Batti, a "messzebbre" szó üti a "közelítést".
A Tamron régebbi nem staibilizátoros optikája nem mondható túl jónak.
A nem túl jó kifejezés, mert valszeg ez is felmerül benned arra értem, hogy életlenebb (lágyabb) a képalkotásnál.
Összeszerelése is különbözik.
Volna számodra egy javaslatom.
Először szerintem ki kéne rajzolódnia mire is van szükséged, mit szeretsz fényképezni és ha ezen túlvagy
gondolkodhatsz, hogy elképzelsz magadban egy amolyan prioritást, mivel biztos vagyok benne, hogy
így elsőre közelre és távolra egyaránt szeretnél fényképezni.
A távolba való fényképezés drágább szórakozás, mint a közelre, de az elég közelre való fényképezés is igen drága tud
lenni. A közelre való fényképezésbe beleértem azt, hogy épületet óhajtasz lefényképezni és az akár nagy is lehet,
amihez ha teheted távolra mész, hogy beleférjen a képkeretbe. Nos, sok esetben ez nem kivitelezhető, így kétféle
megoldás közül választhatsz. Vagy több képkockából fényképezed össze a témát és otthon összebogarászod a képeket,
vagy veszel egy extra nagylátószögű optikát, ami nem kimondottan olcsó.
Madárfotózás, vagy bármi, ami elég messze van ahhoz, hogy egy teleoptika kelljen szintén igen drága tud lenni.
Persze vehetsz Nikkor 70-300G optikát, amit én személy szerint messziről kerülök, de ez kimondottan olcsó. Vele együtt
hát túl sok kompromisszumot állít elég. (lassú, életlen, zajos)
A tele fotózáshoz fényerősebb optika szükségeltetik ha nem vagy elég merev kézzel megáldva. Elvileg a gyutáv x2.
Magyarul ha 300mm optikád van 1/600 záridővel készítesz éles, bemozdulásmentes képet. A fényerős optika pont
ebben segít, de az ára elég drága.
A stabilizátor nagyban segítheti munkád, viszont főként statikus témára javallot.
Miután látom, hogy olvasni nem szeretsz, így két dolog történhet. Továbbra sem olvasol a témával kapcsolatban
és veszel egy rossz optikát, vagy olvasol és tudatosan veszel magadnak egy optikát, melyre nem mondod egy hét
eltetltével "áhh mégsem ez kell nekem". Ja, egy harmadik variávió is van, megveszed és tönkreteszed :)
Azt is olvastam, hogy fókuszálás után tekergeted még a fókuszgyűrűt. Ezt megteheted AF-S, SWM és USD optikákkal.
Nikkor: AF-S
Sigma: SWM
Tamron: USD
Ezek azok az optikák, melyek fókuszálás után is bátran korrigálhatóak anélkül, hogy kárt tennél bennük.
Optika vásárláskor arra is célszerű odafigyelni, hogy forog-e fókuszálás közben a frontlencse. Ebben az esetben
a polár szűrő használata nehézkesebb.
Egy optika megvásárlása eléggé összetett dolog, de legelőször azt kell eldöntened:
nagylátószög, vagy tele. Általában az az optika, melynek nagy az átfogása gyenge minőséget szolgáltat.
Ezért szeretjük a FIX gyújtótávolságú "0-zoom" optikákat.