Keresés

Részletes keresés

vandork Creative Commons License 2018.06.14 -1 1 20151

Így: az NDK-ban állva szolgálsz, Lengyelországban ülve, Magyarországon fekve. A Központi Hadseregcsoport (II.) Csehszlovákiában egy érdekes öszvér volt. Légierő minimális frontrepülő erővel, viszont komoly csapatrepülő elemekkel.

Előzmény: VoltKatona(Lee) (20146)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.06.11 -1 1 20150

Szemben az erdőben pedig a legénységi és a tiszti étkezde.

Ez most Toborzó irodaként működik

A szovjet laktanyából elég sok minden megvan még...a régi zászlóalj épület ami a Jutasi út mellett van közvetlenül most levéltár, beljebb a tiszti lakóépületekből is sok megmaradt, a csapat művelődési otthonból most edzőterem lett, a raktár épületeket meg a helyi Laczkó Dezső múzeum használja, itt szokott minden évben lenni a Veszprémi Honvédelmi Nap

https://youtu.be/tY1eGnxzvmA

Előzmény: 1157 (20148)
gratzer Creative Commons License 2018.06.11 0 0 20149

 

Keszthelyi emlékek , mintha újra a latanyában lennék eme munkafolyamat láttán , csak a daru már nem a régi .

Előzmény: Ridley4Lev (20133)
1157 Creative Commons License 2018.06.11 0 1 20148

A laktanya mellett volt a tiszti klub majd az orosz laktanya(harckocsizok). Szemben az erdőben pedig a legénységi és a tiszti étkezde. Az út mellett közvetlenül az ezred épület, hadosztály pk.-ság a városba költözött. Kopaszként volt részem a költöztetésben. "Még a wc. papírt is páncél szekrényben tartották, egy élmény volt felrakni a Krazokra és nem volt kevés. Az idősek azt mesélték anno itt készültek a Jútasi őrmesterek.

.

Előzmény: Ridley4Lev (20145)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.06.10 0 0 20147

Jo a magyar zaszlo az elso kepen!

 

Előzmény: hadsz (20142)
VoltKatona(Lee) Creative Commons License 2018.06.10 -1 1 20146

Ezert mondtak a VSZ ben szolgalo orosz katonak(is), NDK ba allva szolgalsz, Csehorszagba ulve, Magyarorszagon fekve-ez persze ertendo a geografiai, azaz földrajzi tavolsagok miatt, a celpontok kozelsege miatti eltero harci rendre, reakcio idore is....

Előzmény: hadsz (20143)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.06.10 0 1 20145

A Jutasi úti laktanya most is működik, ma Kossuth laktanya a MH 54Veszprém Radarezred parancsnoksága is itt van. 

Előzmény: 1157 (20144)
1157 Creative Commons License 2018.06.10 0 1 20144

Szia! 1969 végén és  70-ben  Jutason (Veszprém-külső) voltam  katona az ottani sziklába jártunk szolgálatba (24-48h) váltásban. Vajon mi lehet ott és a laktanyával. Majd Budára vezényeltek itt az OLP.-n folytattam leszerelésig. Köszönöm a választ   Őrmi.

hadsz Creative Commons License 2018.06.09 0 4 20143

A folytatás:

 

A parancsnoki épület előteréből nyílik a bunkerhez vezető kb 130 m hosszú, többször megtört vonalvezetésű alagút bejárata. Mivel a bunker -1-en levő főbejárata is kb 7 m-el magasabban van (tekintettel arra, hogy egy kisebb dombba építették), mint az épület - a folyosó jól észrevehetően emelkedik. A középső képen látható a mennyezeten az üzemanyag vezeték áttörése, amely aztán egészen a -2-on lévő tartályokig fut. Ennek a felszíni csatlakozó pontján keresztül lehetett biztosítani a közvetlen üza ellátást. 

  

  

A bunker főbejáratának zsilipkamrái II. üzemmódban/rezsimben (szűrt szellőztetés - különböző fokozatú harckészültség esetén), 5-6 személyt voltak képesek átereszteni óránként, melyet a beléptető rendszer vezetője, egy beosztott tiszt irányított, igen szigorú szabályok betartásával. Ha biológiai fertőzés veszélye állt fenn, akkor az embernek tilos volt belépnie a védett objektumba, hiszen a dekontamináló rendszer abban az esetben hatástalan.

A belső térben a két szint közötti acélrácsos lépcső nincs fixen rögzítve, ha leszerelték, a helyén lehetséges volt a nagyobb méretű és nehéz tárgyak mozgatása a mennyezeten levő 3 futódaru segítségével (két 3,2 tonnás, és egy 1 tonna teherbírású).

  

  

Az étkezdében, a lehetőségekhez képest, igyekeztek minél komfortosabb körülményeket teremteni. A híradó technika szobányi méretű szekrényei akkor a csúcstechnikát képviselték… A jobb szélső fotón látható helyiségben voltak a szovjet gyártmányú kódoló és dekódoló berendezések. Ide csak a külön engedéllyel rendelkező SND (Specialnachrichtendienst - Különleges Híradó Szolgálat) személyzete léphetett.

  

 

Az egész tropo hálózat lelke az adó maga, a KU-374 típusú klisztron (volt belőle jónéhány). Ezek a cuccok generálták a nagyfrekvenciájú elektromágneses hullámokat, amelyek a csőtápvonalakon jutottak fel a tornyokon levő antennákhoz. A jobb oldali fotókon a dehidratálók és a csövek, amelyek a túloldalon levő helyiségben kötnek be a tápvezetékekbe. A túlnyomással egyrészt a nedvességet szorították ki a tápvezetékekből (ha esetleg megsérülne), másrészt a nyomásesés azonnal jelezte, ha valami probléma van.

   

   

A bunker alsó szintjén helyezték el a létesítmény működését biztosító gépészetet. Minden kifogástalan állapotban van. A fényképeken balról jobbra a klíma terem, valamint a vízellátást és a vízhűtést biztosító gépek, szivattyúk. Ebben a helyiségben, a falba építve, külön tartályok álltak az ivóvíz (21 m3), a használati víz (39 m3), és a hűtővíz (46 m3) rendelkezésére.

  

  

A szellőztető berendezések helyiségében a ventillátorok mögött egy spéci termo-katalitikus szűrőrendszer található (jobb oldali fotón). Feladata a beszívott levegőben lévő biológiai szennyeződések, baktériumok semlegesítése. Ha a helyiség bejáratánál levő, külső érzékelővel ellátott szenzor jelezte volna egy ilyen jellegű tömegpusztító fegyver közeli bevetését, a levegőt egy külön ágon, a durvapor és az aktívszén-szűrők mellett, még ezen a berendezésen is átvezették volna. A keresztüláramló levegőt 140 °C-ra hevíti az eszköz, elpusztítva ezzel a mikrobákat, majd ezt követően egy hűtőegység gondoskodik arról, hogy a levegő immár normál hőmérsékleten kerülhessen a belső térbe.

 

 

Hálókörletben 24 fő részére van fekvőhely (a parancsnoknak külön szobája van). A szolgálat 24 órás váltásokban történt, az objektum teljes személyzete békeidőszakban 53-60 fő körül volt, közöttük mintegy 10-15 polgári alkalmazott dolgozott az állomáson.

 

 

Az objektum szükséghelyzeti energiaellátásához elegendő volt két 560 lóerős, 6 hengeres dízelaggregátor, a harmadik csak tartalékként funkcionált. A motorok kipufogógázait is hűtötték, tekintettel a hőfelderítésre. A kipufogócsövet a földalatti építménytől 20-30 méterre vezették a felszínre. A bunker négy üzemanyagtartályában összesen kb 29.000 liter gázolaj állt rendelkezésre.

  

  

A híradótechnika, a gépészet, különösen a dízelmotorok, nagyon komoly mennyiségű hűtővizet igényeltek. A korábban említetteken kívül további két 60 m3-es hűtővíz tartályt alakítottak ki a bunker alsó szintjén. Minden egyes rendszerhez külön csővezeték tartozott, rajtuk festett nyilakkal jelölve a folyásirány.

 

 

A 301-es állomás működését hivatalosan 1990. augusztus 14-én állították le, kevesebb, mint 3 évnyi üzemet követően.

 

Előzmény: hadsz (20142)
hadsz Creative Commons License 2018.06.03 0 4 20142

A korábban beharangozott témákról kicsit részletesebben:

 

Április végén szétnéztünk Berlin környékén (és Berlinben is) egy négy napos, rövidebb túra keretében. A fő célpont - nem először – a Wollenberg-i BARSz-301-es egykori troposzféra híradó állomás, ami már évek óta látogatható múzeum, a legautentikusabb élményt nyújtva a téma iránt érdeklődőknek. A szállásunk is a bázison volt, ezt a lehetőséget 4 éve is kipróbáltuk, és abszolút bevált.

Itt a fórumban már alaposan kiveséztük ezt a stratégiai kommunikációs hálózatot és magát az objektumot is, de talán lehet még olyan részletekről beszélni, melyekről idáig kevesebb szó esett.

 

Ez a látogatás egyfajta „félhivatalos” 301 – 504 találkozó volt, nagyon megtisztelő volt számunkra, hogy vendéglátóink a bázison felvonták a magyar zászlót, ami négy napig lengedezett az NDK lobogó mellett. 

 

 

Esténként ebben az épületben gyűltünk össze kiértékelni a napot… :) Valaha itt voltak a szálláskörletek, konyha, kantin, étkezde, gyengélkedő és a vizesblokkok is. A konyha alatt található a kazánház (annak idején széntüzelésű). Az ezzel szemben levő, volt parancsnoki épületben jelenleg nagyszerű múzeum van berendezve.

 

A garázsoknál és a bennük parkoló mobil technikáknál ezúttal is sokat időztünk.

  

  

R-412 Torf, 2. generációs taktikai szintű mobil tropo rádióállomás Ural 375 gépjárműre telepítve. Jóllehet, hadsereg és hadosztály szinten is alkalmazták, nem volt kompatibilis az újabb fejlesztésű Baget rendszerrel.

  

 

Ez pedig az előbb említett, a ’80-as évek második felétől rendszerbe állított R-417 Baget M, mobil tropo rádióállomás, Kamaz 43101-re szerelve. A mikrohullámú, digitális adatátvitellel 150-200 km-es távolságot lehetett áthidalni, a frekvencia 4,5 GHz körül mozgott két tartományban. A csőtápvonalak belső felülete ezüsttel volt bevonva, és szárított levegővel biztosították bennük a túlnyomást.

    

  

A bunker felé vezető, enyhén emelkedő út mellett található ez a két külső szenzor. A mini kupola alatti jelezte a védett objektumban az atomrobbanás következtében fellépő Gamma-sugárzást, a közelében levő nyomásérzékelő pedig - értelemszerűen – a hirtelen légnyomásváltozást. Egy nukleáris robbanás esetében nemcsak a lökéshullám tudott hatalmas pusztítást végezni, hanem az utána keletkező vákuum is. Ha ilyenkor nem zárnak a bunker levegő-ellátó, szellőztető rendszerének pneumatikus szelepei, a belső levegőt (amúgy is túlnyomás van) az éltető oxigénnel együtt valósággal kiszippantja a kinti hirtelen nyomáscsökkenés. Egykor négy ilyen érzékelő volt elhelyezve a bunker körül.

 

 

A bunker-domb tetején levő épületnek több funkciója volt. Egyrészt ebben tárolták az objektum műszaki eszközeinek tartalék alkatrészeit, felszereléseit, különféle berendezéseket. A kiugró épületszárnyban van a fotón is látható rakodóakna, ezen keresztül mozgatták a nehéz és nagyméretű tárgyakat, gépeket. A bunker friss levegővel történő ellátását biztosító beszívó csövek is ebben az épületben találhatók, nem véletlenül vannak a fémráccsal fedett falnyílások.

 

Az épületnek ugyanakkor álcázó szerepe is volt. A felszínen kialakítottak a rádiórendszer „replikáját” üres műanyag csövekkel, melyek a tornyokhoz vezettek. Ezek az ál „tápvezetékek” 1-1,5m magas konzolokon futottak az épület és az antennatornyok között. Az ellenséges légi felderítés számára így egyértelműnek tűnhetett, hogy az épületet kell támadni, és így minden bizonnyal elég egy jóval kisebb hatóerejű fegyver is a lerombolásához. Mivel a 20-25 m magas antennatornyokat nem lehetett elrejteni, legalább igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy az objektum lelke, a rádióállomás, egy felszíni épületben van.

   

 

Az egyik torony talapzatán néhány éve felállították egy R-404 típusú rádió antennáját, de ez eredetileg természetesen nem itt volt. A BARSz állomások a vezetékes összeköttetésen kívül ilyen rádiórendszeren keresztül is kommunikáltak a magasabb szintű katonai vezetési pontokkal. (Galgamácsán is sokáig láthatók voltak az ilyen antennák a DK-i tornyon Nagytarcsa irányába állítva.)  A talapzaton még megvannak a ledugózott tropo tápkábelek kiállásai.

 

 

Folytatás következik majd a föld alatti résszel.

 

Előzmény: hadsz (20126)
kentag Creative Commons License 2018.06.01 0 0 20141

Foktői út

 

Paksi köz

 

Majd készítek nappal is. Kicsit belecsúsztam az estébe.

 

Előzmény: névnélküli ember (20136)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.05.31 0 0 20140

A hely ismerős, bár nem ott szolgáltam ha ez felmerült volna. 

Előzmény: xantia77 (20139)
xantia77 Creative Commons License 2018.05.30 -1 0 20139

Szia bocsánat hogy csak most reagálok szóval ismerős a hely?

Előzmény: Ridley4Lev (20039)
vandork Creative Commons License 2018.05.29 0 3 20138

 

Ritkán jutok ide, elég kevés időm van mostanság. Júliusban lesz egy közös orosz-magyar szervezésű esemény a berekfürdői kiállításon és a kunmadarasi reptéren.

Most lesz 100 éves az egykor itt települt egyik alakulat, s ennek jegyében több előadás, fegyverzeti bemutató zajlik majd. Lesz veterán autó találkozó, koncertek és sok-sok egyéb. Előzetes regisztráció szükséges a programhoz a reptérlátogatás miatt. A vezetést volt szovjet pilóták végzik, akiktől lehet majd kérdezni is.

 

Az előzetes (rövid) programterv ide kattintva látható (nem tudtam képet csatolni).

 

 

 

Ridley4Lev Creative Commons License 2018.05.28 0 1 20137

Honvédségi őrzés alatt van, 2015-ig Inkurencia raktár volt, ma már üres.  

Előzmény: névnélküli ember (20136)
névnélküli ember Creative Commons License 2018.05.25 -1 0 20136

sziasztok

Kalocs Foktői úti laktanyáról van valakinek infója,esetleg fotója?köszönöm

Ridley4Lev Creative Commons License 2018.05.14 0 0 20134

Volt ott minden nemcsak puska...na meg fröccs is. 

Előzmény: Volt tüzér (20129)
Ridley4Lev Creative Commons License 2018.05.14 0 1 20133

Előző este meg a KRUG újrafestett 3M105M2 gyakorló (ucsebnaja) rakétái kerültek a helyükre: 

schlumberger Creative Commons License 2018.05.14 0 0 20132

A Matrózban mindig megbízhatunk!

Előzmény: hadsz (20131)
hadsz Creative Commons License 2018.05.14 0 0 20131

Hallottam, hogy a laktanya program után nem maradtatok éhesek sem... :)

Előzmény: schlumberger (20128)
schlumberger Creative Commons License 2018.05.13 0 1 20130

Az éhes brigád olyan hirtelen megindult a csárdába, hogy már nem tudtam visszamenni hozzád. Lett volna még egy kérdésem a puskás-sátor melletti két zászlóról. Felhívlak majd holnap.

Előzmény: Volt tüzér (20129)
Volt tüzér Creative Commons License 2018.05.13 0 1 20129

Meg a puskáival!

 

Előzmény: schlumberger (20128)
schlumberger Creative Commons License 2018.05.12 0 1 20128

Mi meg a győri laktanyában töltöttünk tartalmas délelőttöt a mai nyílt napon, és egy nagybajuszú alezredessel is találkoztunk :-)))

Előzmény: hadsz (20127)
hadsz Creative Commons License 2018.05.12 0 3 20127

Szintén felejthetetlen élmény, hogy részesei lehettünk a Győzelem napi felvonulásnak, ünnepségeknek Moszkvában néhány nappal ezelőtt.

   

 

Ezen kívül rengeteg látnivalót néztünk meg, ide természetesen csak a katonai vonatkozásúakról írok majd, remélem elfér úgy is, hogy nem kapcsolódnak szorosan a topik témájához. Pár fotó elöljáróban:

  

  

  

 

 

hadsz Creative Commons License 2018.05.12 0 3 20126

Elég régen írtam ide, de az elkövetkező hetekben igyekszem majd bepótolni a "lemaradást". :)

Viszonylag sűrű volt az elmúlt időszak, sok érdekes helyet tudtunk bejárni és maradandó élményeket szerezni. 

A közelmúltban négy napot töltöttünk Wollenbergben, a BARSz-301 bázison. Jó kapcsolatunk van a múzeumot működtetővel. Még a sokadik alkalommal is sikerült új dolgokat találni, és az eddigieknél is alaposabban körülnézni.

  

 

 Emellett megnéztük az NDK Honvédelmi Minisztériumának egykori óriási, 3 szintes harcálláspontját is.

  

 

Ahogy tudok és lesz időm, írok mindegyikről bővebben is, jó néhány fotóval bemutatva ezeket az objektumokat.

 

Jotik Creative Commons License 2018.05.10 0 2 20125
NO HAB Creative Commons License 2018.04.30 0 0 20124

Köszönöm 

Előzmény: Volt tüzér (20123)
Volt tüzér Creative Commons License 2018.04.30 0 0 20123

Dunaföldvártól elindulsz dél felé a 6-os főúton. A 96+500-nál ott lesz balra.

https://www.google.com/maps/@46.7375668,18.9005562,2913m/data=!3m1!1e3

 

Előzmény: NO HAB (20121)
Volt tüzér Creative Commons License 2018.04.29 0 0 20122

Ha valamire még kíváncsi vagy, kérdezz nyugodtan.

 

Előzmény: Coop (20111)
NO HAB Creative Commons License 2018.04.29 0 1 20121

1992 ben volt itt egy nagy közös kitelepülés, az összes osztály részt vett benne... Akkor jártam ott utoljára.

Volt tábori zuhany, meg minden jó ..

 

 

A guglin hol találom meg ❓ 

Előzmény: Volt tüzér (20119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!