Keresés

Részletes keresés

bélla Creative Commons License 2006.04.28 0 0 884
Én olvastam Nostradamus jóslatait, hát mit mondjak? Ha a virágnyelv létezik, akkor az az. Az egyértelműség nagyon távol áll tőle, és a magyarázatok is annyifélék lehetnek, ahányan magyarázzák. Ugyan az a kelepce, mint a Biblia.
Előzmény: Törölt nick (883)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.28 0 0 883

Márpedig a szent iratok (az általad is hivatkozott Popol-Vuh, Védák is), így a Biblia is tele van ilyen jóslatokkal.

Álljunk meg egy pillanatra!
Valóban minden ill. a legtöbb szentnek tartott ősi irat, tele van jóslatokkal, ám azokat nem személyesen, az épp abban aktuális Isten teszi, hanem próféták, szentnek titulált emberek, vallási vezetők, jósok stb, tehát emberek és nem Isten.

Egy ember pedig azt mond, amit akar, nem tudja bizonítani sehogy, hogy Isten üzeni azt által. Ráadásul sokmindent lehet sokféleképpen értelmezni és sok mindenbe bele lehet sok mindent magyarázni.

Továbbá a kronológiával is lehet manipulálni, azaz némi kozmetikázássál valóra válttá tenni egy jóslatot utólag, ahogy korábban már többen is írtuk.

Amit itt írt az olvtárs és amivel vitáztam, az nem jósok és próféták (azaz emberek), hanem az állítólagos, személyes isteni jóslatokkal kapcsolatban volt.

De ha mondjuk egyetlen "szent" könyvben egyértelműen, hibátlan kronológiával és az események legalább viszonylag pontos leírásával, meg lenne jósolva a XX. század (vagy bármelyik másik, de bizonyíthatóan az adott könyv írása utáni időszak) összes főbb történelmi eseménye, akkor érdemes lenne megfontolni, hogy bizoníték-e az irat vagy sem, de még ekkor is szükséges a véletlen-faktort tökéletesen kizárni.

Vagyis mivel a zsidók nem akarták végrehajtani azt a tervet, amiért kiválasztott néppé lettek, szétszórattatásra voltak ítélve.

Legalábbis ez egy lehetséges magyarázat vagy belemagyarázás (?), ami puszta véletlen egybeesés is lehet...

Nostradamust is imádhatnánk akkor istenként, hiszen állítólag feltünően és meghökkentően sok jóslata megvalósult... ;)

Előzmény: Törölt nick (880)
bélla Creative Commons License 2006.04.27 0 0 882
Ha nem kőaggyal próbálnál érvelni, talán még szót is tudnánk érteni.
Előzmény: Törölt nick (869)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 879
Hát igen. Ha nincs érv, marad a személyeskedés...
Gratulálok!
Előzmény: Törölt nick (878)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 878

"Bocs, de bár nem vagyok egy művelt, tudós lángész"

Hát ezaz...

Előzmény: Törölt nick (875)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 877
Jut eszembe, mekkora eszement idétlen ostobaság, hogy Isten jósol.
Ha valaki Isten, az megmondja hogy mi lesz és kész, és nem pedig jósol...
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 876
Ha nem felületesen olvasnál, akkor nem ragadtad volna ki a szövegkörnyezetből ezt a mondatot.
Javaslom, olvass újra és gondolkodj!

De azért elmagyarázom, gyengébbek kedvéért...
Amit idéztél, az nem a Biblia egészére vonatkozik, hanem az állítólag valóra vált állítólagos isteni jóslatokra...
Előzmény: Törölt nick (874)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 875

Hatalmas butaságot állítottál. Ugyanis pont az ellenkezője az igaz.

Ja? Aha! Mert te mondod... Igaz? Értem. Így már más... Elnézést kérek! Nem is gondoltam, hogy ilyen komoly bizonyítékot adsz...

Egyrészt tele van konkrétumokkal, amik hitelesen igazolhatóak.

Na akkor mondj legalább egyet!

Másrészt nem igazolni kell tudni, hanem cáfolni.

Biztos hogy én vagyok a buta? Kb 50 Iq fölött, mindenki tudja, hogy aki állít, az bizonyít... Ébresztő!

Egy elméletet lehet cáfolni, de nem szükséges.

Ha egy elmélet bizonyítást nyer, az már tény, akkor elvileg nem cáfolható.

Pontosan hogy nem kell cáfolni, hanem ami nincs bizonyítva, az eleve önmaga tény mivoltát cáfolja.

Tessék kicsit gondolkodni és kiszakdani a kereszténység agymosása alól!

Például építsd fel Tírusz városát és máris borul minden. Juliánusz császár már egszer megpróbálta. Neki nem sikerült. Pedig az akkori világ korlátlan ura volt. Ha nem csak a szád járna egy nevenincs ezredik fórumon, esetleg megpróbálhatnád te is.

Bocs, de bár nem vagyok egy művelt, tudós lángész, de ez még nekem is óvodás színvonal, ahogy vitázol...

Ha nem bánod, csak érdemi, konkrét dologra reagálok mostantól. Az ilyeneket hogy "igenis ez így van és kész", meg "benne van a Bibliában, hát igaz" a jövőben ignorálom...

Előzmény: Törölt nick (872)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 874
Nohát, egészen megleptél a hozzászólásod elejével. Már azt hittem, elkezdtél kutatni a válaszok után. De végül kiderült, hogy nem. Kár.

Azt írod:
"Semmi jel, nyom vagy gyanú nem utal arra, hogy bármi igazságtartalma lenne e dolgoknak..."

Érdekes ez az axiómád, különösen annak fényében, hogy előzőleg az özönvízről úgy gondolkodtál, hogy az egész emberiség sztorija... Ha az egész emberiség sztorija, akkor szerinted nincs igazságtartalma? Nem elég gyanú ez?

Nemrég olvastam egy jó analógiát. Szerinted van íze a narancsnak? Ha a válaszod - mint sejtem - igen, nos akkor hogyan magyaráznád el valakinek, aki még sosem evett narancsot, hogy milyen íze van? Kizárólag "kétségtelen, objektív bizonyíték"-okat használhatsz.
Előzmény: Törölt nick (870)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 873

"De hát erre van logikus válasz!"

Van válsz de nem az amit írtál. Minden "információt" megadott ahhoz, hogy szabad akaratoddal beterhasd a tanácsait. Már csak a "végén" mutatkozik majd.

http://biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=23&c=46&v=10#v8

Előzmény: gyurika31 (871)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 872

"Komolyan gondolod, hogy bármi is bizonyítja azt, hogy a Bibliából akár egyetlen szó is igaz? Semmit ismétlem a világon semmit, az utolsó névelőig nem bizonyít semmi.
Csak egyetlen konkrét objektív, cáfolhatatlan, tudományosan elfogadható bizonyítékot tárj fel és máris a dicsőség éppenhogy a tiéd lesz!"

Hatalmas butaságot állítottál. Ugyanis pont az ellenkezője az igaz. Egyrészt tele van konkrétumokkal, amik hitelesen igazolhatóak. Másrészt nem igazolni kell tudni, hanem cáfolni. Ugyanis elég lenne akárcsak egyetlen isten-kinyilatkoztatást hitelesen megcáfolni, és máris eltünne a keresztény és a zsidó vallás a Föld nevű bolygóról mindörökre. Csak ezt nem lehet megcsinálni mert mind igaz. Azok is amit a soha fogalmára épít.

Például építsd fel Tírusz városát és máris borul minden. Juliánusz császár már egszer megpróbálta. Neki nem sikerült. Pedig az akkori világ korlátlan ura volt. Ha nem csak a szád járna egy nevenincs ezredik fórumon, esetleg megpróbálhatnád te is. :)

http://biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=26&c=26&v=14#v12

gyurika31 Creative Commons License 2006.04.27 0 0 871
"Aztán az utóbbit évezredekben ugyan miért hallgatott el az Isten?
Ha akkor olyen beszédes volt, most miért nem?"

De hát erre van logikus válasz! Isten meghalt azóta. Nietsche is megmondta.

:-))))))))))
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 870

Komolyan gondolod, hogy bármi is bizonyítja azt, hogy a Bibliából akár egyetlen szó is igaz? Semmit ismétlem a világon semmit, az utolsó névelőig nem bizonyít semmi.
Csak egyetlen konkrét objektív, cáfolhatatlan, tudományosan elfogadható bizonyítékot tárj fel és máris a dicsőség éppenhogy a tiéd lesz!

Ha jól gondolom, nem tudjuk biztosan és nemhogy pontosan, de még kb. sem, hogy mikor és mennyi idő alatt és ki ill. kik írták.
Ez már önmagában is kétségessé teszi minden állítást ami benne van.

Szerintem erősen gyanítható, hogy a benne levő mítoszok nagyrészét, más, korábbi kultúrákból vették át az írok és tetszésük szerint átköltötték és kronologizálták.
Pl. az egyik szinte bizonyíték értékű jele ennek, hogy szinte minden kultúrában van özönvíz mítosz, tehát nem a zsidók saját szotrija ez, hanem az egész emberiségé...
És még lehetne sorolni...

Ha nem tévedek, tujduk, hogy a legfőbb egyházi méltóságok a történelem során kényük-kedvük szerint hamisítottak bele, átírták, kiollózták ami éppen nem volt "menő", kanonizálták, zsinatokon döntötték el ill. leggyakrabban döntötte el az aktuális pápa, hogy éppen akkor mi az "igazság" és mi nem...

A valódi értelme leginkább az eredeti nyelven érthető. A különböző fordításokban a legtöbb mondat egészen más értelmet nyer.
Tehát jobbára nem értjük, félreértjük nagyon gyakran...

Tudjuk, hogy szinte minden kultúrának volt/van szent könyve. Több tucatnyi szent irat létezik. Minimális intelligencia elég hozzá, hogy belássuk, a Bibliát semmi de semmi nem emeli ki ezek közül valójában - csak a zsidó-keresztény kultúrkör erőlteti ezt, jól érthető okokból (és ezen okok között nem igazán szerepel, hogy bizonyítottan az egyetlen igai szent irat, ténylegesen isten szava volna)...

Mitől hitelesebb a Biblia, mint a Korán, a Védák, a Popol Vuh vagy akár a görög mitológia? (és hosszan sorolhatnám)
Kellemetlen belátni, de semmivel.
Sőt. GYanítható, hogy hiteltelenebb, hiszen az évezredek során e "szent" könyv körül forgott a legtöbb hatalmi-politikai és egyéb érdek, ezért ezt manipulálták a legtöbbször, a legtöbben...
Szerintem igen valószínű, hogy a kevésbé populáris és publikus ősi iratokban lényegesen több értékelhető történelmi tény van, mint a Bibliában...

Érdeklődő laikusként ezeket gondolom, de szerintem szakértők még tudnának sorolni hasonló érveket bőven...

De tételezzük fel hogy igazak és megtörténtek, amik a Biblában le vannak írva és Isten valóban jósolgatott akkoriban!

Aztán az utóbbit évezredekben ugyan miért hallgatott el az Isten?
Ha akkor olyen beszédes volt, most miért nem?

Ne is próbálj válszolni, mert valami értékelhetelen, elfogult, naiv, szubjektív választ, magyarázkodást írnál...
A válasz, hogy nem logikus, nem reális, nem valószínű az egész.

Ha akkor kommunikált, most is tenné. Ha akkor jósolgatott, most is tenné.

Másrészt ami még logikátlanabb (már-már hülyeség szerintem), hogy Isteni lény szerinted leereszkedne jósolgatni az embereknek?

Ugyan kérem!

Egy mindeható mindenttudó, teremtő, mindenek felett álló, korlátlan-végtelen hatalmú és bölcsességű szuperlény, pont azzal foglalkozna, hogy végtelen univerzum, milliárdnyi galaxisának egyik jelentéktelen bolygóján, vadembereknek jósolgat. Hahaha....
Leírni is vicces. Mesék, mítoszok világa ez...
A sárkányok mítoszának több reális és tudományos alapja van.

Persze szerintem ettől még elvileg létezhet valamilyen teremtő szuperlény, de a létezésének bizonyítására a Biblia a legkevéssé alkalmas...

Az, hogy egy-egy állítólagos jóslat "bejött", szinte nyilvánvaló, hogy emberi manipuláció, utólagos kreáció. Semmi jel, nyom vagy gyanú nem utal arra, hogy bármi igazságtartalma lenne e dolgoknak...

Hinni lehet ezekben és kellemes, praktikus is, hiszen nyomasztó kérdések meg vannak oldva szubjektíve...

Ám szerintem tényként és bizonyítékként felhozni nem érdemes, ahogy semmi egyéb szubjektív elgondolást sem, amíg kétségtelen, objektív bizonyíték nincs rá.

Előzmény: Törölt nick (867)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.27 0 0 869
Oly világosan fogalmaztam, hogy azt nehéz félreérteni, de neked látom sikerült. Akarattal?
Előzmény: bélla (868)
bélla Creative Commons License 2006.04.26 0 0 868
A hókuszpókuszkodás egyidős az emberrel. Ha ez le is van írva, akkor mi van? Nagyobb a valóságtartalma, vagy mi?
Előzmény: Törölt nick (867)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.26 0 0 867
Akkor miért nem teszel ellene? Jogodban áll bebizonyítani, hogy a bibliai isten hamis isten mert nem mond igazat. Elég ha egyetlen jóslatát érdemben képes vagy negálni, máris tiéd a dicsőség. Mirt érzem úgy, hogy ezt nem fogod még megpróbálni sem?
Előzmény: bélla (866)
bélla Creative Commons License 2006.04.25 0 0 866
Neked kevés, nelem elég. Ezt is megbeszéltük.
Előzmény: Törölt nick (865)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.25 0 0 865

Olvastam. Nincs így. A soha az soha. Az örökké az örökké, stb. Emiatt nagy félreértés a jóslatok tekintetében nem lehet. Ha azt mondja Tírusz városára, hogy: "többé meg ne építsenek", akkor oda város már többé nem fog épülni. Soha. És tényleg nem épült. Pedig 2500 év nagy idő és sokan erőszakkal fel akarták építeni, hogy hazug istent csináljanak belőle. Például Juliánusz császár is. Csak nem sikerült senkinek.

Szóval nincs itt semmi félreértés. Az isteni kinyilatkoztatás, a jóslat teljesült és nagyon úgy tűnik, hogy teljesülni is fog. Nincs világi hatalom ami ezt meggátolhatná. A kérdés inkább az, hogy mi azt a huszonegyedik században hogyan magyarázzuk. Az amit te írsz, hogy félreérthető volt az akkori nyelv, az magyarázatként kevés.

Előzmény: bélla (864)
bélla Creative Commons License 2006.04.24 0 0 864
A lényeg a 847-ben van.
Előzmény: Törölt nick (863)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.24 0 0 863

A lényeg a 825-ben van.

Előzmény: bélla (862)
bélla Creative Commons License 2006.04.24 0 0 862
858-ra válaszoltam.
Előzmény: Törölt nick (861)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.24 0 0 861

?

Előzmény: bélla (860)
bélla Creative Commons License 2006.04.22 0 0 860

Lakatlan helyen gyakori a hálószárítás.

Amúgy lehet, hogy a sziklák közé telepített légvédelmi üteg álcahálóját jövendölte meg.

Előzmény: Törölt nick (858)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.22 0 0 859

"Tehát 1291-ig egy kis időt leszámítva nagyban virágzott a város, majd újjáépült, és a mai napig lakott."

Amiről beszélsz az nem Tírusz, hanem az új Tírusz. Nem a régi Tírusz helyén épült. A Google Earth szerint a régi Tírusz helyén ma valóban csak sziklák vannak. Ugyanis Nagy Sándor amikor Újtírusz ellen vonult, (ami már egy szigeten volt), akkor a régi (már romos) Tirusz falait belehordatta a tengerbe út gyanánt. Mivel nem ért el a szigetig, még a földet is lekapartatta a sziklákról és azt is a tengerbe szóratta, aztán el is foglalta Újtíruszt. Mineket viszont a jóslat szövege érdekel és az a mai napig még igaz. Csak sziklák maradtak és valóban azóta nincs ott lakott város.

Előzmény: Törölt nick (857)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.22 0 0 858
"No, akkor meséld el, hogy milyen sziklákra szokás hálót szórni."

Olyanra amin megszárad. De a kérdés nem ez, hanem az, hogy laknak-e ott vagy sem.

Előzmény: bélla (856)
bélla Creative Commons License 2006.04.21 0 0 856

"És kopasz sziklává teszlek; hálók kivető helye leszel,..."

No, akkor meséld el, hogy milyen sziklákra szokás hálót szórni.

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.21 0 0 855
Még romok se nagyon maradtak. Csak puszta szikla. Te honnan veszed, hogy lakott?
Előzmény: Törölt nick (854)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.21 0 0 853
Köszönöm a válaszod, de engem csupán az érdekel, hogy laknak-e ott vagy sem. Ezek szerint igaz a kb. 2550 éves jóslat. Kíváncsi vagyok mit gondoltok erről a dologról.
Előzmény: Törölt nick (852)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.20 0 0 849
Látom nem érdekel senkit ez a téma. :(
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.20 0 0 848

"többféle képpen értelmezhető mondatokból állnak"

A 840-be belinkeltem. Ki volt emelve a sor. Nem olvastad el. Könnyebb általánosságokban beszélni ugye? Most akkor bemásolom ide és majd magyarázd el hogy mi nem egyértelmű neked:

"És kopasz sziklává teszlek; hálók kivető helye leszel, hogy többé meg ne építsenek; mert én, az Úr szóltam, ezt mondja az Úr Isten."

http://biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=26&c=26&v=14#v12

Előzmény: bélla (847)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!