Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.04.19 0 0 686

Susan Backmore egy memetikai rajza:

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.04 0 0 685

Szerintem az is egy mém, ha valaki vásárolt egy haszálhatatlan eszközt és nem képes eldobni. Akár a kár többszörösére is növekedhet, ha az eszköz árának többszörösét költi a menthetelen helyzet megmentésére.

Előzmény: Törölt nick (683)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.04.04 0 0 684
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.01 0 0 683

Talán nem ez a legmegfelelőbb hely a logikai fejtörőm számára.

Van egy processzor. Az egyszerűség kedvéért legyen 8-bites.

Vásároltuk 1000 forintért, mert olcccó.

Az eladó szerint Z80 kompatibilis.

Persze nem teljesen. A lábai nem ugyanazok. /R és /W helyett /CS és DIR van, az újabb konvencióknak megfelelően.

Kipróbáltuk. Írtunk egy ici-pici programot Z80 gépi utasításokkal. Semmi.

Három emberünk már egy hete ezen dolgozik, hogy az ismeretlen processzor utasításkészletét megfejtse.

MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.20 0 0 682

A memetika, akárcsak a filozófia nagy része, kb 95-98%-a szintén parasztvakítás.

A memetika vakcina mém része viszont működő tudomány.

Hasonlóan működik, mint most a corona -19 elleni oltások.

Egyre több ember szerez immunitást, azaz védettséget az Isten-vírus/mém ellen.

MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.08 0 0 681

Miről szól az Agykutatás Hete? Egy olyan országos rendezvénysorozat, amely során az emberi agy működésébe nyerhetünk betekintést roppant változatos programok keretében.Ugyan konkrétan még nincs memetikai programrész nevén nevezve, de sok előadás lényegét tekintve arról is szól. A memetika az agykutatás jelentős területe lesz a jövőben.

Előzmény: MemetikaTan (680)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.03.08 0 0 680
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.25 0 0 679
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.25 0 0 678

Mik is valójában a mémek?

Germus Krisztina 2018. július 11.

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.21 0 0 677

Memetika és mém könyvek

1. Susan Blackmore: A mémgépezet, Kulturális gének – a mémek
  2. Richard Dawkins: Az önző gén
  3. Mérő László: Az elvek csapodár természete
  4. Papdi-Pécskői Viktor: Internetes mémek és jelenségek enciklopédiája
  5. Limor Shifman: Memes ​in Digital Culture
  6. Olivia Blacke: No ​Memes of Escape (Brooklyn Murder Mysteries 2.)
  7. Daniel C. Dennett: Darwin veszélyes ideája
  8. Richard Dawkins: A hódító gén
  9. Alister E. McGrath: Dawkins Istene
  10. IGe: Trükkös „Mém” - Túl Richard Dawkinson
  11. Németh Gábor – Sebők Zoltán: A mémek titokzatos élete
  12. Richard Dawkins: Isteni téveszme
  13. Richard Brodie: Virus of the Mind - The New Science of the Meme
  14. Maria Kronfeldner: Darwinian Creativity and Memetics
  15. Darrel Ray: The God Virus - How Religion Infects Our Lives and Culture
  16. Douglas R. Hofstadter: Metamagical Themas Questing - For The Essence Of Mind And Pattern
  17. Daniel C. Dennett – Douglas R. Hofstadter: The Mind's I - Fantasies and Reflections on Self and Soul
  18. Boldogkõi Zsolt: A szabad elme illúziója - Válogatott írások a gének hatalmáról
  19. Richard Semon: Die Mneme
  20. Michael Shermer szerkesztéséban: The ​Skeptic Encyclopedia of Pseudoscience
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.21 0 0 676

Mindkét korábbi idézet helytálló és jogos felvetéseket tartalmaznak szerintem. Nekem is és másoknak is ezek voltak a fő problémáink a memetikával régebben. Azért írom, hogy régebben, mert ezekre megoldást találtam. Egyrészt a memetika lényege nem a kulturális szokások önkéntességen alapuló átvétele, hanem inkább idegrendszeri vírus, amiben az ember csak egy - valójában nem annyira szabadon választható -  klónozó gazdatest. Számos dolgot leteszteltem ilyen tekintetben. Leírtam előre mi fog történni a memetikai gyógyító vakcina mém gondolataim szabadon engedése után és azok a dolgok is történtek. A két fő meghatározó fogalmat is ennek megfelelően módosítottam:

Memetika; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, ismétléstan régebben, de helyesen inkább klónozástan a jövőben) 

Mém; egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár racionális gondolkozás nélkül, sőt annak ellenére  is, magukban hordozzák, ismételjék, másolják, átadják.

Előzmény: MemetikaTan (675)
MemetikaTan Creative Commons License 2021.02.19 0 0 675

„James W. Polichak a Mémek mint áltudomány (Memes as Pseudoscience) című tanulmányában. Polichak négy kategóriába sorolja kifogásait: 1) a memetika nem rendelkezik kielégítő mémdefinícióval, és elfogadható példát sem tud rá felmutatni, 2) a memetikának nem sikerült bebizonyítania, hogy a mémek fogalma fontos a kultúra megértéséhez, 3) a memetika figyelmen kívül hagyja a társadalomtudományok fogalmait és adatfeldolgozási módszereit, ezáltal modelljei pontatlanok, 4) a memetika csak pontatlan és redundáns érveket tudott felmutatni arra nézve, hogy milyen magyarázó erővel bír a mémek létezésének feltételezése (Polichak 2002: 664-665.).”

https://www.apertura.hu/2016/osz/polcz-internetes-memek-virusok-posztmemetika-rovid-kutatastorteneti-bevezeto/

a memetika és a mém, akkor még szerintem is jogosan kritizált, definíciója, főként az úgynevezett „belső mémek” tekintetében , közben megoldódott. Itt olvashatóak:
https://moly.hu/polcok/memetikat-erinto-konyvek

Memetika; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, vagy ismétléstan)

Mém; egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár gondolkozás nélkül is magukban hordozzák, ismételjék, másolják, átadják.

Polcra kerülnek, nem csak a memetikai szakkönyvek, amelyeknek az a fő témái, hanem azok is amelyekben csak szóba esnek. Sőt ami talán fura lehet ide sorolom majd a memetika előfutár gondoltait már tartalmazó könyveket, vagy ami az agykutatás, pszichológia, neurológia, genetika, víruskutatási párhuzam, közös kapcsolódás lehet. Elsősorban tehát a memetika külső és belső irányzatából a belső érdekel. Azon belül is a vakcina, vagy immunó mémek.

Az emberek viselkedését nem csak a biológiai génjei, hanem az idegrendszeri/neurológia/pszichológiai mémjei -agyi vírusai- is meghatározzák. Azok meg a járványokhoz hasonlóan is terjednek és fertőznek. Veszélyes mémek ellen is működik a vakcina módszertan.

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.18 0 0 674

Mi fogja meghatározni, hogy a mémek elmélete elfogadható-e vagy sem? Noha a tudományfilozófia szakemberei még még mindig vitatkoznak arról, hogy egy tudományos elmélet mikor érvényes , legalább két, általánosan elfogadott feltétel létezik, és ezeket fogom használnia memetika megítélésében. Először egy elméletnek jobban kell magyaráznia a jelenségeket, mint a vele vetélkedő elméleteknek; s lehetőleg gazdaságosabban vagy átfogóbban is. Másodszor: olyan kipróbálható előrejelzéseket kell adnia, amelyek aztán helyesnek bizonyulnak. Eszményi esetben ezeknek a jóslatoknak olyan váratlan következményeket kell jelezniük, amelyeket nem lehet előre látni, ha nem a memetika elméletéből erednének.

35. oldal Susan Blackmore: A mémgépezet

The Meme Machine (1st ed.). Oxford University Press. 1999. ISBN 978-0198503651.

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.16 0 0 673

Fat old Sun Creative Commons License 2021.02.15 -1 5 672

Szavakkal leírhatatlan, mennyire fantasztikus, hogy ezt véghezvitted. Sokkal szélesebb körben terjeszteni kéne.

Előzmény: ErkölcsTan (671)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.15 -2 0 671

+ hat szakkönyvet beillesztettem. Több a moly rendszerében sem szerepelt, tehát még előbb fel is kellett vinnem és jóvá hagyatnom is. Majd feltölteni a szükséges kapcsolódásokkal.

Előzmény: MemetikaTan (669)
ErkölcsTan Creative Commons License 2021.02.10 -1 0 670
MemetikaTan Creative Commons License 2021.02.09 -1 0 669

A legnagyobb  hazai könyvolvasó netes közösségben sikerült a memetika címkét elfogadtatnom mint egyfajta kereső, kartotékozó szót. Indulásként 10 könyv szerepel.

MemetikaTan Creative Commons License 2021.02.06 0 0 668
MemetikaTan Creative Commons License 2021.01.29 0 0 667

Előzmény: Törölt nick (666)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.29 0 0 666
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.13 0 0 665

Mémektől, vagy drogoktól megőrült fiatalokról szól ez a felvétel?

https://www.youtube.com/watch?v=GOKtdM0ugKs

jogértelmező Creative Commons License 2021.01.07 0 0 664

Mém volt-e a Trabant, és a Zaporozsec?

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.07 0 0 663

Mark Frauenfelder: Olcsó mémek
zine-ok, metazine-ok és a virtuális sajtó

New Observations, No 101, 1994 May-June, pp. 19-23. (Ed. by Stephen Perkins – Lloyd Dunn)

https://artpool.hu/MailArt/chrono/1994/Frauenfelder_hu.html

ErkölcsTan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 662

Viszont tudod mi az ami memetika egyértelműen szerintem: a tetoválás.

... és itt van is már összefüggés a pénz elméleteddel is ...de csak részbeni ...

Előzmény: jogértelmező (659)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 661

Tehát szerintem az a memtika, ami mint a covid-19 eltéríti a normál működéstől a szervezetet és ráveszi, akár annak akarata ellenére is a gazdatest funkcióra és a fertőzésre.

Előzmény: ErkölcsTan (660)
ErkölcsTan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 660

Mint már sokszor írtam, a kulturális dolgokat és a sima utánzást én nem tekintem memetikának. ... sok memetikus az internetes mémemket sem tekinti annak. Nem is az a legtöbb, de vannak kivételek. Szerintem a divat sem az, így a slágerek, vagy zene irányzat követése sem...

" ...nem tekinthető szerintem memetikának az állati utánzás, mert az az etológia hatásköre. Nem tekinthető szerintem memetikának az emberi viselkedéstan sem, ha az csak ösztönös, vagy genetikai jellegű. Nem tekinthetőek metikának az érzelmi alapú emberi dolgok sem, mert az a pszichológia és a pszichiátria területe."

... tehát ez formálódik

Szerintem a memetika elsősorban pszichológia és neurológia ...

Előzmény: jogértelmező (659)
jogértelmező Creative Commons License 2020.12.26 0 0 659

A "rock and roll" nevű tánc és zene nagy mém volt, de már kimúlt. 1954-ben indult.

A 60-as években jött a "twist", de az is kimúlt.

Lenint se ajnározza már senki, pedig ő is felkapott fazon volt.

Mondom én, hogy a mémek kimúlnak, ha nincs már bennük üzlet!

jogértelmező Creative Commons License 2020.12.26 0 0 658

A két változat melyike dúr, s melyike mól?

Előzmény: Törölt nick (657)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.26 0 0 657

Megjött a vakcina, nem dúl a rút viszály.

Csak az a bökkenő, hogy spontán módon ezt a gyászinduló dallamára kezdtem el dúdolni.

Nem tudsz véletlenül szolmizálni?

Előzmény: MemetikaTan (652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!