A K-M 5D évek óta kiválóan működik. De újabban nem lehet rendesen becsukni az akksi fedelét. (Nem az akksit rögzítő kitámasztó pöcökkel van gond, az a helyén tartja az akkumulátort, hanem a műanyag ajtóval. Félő, előbb-utóbb le is törik.) Javítható ez? Jelenleg a cellux az átmeneti megoldás, vagy a szig.szalag, mint univerzális javító. De munka közben, cserénél nem praktikus...
Kérek tőled egy kis segítséget. Az 5-ös változathoz a triált megtaláltam két különböző változatban is (letöltöttem, installáltam), de nem találom azt a címet, ahol ezt meg is lehetne rendelni. Mindenhol a 6-osra vált át, ami pedig böszme drága, közel van a 200 dollárhoz. Nem mindegy, ha 18 dollár a másik, a régebbi.
Gondolom, nézted már nyomtatásban együtt a Genuine Fractals5-tel készült 'nagyítást' és a PS Bicubic Smootherrel készültet. (Én csak képernyőn tudtam megnézni, ott nem láttam lényeges különbséget. )
Szerintem nem rossz a duplakit kezdésnek. Egyrészt nem félti az ember annyira a szettet, másrészt kiderül, hogy van-e igénye tovább lépni komolyabb szintre. Ha igen, akkor meg látszik, hogy milyen fókusztartományt használsz, mennyire van szükséged a fényerőre, stb.
Ráadásul egy ilyen árú beszerzésnek nincs kockázata, mert ugyan ennyiért bármikor eladható viszonylag hamar.
Bedöglött a jó kis D5D-m, ráadásul el is törött a vakupapucs rajta (leesett úgy, hogy rajta volt a külső vaku). Látszólag minden funkció működik benne, de nem exponál.
Tudna valaki olyan szervízt ajánlani, ahol javítanak ilyet?
Esetleg ahol a vakumat (5400 HS) is meg tudnák javítani? (A vakun a vakupapucs törött, egyébként működőképesnek tűnik).
Bár lehet, hogy jobban járnék, ha inkább vennék egy új gépet, ez már nagyon sokat dolgozott, vártam, hogy tönkremenjen.
(Ezekkel a külföldi utalásokkal mindig gondom van, nincs olyan kártyán, nincs Paypal... A FlickR-nél is megérné, ha már képeket töltögetek fel, hogy befizessem azt a néhány dollárt a Pro változatra, de ez is csak húzódik... És volt már egy-két plugin, amit szívesen megvettem volna, pl. egy b/w átalakító kis szoftvert...)
És ha már említésre került: az a kitűnő élőképes üzemmód, ami tud az A300-as váz (gyors, pontosan mér), az nekem sokat ér. És volt olyan a napokban, amikor a szervizben lévő váz helyett az 5D-t használva nem igazán volt érkezésem lefeküdni a kissé felázott talajon, a képhez pedig az kellett volna, vagy a kihajtható monitor. És a kevés fényes helyzetekben a gyors fókuszálás is jól jönne ismét.
Ma próbálgattam az 5D-t (a Metz 48-as vakuval) a 100-300-as zommal és a 2.8/135-ös fix objektívvel. Meglepő, hogy mennyivel biztosabban működött az első - annak nyolcpontos bajonettje van, ismeri az ADI vakuzási rendszert. (Amúgy vaku nélkül nagyon jó, még teljesen nyitott blendénél is éles és pontos a 135-ös!!!)
Persze, ez is szubjektív vélemény (talán az fontos, hogy én 5D-t és A300-at is használok). Szerintem az egészből csak a vázat szabad megvenni. A többinek az árából egy normális zoom is kijön, igaz, a teljes cuccnál kisebb átfogás, de sokkal jobb minőség (pl. Minolta 24-85).
Váz 40 + kit 10 + tele 20 + "makró" 20 + kiegszítők 10. Persze ettől még le lehet alkudni 90-re, hisz szettben mégis olcsóbbért szokták mérni a portékákat.
Kétéves egyébként nem lehet a váz, mert emlékeim szerint most lesz a harmadik évfordulója, hogy már nem gyárt a Minolta fényképezőt...
Lehet, hogy egy darabig még hevert a bolt polcán. Én is 2006 májusának legvégén vettem az enyémet, vadiújan, boltból. Pedig már hónapokkal előbb leálltak a gyártással.
- Minolta - AF 75-300 F4.5-5.6 D
Az enyém speciel még korábbi: Minolta AF 75-300 F4.5-5.6 II. Az nem még nem adja le a távolságot. És az is új volt, pedig 2001-ben befejezték a gyártását. Csak hát a kutyának se kellett, ezért duplakit keretében szabadultak meg tőle...
Tudok pontosítani, a pakk itt van a kezemben. -Váz: 995-tel kezdődősorozatszám, egyszer szervizelt a kártyakioldó mechanikája miatt, akkor szoftverfrissítették, picike karcocska a vaku tetején: a szíj csatja karcolta meg táskába helyezéskor; minden tartozék, nagyságrendileg 2000 expóval (hol tudom ezt megnézni?) -Minolta AF-DT 18-70 objektív - karcmentes -Minolta AF 75-300 objektív+napellenző - karcmentes -Sigma 28-135 f/3.8-5.6 Aspherical IF Macro - karcmentes -Hama UV és Polar szűrő -Tisztítószett, Soligor táska, pcmcia kártyaolvasó, gumi-napellenző Ez belefér 100-ba?
Nagyon jó lesz induló DSLR-nek. Ha megszereted a fotózást, később bőven ráérsz jobb obikat, vázat venni.
Kétéves egyébként nem lehet a váz, mert emlékeim szerint most lesz a harmadik évfordulója, hogy már nem gyárt a Minolta fényképezőt...
A sorozatszámából egyébként ki lehet deríteni, hogy mikori gyártású. Ez azért is fontos, mert egy típushibát (black frame) ki lehet vele zárni: (6782)http://www.dyxum.com/dforum/forum_posts.asp?TID=7905&KW=black+frame&PN=7 A jelek szerint a 2005 November után gyártott 5D-k nem érintettek a black frame hibában, azaz a 015-el és 025-el kezdődő sorozatszámúak. Ismét mondom, nem official info, bár a fenti link szerint a service manual-ban van az alkatrész cseréjének a dátuma.
Jó lenne tudni az obik pontos típusát. Valószínűleg a két alapobi ez lesz: - Minolta - AF DT 18-70 F3.5-5.6 D - Minolta - AF 75-300 F4.5-5.6 D
A két obi + váz kb. 70-75eFt-ot ér a használtpiacon. A makróobiról nem tudunk semmit...
Egy szó, mint száz, ha látható sérülése nincs a szettnek, működik rajta minden funkció, akkor hajrá!