A 2-es mellett végállomásozik, így van. És a Soroksári-Dandár-Vaskapu-Haller-Soroksári útvonal fordul vissza, ahogy a már emlegetett PDF-ben le is van írva... Majd a Borároson elvileg a leszállóhelyen mégegyszer meg kell, hogy álljon. (Vagy valahol ott a környékén.)
Szerintem nem középen lesz a végállomás (HÉV pótlók fognak ott állni), hanem a 2-es villamos mellett, s a Hallernál kanyarodik vissza (bár ott sem tudom hogy hogyan).
Ja, ezen a második táblán összesen egy értelemzavaró hibát tudok felfedezni; a "nem közlekedik" sorban csak a 80-asnak kellene szerepelni. Hát hiszen pont ez a lényeg, hogy vasárnap lévén nem a 80-as, hanem a 80A és 81-es közlekedik (utóbbi busszal, de ez tulajdonképpen lényegtelen).
Miért, minek kellene feltüntetni az Örs és a Fogarasi út között közlekedő járatot? Az a 81-es és ennyi. Az utas sokkal hamarabb megérti, hogy "úgy, mint hétköznap", az nem érdekli annyira, hogy troli vagy busz jár a vonalon. Az új számozási rend szerint pedig nem kell feltüntetni, hogy pótlóbusz, mert a szám már egyértelműen azonosítja a járatot. Itt meg meg lehetett oldani, hogy a teljes hoszzú vonalat úgy bontsák két részre, ahogy eredetileg is önálló vonalszámok. Ez így egy jó megoldás volt.
Ezen kívül lehetett volna teljes vonalon busszal közlekedni, de erre nem volt egy garázsnak sen kellő mennyiségű kocsija az egyéb pótlások miatt. Szerintem a legcélszerűbb megoldást választották...
Csak fura, hogy 81-esként tüntetik fel. Olyan ez, mint az 1-esnél, hogy vasárnap a pótló Vágóhíd és Népliget között járna, akkor 1A-ként járna a villamos Bécsi és Népliget között...
Amúgy kicserélték a 80/80A/81 tájékoztatótáblát erre:
Azért azt ne felejtsd el, hogy a 80 és a 80A/81 nem jár egyszerre, tehát ha 80A-t vagy 81-est lát az utas, akkor abból következtethet, hogy nincs 80-as.
Szerintem olyan szempontól jobb volt a 81-es számozása a pótlónak, hogy így az utasokban talán egyértelműsítette azt, hogy a Zsálya utcán túl ők bizony nem fognak tudni tovább utazni. Az más kérdés, hogy annyiban megzavarhatta őket, hogy alapesetben hétvégén nem jár a 81-es troli, amit pótóltak ma.
Mivel az utas nem biztos, hogy elolvassa (megérti) a hirdetményeket, alaphelyzetben a 80-as trolit várja. Ha helyette 80A jelzéssel jön a jármű, akkor, ha tovább akar menni, mint a közös szakasz, előfordulhat, hogy az első (második...) kocsira nem száll fel, amíg meg nem világosodik, hogy tulajdonképpen neki most egy másik viszonylatjelzésre kell felszállnia.
Ennek elkerülése érdekében régen, ilyen esetben 80-as jelzéssel járt volna a trolibusz a rövidebb útvonalon, és erről szálltak volna át a pótlóra. De mivel ez a megoldás a barnaköpenyesek tündöklésének idejéből való, az alkalmazása kerülendő.
Sokkal inkább 80-as jelzéssel kellett volna a Keleti-Csertőn trolit járatni, és a 81-es útvonalán 80TP jelzéssel pótolni... De valaki megint túl okosnak gondolta magát, és keresztül is verte, hogy ez márpedig 81TP lesz...