Keresés

Részletes keresés

schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 135
"Ha valaki elmegy katonanak, akkor azt azert teszi, mert a hazajat akarja szolgalni, vedeni. Na most ha minden katona "onalloan" gondolna el, hogy hogyan, hat hogyan lenne az lehetseges. . .Csak gondolj bele!!!"

>>>Ezt a "hazajat akarja szolgalni" c. blődlit azért inkább hagyjuk. (Nincs kizárva, de elenyésző)

Ha valaki meg pap akar lenni a katolikus egyhazban (pelda), akkor az onallo gondolkodasa mennyire kepviselne a katolikus egyhazat. . .elkepzelheto lenne, hogy pont az tunne el belole elobb agy utobb az "onallo gondolkodok" reven, amiert eredetileg osszetartozni akartak?

>>>Én egy szóval se mondtam, hogy a vitézkedést és az egyház képviseletét lehet máshogy csinálni, nem is erről beszéltünk.

Nem feltetlenul hiba az, ha valakit kovetunk, nem feltetlenul es minden aron kell onallosagra torekednunk.

Csak a poen kedveert. . .kepzeld el, hogy elmesz az etterembe. Rendelsz becsiszeletet. Azt varod, hogy azt kapod amit rendeltel, es mikor kiszolganak, akkor latod, hogy a hus az nem borju hanem kacsa, nem panirozott hanem marinalt, es nem kirantva van, hanem parolva. . .mert a szakacsnak ez az onallo elgondolasa a becsiszeletrol, mert hianyosak az ismeretei :)) Amugy nagyon izletes, mert a szakacs ugyes :))

>>>Elég gyenge poén. Nem beszélve arról, hogy egy jó szakács az egy nagyon komoly dolog.
Előzmény: ZsuR (132)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.12 0 0 134
Lehet, nem tagadom, hogy esetleg  tudat alatt korai gyerekkori nevelésemből ered a mai felfogásom, de nem tudatosan. Ugyanis 10 évvel ezelőttig nem is foglalkoztam ilyen gondolatokkal és nem a református vallás vezetett ebbe az irányba inkább a buddhizmus. Persze buddhista se vagyok.
Előzmény: tivadar (130)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 133

"Ne haragudj, de kezd unalmassá válni, hogy örökké a marxi, meg az elmúlt 50 év komcsizásait mantrázod."

 

De ha egyszer Marx-tól származik ez a baromság, akkor ???  Ha a saját szavaidat használnád, arra reagálnék.  Ráadásul kőkeményen általánosítasz.


"Ez a 75% honnan jött?"

 

Statisztikai adat.

 

"És? Mi a kérdés?"

 

Nincs kérdés. Csak próbáltam segíteni, hogy ne haragudj annyira egy évezredes emberi dologra.

Előzmény: schpenoth (127)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 132
"A szándékot nem vonom kétségbe, de gondolj bele: Egy ifjú elmegy szerzetesnek, katonának (ez itt most minegy), olyan kemény hierarhiában találja magát, ahol semmi lehetősége az önálló gondolkodásra, cselekvésre. "

Ha valaki elmegy katonanak, akkor azt azert teszi, mert a hazajat akarja szolgalni, vedeni. Na most ha minden katona "onalloan" gondolna el, hogy hogyan, hat hogyan lenne az lehetseges. . .Csak gondolj bele!!!

Ha valaki meg pap akar lenni a katolikus egyhazban (pelda), akkor az onallo gondolkodasa mennyire kepviselne a katolikus egyhazat. . .elkepzelheto lenne, hogy pont az tunne el belole elobb agy utobb az "onallo gondolkodok" reven, amiert eredetileg osszetartozni akartak?

Nem feltetlenul hiba az, ha valakit kovetunk, nem feltetlenul es minden aron kell onallosagra torekednunk.

Csak a poen kedveert. . .kepzeld el, hogy elmesz az etterembe. Rendelsz becsiszeletet. Azt varod, hogy azt kapod amit rendeltel, es mikor kiszolganak, akkor latod, hogy a hus az nem borju hanem kacsa, nem panirozott hanem marinalt, es nem kirantva van, hanem parolva. . .mert a szakacsnak ez az onallo elgondolasa a becsiszeletrol, mert hianyosak az ismeretei :)) Amugy nagyon izletes, mert a szakacs ugyes :))
Előzmény: schpenoth (124)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.12 0 0 131
Én már rég nem járok, gyakorlatilag az ötvenes évek vége óta. Azelőtt főleg politikai ellenállásból jártam, még azelőtt meg azért mert református iskolába jártam. Néha azért betévedek valamilyen alkalommal itt Pesten a templomba és elborzadva hallgatom a többnyire politikai kicsengésü propaganda szöveget.:-(((
Előzmény: tivadar (128)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 130

1. "A hit hallásból ered."  (Szt.Pál.)  

 

2.  Nos én ezeket hallottam több helyről, és így lett ez az én hitem. Ha úgy tetszik: szerintem van szabad akarat.

 

3.  A predestináció elve (=nincs szabad akarat) a protestantizmus egyik alapköve, azaz dogmája.

 

Most akkor ?

Előzmény: Boszorka (126)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 129
"A hitet sem nevezném gyengeségnek."
>>>Én ezt nem mondtam. Szerintem vastagon kevered a vallást a hittel.
Előzmény: Törölt nick (125)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 128

Ebben spec. egyetértünk. (Már) én sem járok templomba, bár amikor jártam,nekem jó volt ott lenni.  De a közvetítő nem szükséges mindenkinek.

Én azért mégsem haraxom a papokra úgy en bloc, vannak ilyenek is meg olyanok is.

 

"az ő vallásosságuk igen felszines. Ugyanakkor vannak igen komolyan hívő emberek, akik soha nem járnak templomba, mert egyszrűen nem viselik el az ott elhallatszó demagóg dumákat"

 

Ha megkérdezhetem, te melyik kategóriába sorolod magad?

tr.

Előzmény: Boszorka (123)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 127
"Ne haragudj, de ez a marxi tanok egyik -rég meghaladott- baromsága. Egy olcsó általánosítás még az 50-es évek egyik szemináriumáról."

>>>Ne haragudj, de kezd unalmassá válni, hogy örökké a marxi, meg az elmúlt 50 év komcsizásait mantrázod.

"Ne felejtsd el, a mai 6 mrd emberből azért 75% valamilyen valláshoz tartozik. Az mind gyönge, gyáva, képtelen ? Hiába, nem lehet mindenki bátor, erős, képes ateista... Azok mind-mind komoly-kemény gyerekek..."

>>>Ez a 75% honnan jött?

"A másik felvetésed (egyenruha) az emberiség évezredes hagyománya - az egy csapatban játszók ruházatukkal is kifejezik együvé tartozásukat. Lásd még párt-logo-k, zászlók, klub szinek..."

>>>És? Mi a kérdés?
Előzmény: tivadar (119)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.12 0 0 126
Nos ez az. Te megint a vallásra, tehát az emberek által alkotott dogmákra hivatkozol én meg a hitről beszélek úgy általában. Na és én nem hiszek a szabd akaratban te meg igen, de ez csak akkor jó, ha valóban a hited beszél belőled és nem a több vallás által alkotott vélemény illetve tan.
Előzmény: tivadar (121)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.12 0 0 125
A vallásosság abban nyilvánul meg hogy megvalositod az általad választott szellemi ut követelményeit. Ez a kereszténységben pl az agapé.
A szeretet a legnagyobb erő. Ennek a megvalositását nem nevezném gyengeségnek...

A hitet sem nevezném gyengeségnek. Nem sok materialista halt meg a hitéért... Azonban sokan tették ezt a hitükért...

A vallás nem menekülés, hanem Út Istenhez. Ehhez pedig változni, fejlődni kell. Ezt nem tudja megtenni egy gyenge ember...

Szerintem...

Üdv
Adept
Előzmény: schpenoth (100)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 124
"Akkor az ember, mielott katonanak, papnak, rendornek menne, arra gondol:
_Fogalmam sincs arrol, mit is akarok gondolni (csinalni, stb), keresek magamnak egy szervezetet, aki majd gondolkodik helyettem. . ."

>>>Ha most ez a poén szerepét hivatott itten betölteni, akkor mérsékelten momdható sikeresnek.

"Azt teljesen kizartnak tartod, hogy van valakiben elhivatottsag, es amikor a hasonloan gondolkodok csoportjat megtalaja azert csatlakozik, mert jo osszetartozni, jo egyutt tenni valamiert ami a celunk, vagy egyszeruen maskepp nem megy - mert ugyan ki menne "csataba" egyedul??? (Don Quijote-n kivul)?"

>>>A szándékot nem vonom kétségbe, de gondolj bele: Egy ifjú elmegy szerzetesnek, katonának (ez itt most minegy), olyan kemény hierarhiában találja magát, ahol semmi lehetősége az önálló gondolkodásra, cselekvésre. Mindkét intézmény feltétlen engedelmességet kíván, és ha ez megtörténik, a személy törvényszerűen infantilizálódik (Mivel parancsra, utasításra cselekszik, a létező ideológia nem kérdőjelezhető meg, de facto nem felelős azért amit csinál) Ha szépen halad a ranglétrán, néhány évtized múlva (öregen) kerül olyan helyzetbe, mikor már ő parancsol, irányít. Na most ha egész eddigi életében ebben a mesterségesen infantilizált helyzetben volt, elképzelhető, hogy milyen (nagy valószínűséggel torzult személyíségű) döntéshozó lesz. Sok ellenpélda van (én is ismertem), én itt most az általánost mondom.
Előzmény: ZsuR (116)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.12 0 0 123
Szvsz az hogy valaki valamilyen valláshoz tartozik még nem biztos hogy valóban hívő. Van akit csak (igen sokakat) a divat vagy a nyájszellem visz a templomokba, de az ő vallásosságuk igen felszines. Ugyanakkor vannak igen komolyan hívő emberek, akik soha nem járnak templomba, mert egyszrűen nem viselik el az ott elhallatszó demagóg dumákat. Az már aztán csak az én teljesen beképzelt, vagy öntelt felfogásom, hogy nekem nem kell közvetítő köztem és az Isten között. Mert a közvetítő = pap ugyanolyan gyarló ember mint én, lehet, hogy kicsit jobb de lehet hogy sokkal rosszabb, de semmi esetre sem felsőbbrendű.
Előzmény: tivadar (119)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 122
Hat ilyen mindig volt, mindig lesz. Az egyhazi vezetok is emberek, akkor is ha tanultak, lehetnek fanatikusok - de csak azert mert ilyen is van, nem lesz minden egyenruhas gyava, es az aki vallasos gyenge), nem?

A sogorod peldaja jo. . .na most o pap, rendor vay katona :))? Gondolom egyik sem. . . egyszeruen elfogadja azt, amit az egyhazi kozosseguk mond. Aztan az is az embertol fugg, milyen egyhazkozseghez akar tartozni - kit fogad el "spiritualis leader"-nek, mekkora az igenye-szuksege tudasra, mennyire akar "tartozni" valahova.

Előzmény: Törölt nick (120)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 121

Tiszteletben tartom akaratodat, hogy nem nyitsz vitát a hitedről.

Én sem akarok vitatkozni a "determináció elvéről" egy "szigorúan protestánsnak" nevelt emberrel.

 

De mivel ezt mások is olvassák, kénytelen vagyok (mások felé)  elmondani azon meggyőződésemet, hogy a szabad akarat (több vallás szerint is) bizony létezik, s bár a sorsunk a születési adottságainkkal  eléggé be van határolva, az Istentől kapott  szabad akaratunkkal (valamennyire) felülírhatjuk életpályánk alakulását.

 

Ettől vagyunk Istennek (a hierarchiának) alkotó társai, és nem rabszolgái.

tr.

Előzmény: Boszorka (107)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.12 0 0 120

Mondok neked peldat a gondolkodasrol leszoktatasra. Mint valoszinuleg tudod, vannak kereszteny konyvajanlo musorok meg internetoldalak. Nem azt mondjak, hogy ezeket a konyveket olvasd el, es iteld meg magad a mondanivalojukat, hanem azt mondjak, azt ne olvasd el, nem jo uzenetet hordoz. Ne gondolkozz, mi eldontjuk helyetted, mit akarsz hallani.

Kedvenc peldam a sogornom, aki (szelsosegnek szamit, en tudom, de ideillik nagyon) nem engedi meg a gyerekeinek a Harry Pottert, mert - bar o nem olvasta egyik konyvet sem - az egyhazi kozosseguk ugy gondolja, a regenybeli kisfiu nem fogad szot a mostohaszuleinek - rossz uzenet. A varazslok es boszorkanyok sem fernek bele a vilagkepukbe.

 

 

Előzmény: ZsuR (116)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 119

"A vallásosság meg gyengeség. Ha valaki nem meri/tudja vállalni az élettel járó nehézségeket, gondokat, különféle isteneket kreál magának problémái támogatására. (Az ember saját képtelenségére teremtette az istent.) "

 

Ne haragudj, de ez a marxi tanok egyik -rég meghaladott- baromsága. Egy olcsó általánosítás még az 50-es évek egyik szemináriumáról.

Ne felejtsd el,  a mai 6 mrd emberből azért 75% valamilyen valláshoz tartozik. Az mind gyönge, gyáva, képtelen ?   Hiába, nem lehet mindenki  bátor, erős, képes ateista...  Azok mind-mind komoly-kemény gyerekek...

 

 

A másik felvetésed (egyenruha) az emberiség évezredes hagyománya - az egy csapatban játszók ruházatukkal is kifejezik együvé tartozásukat.  Lásd még párt-logo-k,  zászlók, klub szinek...

 

Lehet bírálni, de ez van. Már a római légiók is egyforma hacukában jártak.

tr.

Előzmény: schpenoth (100)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 118
"A hit egy (tiszteletre méltó) kegyelmi állapot, a vallás társadalmi (rosszabb esetben politikai) jelenség." (a #111-ben írtam)
Előzmény: Mumu (115)
tivadar Creative Commons License 2005.02.12 0 0 117

Részemről szó sincsen sértődésről.  (Inkább azt vettem észre, hogyha elmondom az őszinte véleményemet valamiről, akkor sokan felkapják a vizet...)

 

A transzcendens kifejezést azért használom, hogy nehogy valaki beskatulyázzon bárminek is. Mert nem vagyok skatulyázható!  ;-))  (Szerintem...)

 

Mégpedig annak a fogalomkörnek szánom, amely a materializmussal szemben áll, nemcsak hiszi, de egészen biztos abban, hogy a létező világ nem az élettelen ANYAG VÉLETLEN részecsketalálkozások folytán keletkezett.  Egészen biztos vagyok abban, hogy valamilyen ÉRTELEM tud bármit is létrehozni.

De már nem ragaszkodom, ahhoz, hogy ezt az intelligenciát mindenképp el kell nevezni, Istennek, Allahnak, Manitunak vagy Devlának.  És azt sem hiszem, hogy BÁRMILYEN EGYHÁZ tanait, dogmáit, előírásait, utasításait betartva lehet csak valaki hívő.

Transzcendens   (szvsz. )  =  "normál" észlelésen túli, magasabbrendű intelligenciák összessége.

 

Persze lehet, hogy tévedek. Most (ma) ez a tud(om)ásom.  Holnap v.szeg kissé más lesz/lehet.

 

tr.

Előzmény: Mumu (114)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 116
"Gyáva az egyenruha (egyeneszme) viselője. Egy katona, rendőr, szkínhed, pap stb. felölt magára egy uniformist, vele együtt egy uniformizált viselkedést, 'gondolkodást' kultúrát. Nem kell a saját fejét használnia, konyhakészen kapja ideológiát."

Akkor az ember, mielott katonanak, papnak, rendornek menne, arra gondol:
_Fogalmam sincs arrol, mit is akarok gondolni (csinalni, stb), keresek magamnak egy szervezetet, aki majd gondolkodik helyettem. . .

Azt teljesen kizartnak tartod, hogy van valakiben elhivatottsag, es amikor a hasonloan gondolkodok csoportjat megtalaja azert csatlakozik, mert jo osszetartozni, jo egyutt tenni valamiert ami a celunk, vagy egyszeruen maskepp nem megy - mert ugyan ki menne "csataba" egyedul??? (Don Quijote-n kivul)?


Előzmény: schpenoth (111)
Mumu Creative Commons License 2005.02.12 0 0 115
En is megkulonboztettem a ket fogalmat.Megtenned Te is ?
Előzmény: schpenoth (104)
Mumu Creative Commons License 2005.02.12 0 0 114
Most nehogy megsertodj,azert vagy itt hogy megmagyarazd a meggyozodewsdet.hasznaljuk a transzcendencia fogalmat de nem pontositotunk soha.Megtenned ?
Előzmény: tivadar (99)
Mumu Creative Commons License 2005.02.12 0 0 113
Norvegiarol ugyan az a velemenyunk(de nem csak az olaj hanem inkabb a lakosag nagy resszet erdeklo halsztai korlatozasok miatt ha belepne az EU.ba),Svajc meg jon kezcsokra.A bank titok feloldozasanak kenyszerre  es a svajci termekek megadoztatasa az EU-ban  meg hozza majd a gyumolcset.Szegeny Demuraz a  legutolso 1992-es december 8-ai nepszavazaskor (o volt a kerskedelmi Rat) mikor megtudta az eredmenyt (eppen Wengenbe volt egy konferencian) megjosolta  milyen problemaja lesz Svajcnak emaitt es a dolgok ugy is alakulnak mint ahogy o elore latta(meghalt mar nem eri meg).
Előzmény: Boszorka (97)
Mumu Creative Commons License 2005.02.12 0 0 112

...a kivitel erositi a szabalyt ..

Előzmény: Boszorka (96)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 111
A #99-re válaszoltam egy kicsit élesebben.

"Lehetne itt a formalis dolgokrol beszelni, mi tartozik hova, de nem ez a lenyege."

Nem formális. A hit egy (tiszteletre méltó) kegyelmi állapot, a vallás társadalmi (rosszabb esetben politikai) jelenség.

"Az viszont masik dolgog, hogy a vallast, a vallasos embereket gyavanak nevezed."

Én a vallásos embert gyengének, nem gyávának tartom. Gyáva az egyenruha (egyeneszme) viselője. Egy katona, rendőr, szkínhed, pap stb. felölt magára egy uniformist, vele együtt egy uniformizált viselkedést, 'gondolkodást' kultúrát. Nem kell a saját fejét használnia, konyhakészen kapja ideológiát. Tisztában vagyok vele, hogy egy szerzetes rendnek nagyon szigorú regulái vannak, de cserébe megszabadul a felelős gondolkodástól, döntéstől. Az egyenruha infantilizál.

"Boszinak ott az indok - rossz tapasztalat a paporol, de nem vesz minden vallasost egy kalap ala - megadja azt a lehetoseget, hogy lehet masmilyen is."

Kétségtelen. Ha pontosabban fogalmazok, akkor 'vallásosságot' kell mondanom, nem 'vallásos embert (egyént)'. Nyilván való, hogy nem abszolút értelemben értem se a vallásosságot, se az egyenruhát.
Előzmény: ZsuR (110)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 110
"Szó sincs róla, hogy egyet kéne érteni."
Ebben egyetertunk :))

"A vallásosság meg gyengeség"
. . .a vallasosok meg hivok . . .

"A vallásosság vallásosokon alapul."

Lehetne itt a formalis dolgokrol beszelni, mi tartozik hova, de nem ez a lenyege.

Ha nem vagy vallasos, ha nem vagy hivo, biztos megvan ra az okod - es maganugy. Az viszont masik dolgog, hogy a vallast, a vallasos embereket gyavanak nevezed.

Boszinak ott az indok - rossz tapasztalat a paporol, de nem vesz minden vallasost egy kalap ala - megadja azt a lehetoseget, hogy lehet masmilyen is.
A papok is emberek - a hivok is. Biztos van birka is koztuk, es biztos van kimagaslo egyeniseg is.

Te mire alapozod azt, hogy gyavak?
Előzmény: schpenoth (108)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 109
Nem túl szigorúan katolikusnak próbáltak nevelni. Kamasz koromban eltökélten próbáltam hívő lenni, mondhatni mérsékelt sikerrel. Rá kellet jönnöm, hogy ez komolyan kegyelmi kérdés, eröltetni nem lehet (a vallásosságot igen, de annak nincs értelme). Abban az időben, kies honunkban, nem nagyon tudtak kibontakozni a klérus disznóságai (azért voltak:-)), így ez kevésbé zavart. Velem úgy 11 éve (nem akarlak űberelni:-)) packázik a sors, változtatott is a prioritásokon, de eddig hitbéli dolgokba, úgy mond nem avatkozott bele. Nem vagyok fatalista, hiszek a szabad akaratban, csak nem tudom, hol van:-))
Előzmény: Boszorka (107)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 108
A vallásosság vallásosokon alapul.
Szó sincs róla, hogy egyet kéne érteni.
Előzmény: ZsuR (106)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.12 0 0 107

Szigorú protestánsnak neveltek, de aztán nem törödtem a vallással. Később sok disznóságot láttam a papság körében. Igy aztán nem tartozom semmilyen egyházhoz. Egy szigorúan protestáns országban kiléptem az egyházból. 10 évvel ezelőtt hihetetlen sorscsapást ért és akkor kezdtem foglalkozni azzal, hogy miben is hiszek stb. Miután se rokonom se senkim, mindig mindennel azóta is magamnak kell megbirkóznom. Ma azt hiszem, hogy van valahol valami nagy erő, amit nevezhetünk akár Istennek is. A sorsunk szigorúan előre el van rendelve, a szabad akaratban nem hiszek. Persze teszem a dolgom mint mindig, de tudom, hogy végsősoron nem rajtam múlik melyik lépésemnek mi lesz a következménye.

Mindezekről nem óhajtok senkit meggyőzni se senkivel vitába szállni. Nekem ez a jó ez segített túlélni az elmúlt 10 évet és segíteni fog az eljövendő valamennyiben is. Lehet azt is mondani, hogy kialakítottam magamnak egy számomra kényelmes hitet.

Előzmény: schpenoth (102)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 106
"A vallásosság meg gyengeség."

A vallas-vallasossag hivokon alapul. Igaz, nem minden hivo tartozik egyhazhoz, de meg igy sem ertek egyet azzal, hogy a vallasossag gyengeseg. Sot.
Előzmény: schpenoth (104)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!