Nyilván van már újdonság. Régen petróleum. Mondjuk nálam a csavarlazító csodát tett, mikor a kazánban a 1 1/2" szivattyút ki kellett szerelnem. Memászott a menetbe, de tényleg. Pedig csőfogóval. Rámelegedett vízkő. Mondjuk az nem rozsda. De öntöttvas. És rendőrrel csináltam. Ott ugye rendszeresen írják, nagy erőkkel...
Ez a Légszeszgyár út? Tőlem nagyon távol van, már nagyon régen jártam ott, de akkor se engedtek bontogatni, egyben kellett elhozni a dolgokat. Én a Zipernovszkyba jártam anno :-)
Köszönöm! Mit tanácsolsz a rozsda eltávolítására? Egyelőre csak olajos ronggyal jól megsúroltam, de ettől még vasoxid foltok maradtak. Hagyjam így, de a vasoxid kemény, koptatja a "szegnyergeket"?!
Elvétve kerül közénk néhány hasonló műszaki vénával megvert vagy megáldott fiatalabb sorstársunk.
Az utóbbi húsz évben – ha nem is vettük észre – a műszaki világhoz, annak tárgyiasult dolgaihoz és minden egyéni alkotó tevékenységhez / hobbihoz kapcsolódó mentalitás megváltozott.
Velünk együtt vége lesz annak a hozzáállásnak, ami:
Bármi értékelhető műszaki tartalmat hordozó dolgot
Újra tudott hasznosítani
Át tudta építeni
Modernizálni volt képes
A legkülönbözőbb kombinációkkal új funkciókban hasznosított modulokat.
Tudott a szerszámokkal, gépekkel sk. bánni.
Vagy egyszerűen csak dolgokat, amelyeket egyszer jól megcsináltak, segített életben tartani, felújítani, tovább használni.
Hogy mi jött helyette, minden nap láthatjuk.
Amin itt időnként keserűen morgolódunk, mind ennek lenyomata.
Ez nem csak nálunk, itthon van így. Ebből a szempontból Európa (közöttük a technikai kultúrájukra hagyományosan büszke országokkal ) is elveszett. Talán valamennyire GB és az USA egyes régiói még tartják magukat.
Nem véletlenül írtam ezt a kiegészítést. Konkrét, saját tapasztalat.
Szerintem Jani is ott tart, ahol én - krónikus helyhiánnyal küszködik. Ilyenkor a járulékos logisztikai kihívás, mind a géppel való munkavégzést, mind a kereskedést képes deficitessé tenni. Már az átmeneti tárolás is sok négyzetmétert kíván, mert a felfelé van hely, az a tömegből kifolyólag nem opció.
Itt meg is ragadnám az alkalmat: Komplett Mas A20 üzemképesen, tartozékokkal, egyben vagy akár csavaronként; kisebb, talán orosz szerszámköszörű asztala sallangokkal; Tos RT26 bontott darabok és egy kelim-szövőszék vár nálam új gazdáira. Kontakt: nicknevemkukacfrímélponthu.
Ismerősöm, jóbarátom a Carborobot feltalálója, gyártója. Egxistencia hitel, családi pénz, magánosítás. Csepel Művek. Vett egy csarnokot, valami 70 millióért, Totál alápincézve, végig híddaruval, szociális helyiségekkel. És benne néhány gép, eszterga, ilyesmi. Már ami egy ?100x40-es csarnokhoz illik. Szerszámokkal. És elkezdte az addig kiszervezett gyártást. Ma már ő is öregember, a munkavezetőjének átadta nagyjából az egészet. Még együtt rajzoltunk. Azóta a Központi úton vett egy másik nagy épületet.
Már nem rongálnak . Csak megfogják , bárhol , bármivel .
Volt egy talán me 1000 is ,annak külön volt az asztala ...
Nem igen van már gép , ez most egy nagy eresztés volt . Hibátlan gépek lehettek .
Megnéztem ,a futáspontosság ellenőrzőm asztala megvan ,meg talán a csúcsok is .
Most tettem fel az asztalát a kis fo nak mit régebben feltettem darabban ,rozsdásan ide képen,már csak szíjtárcsák és motor kell rá , de van jó is ,régebbi ,az erősebb felépítésű is .
Nem akarok már másnak dolgozni , haver cserélt itt nálam egy autó fél hátulját ,tegnap ,tegnapelőtt .
Csak aszisztáltam neki ,meg adtam ,trafót ,meg kéziszerszámokat amit éppen nem hozott .
Majdnem elpakoltam a műhelyajtóig ,míg itt ügyködött :)
Ma kihoztam a műhelyből cserépben egy fügebokrot , egy már tavaly ki lett ültetve , azon most a napokban lettek kis diónyi fügék , végre :)
Ma egy bontott vonóhorgot néztem meg ,genyó bontós naná hogy nem vette ki a bordákból a roppantó csövet ...
De talán a ford hagyott a csomagtérből ablakot a borda tetején ,és úgy akkor vágok bele csövet . Ha nem ,felvágom belülről a csomagtér padlót a bánatba ,hogy lehessen tenni csövet a bordába .
A megrendelő még csak nem is érti miért anyáztam .....
Nem tudom, hogy lehetne ezt a tálib mentalitást megszüntetni. Juj, termelőeszköz kerülhet magánkézbe, inkább törjük össze! És a Parlament meg törvényeket hoz! Ezeket az őrületeket nem lehetne már kivonni a törvényekből?
Valóban. Nekem nincs meg a csap, olyan mintha letőrt volna tőben. Éppen mindegy is mert a befogó patron az érdekes. A rotor csak érdekesség miatt mentendő meg.
Keresgéltem, de még nem azt találtam. Szóval nem Zeiss, mert azoknak több nútjuk volt. azt tudtam gyorsan végignézni.
Ez szerintem magyar lesz!
MOM, vagy GAMMA, esetleg Kalibergyár.
De már emlékszem, hogy ennek azért van az a plusz három síkolt felülete, hogy azokon lehet tologatni a mérőóraállványt a mérési hosszúság mentén.
Ezért ezek a síkok össze voltak egy síkba hántolva, hogy össze lehessen hasonlítani egy fél méteres tengely egyik végén levő felületet akár a másik végén levő felülettel is.
Hát, ez most kicsit sérült a rozsda miatt, de annyira nem tűnik vészesnek, hogy akár egy -két századnál rosszabb lenne ez majd, ha lehúzod a rozsdát róla. Otthonra jó lesz.
Már odaadták, azért tudom, hogy 66kg :-) nem bírtam ott hagyni :-)
Tényleg vakrosda, szépen letisztítható! A kép akkor készült, mikor hazahoztam.
A rengeteg mérőóra mellett volt egy nagy mikroszkóp is, de az már nagyon megsérült a dobálás során! Szomorú, hogy mindent kidobnak, összetörnek, de nekem közvetlenül oda nem adnák! Korábban az egyik cégnél éppen pakolt fel a MÉH telepes teherautó, bementem a főnökhöz, hogy megvennék dolgokat, ÁFA-s számlát is tudok adni! Nem lehet, mert ISO, mert veszélyes anyag, mert... Aztán a csipegető kanál lerendezett mindent...
Ez egy körfutás ellenőrző készülék állványzata, de gyanús, hogy az optikai osztófejet is erre rakták fel, ha valami trükkösebb mérést akartak összehozni. Utána kell keressek a régi doksikban, hogy valóban jól emlékszem-e.
Amúgy, ha oda akarják neked adni, markold fel, értékes dolog, még akkor is, ha elkapta a vakrozsda, ami nem tesz jót neki.