azaz ha particiót törülsz és kikapcsolod a gépedet akkor a BIOSZ nem fog HDD-t találni a gépeden a következő bekapcsoláskor egészen addig mig egy particionálásra alkalmas programmal vagy CD-ről vagy az "A" meghajtóról újra nem particionálod.
VIGYÁZZ! particionálással minden információ a HDD-ről elveszik!... pont arra találták ki ezt hogy az esetlegesen FAT táblában rögzült "rosszakaratott" is ki tudjad irtani...
azaz semmi de semmi nem marad meg. HA a HDD nincs particionálva akkor az csak egy "vas darab".. nagyon durván..:))
magam részéről a 80 ast már négy fele szétkapom 3*20 és ami marad abból gyártom a "C" -t . Mindent amit csinálok avagy csináltatok a géppel - ha a program amit használok ezt nem korlátozza -akkor azt a "D" -re vezérlem. Az "E"-"F" meg marad klf. dolgok tárolására. Természetesen itt szoktam tartani valamelyiken a nem CD ről installálható progamokat.
Aztán ha a "C" - szélütést" kap valamelyik betámolygott jóindulatú látogatóm miatt akkor nem egy sok gondom van már a mentéssel... csak formattálnom kell... a legszélsősőgesebb esetben felbontanom a "C" particiót és újra kiadni a partició parancsot rá...
utána már csak a türelem játék jön mig azt a 20-25 programot amit használok életre leheljem újra...:)))
OK, ezt értem, mármint a fizikai/logikai részt. XP alatt mit kell tennem? Vagy esetleg tud valaki egy jó magyar nyelvű könyvet ajánlani? Persze jobb lenne tőletek, mert talán így könnyebb. Ha már vannak rajta programok, akkor mindent újra kell telepíteni? Azt hallottam, hogy nem fontos, lehet attól particionálni, de lehet, hogy nem jól értettem.
de mért érzed a particionálást esetleg problémás feladatnak?
- magamrészéről amióta gépek közelében matatok- márpedig ez már vagy húsz éve tart - a mai particionálás egy XP alatt gyrekjáték ahhoz képest amilyen volt valaha a DOS kezdetén... bár jómagam még mindig szívesebben csinálom azon az alapon. Szóval amit még az FDISK-el lehet..:))
Segít, köszönöm! A fogalmat kell tudnom pontosan, erre tökéletes. Meg kéne tanulnom a particionálást is. Azt is el tudnád így mondani? Egy pici fogalmam van róla, csak az kevés.
Á, Fehértigris eszembe juttatta, hogy én is akartam kérdezni.
Nos, meggyőztetek, kezdem így. Elismerésem, mert nem vagyok egy meggyőzhető alkat, ezt tényleg elkönyvelhetitek sikerélménynek :-).
Beszerzek egy kis, fekete kütyüt, amit Ti routernek hívtatok. Előbányászom a telepítőlemezeimet (maradok XP-nél, kész).
Keresek egy férfit (hömm), aki vállalja, hogy megcsinálja a gépemet minden extra igényemet (matrica freyyától) teljesítve, mert ha nem, kiherélem. Egy komplett újratelepítésért és utána géprendbeszedésért mennyit szoktak fizetni? Van egy ismerős informatikus cég jó haverokkal, őket fogom megkérdezni és mondok árat, de mivel nem vagyok járatos a témában, így sem alul-, sem fölülfizetni nem szeretném a leendő alanyt.
Egy időben a Windows tűzfal futott, de azt akárhogy, akárki állította be nekem, két nap után idegzsábát okozott. Vagy lehalt tőle a gépem vagy nem engedett egy csomó mindent futtatni és hiába vettem fel az engedélyezett listára, mindig "elfelejtette".
Egyrészt látnok vagy. Az első dolgom a classis view volt és mivel zöld vagyok, ezért rögvest Lucfenyő style. :-))
A melegedés korábban lehetett gond, valóban érdekesnek találtam, hogy gyárilag kevés ventilátort raktak bele. Azóta bővítettük és ez a része már működik. Pormacska még nincs, mert fél éves sincs a gép és nem a földön tartom, védett, jól szellőző helyen van.
A világító ventilátornak van valami funkciója? Mostanában egyre több ilyet látok, s nem tudom, hogy ez újabb haszontalan cikk vagy van szerepe is a színnek?
Hardvergond is volt vele, először a hangkártya lábai okozták rövidzárlatot (Sulinet rulz), majd jött egy alapcsere kapásból. Magyarul kaptam egy új gépet. Utána kiderült, hogy nem összeférő RAM-ok vannak bele, de ezt a gondot is sikerült megoldani kb. 1 hónap alatt. :-/
Összességében az biztos, hogy nyomok egy letisztítást, aztán újratelepítést, mert ez a mostani az előző vizsgaidőszak termése és lehet, hogy beigligőzös volt az állapotom. Az lehet bármilyen gond forrása, hogy eddig tárcsázós etiópnetem volt és cseréltünk ADSL-re? Ha sokáig nem vagyok, ne töröljetek a listából :)).
Más. Chellós netem van, többet ne kérdezzetek. Néha nem működik, s ilyenkor egy táp le, táp fel mozdulat szokott neki segíteni. Ez nem zavar, mert legalább erősödik a derekam, de lehet, hogy én is hozzájárulok ehhez a problémájához? Mitől lehet ez? Már egy hónapja nem találkoztam ilyennel, de vizsgaidőszakban minden negyedik nap derékra gyúrtam.
Nézd, az óvszer nélküli szex sem feltétlenül eredményez betegséget, csak a kockázatot növeli. Én mindenkinek azt mondanám, szerezzen be 10-12 ezer Ft-ért egy kis routert, azt használja tűzfalként is, megéri. Vírusirtó nélkül pedig manapság nem érdemes. Jó ingyenes vírusirtók is vannak, de Schw erről nyilván alaposabban tud majd tanácsot adni.
Tudom, hogy nem ildomos, de engem a biztonság része annyira nem foglalkoztatott eddig. A múltkor feltelepítettem egy víruskeresőt kíváncsiságból, jól elvolt, aztán lejárt a használati ideje. A tűzfalam kikapcsolt állapotában van és volt eddig is. A gépemről folyamatosan mentem a cuccaimat, a fontosabb dolgaimról mindig van másolatom.
Számítógépem majdnem 10 éve van (a commodore-t nem számoltam bele :)). Eddig 2x volt vírusom és 2x rendszerösszeomlásom, de abban szerves részem volt. És leszámítva a mostani xp-s próbát (Sulinet), mindig csodájára jártak az ismerőseim, hogy az én gépemnek miért nincs lelke, mert mindig tudtam (tudtak) vele dolgozni, megbízható volt és nem nyüzsgött a szeméttől, az adottságaihoz mérten pedig relatíve gyors volt.
A spam is olyan téma, hogy nem vésem fel az emilemet a netre és max. heti 1-2-t kapok. Van címem, amire egyetlenegy se érkezett, pedig nem keveset használom és nincs rajta spamszűrő.
No igen, pont az motoszkált bennem, hogy a 2000-et nem fogják a halálomig frissíteni.
Nemigen telepítgetek programokat, minden extrám kimerül egy Photoshopban, egy Corelben meg egy Quarkban. A felmerülő hibák mellett a másik bajom az XP-vel az agyamban rejlik, ugyanis a 2000 funkcióit jobban átláttam és használni is jobban tudtam. Például a hardveres rész nekem jobbnak tűnt, sem a nyomtatót, sem a digitális fényképezőgépet, sem a hangkártyát (stb.) nem tudom annyira kényem-kedvem szerint használni, mint a 2000-nél. Ettől persze még lehetek én a béna, ez is benne van a pakliban.
S akár úgy is fogalmazhatnék, hogy akkor valószínűleg a 2000-et jobban fel tudtam telepíteni :)), mivel annyi lefagyást és egyéb hibát, mint amit az XP eddig nálam produkált, az eddigi oprendszereim összesen eddig nem produkáltak. Ugyanakkor az őrületbe kerget a felhasználói élmény növelése vagy milyen ablakocska, ami üldöz. Igaz, lehet, ez már a 2000-ben is kergetne, fene tudja. Engem hagyjanak békén, elég élmény vagyok magamnak is. :)
Amúgy most néztem, nekem Home Editionöm van. Eredeti, kaptam a géphez. :-o
Vallási kérdés. A 2K nagyon stabil tud lenni, viszont a Microsoft előbb-utóbb (valószínűleg előbb) leáll a frissítésével. Az XP (mármint a Pro) jó, viszont a Nagy Testvér árgus szemmel figyeli, és sokkal okosabb akar lenni, mint te. Ha jó hardverre van telepítve, rendesen fölteszed a frissítéseket és nem telepítesz mindennap öt új, ismeretlen programot, akkor egyformán jó mind a kettő. Szerintem.
Hamarosan lepusztítom a gépemet, mivel a vizsgaidőszak alatt sikerült szegényt teljesen lerongyolnom. Töprengek, hogy a mostani XP helyett 2000-et telepítek. Régebben az volt nálam és sokkal megbízhatóbb és stabilabb volt, mint az XP. Foghatnám arra, hogy rosszul telepítettem, de értő számítástechnikus ismerőseim közül mindnél (ill. a koliban, egyetemen is) hasonló hibákat produkál (igen, van szervízcsomag is, nem ennek a hiánya okoz gondot).