Minden a 2005 márciusában induló "A NAGY KÖNYV" program kapcsán: ötletek, vélemények, könyvajánlók és egyebek - amit akartok.
Könyvmolyok, tanárok, könyvtárosok, művelődésszervezők véleményét különös szeretettel várom.
Kérek mindenkit, hogy maradjunk politikamentesek, !
Indító hír:
http://www.kultura.hu/nkom/culture/literature/news/D999_news_59866.html
Akartam írni Worluknak, de a net nem hajlandó elküldeni, úgyhogy ide írok:
Kedves Worluk, a Vörös és Feketét igazán nem kellett volna, viszont szíves figyelmedbe ajánlom Coelhot, bár csak a Zahirt olvastam tőle. Mit szólsz esetleg Vonnegut műveihöz?
Állítólag Az öreg halász és a tenger 2 jobban sikerült: ebben az idős Santiagót egy gyanús amerikai azzal bízza meg, hogy halásszon ki egy irodalmi Nobelt a szarból.
Pedig Kertész nem tud írni, csak ez svédül nem derül ki, egy Nobel után meg magyarul se píszí kimondani. Mondjuk ki. Attól, hogy szenvedett, vagy éppen nem, még lehet szar
Nekem nem
Engem nagyon felháborít a Nagy Szar szavazás. Igen, a Varázshegyben nincsenek akciójelenetek, de minden sorát betölti az érző, gondolkodó ember, a Harmonia...némi apakomlexusról árulkodik, de minden mondata maga a tökéletesség ésmég sorolhatnám.... Sajnálom akik ezt nem veszik észre. Szégyenletes a dolog.
Sziasztok! Eddig csak anagykonyv.hu-n füstölögtem, de jó, hogy idetaláltam.
Nem hiszem, hogy a TV-stábnak szombat este az lett volna a feladata, hogy egy-két könyvet beszavaztasson.
Egyszerűen gusztustalan volt, ahogy bejuttatták a Száz év magányt, A mester és Margaritát meg az Aranyembert. Nem ezen könyvek ellen vagyok, de legalább megmondhatták volna, hogy "kedves nézőink, ha ezeket most beszavazzák, akkor ez és ez a másik két-három könyv fog kiesni".
Érdekes módon, azt tudni lehetett, hogy a kedvencek hány szavazatra vannak a bejutástól de az, hogy melyik könyv van a tizedik-tizenegyedik-tizenkettedik helyen, az hétpecsétes titok volt, pedig ha mondják, akkor esetleg azon regények rajongói sem sajnálták volna a telefontarifát.
Szerintem a szpíkereknek 100 %-kig pártatlannak kellett volna lenni: 1. vagy legalább az első 25-30 könyvről egyforma mennyiségben-minőségben kampányolni, 2. és/vagy egyáltalán nem kampányolni, de bemondani minden adatot, azt, hogy éppen melyik van az első helyen hány szavazattal, melyik a másodikon, és így tovább, ... melyik a tizenkettediken, és így tovább.
Szóval megint nagyot alakítottak a "nagykönyvtévések - gusztustalan!!!
A végeredmény első három helyezettjét a tegnapi lapok zöme kikotyogta. Mind a Magyar Nemzet, mind a Népszabadság, mind pedig a túlbuzgó Népszava (aki vélhetően a teljes top 12-t HELYEZÉSI SORRENDBEN berakta az újságba) teljes egyetértésben az alábbiakat hozta le:
1. Egri csillagok 2. A Pál utcai fiúk 3. A Gyűrűk Ura
--- (innentől a tegnapi nyomtatott Népszavát idézem, amely - ismétlem feltehetően - a valódi sorrendet közölte, de online verzióban már csak az abc-s sorrend elérhető: http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=739241 )
4. Micimackó 5. A kis herceg 6. Abigél 7. Harry Potter... 8. Tüskevár 9. 1984 10. A Mester és Margarita 11. Az arany ember 12. Száz év magány
(NB. A Népszava sorszámokat nem biggyesztett a címek elé, ezeket én követtem el.)
Ez Worluk legjobb húzása az utóbbi időben. Érdemes szavazni, és megnézni a végeredményt. -3 alatt jelenleg kizárólag Kertész Imre és Wass Albert áll. Sokat elárul még a Nagy Könyv program visszásságairól is.
Én is belevetettem magam a hiánypótlásba (a 100-as listáról). Mostanában elolvastam Jókai Anna: Ne féljetek c. könyvét. Hát drágáim, meg kell mondanom, hogy huszonévesen biztos nem azt nyújtja a könyv, mint jóval később. Engem nagyon nagy mértékben nyomasztott az a patikamérlegen kiadagolt pontosság, ami az öregedés folyamatát hivatott ábrázolni. Ha az ember lánya (!) elé ilyen nem is túl távoli jövőkép tárul, attól minden lesz, csak jókedvű nem. :(( Bár - főleg a vége felé - letehetetlen volt, én legszívesebben elfelejteném azt is, hogy létezett. A vallásossága viszont nem volt szembetűnő, vagy idegesítő, szóval az engem cseppet se zavart.
Pendragon neked tetszett, Solya? Lehet, hogy túl korán olvastam, de az egyetlen emlékem róla, hogy úgy paráztam tőle, mint a horrorfilmektől, azóta se mertem kinyitni. :)
Édentől keletre nálam is ott figyel a polcon, csak előbb befejezem a Száz év magányt (azt újraolvastam).
Meg kiolvastam gyorsan a Neveletlen hercegnő naplója 1-et. :)))
Kettőnk közül valószínűleg mégis én vagyok az előítéletesebb, mert nem bíííírom a cseheket és pöccenek rájuk. (Kivéve a focistákra, mert a cseh csapatnak szurkolok.) :-) De abban gondolom megegyezünk, hogy az említett országokat és népeit látni kell (kéne), az irodalmuk, filmjeik meg úgy jók, ahogy vannak.
Szlovákiába mindenképp menj el, nem drága és kihagyhatatlan, a szlovákok meg jó fejek, ha nem bántod a nemzeti öntudatukat.
Igen, én is többet, szívesebben és a listákról válogatva olvasok. Attól függetlenül, hogy a műsor a legkevésbé sem köt le, képtelen vagyok elcsípni a tévében és egyetlen védős közvetítést sem láttam, a listák nagyon érdekelnek, lelkesedéssel vagy felháborodással nézegetem az 1000-s, 200-s és 100-s listát és azon vagyok, hogy ez utóbbiról miél többet elolvassak az év végéig.
Az ezres lista elég jó. Arányaiban úgy tűnik, hogy keveseb szemét van benne, mint mondjuk a kétszázasban. Bár ezt valószínűleg rosszul érzékelem, egyszerűen csak van benne 1-2 darab, aminek nagyon megörültem (és elég jó helyen).
Szenzációs hiánypótlásokat tettem, úgymint: Pendragon-legenda, Utazás a koponyám körül, Ne féljetek! (Jókai Anna, én jelöltem a 12-be, de nagyon a lista végén végzett), most pedig az Édentől Keletrét olvasom.
Ne féljetek! védelmében: cseppet sem meglepő, hogy hátul végzett (igazság szerint inkább az lep meg, hogy bejutott a százba), mert erősen vallásos és ez mostanságnem fekszik. Viszont nem sok jó könyv van az öregségről és az öregedésről, haláltudatról stb. és ez az egyik.
Száz év magány nálunk kötelező volt gimiben, szerintem rengetegen tanítják (és joggal, nagyon szeretik a 18 évesek).
Maradjunk annyiban, hogy a Gyűrűk ura és a Harry Potter nem kötelező egyedül a listáról. A többit (ha nem is mindenhol) kötelező.
Most először köröztem le az Emberemet (ő jóval olvasottabb nálam), mert erről a listáról és csak a 1984-t nem olvastam, ő meg kihagyta a Micimackót, Abigélt, meg az Aranyembert is! (Kis herceget gondolom olvasta.) Éljen az ifjúsági irodalom. :-)
Sem egy darab lengyel, sem egy darab cseh embert nem ismerek, hanem pont az irodalmából, filművészetéből, városai hangulatából, a prágai bársonyos forradalomból, no és igen: egy csipet előítéletből szűrtem le az alábbi igen messzevezető, és nem e topikba való következtetést az általános cseh néplélekről.
nagy kár, hogy ezek a könyvek kerültek be a 12be. ez tényleg a kötelezők népszerűségi sorrendje. így nem sok értelme van.
bár azért összeségében jó ez a műsor, mert ahogy észrevettem, megnőtt a könyvek iránt a kereslet, a 150es listáról egyre több könyvet olvasnak el, amit eddig még nem. szoval az olvasási kedve megnőtt, ami összeségében véve pozitívum.
Móricz Légy jó mindhalálig bent van a százas listán, Füst Milán és Tersánszky Kakuk Marci vagy más - úgy látom, nincs. - Csakhogy én az Erdélyt (Tündérkert) sajnálom, mert az valoszinüleg a legnagyobb magyar tört. regény.
Bizarr még: a 99-100 hely körül azonos szavazattal Nógrádi Gábor és Esterházy.
Az Egri csillagok elsö helye nem baj, söt! Pál utcai fiúk is érdekes dolog: több, mint szimpla ifj. regény, érdemes felfedezni, én pl. keresem az eredeti, elsö kiadást.
Az általam ismert csehekre ez csöppet sem igaz, csak a filmjeikre és könyveikre.
A lengyeleket sokkal kedvesebbnek és humorosabbnak ismerem, a csehek olyan merevek, mintha karót dugtak volna a senekükbe. Persze lehet, hogy alaposabb ismeretség után a kocka fordul, de nekem ez volt a tapasztalatom.
És az általad említett háromból továbbra is kötelező 2 a gimiben. (Lehet, hogy van olyan, aki az 1984-t is kötelezőként olvastatja?)
Kötelező iskolai szavaztatásról van itt szó, kérem, azt fogjuk megtudni a végén, hogy az iskolaköteles korúak körében mik a kedvenc regények.
Nem kis csalódottsággal mondom mindezt, mert engem jobban érdekelt volna a magyar (felnőtt) lakosság általános véleménye, de szemmel láthatólag őket nem tudta megszólítani a műsorsorozat (engem is beleértve).
De teszem hozzá rögtön, hogy így legalább megtudjuk, hogy a kötelezők közül melyek a legnépszerűbbek, ez sem haszon nélkül való. Remélhetőleg az irodalomtanításról döntő fejesek figyelembe veszik majd, amikor meghúzzák a kötelezők listáját, amiről egy jó ideje szó van már.
Ábelért vérzik a szívem. Wass Albert körlevélről mit sem hallottam, de nem is mozgok olyan körökben. :-)