az nem gond, hg yvan rajta hitel, hiszen ha eladja később és vesz egy másikat, akkor a saját kis lejzálogját viszi tovább a másik ingatlanra. A legtöbb ingatlanon van jelzálog, amit ilyenkor az eladók vagy kifizetnek a vételárból, vagy átrakatják a másik ingatlanra.
Kinek szók a hitel? íazoknak, akik belátják, hogy az életkezdés áltlában szükösebb körülmények közt indul.
kettejük 160 ezres fizujából fel lehet vállalni kb 40 ezres törlesztőrészeletet. (mert ugya a fiatalok, akik kezdik az életet általában nem nagy lábon élnek, hanem spórolnak. )
Higy most nem akarnak gyermeket, rendeben, de pl. a megelőlegző kölcsönhöz nem is most kell a gyermek, hanem 5 éven belül.
Természetesen van ennek előnye és hátránya is. Előnye, hogy felvételekor kamatmentes hitel, hátránya, hogy ha nem születnek meg a gyerekek, akkor visszamenőleg is ki kell fizetni a kamatokat.
tehát, ha valaki tényleg komolyan gondolkodik, elkötelezettek egymás mellett terveznek gyerekeket, akkor döntésük szerint be is vállalhatnak két gyermeket.
Az önkormányzati hitel az kamatmentes. De ha valakinek nem kell, hát az ő dolga.
Ha felvesznek 7,8 m forint hitelt 20 évre (ennek a törlesztőrészelete fészekrakó esetén 42 ezer foritn, mellé vállalnak két gyermeket (1.200.000), ha kapnak az örnkormányzattól 500 e ft vissza nem téritendő támogatást és még ösze tudnak kaparni 500000 e ft kp-t, akkor tudnak venni egy 10 milliós lakást.
Ha meg már van gyerekük, akkor az 1200000 már önerő.
szeretnélek emlékeztetni, hgy nemcsak budapestenélnek fiatalok. amit leirtam, az egy tényleges élethelyzet, egy valós hitel.
Ha valakinek nincs pénze, akkor ahhoz kell igazitania az igényeket. szerintem.
Mindig is ugy volt és ugy is lesz, hogy ha incs valakinek a feneke alát tolva minden, akkor az első lakás az nem egy luxuskégli, hanem onnan tudnak tovább menni a saját erejükből.
Figyelj, példa: Budapesti fiatal pár, 80-80 nettós fizuval. Nincs megtakarítás, mert miből, albérlet...etc. Gyereket még nem akarnak, hiszen a gyesből a részletek nem fizethetők. Szóval netán mégis megkapják, elköltöznek vidékre, akkor kell egy valamilyen autó is, ez már megint kihúzva. A lakástámogatás mellé vegyenek fel még önkormányzati hitelt...etc.
Szóval tegyük fel, hogy vidéken, FALUN (??) vesznek ennyiért egy lepukkadt tornácos vályogházat, amit még ezek után fel is kell újítani és még bútoruk sincs.
Éves kamat az első évben:
%
Éves kamat az első évben CIB Fészekrakó Hitel esetén
%
*Igényelt hitelösszeg:
HUF
*Hitel futamideje:
hónap
Aktuális árfolyam vételi (CHF):
HUF
eladási (CHF):
HUF
Havi törlesztőrészlet:
HUF CHF
Havi törlesztőrészlet CIB Fészekrakó Hitel esetén
HUF CHF
Nem egészen.az utobbi két hétben nagyon meglendült a devizahitel és a devizás fészekrakó iránt is elég nagy a kereslet. (nem véletlenül,mert tényleg jó). Nagyon jó kamattal, és az egyik pár speciel százezer forinttal tud használt lakást venni igy magának. Nem luxuspalota, de nem is ez a célja a fészekrakónak.
Az autókereskedők meg a Mercit kínálják, a kereskedelmi bankok nyomják hozzá a devizahiteleket... Igen sokan érdeklődnek is , aztán valami miatt mégsem viszik tömegével, csak egy bizonyos réteg. Egy héten egy-egy kereskedésben akár ketten is vesznek belőle. :))
Azt gondolom, ez most fog beindulni, hog ya kerskedelmi bankok is kinálják már és nem csak forinthitelhez, hanem devizához is lehet igényelni. (ezen a héten nekem két ügyfelem adta be az igénylését).
Fordulat a lakáshitelezésben 2005-03-31 09:43 Feltűnően csökkent az államilag támogatott lakáshitelek aránya a piaciakhoz képest. A Világgazdaság által közölt felmérés szerint februárban a nem támogatott hitelek kerültek többségbe az államiakkal szemben. A kutatók szerint a Fészekrakó program hatása egyelőre nem kimutatható.
Budapest - A február eleji, kezdeti lelkesedés szinte tovatűnt: a Fészekrakó program ügyfélszolgálati irodájába munkatársunk egy átlagos munkanap délelőttjén látogatott el, ám órák teltek úgy, hogy egy érdeklődő sem tette be a lábát. Sok fiatal, aki élni akar a Gyurcsány-kormány lakásügyi támogatásával, csalódik: általában a magas törlesztőrészlet a riasztó, mások meg kicsúsznak a korhatárból.
Folyamatosan csöngenek a telefonok az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal belvárosi irodájában, a kedvezményes lakásvásárlás iránti érdeklődés tehát nem tűnt el. Személyesen azonban ritkán bukkan fel kliens - pedig itt egy helyen mindent megtudhatnak az érdeklődők. Az OLÉH szakképzett munkatársa és három bank képviselője várja tárt karokkal az új fészekre vágyó párokat, illetve a gyermekét egyedül nevelő szülőket.
Illetve várná. Februárban még egymásnak adták a kilincset, ám azóta csökkent a lelkesedés. A kezdés óta több tízezren érdeklődtek a program felől, de csak hatszázan adták be az igényüket, s alig 200 kérelmet bíráltak el. A programban nyilván az a legkecsegtetőbb, hogy szinte egy fillér saját erő vagy szülői segítség nélkül is lakáshoz juthatnak a feltételeket teljesítők.
- Pénz nélkül mégis kevesen jelentkeznek, tízből talán ketten-hárman - mondta a Blikknek Thár Ferenc, az OLÉH vezető főtanácsosa. - S tény: jóval egyszerűbb az ügymenet, ha valakinek van kezdő tőkéje vagy akad a családban jelzálog nélküli ingatlan. -------
"csak hatszázan adták be az igényüket, s alig 200 kérelmet bíráltak el."
Megint csak a nagy hablaty, a sok tízmilliós kormánypropaganda, a végén meg nagy semmi....
Így utólag belegondolva a "peches" szó nagyon nem jó ide. Ebben az országban vidékfejlesztés, vidékpolitika, mint olyan, nem létezik. Vannak ügyes és kevésbé ügyes önkormányzatok, illetve vannak jó és kevésbé jó földrajzi adottságok.
Hajdúszoboszló peches ilyen szempontból, mert ott kb debreceni árak vannak, viszont mivel nem megyei jogú ezért lentebb van a max ingatlanár. Új lakásra két gyerek vállalásával Debrecenben is necces a 15 mill, viszont egy használtat 12 m-ból, akár 70 nm-eset is lehet venni. Szoboszlón meg 8-at adnak használtra, ez aránytalan. Ezért szerintem is rossz döntés, hogy megyei jogúság alapján különböztetik meg a városokat. Pl szerintem Miskolcon simán alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Szoboszlón, és ott megyei jog alapján 15 / 12 vehető fel.
De amennyire peches Szoboszló Debrecenhez képest, annyira peches Debrecen pl Győrhöz. Gőrben magasabb az átlagkereset, alacsonyabb a munkanélküliség, magasabb az életszínvonal, és alacsonyabbak az ingatlanárak.
Olyan programot, amely minden városra jól illeszkedik gondolom nagyon nehéz lett volna kidolgozni, ha nem lehetetlen.
Még nem olvastam végig a topicot, de azért leírnám a véleményem. Az a baj, hogy megint budapestközpontúan alakították ki ezt a programot. Én hajdúszoboszlón (írhatnám Sopront, Sárvárt, stb. is) lakom a feleségemmel, aki tanár tehát elvileg tudunk felvenni fészekrakó program keretében hitelt. De Mire? Új lakás nincs 12 millió alatt, használt meg 10 alatt. 2 tervezett gyerekkel menjunk 55 nm2-es társasházba? Van olcsón lakás, csak az arra van, hogy elbontsd, így gyakorlatilag a telket veszed meg annyiért amennyiért a minisztérium lakást akarna hitelezni neked.
Az fhb honlapjáról:
"A hitelből finanszírozott ingatlan ára, illetve építési költsége nem haladhatja meg Budapesten és megyei jogú városban új lakásnál a 15 millió Ft-ot, használt lakásnál a 12 millió Ft-ot, vidéken új lakásnál a 12 millió Ft-ot ill. használt lakásnál a 8 millió Ft-ot."
Mondja meg nekem valaki, hogy vidéken ugyanazt a házat, hogy lehet 3 millióval olcsóbban kihozni, mint városban. Nem kell felesleges luxus, 3 szoba, normális élettér, normális anyagokból, normális kivitelezővel, számlákkal igazolhatóan, semmi trükközésel. Érdemes lenne a tervezetet kitalálóknak, körbenézni 1-2 ingatlaniroda hirdetését.
Nem csodálom, hogy csak 152 hitelszerződést kötöttek, meg. Aki boldogulni akar tanul, de az hamar kicsúszik az időből. Mindketten 27 éves korunkig tanultunk a munka mellett, fizettük a tandíjat, fizetjük az albérletet, hogy saját életünk legyen, hogy saját lakásban lesz-e, azt most nehéz megmondani.
Hiába előtakarékosság, mire azt fel tudjuk használni, akkor telket kell(ene) venni belőle, majd ismét takarékoskodni néhány évet, hogy ha nem csúsztunk ki az időből, akkor egy kedvezményes hitelből elkezdjünk építkezni.
Itt látszik,hogy a sok képviselő akit bejuttattunk a parlamentbe, milyen jól végzi a munkáját.
Nem csak ilyen lakashitelekre kotnek szerzodest szerintem, szoval ez plusz a tobbihez kepest. Nezd meg a sima lakashitelek szamat, add hozza ezt, s ezt hasonlitsd ossze a tavalyival. Megjegyeznem, hogy 1 honap az nem 1/10-e az evnek, hanem 1/12 resze. S ha ehhez hozzaadod a tobbi lakashitelt, valoszinuleg el fogja erni 1 honap alatt akar az 1/10-edet is. Persze, ez nem teny, csak feltetelezes.
Enber milyen lakások épültek ahatalmas öszegű kölcsönből??????? HE. Drágák amire nincs kereslet. kérdezd má meg az ingatlanforgalmazót is ne ÖKÖRKÖDJ Itt ahülyeségeiddel. karrai márvány , dzsakuzzi stb. Vagy lukaknak minősülő lakások és helyette lett auó meg vikendház, nyaralás havajrra. Orbán középréteg magáhozvonzás akciója beleértve a SZECSKA tervet is, mai egy nagy genya volt.
Én meg valami olyasmit olvtam, hogy tavaly 27 százalékkal több lakáshitelt vettek igénybe, mint tavalyelőtt. Majd egy harmadával többen. Most akkor mi van?
Hogy azok akik lakásokat építenek saját tőkéjükből, és aztán nem tudják elég gyorsan eladni? Nyahh, mán hát kétségtelen nem jó dolog, de azért az ingatlan nem lesz olcsóbb hosszútávon, én nem féltem őket. Legfeljebb rászánják magukat és kiadják olcsóbban. Szal, ne mán, hogy az államnak kellene garantálni, ha valaki épít egy házat, akkor abban az összes lakást el is adja.
Jé! Hát mégis épített lakásokat a Fidesz? Eddig nem ezt hallotuk!
Na de milyeneket!
Eladhatatlanokat.Nahát,nahát a kis sunyik!
Akkor meséld már el nekem,hogy miért vásárolt mindenki,aki csak tehette lakást még a "szigorítás"előtt,2002-2003-ban?
És miért állnak százszámra üresen az elmúlt egy-két évben épített lakások szerte az ország városaiban?
Egyébként meg elárulom,hogy a választások 3 hónap híján bizony 3 éve voltak,ami mindenképpen közelebb van a 3-hoz,mint a 2-höz a matematika szabályai szerint.