Egyre több magyar utazik a csodálatos Zakopane-be, tehát vége van a gyönyörű lengyel hegyi falu mellőzésének, egyre többen jönnek rá, milyen gyönyörű. Ezzel a topiccal az a célom, hogy információkat, utazási tapasztalatokat osszanak meg egymással a zakopane rajongók.Természetesen jo lenne, ha fényképeket is raknátok fel.
zsozsó, mivel egy nagy turistaparadicsom ezért minden nyitva lesz vasárnap is. sőt hétvégén még több ember van. a Krupówki, a főutca ugye, reggel még üres, aztán egyre többen vannak, éttermek nyitnak 9-10 körül és reggelit kínálnak. aztán minden késő estig nyitva. pénzváltót is találsz a főutcán, nem tudom máshol van-e vagy bankban váltanak e forintot és milyen az árfolyam. sztem nem volt rossz a kis váltókban sem.
Üdv.Mi április végén egy hétvégére megyünk Zakopane.Olyan kérdésem lenne hogy ott találunk szombat délután nyitva pénzváltót és üzleteket?Vasárnap ott milyen a nyitvatartás?Köszi a válaszokat.
tény, hogy szerintem ezek a legjobb éttermek, bármelyikbe betér az ember, biztos hogy
megkapja az ottani zenét, ételeket, italokat és elégedetten fog távozni.
- hozzáteszem, már ha tudja mit rendel.
mi nem kértünk magyar étlapot.
kevéske szlávos és angol nyelvtudásunkkal kikövetkeztettük mi érkezik a konyhából,
bár a tócsniba burkolt marhapörköltre nem számítottam. ;-))
nem tudom van-e egy kis alapszótár, pl. hogy a forralt sör- bor, egyes ételek mint a levesek, krumpli, káposzta, kolbász, csülök, stbstb.. tehát a legjellemzőbb ételek amit érdemes megmutatni az utazó közönségnek amit kinyomtat és ott használja, alkalmazza.
Akikhez mi kedvezménykártyát tudunk adni (Staro Izba, Zapiecek, Gazdowo Kuznia, Stek Chałupa, Po Zbóju (és Sport Corner)), azok egy cég. Sok hasonlóság van, de egyébként mindegyiknek van saját konyhafőnöke, úgyhogy minden helyen vannak egyedi dolgok is. Az egyik kivétel a sörhöz, innivalóhoz felszolgált rágcsa, azt valahol egy helyen sütik, azt tudom. Sok minden ezen a helyen van előkészítve, de az éttermeknek van némi szabadság, hogy miképp készítik el. (Jó példa erre a csülök, pl csak a Po Zbójuban van olyan, hogy végig kenegetik sütés közben sörrel, és jó hólyagosra sül a bőre. Nem mintha a többi étteremben rossz lenne...)
No, jól elbántam magammal, megyek és reggelizek valamit.
- A Staro Izba a kedvenc éttermünk, még legelőször oda ültünk be közvetlenül megérkezés után. És mert iszonyat jó zenekaraik vannak... És mert a forralt fűszeres sörük szívószállal utolérhetetlen.
- a kolbásztál az, amit képes vagyok kint folyamatosan enni. A legemlékezetesebbet szakadó hóban, szabadtéren, séta után farkaséhesen ettük a tűzhely melletti melegben a főutcán - azóta is keressük azt a helyet.
Pizzájuk, leveseik szintén megvoltak - csak gratulálni tudok az összefoglalóhoz!
Először is mint korábban említettem Csom kedvezménykártyái sokat lendítenek egy-egy helyre való beülésen, már ha van hely. :-) szombat -vasárnap tele voltak - vagy korábban kell beülni vagy foglalni időre, vagy várni, vagy keresgélni..
első este szerencsénk volt, igaz a zenészek mellett - és ez is nagy élmény volt, mert a nívósabb éttermekben 3-4 fős banda játszik szünetekkel - tehát sikerült helyet foglalnunk egy asztalnál.
Egyből a 10%-os kártyával kezdtük, ahogy ajánlották is Marciék. Egyik helyen egyből mondták, hogy rendben és már úgy számláztak, másik helyen pedig elején szóltunk, hogy van kártya és kérték, hogy a végén is szóljunk nehogy elfelejtsék. Tényleg levonják a 10%-ot amit aztán úgyis borravalónak odaadtunk mégha kártyával fizettünk is.
Egy-egy vacsora olyan 80-100-120 Zl körül jön ki, ebben 3 főétel meg italok vannak , volt hogy egy leves is tehát minden.
Így nagyjából úgy kell kalkulálni, hogy az általam nívósnak nevezett étteremben ahol helyi fa berendezés, zenészek, egyszóval hangulat van, ott kb. 18-22 Zl egy főétel.
Sültkrumpli 7.-
Saláta 7.50 .-
Korsó sör 8.-
Tea 12.-
Kis üdítő 5 .-
Az árak nagyjából egyformák, úgy láttam ezek az éttermek egy kézben lehetnek, nagyjából egyforma minden, persze azért különböző a berendezés.
Staro Izba étterem, kolbásztál. 3 féle kolbász(hurka) +saláta tál -ami általában savanyúkáposzta-reszelt répa-reszelt cékla, jobbra fenn kis kínáló sütik.
Másik étteremben káposztaleves, 3 féle sülthús az előzőekben megismert salátával, Góral pizza (ezen helyi sonka kolbász és sajt)
Egy érdekes főétel: Tócsnira téve és ráhajtva - gulyásnak nevezett marhapörkölt gombaszósszal.
Aztán vannak a modern éttermek (ilyenben csak reggelizni akartunk egyszer de egy sima rántottájuk sem volt így kifordultunk) és vannak az olcsóbb büfé jellegű éttermek amik beülősek, itt azért érezhetően olcsóbbak az ételek, de nagyon klassz teljesen megfelelnek arra, hogy egy család beüljön vacsorázni.
Ilyen a Krupówki "felső" végén baloldalt lévő Mini Szalas Zaprasza ahol nagyon jó Bigos-t ettem (Lengyel káposztás-húsos étel) az alábbiakban látszik hogy mennyivel olcsóbbak az ételek.
Reggeli ötlet olcsóbb kategóriában a "Rusalka" vendégház, 13 Zl-ért adták fekenként a reggeli menüt, amiért kaptunk vaj-lekvár-felvágott-saláták (friss és francia jellegű is) narancslé-rántotta-tea. Van Ebéd menüjük is 17ért, kirándulóknak ajánlom. (elérhetőségük a képen)
Reggelizni egyébként mindenfelé lehet 20 Zl körül.
Vannak még természetesen a kis büfék, Gyros, Hot-Dog, Hamburger, Tócsni árusok, kis asztalokkal vagy anélkül elvivős gyorsételek, plusz az édességet árulók, sok gofri, palacsintások. Emellett még a sajtárusok is ott vannak akik grillezik is a sajtokat, azt vettem észre, hogy sajtot (enni vagy ajándéknak elvinni) a piacon érdemesebb venni, kicsit olcsóbb.
Essen szó a kirándulások alkalmával elérhető menedékházakról, ezekben levesek, sültek ugyanúgy megtalálhatók, főutcai árakon, talán még egy kicsivel lehet drágább mivel valahogy fel is kell juttatni oda az alapanyagot, nézzük el nekik. Természetesen a legolcsóbb zsíros kenyér is kapható ami energiát ad a további túrázáshoz.
Gubalowkán fent viszont nagyon sok kis árus van, csavart sült krumpli, büfék a bazársoron is és nagyobb komoly étterem a sikló mellett éppúgy megtalálhatók.
És amit nem ettünk de megmutatom, helyben füstölt pisztrángok az egyik Krupówki utcai patak parti étteremben:
Bocs, elolvastam véletlenül. Látod, megéri kinézni is a városból, de nekünk nem fog gondot okozni, ha valaki csak bent, vagy csak kint tölti napjait. Érezzétek jól magatokat, ha már pihentek! :-)
Marciék most ne figyeljetek ide - azt nem szeretem Zakopanéban, hogy 10+ éve járunk ki évente, de annyira el tud telni a nap sétával és kulináris élvezetekkel, hogy a városon kívülre szinte még nem is jutottunk.... :O)
kb. 6 óra az út persze függ a forgalomtól, megállásoktól, útviszonyoktól.
nem vettem szlovák autópálya matricát, a korábbiakban említett kb 20km-es szakaszt kikerültük, nem vesztettünk sokat.
szállás nagyon jó volt, 130 Zl / éjért 2 fő + 2 gyerek, 2 utcányira a fő sétálóutca (Krupówki) közepétől, 4fős szoba saját fürdőszobával. e-mailezve találtuk google fordítóval :-)
itthon 73-75 Ft egy Zlotyi(PLN), de Zakopaneban Forintot is váltanak - amikor veszel PLN-t akkor 1,25 körül kapsz 100ft-ért, (így olyan 80ft körül jön ki 1 PLN) amikor megmaradt pénzed visszaváltod kb.1,45ért kapsz 100 ft-ot.
elsőre a Dolina Koscielisko -ba mentünk, parkolás 10 zl volt Zakopane felől jobb oldalon az első parkolóban. Közelebb is lehet parkolni az ajándékboltoknál, de ott már 15-be került egy nap. mi átsétáltuk azt az 50 métert és nagyon szeles időben indutunk el felfelé a völgyben. gyönyörű havas táj, fenyők, patakban hósapkás görgeteg sziklák, egyszóval szép volt, a leírás alapján 5,5 km az Ornak menedékházig. Ott sokféle jó étel és ital közül lehet választani ebédnek, frissítőnek, melegedni. Lovasszánnal is lehetett menni, mi visszafelé is gyalog, gyerekek szánkón közlekedtek :-)
Egy fa bódéból a völgy bejáratnál egy néni sütögette a sajtokat (Oscypek) amiből 1,5-ért vettünk is egyet-egyet, kis sonkával és/vagy lekvárral tölti kérésre. Nagyon finom.
második kirándulás már szélcsendben és napsütésben immár autó nélkül Zakopane-ból a Siklawica vízeséshez vezetett. ez rövidebb túra (2,5km felfelé) sokan voltak itt is hétvége lévén akik velünk együtt kirándultak. Parkolás szintén 10, a közelebbi parkolóban 15 zl.
A vízesés előtti teaháznak nevezett melegedő kicsi ugyan, de itt is nagyon jó ételeket-italokat kínálnak.
Leves, zsíros kenyér, forralt sör-bor-tea.
A vízeséshez érve - persze ahogy számítottunk is rá, szép jégcsapok fogadtak, be volt fagyva az egész, de így is szép látványt nyújtott.
Petör köszönöm az útinfót így utólag, csak nem volt időm írni ide, Csom nektek is a sok infót meg a kedvezménykártyát.
Oda vissza kihagytuk az említett fizetős szakaszt, kellett kicsit kanyarogni Besztercebányán mire ráleltünk a "kék útra" de ki van táblázva csak figyelni kell, a másik kettő rövid felhajtójánál pedig láttam a matricát áthúzva, úgyhogy nyugodtan mentünk rajtuk.
Szóval megvolt a kiruccanás, sokat fotóztam, sok csakis jó tapasztalat, részletesebb beszámoló később.
Voltunk két völgyben kirándulni, Gubalowka is megvolt meg az Aquapark, reggeliztünk- vacsoráztunk különböző helyeken és módon, idővel is szerencsénk volt mert péntek este még volt szép hó mindenfelé de aztán pár nap után elkezdett nagyon erősen olvadni és lett locspocs meg sár egyes helyeken.
Ez akkor is rablás. Egy pár botért 15ezer? Hát átmegyek a Polanara, pár éves komplett Solomon szettet elhozom egy hétre ennyiből. (Ráadásul ott dolgozik egy haverom, úgyhogy kedvezmény is lesz...) Azt nem nézted, hogy esetleg Witowban van-e másik kölcsönző? Mert a legtöbb sípályán 4-6 külön üzlet is van, és a verseny lenyomja valamennyire az árakat. Arra gondoltam, hátha egyedül van ez a fickó Witówban, és ezért csinálja így. Persze ez nem menti fel, mert vérgáz...
Az emelkedett beszélgetések jellemző szava a lengyelben a "kurwa", kiejtésben a duplavének nincs jelentősége, lehet, hogy ezt esetleg felismerted... :-)
Nem voltál félreérthető. Engem pont az olcsó esti síbérlet miatt (ami szerintem árban a legjobb a környéken) lepett meg, hogy a felszerelésbérlés meg ennyire drága. Persze azt más csinálja gondolom, de ha nyolcszoros áron nyomja, mint az átlag, akkor az az ember beteg, és ki kell vonni a forgalomból... :-) Bocs, ha én voltam félreérthető. :-)
A witow ski-s sí-bérlés olyan drága volt, hogy lengyel vevők majdnem megverték az eladót. Sajnos nem értettem a szöveget, de igen emelkedett volt a hangnem.
Azt is hozzá kell tennem, hogy csodálatos több nyelven kiírt árlista volt, csak a legfontosabbat nem írták ki, hogy hogyan számolnak. Nekem azért volt extra drága, mert nem tisztáztam egy dolgot:
Ha nem egy méretben kapsz dolgokat, akkor nem tekintik szettnek. A egyik fiamnak bot kellett a másiknak sisak, a lányomnak léc, a negyedik gyereknek meg minden.... Na ez 4 szett ára volt.... Gondolhatod, amikor 15.000 forintot fizetem egy pár botért egy hétre, az ideg majd megölt....
(miközben a polana-n, meg a harendan egy szettnek tekintették, meg még engedményt is adtak, pedig nem is kértem.)
Az is igaz, hogy az egyik márka (azt hiszem solomon) legújabb fejlesztésű lécei (amolyan 2.000 eurós osztrák lécek). a polana-n pár évvel ezelőtti verziókat adnak, a harendan meg van minden fajta tipus, márka évjárat
Hát ezen marha jókat röhögtem, annyira Zakopane, hogy nagyon a helyre ismertem. Különösen a hatos pont.... Köszi, remek összefoglaló, bár azt nem gondoltam volna, hogy pont a Witow Ski ennyire drága lehet bérlésben. (Pl esti ajánlatuk - 3 óra / 25 pln - a legjobb, amit ismerek a környéken.)
Máshol pedig nem. Van (Árva váránál és Trestenánál) két autóútszakasz is, de azokon sem kell a matrica. Zólyom és Besztercebánya között meg nagyon rövid az autópálya, szóval lehet, megéri kerülni a Petör által is említett régi főúton, Sliac községen keresztül.
apartmant láttam igen, nem is kértem ajánlatot, mert gyerekekkel is sétálható távolságban kerestünk szállást a központtól. viszont mailt írtam éttermek ügyében, már ha működik 2015-ben is.
köszönjük,
és a könnyű túrákat is kinyomtattam, ennyi elég is az ötletekből, + gubalowka + séta a főutcán
Igen, Suchá Horá / Chocholów határátkelőt használom. (Smokovecből jobb a másik, de ha Pest felől csak Zakopanéba jöttök, akkor mindenképpen ezt a nyugati utat javaslom.)
Szerintem most minden nagyon tiszta, de hólánc már csak azért is legyen, mert a szlovák rendőrök szeretik megnézni, hogy van-e...
Nézegesd ezt is, mi vezetjük. :-) Komolyra fordítva: köszi az oldal dicséretét.