Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.06.05 0 0 73

 

"Sastanak u Bikiću
Maj 14th, 2006

12. i 13. maja ove godine desijo se sastanak u Bikiću kod Baje pridstavnika Bunjevaca iz Srbije i bunjevački pridstavnika iz Madžarske. Na sastanku su bili g. Vojnić Kortmiš Ivan, član Bunjevačkog nacionalnog savita i gospoda Muity Mihály, Iharos Ferenc, Gálai Antal, Héhn László i Eperjesi László, pridstavnici i pretelji madžarski Bunjevaca.

Sastanak je održan pod geslom: „Da Bunjevac živi i da ga granica ne dili!“. Namira je bila da se uspostavi kontakt, da se razmine iskustva i napravi dogovor kako bi odsele veza med braćom bila čvršća.

Gost iz Srbije je dono nikolko knjiga od bunjevački običaja i malo Bunjevački novina. Domaćini su mu uzvratili nako kako se samo brat mož dočekat. Bilo je i šunke i divenice. O ribljoj čorbi da i ne divanimo. A bome ni žedan niko nije osto.

Zajedno su obašli značajnija mista u Baji. Najvažniji je bijo muzej „Bunjevačka kuća“. To je etno kuća bunjevačkog naroda u Madžarskoj. Divanilo se i s drugim Bunjevcima koji, bome, imadu šta kazat."
__________________________________

Május közepén déli szomszédságunkból a Bunyevác Nemzeti Tanács (mert nekik ilyen is van), elnökségi tagja, Vojnic Kortmis Ivan tisztelt meg bennünket látogatásásával úgy Baján, mint Bácsbokodon.

A kedves vendég nagyszerűen érezte magát, sok szép dolgot látott, érdekes eszmecseréket folytatott bunyevácainkkal és támogatóinkkal.
Erről ír az idézetben.

Kedves Ivan, szívesen látunk máskor is!

Mijo

 

Forrás: http://bunjevci.org.yu/

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.01 0 0 72

 

"Továbbra is titok marad, hogy zsidó a zsidó

Index 2006. június 1., csütörtök 17:56

A nemzeti kisebbséggé nyilvánítást célul kitűző Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért júniustól folytatja aláírásgyűjtési akcióját, bár nem valószínű, hogy az idei, őszi választásokig döntenek sorsukról. A szimpatizánsok így várhatnak 4 vagy 6 évet, akik viszont aláírnak, vállalniuk kell a kisebbségez tartozást, nem elég csak úgy támogatni. A bunyevácok is 1000 társukat keresik, az oroszokról még nem született döntés.

A kisebbségi választói jegyzéket tilos nyilvánosságra hozni" - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a zsidók nemzeti kisebbséggé nyilvánításáért küzdő szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért (TMZsK) júniustól még egy hónapig folytatja aláírásgyűjtési akcióját, miután a vonatkozó törvény értelmében az országgyűlési választások előtt és után 41 nap szünetet tartott.

Szegő András elnök elmondta, hogy eddig a szükséges 1000 aláírásnak majdnem a fele összegyűlt, így további aláírásokat várnak. Rytkó Emília hozzátette, hogy az ívet csak azok a választójoggal rendelkezők írhatják alá, akik vállalják az adott kisebbséghez tartozást, nem elég mindössze szimpatizálni a kezdeményezéssel.

Védik az adatokat


A szervezet július 3-án adja át az addig összegyűlt aláírásokat az Országos Választási Bizottságnak (OVB), aminke 45 nap áll rendelkezésükre, hogy ellenőrizzék az adatok hitelességét. Az íveket ezután végleg megsemmisítik, így senkinek az adataival nem lehet később visszaélni, mondta el Rytkó Emília az adatvédelmi aggályok eloszlatására. Hozzátette, hogy a hitelesítéskor csak megalapozott indokkal lehet a névjegyzékbe betekinteni, amiről hivatalos jegyzőkönyv készül.

Ha összegyűlik a minimálisan szükséges 1000 aláírás, az Országgyűlés hivatott eldönteni, hogy nyilvántartásba veszik-e a zsidókat, mint nemzeti kisebbséget. Ennek értelmében jó esély van rá, hogy az őszi önkormányzati választásokig nem születhet meg a döntés a zsidó kisebbség regisztrációjáról, választási jegyzék azonban csak négyévente készülhet. Mint Deák Gábor, a TMZsK elnökségének tagja kijelentette, készen állnak rá, hogy csak 4 vagy 6 év múlva szerepelhessenek a zsidó nemzeti kisebbség jelöltjei a kisebbségi önkormányzati választásokon.

A bunyevácok is


Rytkó Emília elmondta, hogy eddig 13 kisebbség került nyilvántartásba, jelenleg további 3 szeretné magát regisztráltatni. A bunyevácok és a zsidók megkezdhetik az aláírások gyűjtését, az oroszok kérelmét egyelőre csak az OVB hagyta jóvá, az Alkotmánybíróság még nem döntött a hozzájuk érkezett ellenző beadvány kapcsán.

Hozzátette, hogy a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának szabályai néhány markáns pontban térnek csak el a területi választásokon alkalmazott szabályozástól. A kisebbségi képviselőjelöltek nem indulhatnak függetlenként, minden esetben szükség van egy ajánló szervezetre, akik megfelelnek több kritériumnak is. Ilyen például, hogy alapszabályában célként legyen rögzítve a kisebbségek érdekeinek védelme, vagy az "etnobiznisz" megakadályozására törvénybe foglalt kitétel, miszerint csak a 2005. november 25-én már létező szervezetek állíthatnak jelöltet, hogy olyan jelöltek, akik nem is tartoznak a kisebbséghez, ne találhassanak kiskaput a jelöltség megszerzéséhez. A visszaélések megakadályozására hivatott pontos jogértelmezéséhez a közeljövőben az Országos Választási Bizottság állásfoglalást ad ki."

Forrás: Index

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.05.23 0 0 71

 

Rövidesen megkezdődik az a 60 napos időintervallum, mely az 1000 hiteles támogató aláírás gyűjtésére fog rendelkezésünkre állni.

Az ezzel kapcsolatos várható költségek (főként kapcsolatápolási, lobbizási, szervezési utazásokra, de lehet, hogy majd hirdetésekre is vonatkoznak), rengeteg pénzt fognak felemészteni.

Mivel semmiféle támogatásban nem részesülünk, egyéni lehetőségek alkalmazásával kell próbálkoznunk anyagi háttér teremtésére.

Rövidesen közzé fogunk tenni egy olyan bankszámlaszámot, ahova a cél érdekében szívesen fogadunk önzetlen támogatásokat.

De egy sajátságos lehetőséget is szándékomban áll alkalmazni, ez pediglen egy afféle internetes magánaukció lenne, mely során felajánlanánk olyan értékeinket, melyekre egy meghatározott alapár mellet egy meghatározott időn keresztül email-levélben lehetne jelezni a vételi szándékokat. Szándéknyilatkozat esetén a felajánlott összeget közzé tennénk. A licitidőszak végén a legmagasabb árat ajánló kapná meg az aukció tárgyát.
Így nem csak kapnánk, hanem adnánk is!
Természetesen itt leginkább azok érdeklődésére számítunk, kik empátiát éreznek nemes ügyünk iránt.

Még hezitáció folyik egyéb lehetőségek igénybevételére is, a végleges verziót rövidesen publikálom.

Persze mondamom sem kell, mekkora hátrányt, mekkora érvágást fog jelenteni ügyünk szempontjából az a körülmény, hogy amit főbázisnak tekintettem, azt tőlem távolálló okok miatt szélesebb körök előtt láthatatlanná tettek. Holott számtalan helyen ügyünkkel kapcsolatos linkek ide, a klubfórumra mutatnak. Mutatnak, de minek :(....

 

Remélem az Indexnél lesz annyi belátás, hogy ez igencsak áldatlan állapot.

Azt, hogy ez szándékosan lett így rendezve, nem feltételezném arról, aki teljhatalommal ura e világnak.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.05.05 0 0 70

 

Igen, most kivételt kellett tennem.

Ellenére, hogy szlávgyűlölők praktikáinak köszönhetően láthatatlanná váltunk, és így méltóságomban lettem mindazokkal együtt megtaposva, kik klubfórumunk tagjai, de valójában azok is, akik ha nem is tagok és nem alkotnak sosem véleményt, mégis állandó olvasói témaköreinknek.

Rendkívüli esetekben megszólalok, de valójában ehhez az Indexhez nekem már nincs sok közöm.

Én itt már csak mások iránti tiszteletből, igaz ügyek előtti alázatból jelenek meg.

 

Az én tisztességem azt diktálja, ne minősítsem a helyzetet, márcsak azért se, mert valójában még most sem hiszem el, képtelen vagyok felfogni, hogy ismét ilyen méltatlan helyzetbe sodródtunk.

Még mindig hiszek a magasabb nívójú, igényes értékítéletben.

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (69)
Mijo Creative Commons License 2006.05.05 0 0 69

 

Kedves bunyevác Barátaim, tisztelt Mindazok, kik jóindulatú érdeklődést tanúsítanak nemes ügyünk vonatkozásában!

 

Mint már jeleztem, az Országos Választási Bizottság folyó év április 18-án meghozott határozatában, számunkra kedvező döntést hozott aláírásgyűjtő ívünk hitelesítése tárgyában.

 

Magyar Közlöny egy nappal később, azaz 2006. április 19-én megjelent számában közleményezte az Országos Választási Bizottság, számunkra sorsformáló jelentőséggel bíró határozatát.

 

Ahogy a pitét sem eszik forrón, úgy ez a momentum sem bizonyult még véglegesnek (hajjaj, de mennyire hogy nem), hiszen törvényeink szerint a közzétételt követő 15 napon belül állt lehetőségük mindazok számára arra, akik helytelenítve az ominózus határozat által nyújtani rendelt lehetőséget bunyevác népünk felemelkedésére, hogy az Alkotmánybírósághoz címzett kifogást nyújtsanak be.

 

Ma értesített bennünket az Országos Választási Iroda arról az örömhírről, miszerint senki sem nyújtott be az elmúlt 15 nap alatt a kifogást a határozat ellen, így az a mai naptól jogerőre emelkedett, így minden akadály elhárult előlünk ahhoz, hogy az aláírásgyűjtő ívünk hitelesítése megtörténjen.

 

Megítélésem szerint nem túlzok, ha ezt egy történelmi pillanatnak tekintem a magyarországi bunyevácok számára, mely miatt végtelen boldogság és büszkeség tölt el!

 

Innentől a folyó választások végleges lezárását követően áll majd rendelkezésünkre az a 60 nap (ez 2006. június 3-át jelenti), ami alatt össze kell gyűjtenünk azt az 1000 (ezer) támogató aláírást, amit a Magyar Parlament asztalára helyezünk hatályos kisebbségi törvényünk módosítása végett.

 

Nagy munka áll előttünk, minden arra méltó segítséget igénybe kell majdan vennünk!

Ahogy eddig sem, most sincs okunk a kapkodásra, szép lassan és módszeresen koordinálni fogjuk azt a folyamatot, mely végleges sikert kell, hogy eredményezzen számunkra.

 

Iharos Ferenc barátommal büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 'sajátságos' állásfoglalása ellenére sikerült eddig véghezvinni mindazt, amivel szemben számtalan kishitű ellenlábasunk fejtett ki ellehetetlenítő aknamunkát.

Mi asztalra tettük azt, amivel már csak még erősödőbb hittel és bizalommal élni kell, szembesítenünk kell nemzetiségi öntudatukkal mindazokat a testvéreinket, kiket eddig számtalan módon próbáltak meg - lám, most bizonyságot nyert, hogy sikertelenül - eltűntetni a föld színéről.

 

Muity Mijo

Baja (Vancaga)

Bácsbokod (Bikity)

 

 

Előzmény: Mijo (62)
Mijo Creative Commons License 2006.04.22 0 0 68

 

Köszönöm, Lacikám, ez jólesik, rengeteget számít a tudata annak, hogy sokan lesztek olyanok, akiknek a segítségére számíthatunk.

De pontosítalak: még nem értük el.

Csupán zöld utat kaptunk ahhoz, hogy további lépéseket tegyünk kitűzött célunk eléréséhez.

Ahogy idáig eljutni sem volt gyerekjáték, úgy a továbbiak sem lesznek zökkenőmentesek.

Ugyanakkor meg azért tekintjük mi kezdeményezők ezt hatalmas részeredménynek, mivel az Országos Választási Bizottság nem arról híres, hogy nem kellően megalapozott kéréseknek szokott volna helyt adni.

 

Fokozottan jóleső, hogy Magyarországon kívül számtalan ösztökélést kaptunk Jugoszláviából, Szlovákiából, Romániából, Németországból, Ausztriából, Svédországból és az Egyesült Államokból, mitöbb Horvátországból is.

 

Nagyon szépen köszönjük Feri barátommal együtt, minden jóakarónk kedves figyelmességét!

 

Mijo

 

 

Előzmény: eperlaci (67)
eperlaci Creative Commons License 2006.04.20 0 0 67

Kedves Mijo !

 

Most jutottam oda, hogy beleolvassak e topikodba.

Örömmel olvasom, hogy sikerült elérned azt, amire régóta vágysz, hogy elismerjék hazánkban is a bunyevác népcsoportot.

Remélem, hogy tovább is jutsz ettől az állapottól és a kellő számú aláírások megszerzésével valóban segíthetsz e kisebbség felemelésében.

Ha bármiben tudok szívesen segítek, hogy véghez vidd a végső célod.

 

Gratulálok és további sok sikert kívánok:

 

Eperjesi László   

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.04.20 0 0 66

 

Itt a nyílt színen is köszönöm Szegő András úr megtisztelő jókívánságait, amit jómagam is kívánuk saját mozgalmuk vonatkozásában!

 

Remélem a választásokat követően mielőbb sikerül összegyűjteniük, a zsidó nép nemzetiségi elismertetésére törekvő 1000 aláírást.

 

Üdvözlettel: Muity Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.04.20 0 0 65

 

Lacikám kedves, nagyon szépen köszönöm megosztott örömödet úgy, mint kilátásba helyezett segítségedet, bizony szükség lesz rá, lévén kényesen ügyelve szeretnénk majd olyanoktól kapni a támogató aláírásokat, akik valóban méltók erre.

 

Köpönyegforgatók és árulók átállásosaira, és hirtelen vezérelt megvilágosodókra nincs szükségünk, inkább a lábam járom le, mintse, hogy ilyenektől fogadjunk el segítséget.

Ha nem találunk 1000 tiszta embert, akkor inkább hagyom veszni mindazt, amiért a szívemet teszem ki!

 

Laci, ez egy továbblépési lehetőség, mely folytatása során még hosszú és rögös út áll, hála a sorsnak, akadnak olyan erős és kitartó barátaink, továbbá pártoló drukkereink, kik számára országimázsnövelő tényező, egy még tarkább etnikumú magyar nemzet megteremtése.

Szerencsénkre az arra legilletékesebbjeink is ekként gondolkodnak.

Ez már EU-s trendi.

 

Itt ragadom meg az alkalmat arra is, hogy mindazok felé köszönetemet fejezzem ki, akik örömünket osztva telefonhívásaikkal, email-leveleikkel biztosítanak bennünket ügyünk támogatásáról!

 

Kitartás, bízzunk a szebb jövőben!

 

Mijo

 

 

Előzmény: jegyző (64)
jegyző Creative Commons License 2006.04.19 0 0 64

Végre !!

Nagyon örülök a sikernek, az aláírásgyűjtésben is szívessen segítek

 

 

 

 

Előzmény: Mijo (63)
Mijo Creative Commons License 2006.04.19 0 0 63

 

Jóságos Posztobányi Laci barátom, köszönöm szépen figyelmes jókívánságaidat!

 

Gratuláltam már nívós internetes lapodhoz?

Most megteszem: tartalmas és impozáns!

 

Üdv: Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.04.19 0 0 62

 

Drága igazhitű Bunyevác testvéreim, kedves Barátaim!

 

Végtelen örömömről értesítelek benneteket, lám az igyekezet, a türelem, a kitartás minden ellenlábaskodás ellenére is megszülte az Országos Választási Bizottság alábbi határozatának köszönhetően továbblépésünk lehetőségét.

 

Innentől, miután lezajlott a választás és minden halad az elképzeléseink szerint, kőkemény munka áll előttem és bunyevác barátaim előtt, hiszen 1000 hiteles támogató aláírást kell majd gyűjtenünk ahhoz, hogy az majdan nemzetiségünket elismerő döntéshozatalra a parlament elé kerüljön.

 

Kérlek Benneteket, terjesszétek a hírt!

 

Muity Mijo (Iharos Ferenc nevében is)

Baja

 

 

 

http://www.valasztas.hu/hu/03/hatarozatok/2006-221ovb.html

 

 

Az Országos Választási Bizottság
221/2006. (IV. 18.) határozata

Az Országos Választási Bizottság a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Nek. tv.) 61. § (2) bekezdése által alkalmazni rendelt, az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 2. §-ában, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 124/A. § (3) bekezdésének b) pontjában foglalt hatáskörében eljárva a M. M. által benyújtott országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítése tárgyában meghozta a következő

határozatot:

Az Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesíti. A határozat ellen az annak közzétételét követő 15 napon belül az Alkotmánybírósághoz címezve az Országos Választási Bizottsághoz lehet kifogást benyújtani.

Indokolás

I.

M. M. 2006. február 3-án országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát nyújtotta be hitelesítés céljából az Országos Választási Bizottsághoz. Az aláírásgyűjtő íven a következő szerepel:

"A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: kisebbségi törvény) 61. § 2. bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi bunyevác kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény alapján a bunyevác népcsoportot ismerjék el nemzeti kisebbségként, és a hivatkozott törvény 61. § 1. bekezdésében a ’Magyarországon honos népcsoportok’ felsorolását, a bunyevác kisebbségi népcsoporttal egészítse ki."

Az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy az aláírásgyűjtő ív mintapéldánya a törvényben foglalt tartalmi, valamint formai követelményeknek megfelel, ezért hitelesítésének akadálya nincs.

II.

A határozat a Nek. tv. 1. § (1) bekezdésén, 61. § (2) bekezdésén, az Nsztv. 2. §-án, a Ve. 117. §-án, a 124/A. § (3) bekezdésének b) pontján, a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 130. § (1) bekezdésén alapul.


Budapest, 2006. április 18.



Dr. Szigeti Péter
az Országos Választási Bizottság
elnöke
 

 

jpetike51 Creative Commons License 2006.04.18 0 0 60
OKÉ. Értem.
Előzmény: jegyző (59)
jegyző Creative Commons License 2006.04.18 0 0 59
Az alábbi rendelet részletesen szabályozza az államtól igényelhető normatívtámogatásokat

 

13/2006. (III. 31.) OM rendelete a nemzetiségi nevelési, oktatásfeladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, folyósításának és elszámolásának rendjéről

Előzmény: jpetike51 (58)
jpetike51 Creative Commons License 2006.04.17 0 0 58
A nemzetiségi oktatás állami támogatására gondolok. Hercegszántón sok évtizedes probléma volt.
Előzmény: Mijo (57)
Mijo Creative Commons License 2006.04.17 0 0 57

 

Talán először szülessen meg a magyar állam nemzeti elismerése (lám most folyik ez a zsidók, az oroszok, és a bunyevácok esetében), és azt kövesse - többek mellett - az állam financiális támogatása!

Ez is egyfajta közeledés ahhoz az Európához, melytől még jó ideig megöröklött évtizedes távolság fog elválasztani bennünket.

 

Rosszmájú lennék, megkérdezném tőled: melyik állam, melyik államok támogatására célzol?

 

 

Előzmény: jpetike51 (56)
jpetike51 Creative Commons License 2006.04.16 0 0 56
A nemzeti elismerés egyik eleme a magasabb állami támogatás. Pl. oktatás ügy.
Mijo Creative Commons License 2006.04.16 0 0 55

 

Dragi nasi Bunjevci, jedan "iz druge strane", koji bih voleo nas smrt, opet je pocno, da unosi zabunu u nasem redu.

Nek se muci, ko je trizan, ko ima svoj pamet, lako moze da 'pozreti misli'.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.04.15 0 0 54

 

Prijatan Uskrs zelim, nasima pravima i velicajnima bunjevcima u celom svetu!

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.04.13 0 0 53

 

Úgy tűnik, az MTA malmai valóban lassan őrölnek, így ma megismételt levélben fordultam az arra illetékesekhez, a honlapjukon észlelt inszinuációra fény derítendő.

 

Egy igaz ügy vetületében fő ismérvünk a higgadtság és a türelem.

Csak a lényegre koncentrálni, semmi más egyébre.

 

 

Előzmény: Mijo (51)
Mijo Creative Commons License 2006.04.05 0 0 52

 

Ami viszont megnyugtató számomra az az, hogy az MTA jeles munkatársai előtt ismertek vagyunk, mint "bunyevác népcsoport".

 

Meg is lepne, ha ez nem így lenne, hiszen közülük nem egy dolgozott már e nemzetiség magyarországi történelmi múltjával és jelenével.

 

 

Előzmény: Mijo (51)
Mijo Creative Commons License 2006.04.05 0 0 51

 

Meghökkentő dologra bukkantam az MTA honlapján.

 

"Intézeti hírek:

 

2006. március 16-án az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet szakmai vitát rendez a Magyarországon élő bunyevácok egy csoportjának aláírási kezdeményezéséről, amellyel a bunyevác népcsoportnak a magyarországi horvát közösségből való kiválását és önálló kisebbségségként való elismerését kívánják elérni.

 

Időpont: 2006. március 16., 10h

 

Helyszín: MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet, 1014 Budapest, Országház u. 30.

 

2006. 03. 08."

 

__________________________

 

 

Egyelőre minden következtetés nélkül várom az arra illetékesek válaszát, miként, milyen meggondolásból került a szövegkörnyezetbe az alábbi kiragadott mondat, melyhez nekünk, az aláírási kezdeményezés előrterjesztőinek semmi közünk sincs.

 

"a bunyevác népcsoportnak a magyarországi horvát közösségből való kiválását"

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.03 0 0 50

 

Ma Zomborból érkezett egy régi ismerősöm, ki bunyevác témára terelte a szót, majd kis idő múlva mit nem hallok tőle, miszerint akadnak olyanok odaát, akik rokonomnak vélik Bácsbokodon, a bunyevác nép egyik legnagyobb károkozóját.

 

Ennélfogva ismételten le kell szögeznem a következőt:

 

 

Muity Antal, azaz Antun Mujić, azaz Ujo Tončo, a bácsbokodi horvát kisebbségi önkormányzat elnökéhez semmiféle rokoni szál nem fűz, ettől a személytől a leghatározottabban elhatárolódom!

 

 

Muity Mijo

Baja

 

Mijo Creative Commons License 2006.03.03 0 0 49

 

"Európa egy sokszínű ország."

 

Micsoda gyönyörű szavak, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Vizi E. Szilveszter szájából, melyek csak növelik kezdeményezésünk sikerébe vetett töretlen hitünket.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.16 0 0 48

 

A L Á S Í R Á S G Y Ű J T Ő   Í V

 

 

A L Á S Í R Á S G Y Ű J T Ő   Í V

 

 

Előzmény: Mijo (38)
Mijo Creative Commons License 2006.02.16 0 0 47

 

Beadvány az Országos Választási Bizottság részére:

 

 

Beadvány az Országos Választási Bizottság részére.

 

 

Előzmény: Mijo (37)
Mijo Creative Commons License 2006.02.14 0 0 46

 

Missziónk pillanatnyi stádiuma szerint, az Országos Választási Bizottság bunyevác népünk történelmi létére vonatkozó állásfoglalásra felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát.

Egy ilyen folyamat jól végigkísérhető a "zsidó nép kezdeményezésén", ők pár napja már meg is kezdhették az aláírások gyűjtését, amire összességében 60 nap áll rendelkezésükre.

Mivel a Magyar Tudományos Akadémia kötelékében számos olyan volt és tényleges munkatárs található, kik tökéletesen tisztában vannak a bunyevác nép hazai históriájával, nem látom okát annak, hogy létünket ne elismerő állásfoglalás kerüljön vissza az OVB asztalára, amit a benyújtott aláírásgyűjtő ív általuk történő hitelesítése követhet.

Ami kézzelfogható optimizmusra ad okot, az az a körülmény, hogy az OVB formailag nem talált hibát beadványunkban.

Ne felejtsük el, hogy az utóbbi hetek körülményei (a választási időszak, valamint az OVB eddigi tagjai leköszönése és az új stáb felállása), lassíthatják a folyamatot.
Nekünk csak egy dologra szabad gondolnunk: türelem bunyevác elismertséget terem.

 

És még egy nagyon fontos szempont, annak jóleső tudata, hogy a világ bunyevácai felfigyeltek, mitöbb folyamatosan figyelnek ránk!

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.03 0 0 45

 

Végre szabaddá tették a Magyar Közlöny megtekintésének lehetőségét, már regisztrálás sem szükséges hozzá.

 

Később szükségünk lesz rá.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.03 0 0 44

 

No de, az Országos Közoktatási Intézet berkeiben sem valószínű, hogy tudatlan emberek töltenének be felelős tisztségeket.

És ha ők az alábbiak szerint különböztetik meg hazánk délszláv népeit, akkor túl nagy baj nem lehet megítélésünkben.

Lám, ezekben az időkben mégb tudták, hogy Magyarországnak van bunyevác nemzetiségű lakossága!

 

 

"Nem említette a magyarországi német nemzetiségű lakosság második világháború utáni tragédiáját: a németek kitelepítését és a ki nem telepítettek állampolgári és nemzetiségi jogfosztottságát; a magyar–csehszlovák lakosságcserét; valamint a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájának Jugoszláviát elmarasztaló állásfoglalását, ami a magyarországi délszláv (horvát, szerb, szlovén, bunyevác, sokác) nemzetiségű lakosság helyzetében a mélypontot: egy részük internálását, belső áttelepítését eredményezte jelentette."

 

Forrás: Országos Közoktatási Intézet

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.02.03 0 0 43

 

Kishitű felhangok a Magyar Tudományos Akadémia tudatlanságával riogatnak!

Egy építmény lehet tudatlan, de az ott tevékenykedő tudományos munkatársak vélhetően tökéletesen tisztában vannak bunyevác népünk történelmi múltjával, különösen azon szakaszával, ami az utóbbi cirka 350 évet jellemzi Magyarországon.

 

Ezzel kapcsolatban idézem be egy hosszabb írás pár mondatát, mely több más nemzetiség mellett rólunk, bunyevác anyanyelvűekről is szól.

Külön a horvát, a sokác, a bosnyák, a bunyevác anyanyelvűekről!

 

"Az 1947–1948-i tanévben tizenöt görögkeleti szerb népiskola működött Magyarországon, közülük hat Budapest környékén. Államosították például Százhalombattán, Szentendrén, Szigetcsépen, Budakalászon, továbbá Battonyán, Mohácson, Magyarcsanádon és más településeken a szerb nemzetiségi egyházi iskolákat. Ugyanerre a sorsra jutottak a római katolikus egyház kezelésében lévő azon iskolák is, melyekbe horvát, sokác, bunyevác, bosnyák anyanyelvű gyermekek jártak: például Alsószentmártonon, Átán, Baján, Bácsalmáson, Belvárdgyulán, Csávolyon, Felsőszentivánon, Garán, Hercegszántón, Katymáron, Kátolyon, Lothárdon, Magyarsarlóson, Mohácson, Németin, Pécsudvardon, Pogányon, Püspökmárokon, Szemelyen. A római katolikus és evangélikus szlovák nemzetiségi népiskolák is állami kezelésbe kerültek (például Békéscsabán, Tótkomlóson, Szarvason, Sátoraljaújhelyen, Kishután, Nyíregyházán, Sámsonházán stb.), csakúgy, mint a 17 román egyházközségben működő görögkeleti nemzetiségi iskola (például Gyulán, Kétegyházán, Méhkeréken, Battonyán, Magyarcsanádon, Pusztaottlakán, Körösszegapátin, Körösszakálon."

 

Forrás: Föglein Gizella: A magyarországi nemzeti kisebbségek helyzetének jogi szabályozása 1945-1993

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!