Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2006.03.14 0 0 121

Azóta belenéztem egy másik hasonló könyvbe, s az azt mondta, hogy Károly bácsinak csak megmutatták a növényt, hogy tessék, ez jó a betegség ellen, s Károly megörült. Károly tán nem lett beteg, de a növény megkapta a Carlinát. (Micsoda szóvicc! Jézusom.)

Pipitéreseknek: csináljatok nekem szabadidőt. :) Lóg a nyelvem és le kell adnom időre egy dolgozatot, ami elég gyenge lábakon áll eleddig. (És ezután is. :)

Előzmény: -guess.who- (120)
-guess.who- Creative Commons License 2006.03.14 0 0 120

No, mielőtt a saját butaságom rögzülne esetleg valakiben tényként: a bábakalácsok nemzetségében nem csak egyetlen (a szártalan) faj van, így tehát minden további nélkül elképzelhető, hogy Karcsi bá' egy *száras* faj szárát lőtte el, és így kapta a nemzetség a nevét... :)

Persze az is lehet, hogy életében nem látott ilyen növényt, csak "jóakarói" rátestálták, és azóta is forog a sírjában, ha emlegetjük. :)

Előzmény: Mad árka (108)
Len Creative Commons License 2006.03.14 0 0 119
Türelmetlenül várom, mit lehet tudni a pipitérről :-)
iman Creative Commons License 2006.03.13 0 0 118
Köszi!
Előzmény: Mad árka (111)
Len Creative Commons License 2006.03.12 0 0 117
:-)
Orvosi székfű? Nagyon bábakalácsos. De most komolyan, a bába nem készithetett orvosságot füvekből? És lehet, hogy amolyan süti-féleséget sodort belőle. Az ördög pirulái sem ördögűzésre valók! De annak még annyi szára sincs, mint a bábakalácsnak.

És a festő pipitér? A festőt érteni vélem. A pipitér mi? Van köze a kiscsibékhez?
Előzmény: Mad árka (116)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.12 0 0 116
Értem, tehát a korabeli PR része volt. :) Holnaptól kétkopácsos madárkamagot fogok árulni.

Közben nézelődtem még, s ha jól látom, angolbogáncsnak, ördögoldalnak és disznótövisnek is hívják. Valahogy nem érzem, hogy közelednénk a megoldáshoz. :)

További fejtegetésnek pedig tessék, egy kis kultúra: "Június 4-én, szombaton a Bábakalács Társulat előadása látható. A szártalan bábakalács (Carlina acaulis) egy vadvirág, ideális név egy olyan vándor-bábszínháznak, amely bárhol képes „virágozni”, emellett a „bábakalács” szóban benne van a „báb” éppúgy, mint a „kalács”, ugyanis a Bábakalács mézeskalácskészítő foglalkozást is szokott tartani."
Előzmény: Len (115)
Len Creative Commons License 2006.03.12 0 0 115
Tetszik a fejtegetés, de érdekelnek a továbbiak is. Mi a baj a bábával még mindig? Autentikus menstruációs szaktanácsot osztogatott - pl. bábakalácsot javallt :-)
Előzmény: Mad árka (114)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.11 0 0 114
Igen, megfogtál, bár nem volt nehéz, mert száz méteren a csiga is leelőz. Sajnos nem tudok olyan választ hozni, amire azt mondhatnám, hogy zárjatok kalodába nyugodtan, annyira biztos. :-(

Amatőr fejtés következik. A szártalan bábakalács gyógynövény, ami tőle igazán a nőkhöz kötődik: menstruációt elősegítő. Bár ez a bábákat éppenhogy munkanélkülivé tette volna. ;-) Tud valaki bábás gyógynövényes hatást? Benedek Madárka Elek szerint bedolgozhatták adott pékáruba, s az használt a nőknek.

Akinek van otthon magyar növénynevet fejtős könyve, s megfejti vele, a topik márciusi királya/királynője lesz. Ha senki sem kapkod érte, jövő hét elején megnézem könyvtárban.

Amúgy kutakodásom közben annyit láttam, hogy földi rózsának, vad articsókának és károlybogácsnak is hívják. Hajrá... :-)
Előzmény: Len (112)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.11 0 0 113
Báb a kalács, pupák. ;-) Fejből nem tudom, de egy-két óra múlva kifogom magam az igából és utánaások. Persze lehet barna kenyér is, egyelőre lebegjen mindenki bizonytalanságban... :-)
Előzmény: Len (112)
Len Creative Commons License 2006.03.11 0 0 112
Ördögszekér? Na jó, nem kell magyarázni, oly világos.
De mi van a bábával és a kaláccsal? Nem ám megkerülni a nehezét! Latinul ripsz-ropsz letudjuk, a többit elfelejtjük? Micsinált a bába a térdekalácsával akkor?
Előzmény: Mad árka (111)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.10 0 0 111
Szia! :-)
Keresgéltem a neten, s azt hiszem, megvan a megoldás.

Egy holland botanikus (Siebold) adta ezt a nevet Anna Pavlovna tiszteletére, aki Hollandia királynéja volt 1840 és 1865 között. (Pavlovna Nagy Katalin cárnő unokája volt, s I. Sándor révén lett II. Vilmos holland király felesége. Eredetileg „csak” herceg és hercegné, majd léptek egyet azon a bizonyos létrán.)

A ’Paul’ a ’Pavil’ angolosított változata, a Pavlovna pedig egy orosz szokást tükröz, miszerint a lányt az apja után nevezik el és egy ’ovna’ végződéssel toldják meg. Ebből lett végül a növény nevében a Paulownia.

S akkor a teljesség kedvéért még a tomentosa: ez a növény apró szőreire utal, mivel a császárfa fiatal levelei szőrrel borítottak.

Ha tévedtem, javítanak a többiek. Ez már egy bevált út. ;-)

Előzmény: iman (110)
iman Creative Commons License 2006.03.10 0 0 110

Olvastam, hogy a császárfa (Paulownia Tomentosa) Anna Pavlovna orosz cárnéról kapta a nevét.

Nem tudja valaki, hogy miért? Annyira szerette? Oroszországban pedig nem is él meg szerintem.

-guess.who- Creative Commons License 2006.03.06 0 0 109

Én inkább arra gondoltam, hogy mivel ellőtte, ezért nincs már szára... :)

Majomtojást! :DDDD

Előzmény: Mad árka (108)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 108
Vonod itt kétségbe Nagy Károly érdemeit! Van annak szára, csak nagyon pici. Nagy Károly anno még ilyet is tudott. Persze ennyi erővel majomtojást is hámozhatott volna. Nahh. :-)
Előzmény: -guess.who- (107)
-guess.who- Creative Commons License 2006.03.05 0 0 107

"átlőtte a növény szárát"

Öööö.... De hát szártalan, éppen az a lényege... :)

Előzmény: Mad árka (105)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 106
Előzmény: Mad árka (105)
Mad árka Creative Commons License 2006.03.05 0 0 105
SZÁRTALAN BÁBAKALÁCS (Carlina acaulis)

A latin név Nagy Károlyra utal, aki a hiedelem szerint nyilával átlőtte a növény szárát, és ezzel megjelölte mint a pestis ellenszerét. Egykor mérgek, kígyómarások ellen is jónak tartották, és úgy hitték, véd a bűbájosságtól.

(Mint gyógynövény:
- húsos fészekpikkelyeit az articsókához hasonlóan eszik
- a levelekkel aludttejet készítenek
- a gyökérből nyert bor gyomorerősítő, emésztést serkentő, de ekcémát, gennyes bőrkiütést is kezelnek vele
- a gyökérfőzet vizelethajtó, gyenge hashajtó és baktériumölő hatású
- fokozza a májműködést
- torok öblítésére, sebtisztításra, féregűzésre is használják
- állatorvosok étvágyjavítónak is használják
- hazánk ritka, védett növénye)

Határozó kézikönyvek: Fűszer- és gyógynövények
Len Creative Commons License 2006.02.08 0 0 104
Lekötelez! (virtuális) Csipogó elküldve!
A hájat már értem, a németeket nem.
Előzmény: Mad árka (102)
Len Creative Commons License 2006.02.08 0 0 103
Én is azt gondoltam, hogy a kövérsége miatt hály, és a zsirtalansága miatt varjú. De akkor más is lehetne akár. :-)))
Előzmény: Napsütötte sáv (101)
Mad árka Creative Commons License 2006.02.08 0 0 102
Üdv! :-)

Azt hiszem, szemgolyó-pótlékot kéne kérnem, nem olvastam ezt a hozzászólást. :-o Úgyhogy bocsánat a kései válaszért, s ha lehet, kérnék szépen valami csipogót, ami figyelmeztet, ha esemény van. Cserébe viszont van válasz a kérdésre. ;-)

Vizsgaidőszak alatt sikerrel kikölcsönöztem az összes növényes könyvemet, úgyhogy most kénytelen voltam a neten keresgélni.

Akit érdekel bővebben, itt leli az eredetit: Madárneves összetételek a növényvilág terminológiájában IV.

És még egyszer bocsánat!
Előzmény: Len (100)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.02.08 0 0 101

A hájat még csak-csak értem, jó húsos levelek, de hogy miért pont varjú? Talán: csak. Esetleg a varjú csőrére emlékeztet a levél, de akkor miért háj?

Neked van ötleted?

Előzmény: Len (100)
Len Creative Commons License 2006.01.19 0 0 100
Csak mos találtam rátok. Örömmel Látom, Madárka, itt is topicolsz!
A magyar nevek érdekelnek igazán - ahogy a virágoskertben is irtam, a valószerűtlen jelentéssel birók. Mit gondoltok, a varjúháj miért az ami?
Mad árka Creative Commons License 2006.01.10 0 0 99
Igen, köszönöm, agicza már fényt hozott a fejembe. Eddig még nem ismertem.
Előzmény: endru (98)
endru Creative Commons License 2006.01.10 0 0 98
www.gazlap.hu
Előzmény: Mad árka (95)
Mad árka Creative Commons License 2006.01.10 0 0 97
Kis adalék a hunyorokhoz:

"A hunyorok magyar neve arra utal, hogy e növények virágai az elsők között hunyorognak bele a kora tavaszi napsütésbe. A legkorábban nyíló vadvirágaink közé tartoznak. Görög eredetû latin nevük (Helleborus) veszélyes, mérgező voltukra figyelmeztet. (A helein szó görögül ölni, a bora szó pedig ételt jelent.)"

Hunyorok
agicza Creative Commons License 2005.12.13 0 0 96
Ez:
http://gazlap.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=2&topicdays=0&start=0
Előzmény: Mad árka (95)
Mad árka Creative Commons License 2005.12.13 0 0 95
Bocsánat, mi az a "gazlap"? (Sorry, ha mindenkinek nagyon egyértelmű, csak én megakadtam a Természetbúvárnál és kábé a Süni Magazinnál.)
Előzmény: endru (94)
endru Creative Commons License 2005.12.13 0 0 94
Több helyen táláltam utalást, pl itt is: www.hhrf.org/hargitanepe/2002/aug/hn020831.htm
Most írok egy cikket az érdekességek a botanikában, valószínüleg januárban a "gazlapon" fog megjelenni, ha jónak találják.

Viszont rákerestem az ecet és bálványfára a Dísznövény enciklopédiában
Ecetfa - Rhus typhina
Bálványfa - Ailanthus / mirigyes - (tévesen "ecetfa") A. glandulosa
Előzmény: Mad árka (90)
Mad árka Creative Commons License 2005.12.13 0 0 93
(A bálványfa... vettem ma bálványfamézet. Nehezen tudnám leírni, milyen eszméletlen finom, nyamm... nyamm.)
Előzmény: iglice (91)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2005.12.13 0 0 92

Érdekes a mamut- és a bálvány- is!

Fene egye meg, csak kéne egy honlap!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!