- interneten megtalálható források szerint japán tervezés, de a Ford is gyártotta talán Spanyolországban.
- márkaszervizes ismerős szerin viszont ez Ford motor, kis japán módosítással.
A korrózió ezeken az autókon láthatóan indul, ez ellen lehet tenni, ha időben elkapják. Ez kb 80-100.000 huf, és nagy sorban állás...
Az olajfogyasztással érdemes kalkulálni. Itt vagy van a malacperselyben még fél millió, amit be kell tudni egy hosszú barátság első bukkanójának, vagy alá kell íratni az eladóval, hogy ha 1000 km múlva 0,6 (vagy tetszés szerinti) mennyiségű motorolaj elfogyott, akkor a javítás költségének valamekkora részét neki kell viselnie.
Ezt még én se merném aláírni, de ha valaki igényli, és megfizeti, mehetünk az autómmal 600 km próbautat, megnézheti, mi fogyott és mi nem...
A baj az, hogy a 2010-2012-es 2.0 benzines autókért 2,5-3,5 M huf árat is le mernek kérni... ennek az oka az, hogy azok a legstabilabb vasak, a többi sajnos mindig lutri...
Az 1.8-as motorok az olajáteresztő és lehúzó gyűrűk problémái miatt fekszenek ki... időben elkapva egy gyűrűzéssel és motorolaj váltással orvosolható, de általában a magyar tulajok többsége falnak megy a motor szétszedésének gondolatától, és várható költségétől. Pedig ez még jó esetben nem igényli a kiszerelést.
Mazda 5, 1.8 benzin vásárlásán gondolkodom. Tudnátok abban segíteni milyen buktatói vannak ( ha vannak ) ezeknek a motoroknak?
Aránylag végig olvastam a hozzászólásokat és kettő dologra figyeltem fel. Az egyik az olajfogyasztás 100-120e km után?
Ez mennyire általános? Illetve valaki írta, hogy ezek ford motorok? Fordból ülnék át, nem véletlenül. Korrózió gyakran előfordul ezeken a kasztnikon? Kb 2010, vagy az utáni modell vásárlása terv, ez nem tudom befolyásol e valamit.
Egy ilyen hiba jött elő, folyamatosan villog, a könyve német, de ha jól értem és olvastam, a fényszóró magasság állítással van baja, kézi állításra nincs lehetőség, az autóban xenon fényszóró van.
No ma le is cseréltem, nem volt egy óra elpakolással együtt. Még időben észrevettem, a lengéscsillapítók nem lógtak, nem karcos a szára, úgyhogy csak a porvédő+ütközőt cseréltem. Nem volt 4000 forint a pár Monroe.
Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy néz ki a porvédőm, de a gyári teló 106.000 km-t és öt és fél évet bírt, telót cseréltem Most 229.000 km van benne és ugye a Monroe-k több mint öt éve bent vannak... Még működnek.
Többen említették itt régebben hogy viszonylag korán megdöglik a hátsó lengéscsillapító az ötösben.
Véletlenül nem úgy kezdődik hogy elszabadul a porvédő műanyag cső róla és utána a bele kerülő kösz teszi tönkre?
Most vettem észre hogy elporladt a habszivacs, elengedte a műanyag csövet és így néz ki. Semmi baja sincs még, de így idejekorán meg fog pusztulni az biztos. 6év/100ekm van benne :-(
Új vagyok a fórumon és egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szombaton megnéztünk egy 2010-es évjáratú 1.8 TX-et. A kilométer óra szerint 107350 km van benne, de a szerelőm szerint a fékek túl jó állapotúak voltak ehhez a kilométerhez, tehát valószínűleg már cserélték és így több benne a km. Az autó egyébként "egyben" van. Egy hibát találtunk, amire nem tudott választ adni: csak 5. sebességben, csak 2500-as fordulat felett, csak a gázpedál megnyomására előjön egy halk fütyülő hang a motortérből. Kipróbáltuk alapjáraton és kipróbáltuk az összes többi fokozatban, de csak az 5-ben jelentkezik. Valaki találkozott már ilyen vagy hasonló hibával?
Illetve annyit szeretnék még megkérdezni, hogy megpróbáltam alvázszám alapján megtudni az előéletét az autodna.hu-ról, de azon kívül, hogy nem lopott semmit nem tudtam meg. Érdemes hivatalos Mazda kereskedést megkeresni? Ők más adatbázisból dolgoznak?
Az ötös esetében egy Ford focus mk ll futómúre tettek egy magasabb bódét.
Apóssal mentünk a nyáron Németorszagba, és Ausztriaban átvette a kormányt. Mondanom se kell, olyan billegést nyomott le az első pár száz méteren, hogy kezdem csúnyán nézni. Megszokta... Pici mozdulatokkal lehet terelgetni az ötöst. A kerekek között viszont szélességben minimum 10 mm van és a hatos nyomtávja szélesebb is. A menetzajnál viszont megdícsérte az abroncsokat, mert azok jóval csendesebbek voltak, mint az övéi.
Az öt liter alatti fogyasztást tényleg összehozta Bosznian keresztül Makarsza-ba menet, illetve Lenyelországban én its tankoltam 5,2-5,4 literes átlagokat számolva. Palyán azért más lesz...
Én bízom a SkyactiveX sikerében. Ha a mostani gépem 4 év múlva eladó sorba kerül, lehet hogy olyanra váltok.
Amúgy a céges Fordom (Ranger 2.2) 50 ezernél motorcserés volt. Kilyukadt az egyik dugattyú. Ömlött belőle az olaj, de ment és még csak egy hibajelzés sem volt a műszerfalon! No comment.
Ez eléggé érdekes. Kíváncsi leszek amikor majd kipróbálok egy ilyent. (Mert hogy a vőm, lányomék akarják megvenni) Összehasonlítási alapom lesz.
A tükör egyébként tényleg nem jó. Nekem nehéz volt megszokni az ötös után. Itt hátrébb van, nem elég csak kicsit oldalra pillantani, el kell fordítani a fejem. És valóban zajosabb mivel nem tapad rá a kocsira hanem kicsi szára van neki. Ez nem pozitívum.
Az én hatosom viszont egy kategóriával magasabb szinten van mint az ötös ami a futóművet illeti. Kb 30-40 km/h az amivel többel lehet a jól ismert kanyarokat venni. Hihetetlenül stabil. De hát 10 évvel későbbi fejlesztés.
Nagy a dilemma, mert Fehérvárról járna vele Bp-re dolgozni. Adná magát a dizel, no de használtban, bizonytalan futással?
Apósom olyat hajt (13X Le), kb 150-160.000 km van benne és a motorral nincs semmi gond. A dpf már jobb verzió, mint az rf7-nél, a fogyasztása igencsak jó, öregurasan öt liter körüli, egy olyan emertől, aki az 1.6-os Bora-t nem tudta 7,5 alá vinni...
De...
- Volt cserélve kormánymű, ami még (pluszban vásárolt) garacián belül ment, és az kb 400.000 huf. Valami ütődéstől megkergül egy szenzor, és az egészet cserélni kell.
- Az egyik ülés váza elrepedt.
- Az egyik lengőkart kellett cserélni, ami markaszerviz áron több mint 100.000 huf volt.
- Az usb --ről zeneszámokat lejátszani mappákból nem lehetett, azt az egységet többször cserélték. Egyszerűen nem látta a mppákat, minden szám egy helyen volt.
Vezettem én is, és két kellemetlen tapasztalatom volt vele:
- Osztrák autópályán, télen nem lehett vele rendesen kanyarodni. Átmenet nélkül túlkormányzottá vált. Előtte való nap mindennek elmondtam az öreget magamban, mert rángatta az autót... Azt hittem, hogy az ő hibája. Nem vagyok fakezű pilóta, figyelek az autóra, de a mai napig nem értem, ha választok egy ívet, azt miért nem tartja, ha tempomattal megyek. Egy másik ilyen hatos-t értem utol, felvettem a tempóját és figyeltem... Ő is csíktól csíkig ment minden olyan íven amiben én is. Egy idő után szinte előre láttam, mikor indul el az autó befelé. Innentől először szeűkebb ívet választottam, és ív közben engedtem kifelé. Ez volt az egyetlen mód, hogy ne rángassam az autót... Se az Octáviámnal, se az ötössel nem volt ilyen gondom, pedig jártam velük arrafelé.
- A motor karaktere pofátlan... Egyszerűen magasabb fordulaton életképtelen. Amíg 3500 felé nem viszed a fordulatot, addig semmi gond, előzésnél ajánlott egy váltást előre betrevezni. Az erősebb kivitellel szerintem nincs ilyen gond, de ha az ötösömet veszem alapul, akkor ez tényleg döglött felül. Ezzel após is egyetértett, mivel párszor előzött is az enyémmel, amikor ő vezette. Kéne még pár száz fordulatnyi életképes tartomány, de ez így kényelmetlen. Nem, nem akarom szétforgatni, engem ez zavar... Ennyi.
Még valami. Szerintem az ötös 100-110-ig halkabb belül. Menetszélzaj tekintetében biztosan. A hatos tükreit szeszerintem elrontották. 130 felett ez már megváltozik...
Valakinek van tapasztalata, infója a Skyactive elötti 2.2-es dizel motorról amit a hatosokba szereltek? Egy családtagom venne ilyent. Ráadásul kintit. Én nem támogatom. De talán valami pozitívum?
- Fel kell hívni a keceli szervizt, mikor tudnak vele foglalkozni.
- Kell egy jó szerelő.
- A kiszerelt darabokat el kell juttatni Kecelre
- Ők visszaküldik/visszaadják,
- Szerelő berakja, be kell tanítani a motorvezérlőt (mindegyik porlasztó új kódot kap)
Ez nem egyszerű... elvileg tudnak olyat Kecelen, hogy az odavitt darabokat akár aznap megcsinálják, előzetes egyeztetés szerint... Esetleg ilyenkor lehet alkudni...
olcsóbb verzió, de kockázatosabb is, ha Rákérdezel az fb Mazda csoportban, lehet akad bevizsgált darab, és olyan ember is, aki beszereli, betanítja...
Köszönöm a segítséget, igazából pont ettől tartottam, hogy egyszerre kell cserélni. Persze tudom, hogy ez a jó megoldás, de fáj a kiadás!! Időben mire kell szaszámít, pár nap alatt megvan, vagy hosszabb időre ott kell hagyni az autot.