A minap megismerkedtem egy kedves teremtéssel, aki mint megtudtam, karizmatikus katolikus. És megtért. Ez utóbbi állítása egy kicsit furcsának tűnt nekem. Ugyanis tudomásom szerint a katolikában sok olyasmi van, amiből meg kéne térni. És akkor már, nem katolikus. Szóval bonyolult, nem tudom hová tenni.
Most akkor katolikus, vagy kerestrény? Vagy lehet a kettő egyszerre?
- Mi a célja mindennek? - Miért történik? - A miértekre adott propagandasztikus válaszok igazak-e? - Kinek a dicsőségére és zsebének megtöltésére? - Mik a következmények? - Pozitív vagy negatív hatása van a jellemre és a gondolkozásra ( különös tekintettel az önmagunkhoz és a környezetünkhöz való viszonyra) ? - .............. ?
"Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; a mint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást.
Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok."
És mit irtanak ki a különböző karizmatikus tanítások? (Démonológia, bővölködéstan, stb...) Az egymás iránti szeretetet. (Itt nem csak egy érzésre gondolok, hanem egy erkölcsi alapállásra.) Szvsz.
Nyilván az egész Bibliából csupán a karizmatikus elemekre helyezve a hangsúlyt, igazolva érezheti magát egy szuperszellemi hívő. Kár is tagadni a karizmatikus elemeket,hiszen ott vannak. Ám a pünkösdi-karizmatikusnak nevezett felfogás és hitgyakorlat mégsem tudja azokat a gyümölcsöket felmutatni,amiket Jézus és az Apostolok.
Hatása hosszútávon (vannak akiknél rövid idő is elég): összezavaró, romboló, kiégető, tönkretevő.
Szvsz a megszűnéselmélet sem igaz, a vallásokban mai is történnek karizmatikus megtapasztalások. /Amiket valószínűleg mind lehet bibliával cáfolni is :-) / Tehát a szellemvilág felé nyitó emberek átélnek megtapasztalásokat. Az hogy miféléket az a nagy kérdés és egyedül a következményekből lehet megpróbálni annak meghatározását. Szerintem (szubjektív és nem reprezentatív véleményem szerint) a vallásokban nem Isten Szelleme működik. Egyéni ! módon (érdekes módon a vallásokon kívül) vannak olyan "bizonyságok" amik Istennek a mai csodáiról szólnak. Viszont szvsz Isten vallást nem támogat ilyenekkel (az más kérdés,hogy az ilyen egyéni csodákat vadásszák az egyházak, felekezetek, szekták önigazolás céljából.) .....
Az ún karizmák meghatározásai során, azért Pál apostol felhívta a figyelmet egy nagyon fontos dologra:
" Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból. A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt, Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal; Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás: De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik. Mikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet."
(1Kor 13)
Tehát a - nyelveken szólás - megahit - szellemi (titkos) ismeretek - adakozás, karitatív tevékenység
szeretet nélkül: SEMMI
Fájdalmas igazság azoknak akik ezekre apellálnak,de igei és sokaknak tapasztalati TÉNY.
Nem is beszélve arról,hogy töredékesek, részlegesek, homályosak, szeretet nélkül is cselekedhetők és ha megszűnnek akkor sem omlik össze a hit, éppen ellenkezőleg, a teljességkor (bármi legyen is az) nincs szükség ezekre.
Az Úrnak a teste az egyház az újszövetség szerint. Ő a testét szolgálatra, majd mindenkiért halálra adta. Az egyháznak is így kellene tennie ha szükség van rá. A kereszt üzenete az is, hogy a gonosz a tényeket figyelmen kívül hagyja a hazugság kedvéért, hazug módon elárulja és megöli az igazat. (Most a szellemi - lélektani hátterét ne boncolgassuk) Szóval Jézus vállalta az IGAZSÁGOT, ő maga volt az igazság, és emiatt feszítették meg, pedig nem volt bűnös. Ki lehet próbálni hogy az igazságos Atya, vagy a hazugság Atyja van-e egy vallási csoportban.
Elég csak jót tenni a tagokkal, valamint csak a tényekről beszélni, azokhoz ragaszkodni (akár komment nélkül is). Hamar kiderül, hogy ez nem kívánt viselkedés, sőt üldözendő.
Pedig az egyház idea ismérve az, hogy a tagok közössége valós szeretet cselekedeit képviselik egymás és a környezetük felé. Teszik mindezt azért, hogy Istent képviseljék. Ilyennel még szintén nem találkoztam vallás szintjén, csak egyéneknél felekezettől függetlenül.
De ha magadra vetted,akkor szükséged van egy kis önbizalomerősítésre, amennyiben nem vagy népámító vallásos érdekhajhász. (Az ilyenek egyébként rögtön másra gondolnak,nem vennék magukra, mert hát ugye ők "rendben vannak".)
Önigazult, kárhoztató vallási vezetők profik abban,hogy a sérült és istenkereső lelket maguk alá szervezzék, magukhoz kössék,valamint az önbecsülés és önbizalomszintet a sárba tapossák. Teszik mindezt azért,hogy uralkodhassanak a hívőkön és felhasználhassák őket a céljaikra. Az ilyen tevékenység vallásossága hazug máz.
Tisztelet a kivételeknek. (Bizonyára van ilyen. Hiszem! Mert még nem tapasztaltam..)
Valamint megjelent egy hasonló kiadvány is,ebben a témakörben,melynek címe:Aki a hét arany gyertyatartó között jár. Ez 14 egyházi vezető nyilatkozatát és állásfoglalását tartalmazza a karizmatikus mozgalomról,amit 2004 pünkösdjén tettek meg.
Ők szintén elhatárolódnak a karizmatikus felekezetektől.
Ez a kidvány a Budapesti Pasaréti Református gyülekezettől rendelhető meg. Alföldy-Boruss Dezső könyve pedig a Titusz alapitványtól.
Nos, ha ezek egyszer is megéreznék Isten Lelkét, megtudnák mit is jelent ez az ige
Szvsz, mivel az újszövetségben Jézus azt mondta, hogy "szellemben és igazságban" ezzel az érzetek evangéliuma alól ki is húzta a talajt. Valamint szolgálatára jellemző volt a motivációkra és a tényekre való rávilágítás. Szvsz a Szent Lélek, az "igazság Lelke" a tényekre helyezi a hangsúlyt és abból indul ki. Ezért ütközik a Szent Lélek által feltárt tényekről való véleménynyilvánítás a vallások képviselőinek az elfogult, fanatikus, belátni nem akaró bigott papagájbeszédétől, mint ahogy István vértanú arra rávilágított:
" Kemény nyakú és körülmetéletlen szívű és fülű emberek, ti mindenkor a Szent Léleknek ellene igyekeztek, mint atyáitok, ti azonképen. A próféták közül kit nem üldöztek a ti atyáitok? és megölték azokat, a kik eleve hirdették amaz Igaznak eljövetelét: kinek ti most árulóivá és gyilkosaivá lettetek..."
(Apostolok Cselekedetei 7)
"Az Isten lélek: és a kik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják."
(János Evangéliuma:4:24)
"Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot."
(János Evangéliuma:15:26)
Ez utóbbi idézet azért is fontos,mert Jézus előre felhívta a figyelmet a nevére és személyére hivatkozó visszaélésekre. (Már maga Jézus kora is egy vallási zűrzavar volt) Már életében használták a nevét, és az Apostolok szolgálata alatt is (pl lézengő zsidó ördögűzők).
Mindezeket azért írom,mert szerintem aki Istenre + Jézusra + mindenre ami szent :-) hivatkozik és közben önigazultan a tényeket manipulálja, hazudik, tevékenysége ködösítés, homálykeltés csúsztatás, terelés, a tényekről beszélgetni, vitázni kívánó ellenfeleit vádolja, kárhoztatja, megfélelmíti, /netán átkozza/, el kívánja hallgattatni /leggyakrabban az ellenvéleményező személyének démonizálásával/ és teszi mindezt azért, hogy embereket magához kössön és haszonra, hatalomra tegyen szert, vagy azt megtartsa, mindent a maga érdekében cselekszik, az NEM hinném,hogy az újszövetségben leírt Jézust képviseli, sem azt a Szent Lelket,amiről ott írtak.
"...mind az egyház javára." Mintha az újszövetségben a Jézus az emberek javát szolgálta volna és nem a még meglévő ószövetségi intézményesült "egyház"-rendszert. (Annak a pusztulását prófétálta) De lehet nem szektás a szemüvegem...
Ez sajnos nem ilyen egyszerű. A búzát és a konkolyt vallásban nem tudod elválasztani. Akik megpróbálták csináltak új vallásokat,majd más formában de a konkoly újra és újra virágzik. Ezért sem igaz az,hogy valaki kiáll és azt mondja: a mi vallásunk az igaz és sorolja azt,hogy a régebbiek és a többiek,miben tévelyegnek. És közben nem veszik észre,hogy ugyanazt cselekszik, csak más formákban, ugyanazok a konkolyok felnőnek és kivirágzanak köztük is,csak a megváltozott feltételeknek megfelelően. Mert a mag ott van.
"Az egyetlen igaz egyházamban lévő megkeresztelt embereknek csak kisrésze gyakorolja a hitét. Aki nem gyakorolja az fölöslegesen van benne. Gyakotlatilag pogány. Vagyis tele van hitetlen emberekkel.
Valaki nekem ajánlotta az Alpha kurzus megkeresését a neten. Ott találkoztam több karizmatikus gyülekezet szimpátiájával és támogatásával is, aminek az volt talán a célja, hogy a Bibliáról tágabb képet nyújtson fiataloknak. Nem erőszakol semmiféle egyházat, inkább evangelizáció a lényege. Nem tudni, ki hol talál igazán Jézusra, a katolikusok kicsit lassabban mozdulnak az erős kontroll miatt, de ezek szerint vannak próbálkozások - kitörni a hierarchiából.
Magam részéről csak örülni tudnék, ha több megtért fiatal erősödne meg. Régen volt Mo-on egy baptista evangelista (leblokkoltam a nevét illetően) térítő alkalma a Kisstadionban, ő azt mondta a sok kiment megtérőnek, hogy keressen a megtérése után sürgősen egy egyházat, ahová be tud illeszkedni.
Az hát. Nem értem azokat akik lelkendeznek a komoly mély szép filozófiai istenérveken. Nekem ezek nem többek mint a színes jehovista brossúrák. Pedig nem vagyok valami húde ateista típus ;-)
Nem tudom mennyire vagyok szektás, biztos nagyon. De tényleg olvastam a művet, és komoly erényei mellett is engem zavarnak az ún. istenérvek. De nem én vagyok az etalon, nem kell velem egyet érteni.