50 és 50,5 mm közötti átmérőjű kör szerint helyezkedjen el, hogy beférjen a vázba, ne lógjon kintebb, mint az adapter széle.

4. Zsirtalanitani az adaptert és az emulátort.

5. Ragasztó bekeverése és felkenése az emulátorra.

6. Felhelyezés, betájolás, összenyomás, száritás.

7. Kipróbálni a vázon, lehet objektiv nélkül is. Bekapcsolás után kiirja a beprogramozott blende értékét, amely jelenleg 1.4, ez azt jelzi, hogy helyes az érintkezés és tájolás.

8. Bármilyen error üzenet rossz érintkezésre utal, érintkező tisztitással érdemes kezdeni, majd tájolás ellenőrzéssel folytatni.

 

(Ezt az egészet a gyártó – igaz, a beigért, de még nem gyártott sablon segitségével – pillanatragasztóval kb. 1 perc alatt végzi el.)

 

Figyelem: az Emulátor II. nagyon miniatűr szerkezet, hajlitgatás vagy durva behatás esetén szétválhat alkotó elemeire, ezért óvatosan kell kezelni, ütéstől óvni kell, mindig objektiv hátsó sapkát kell rátenni.

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 90
Az én Flekim régebbi lehet, 22-ig megy a blende, de ennek nincs semmi jelentősége. Meg kicsit megsárgultak a számok. De éles a képe.
Előzmény: Pémén (81)
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 89
A következő vázak igényelnek utánmunkálást:

EOS 33V EOS 50E EOS A2 EOS 3 EOS 5 EOS 1N EOS 1V EOS 100 EOS D30 EOS D60 EOS 1DS MK II
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 88

Figyeljen arra, hogy a pöcök a bajonett záró éle magasságában álljon, vagy magasabban. Hogy majd ne zavarjon a gyűrű felhelyezésénél a bajonettre.

A képen: a pöcök alacsonyabbra sikerült, mint kellene, ezért hajlitani kellett rajta.

 

 

 

Minden készen áll!

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 87

Csipje le a felesleges vezeték darabot! Hagyjon kb. 1,5 mm-t.

 

 

Ime – igy!

 

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 86

A továbbiakban szuper ragasztóra és egy darabka réz vezetékre lesz szüksége. Használjon merev vezetéket. Ez lehet kábel ér, vagy alkatrész (dióda, ellenállás) lába.

 

Ragassza be a vezetékdarabot a kifúrt furatba.

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 85

A tennivalók sorrendje  

 

Jelölje ki a fúrás helyét a gyűrűn. A (később forgalomba kerülő) sablonon meg lesz jelölve a furat helye. Egyébként „szemre” kell kijelölni, de nem az itteni illusztráló kép alapján, hanem az adott váz szerint.

 

 

Fúrja ki a furatot a gyűrűn. Használjon 0,5-0,6 mm átmérőjű fúrót. A furat mélysége 3-4 mm.

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 84

Az adapter gyűrű utánmunkálása

Amikor felteszik az objektivet a vázra, nem is olyan egyszerű. A váz ki kell, hogy találja, hogy az objektiv a vázon van és teljesen be van csavarva. Csak ezután kezdődik az Emulátor adatcseréjének folyamata.

A Canon EOS rendszerben két jelzési módszer van a váz felé az objektiv fentlétéről. Az első módszer két speciális kontaktus rövidrezárása a bajonetten. Ezt a funkciót az Emulátor lapos részén elhelyezett széles kontaktus teljesiti. A második módszer – kis jeladó csap (pöcök) benyomása, amely a bajonett alatt van elrejtve.

Ez a két módszer a vázakat két csoportra osztja. Minket a második módszer foglalkoztat, a csapocskával. Ha benyomjuk, miközben nem tesszük fel az Emulátort, és megnyomjuk az exponáló gombot, akkor a váz lefagy. És ez rossz.

Ezért az összes adapter gyűrű gyártó úgy  illeszti a bajonett rögzitő éleit, hogy ne érjenek hozzá a váz jeladó kapcsolójához és semmit ne nyomjanak be. Ekkor a munkaképesség megmarad.

De az Emulátor felhelyezésekor a helyzet megváltozik: a jeladó kapcsoló benyomásához mesterségesen kell kinöveszteni egy alkatrészt. Ez az, amivel foglalkozunk.

A képen: ott rejtőzik a mikrokapcsoló, az objektiv jeladó

sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 83
Elnézést kérek, a rendesen szerkesztett szöveg, ami gyártói információ magyar forditása, összetöredezik.
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 82
Az Emulátor kompatibilitása Az Emulátor a következő vázakon került kipróbálásra: EOS 3000N EOS 500N EOS IX EOS 30 EOS 33V EOS 50E EOS A2 EOS 3 EOS 5 EOS 1N EOS 1V EOS 100 EOS 300V EOS 300X EOS 300D EOS 350D EOS D30 EOS D60 EOS 5D EOS 10D EOS 20D Felhivjuk a figyelmét, hogy néhány váz esetén
az adapter gyűrű utánmunkálása szükséges.

 

A következő vázak esetén kell utánmunkálni:

EOS 33V EOS 50E EOS A2 EOS 3 EOS 5 EOS 1N EOS 1V EOS 100 EOS D30 EOS D60 EOS 1DS MK II
Pémén Creative Commons License 2006.05.15 0 0 81
Köszönöm, várom az igaz eszmét!

A flekiről: ha a "régi" pontosan ugyanez, akkor természetesen a tesztjeid alapján döntesz. Én az én ugyanilyen obim és a neked küldött között semmilyen (képalkotási) különbséget nem tudtam észlelni. De ha más márkájú 35 mm-es, nagyon gondold meg: Canon (AF), Voigtlander, Sigma (AF), Pentax (Takumar) obikkal vetettem össze és mindig és egyértelműen a Fleki győzött.
Üdv,
P.
Előzmény: sefotos (80)
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 80

Van válasz, csak kell kis idő, amig rendbe teszem és felteszem.

A Fleki rendben, lehet, hogy a régi marad, majd napfényben újra összenézem. Korrekt, köszi.

Előzmény: Pémén (78)
sefotos Creative Commons License 2006.05.15 0 0 79
Próbáltam megtudni, de itt még nem tették fel T2-EOS adaptall bajonettre. Valószinüleg felmegy, csak esetleg kell alá sarok tartó, mint Psix, vagy Contax adapternél.
Előzmény: kukac jani (70)
Pémén Creative Commons License 2006.05.15 0 0 78
Szervusz Papuqaja!

Azt hiszem, te írtál itt egy hozzászólásodban arról, hogy pl. az EOS 50-esen csak úgy lehet működésre bírni az emulátort, ha a kis mikrokapcsolót kipöcköljük. Nos én ezt tettem, az emulátor remekül működik, csak éppen a géppel nem lehet exponálni: a tükör felcsapva marad, a gép lefagy. Ha a pöcköt kiveszem a mikrokapcsolóból, minden újra remekül működik, csak az emulátor nem használható. Több vázon próbáltam, mindig ez lett az eredmény. Tudsz valami megoldást-trükköt, amellyel ilyen analog vázakon is működésre bírható az emulátor? Megköszönném...
Előzmény: papugaja (76)
kukac jani Creative Commons License 2006.05.15 0 0 77
mail ment
Előzmény: papugaja (76)
papugaja Creative Commons License 2006.05.15 0 0 76
Olvassad el a mélt amit küldtem neked. Télleg segítek ám. Ha hagyod.
Előzmény: kukac jani (75)
kukac jani Creative Commons License 2006.05.15 0 0 75
Novoflex 400 , 5.6  Nincsen rajta A M kapcsolo.
Előzmény: szazharminchet (74)
szazharminchet Creative Commons License 2006.05.14 0 0 74
Nem tudod egy kölcsön-emulátorral kipróbálni? Milyen objektív (fókusztávolság, esetleg típus, hogy megéri-e)?
Előzmény: kukac jani (71)
tlight Creative Commons License 2006.05.14 0 0 73
Nálam stabilan jelez az emulátor f5.6-os munkarekesz esetén. (f4,5/400 objektív)
Amennyiben van egy 5,6-os fényerejű fix teléd akkor simán fogsz tudni éleset állítani.
Előzmény: kukac jani (71)
kukac jani Creative Commons License 2006.05.14 0 0 72
Ja!és eos 50e -re.
kukac jani Creative Commons License 2006.05.14 0 0 71
Érdemes-e egy emulátort egy 5.6-os fényerejű objetívre helyezni?
kukac jani Creative Commons License 2006.05.14 0 0 70
Ilyen emulátort T2/eos adapterekbe is bele lehet szerelini?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!