Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.07.16 0 0 1894

Csak félig OFF, mert Aquincumban sok romanizált kelta élt:

 

Egy 23 perces dokumetumfilms Aquincumról:

 

https://www.youtube.com/watch?v=8J_WaD-S8W8

Előzmény: Törölt nick (1893)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.16 0 0 1893

Sopron környékén pl. a mai napig létezik egy kelta törzs. :-)

 

Kelta hagyományőrzők.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_qgiNHMMHAU

Előzmény: Törölt nick (1892)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.16 0 0 1892

"Azt vedd észre, hogy itt a topikban rajtad kivül mindenki kelta."

 

Na erre akartam azt írni, hogy "Világ keltái, egyesüljetek!" :-)

 

De a viccet félretéve, azt azért érdemes lenne megvizsgálni, hogy a recens dunántli magyar népességben a pannóniai keltáknak valamely mérték genetikai továbbélése a népességgenetika eszköztrával kimutatható-e.

 

Na, most fog Berni mindkettőnet elhajtani melegebb klímaövezetbe. :-)

Előzmény: Törölt nick (1877)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.06 0 0 1891

Magyarán ezek az I2a2b-s haplocsoportú férfiak egy ősi, pre-indoeurópai népesség férfitagjai voltak az Alpok és a mai Németország térségében, akiket a Hallstatt-, vagy a La Téne-korban integráltak magukba az R1b-domináns kelták.

Előzmény: Törölt nick (1890)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.06 0 0 1890

Pl. többek között az R1b-L21 ("atlanti kelta") vagy az R1b-DF27 ("gallo-ibériai") vagy az R1b-S28 (U152, "italo-kelta").

 

Ezekről az Eupedia R1b haplocsoporttal foglalkozó oldalán lehet elég bőségesen olvasni:

 

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml

 

De a közhiedelemmel ellentétben nemcsak R1b-s férfak voltak a kelták között, hanem elég sok I2a-s is.

 

Az Eupediáról:

 

Haplogroup I2a2b (L38/S154)

 

I2a2b (formerly I2b2) could have appeared soon after the Last Glacial Maximum, perhaps 17,000 years ago. Most of its branches would have become extinct and only one survived with a patriarch living during the Bronze Age, probably in Germany. The oldest known L38 sample comes from the Unetice culture in central-east Germany 4,000 years ago. Four out of the six samples from the 3,000 year old Lichtenstein Cave in central Germany belonged to L38+ as well. The cave was part of the Bronze Age Urnfield Culture.

 

Based on the STR dating, it is believed that this lineage spread from Germany to England via Belgium in the Late Iron Age with the Celtic people of the Hallstatt and La Tène cultures. I2a2b is therefore essentially a Alpine Celtic haplogroup. Nowadays I2a2b has a distribution mostly limited to Alpine Italy (esp. Piedmont), Switzerland, the German Rhineland, the Harz mountains, the Low Countries, eastern France, and the British Isles (with the exception of Cornwall and Wales). Isolated samples have been found in western Spain, Hungary, Romania, Bulgaria, central Turkey and Ukraine, all places settled by Alpine Celts.

 

The distribution of I2-L38 matches fairly well that of haplogroup R1b-U152 north of the Alps. Both haplogroups are also found at low frequency in Hungary, Romania, Bulgaria and central Turkey, probably reflecting the migration of La Tène Celts in the third century BCE (see map). R1b-U152 is associated with both the Central European Celts (Unetice, Urnfield, Hallstatt, La Tène) and the Italic people. In Italy, I2-L38 is limited to the Alpine region, mostly the north-west, where Gaulish tribes settled, and it is likely that I2-L38 was brought to Italy by Celtic migrations many centuries after the arrival of Italic tribes from the Alpine Danube region. I2-L38 people would therefore have been autochthonous to the region between the Alps, Central Germany and the Low Countries and were assimilated into the Celtic society during the Hallstatt or La Tène period.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1888)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.06 0 0 1889

Előzmény: Törölt nick (1888)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.06 0 0 1888

"Ezek az embertani típusok a kontinentális Európában is elő-előfordulnak ugyan, de sokkal ritkábbak, mint a szigeteken, így aztán némileg joggal tekintik őket az antropológusok endemikus brit típusoknak.

 

Az persze megint egy más kérdés és jó lenne kutatni, hogy a népességgenetika/archeogenetika mit mond ezeknek a speciálsi brit/ír típusoknak a létezéséről."

 

Ezekben a kérdésekben ma már a rohamléptekkel fejlődő archeogenetika és népességgenetika szava a mértékadó, míg a klasszikus, leíró embertan ma már alárendelt, másodlagos szerepet játszik.

 

A férfiági vonalakban (Y-DNS haplocsoportok) kimutathatók a specifikusan kelta vagy dominánsan keltákhoz köthető haplocsoportok, mint pl. az R1-L21.

Előzmény: Törölt nick (1886)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1887

:-)

Előzmény: H. Bernát (1881)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1886

Antropológiai munkák szerint már a Brit-szigetek vaskori kelta népességében jelen van néhány jellegzetesen brit kelta embertani típus, amelyek a Brit-szigetek mai népességében is megvannak és amelyekre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint tipikus brit vagy ír típusokra.

 

Pl. ott van az ún. észak-atlanti vagy kelto-nordikus változat, amely egy karcsú testalaktú, hosszú koponyájú, jellemzően sötét hajú - a gesztenyebarnától az egészen sötétbarnáig - de túlnyomórészt kékszemű típus.

 

A kelta peremvidéken, de Anglia nyugati és középső részein is viszonylag gyakori.

 

Egy másik típus pedig főleg az írek és a felföldi skótok között gyakori, nordikus jellegű, rendkívül világos, sápadt bőrszínnel, nagyon gyakori vörös hajszínnel és szeplősséggel.

 

Írország nyugati részén gyakori, de máshol is előfordul az ún. brünni változat, amely egy ősi, északnyugat-európai cro-magnonid csoport leszármazottja.

 

Robosztus testalkatú, néha már-már esetlenül vaskos, széles, magas, "melák" típus, a haj vöröses barna árnyalatú vagy egyenesen vörös, hullámos vagy egyenesen göndör.

 

Ezek az embertani típusok a kontinentális Európában is elő-előfordulnak ugyan, de sokkal ritkábbak, mint a szigeteken, így aztán némileg joggal tekintik őket az antropológusok endemikus brit típusoknak.

 

Az persze megint egy más kérdés és jó lenne kutatni, hogy a népességgenetika/archeogenetika mit mond ezeknek a speciálsi brit/ír típusoknak a létezéséről.

Előzmény: Törölt nick (1858)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1885

Lehet, hogy a részleteket máshogy látjuk, de ezen nem vitatkozom. :-)

Előzmény: H. Bernát (1880)
H. Bernát Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1884

Egyébként sok szakember azt mondja, hogy a Brit-szigetekre viszonylag kevés vaskori kelta népesség érkezett, de ahhoz épp elég volt, hogy az ősibb lakosság - harangedényesek és még régebbiek - átvegyék a kelta nyelveket és a kelta kutúra sok elemét.

 

 

Az elit dominancia ... beh ismerős ...Amit amúgy maguk a romanizált kelták is elszenvedtek később angolszászéktól Albionban.

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1883

Aranyos az az ír legenda is, hogy a történelem előtti betelepülők utolsó hulláma - Míl Espaine fiai, a goidelek, akik a gael-kelta nyelvet vitték az Ír-szigetre - hogyan kerültek Írországba.

 

A legenda szerint ugyanis Míl népe Hispánia északnyugati részén élt, a mai Galícia területén.

A mai La Corunya városában volt egy iszonyatosan magas torony.

Egy ködös hajnalon Íth a varázsló (druida?) fölment a torony tetejére és a távoli horizonton megpillantott egy zöldellő szigetet - Írországot.

 

Jó szeme lehetett. :-)

 

Elmesélte ezt a főnököknek, akik úgy döntöttek, hogy át kell vezetniük a népüket a Zöld Szigetre és ott kell berendezniük az életüket.

 

Így került a gael-kelták népe Írországba.:-)

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1882

A mi keltáink - Berci kedvéért a pannóniai kelták - kulturálisan és nyelvileg is a Kelet-Alpok térségének, azaz Noricum provincia keltáihoz álltak a legközelebb, ezenkívül még az észak-balkáni keltákhoz, ún. szkordiszkuszokhoz.

 

A galliai gall törzsekkel való rokonság már távolibb volt, a Brit-szigetek keltáival pedig még távolabbi.

 

Mindettől függetlenül még a britanniai és írországi keltákkal is voltak bizonyos kulturális vonások.

 

Egyébként sok szakember azt mondja, hogy a Brit-szigetekre viszonylag kevés vaskori kelta népesség érkezett, de ahhoz épp elég volt, hogy az ősibb lakosság - harangedényesek és még régebbiek - átvegyék a kelta nyelveket és a kelta kutúra sok elemét.

 

A nyelvi és kulturális kapcsolatok persze kétirányúak voltak, a kelták is vettek át elemeket az ősibb lakosság kultúrájából és nyelveiből.

Előzmény: Törölt nick (1869)
H. Bernát Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1881

Azt vedd észre, hogy itt a topikban rajtad kivül mindenki kelta.

 

Még a nemedet is megválaszthatod, engem nem zavar.

Előzmény: Törölt nick (1877)
H. Bernát Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1880

Vedd már észre, hogy a legújabb archeogenetikai kutatások alapján ezek a tabula rasa sztorik ma már nem állják meg a helyüket.

 

Üdv Kaspar!

 

ÉSZRE van véve, azért is írtam "beolvadás"-okat IS. Ami nyelvi és kulturális "tabula rasa". Nem kell hozzá okvetlenül fizikai elvonulás, pláne megsemmisítés.

 

 

És egy dolog a genetikai örökség, egy másik meg a kulturális/nyelvi/identitásbeli.

 

Szerintem mindenben egyetértünk !!

Előzmény: Törölt nick (1878)
H. Bernát Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1879

Berci, ancient holokausztról nincs semmi bizonyiték, vagyis semmiféle "tabula rasa' nem vala.

 

Trollókám, miért is kéne?

 

Az etruszkok is eltűntek (Pannoniából (?) is, Toszkánából is), a longobárdok is, és vég nélkül folytathatnám. Ugyanis az emberiség történelme = migrációk ("mérgezrett egerek")/beolvadások története. Kezdve az out-of-Africá-val.

 

Csak te eddig nem vetted észre ...

Előzmény: Törölt nick (1875)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1878

Szia Bernát!

 

Vedd már észre, hogy a legújabb archeogenetikai kutatások alapján ezek a tabula rasa sztorik ma már nem állják meg a helyüket.

 

Többször is volt ugyan részleges népességcsere - ezeknek az aránya még a viszonylag jól ismert tatárjárás és török hódoltság utáni újratelepeítések esetében is vitatott - de teljes népességcserére gyakorlatilag soha nem került sor.

Előzmény: H. Bernát (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1877

Azt vedd észre, hogy itt a topikban rajtad kivül mindenki kelta.

Előzmény: H. Bernát (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1876

bacod már az idegeimet! Megyek nyomok egy kis vechio amarot.

Előzmény: H. Bernát (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1875

Berci, ancient holokausztról nincs semmi bizonyiték, vagyis semmiféle "tabula rasa' nem vala.

Előzmény: H. Bernát (1874)
H. Bernát Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1874

értsd KM beli kelták

 

 

A KM-i kelták (és esetleges utódaik) többszörös tabula rasa elszenvedői voltak a KM-ben, így, ha nem lenne földből előkerülő emlékanyaguk, nem is tudnánk róluk.

 

Semmi nyomot nem hagytak maguk után -- nem hagyhattak az időbeli hatalmas hiátus miatt --  a magyar identitásban, de még a nyelvben meg a folklórban sem.

 

Na ezért nincs semmi közük a magyar őstörténethez.

 

És ebben nincsenek egyedül a KM-ben.

Előzmény: Törölt nick (1873)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.03 0 0 1873

Valoban nem, de egy jo ideig együtt éltek velük illetve szomszédosak voltak (értsd KM beli kelták) és végül is keveredtek velük.

Előzmény: Omar Khajjám (1872)
Omar Khajjám Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1872

"Persze kiad néhány alter-malter ökörséget is, Belső-Ázsiából származó, ősmagyar nyelven beszélő keltákról, azokat nem nagyon érdemes megnézni."

 

Tapasztalat szerint a kelták mitől sem álltak messzebb, mint a belső-ázsiai lovasnomádoktól...

Talán egyszer a magyar alterosok is megértik majd.

Előzmény: Törölt nick (1867)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1871

Ezt végig halgattam.

 

Két nagyon sulyos hiányosság.

 

1 A keltákat elkezdi a La Tene kulturával. Ez csak a kései kultura, ez a kultura, ahol az egyes  törzseket ismerjük amelyek közül a Boiokat, Tauriscusok, Scordiscusokat emliti (Somogyban ezek közpől csak a boiok éltek, a többiek helyett más törzseket ismerünk, lásd a Somogy-Zala topikban).

 

A kelta történelem azonban a Hallstadt-i kulturával kezdődik, ez a korai kelta időszak, büdös szót nem szól róla. Innen népeket nem ismerünk.

 

2. Caesar művét a galliai háborurol ismerteti mint alapművet, a zalai keltáról Caesar egy fingnyit nem ir. A zalai kelták törzseit Cassius Dio-tól ismerjük, aki Pannonmia proxonsulja volt, emellett történetiró, ő ismerteti a Dunántuli törzseket, szégyen hogy róla egy büdös szó sem esett.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1862)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1870

A pannoniai kelták hagyományairól.

 

Amit tudni kell nem olvadtak be a rómaiak közé.

 

Azt jelenti, hogy a portréjukról: hajviselet, a megjelenő motivumokról (pl. itt egy tipikus kelták által használt szekér) és a névről még a késő római kroban is (lásd a siremlék alul) a hozzáértők megállapitják, hogy az elhunyt római vagy eraviscus vagy pannon.

 

 

Kelta urinő sirköve Gorsiumban. (nevét meg kell keresnem)

 

foto panthera

 

Előzmény: Törölt nick (1863)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1869

Pannoniával? Ha nem akkor megkeresem a szerzőt személyesen és a fejéhez csapkodom a könyvét hogy a lényeget hagyta ki pont :)

Előzmény: Törölt nick (1866)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1868

A mi keltáink nyelve. Véletlen se "ősmagyar nyelven beszélő keltákról"

 

A kései kelták nyelve a saját dialaktusu latin, amiből aztán kialakult a tatárjárásig fennmaradt Pannonian Romance.

 

A római hoditás kori és az előtti keltáink nyelvéről meg a nevekből alkothatnak a szakértők fogalmat, ti. a nevek rengeteg közhasználatu szot is hordoznak.

 

pl. Asztalos - asztal, asztalos, Herceg, Király, Juhász - juh, juhász, Gulyás - gulya, gulyás, Pásztor, Macskási, Fehér, Vörös, Fekete, Zöld, Pap, Takács, Lakatos - lakat, lakatos, Farkas, Kis, Nagy, Mészáros, Szabó, Hódos, Diószeghy, Vigh, Csizmadia etc. 

 

A kelták meg a latinizálodás folyamán is megőrizték eredeti neveiket és a különállásukra számtalan jpo bizonyiték van Gorsiumban. 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1867)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1867

Ha beütjük a YouTube keresőjébe, hogy "kelták Magyarországon", földob néhány további érdekes videó, pl. Aquincum és kelta régészeti emlékek témakörben.

 

Persze kiad néhány alter-malter ökörséget is, Belső-Ázsiából származó, ősmagyar nyelven beszélő keltákról, azokat nem nagyon érdemes megnézni.

Előzmény: Törölt nick (1863)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1866

Én beszereztem és egyelőre nem csalódtam benne.

 

Bár főleg a szigeti kelták és a bretonok hagyatékával foglalkozik, ill. kisebb részben az Ibériai-félsziget északnyugati partvidékén élő keltoid népcsoportokéval - galíciaiakéval, asztúriaiakéval.

Előzmény: Törölt nick (1865)
Törölt nick Creative Commons License 2020.07.02 0 0 1865

Akkor könyvajánló, egy nagyon jó könyv:

 

James MacKillop: Kelta mítoszok és legendák.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!