Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 2026.04.21 -1 0 7134

2026 04 21. /Az evangélium Lukács szerint : fej : 7 : 1-17.v

( 1-8, 10, 11-17, v) + >>>.( 9, v)

A kafarnaumi százados.

1 Amikor ezt a néphez intézett beszédét befejezte, betért Kafarnaumba. 2 Ott betegen feküdt egy századosnak a szolgája, akit sokra tartott, s már-már a halálán volt. 3 A százados már hallott Jézusról, ezért elküldte hozzá a zsidók véneit azzal a kéréssel, hogy jöjjön el, és gyógyítsa meg a szolgáját. 4 Amikor ezek odaértek Jézushoz, nagyon kérték: „Megérdemli, hogy teljesítsd kérését. 5 Szereti nemzetünket, a zsinagógát is ő építette nekünk.” 6 Jézus tehát velük ment. Amikor már nem voltak messze a háztól, a százados elé küldte a barátait ezzel az üzenettel: „Uram, ne fáradj! Nem vagyok rá méltó, hogy betérj házamba. 7 Magamat sem tartottam elég érdemesnek, hogy elmenjek érted. Csak szólj egy szót, és meggyógyul a szolgám. 8 Bár magam is alárendelt ember vagyok, szolgálnak alattam katonák, s ha azt mondom az egyiknek: Indulj! – akkor elindul; ha a másiknak mondom: Gyere ide! – akkor odajön; vagy ha a szolgámnak: Tedd meg! – akkor megteszi.”…. 10 Amikor a küldöttek hazaértek, a szolgát egészségesen találták.

A naimi ifjú feltámasztása.

11 Történt, hogy Naim városába ment. Vele tartottak tanítványai és mások is, igen sokan. 12 Amikor a város kapujához közeledett, egy halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Elég nagy tömeg kísérte a városból. 13 Amikor az Úr meglátta, megesett rajta a szíve, és megszólította: „Ne sírj!” 14 Aztán odalépett a koporsóhoz, és amint megálltak, akik vitték, megérintette, s így szólt: „Ifjú, mondom neked, kelj föl!” 15 A halott felült, és elkezdett beszélni. Ekkor átadta anyjának. 16 Mindnyájukat elfogta a félelem, és magasztalták Istent ezekkel a szavakkal: „Nagy prófétánk támadt”; és: „Meglátogatta népét az Isten.” 17 S a hír elterjedt egész Júdeában és a környéken is mindenfelé.

2026 04 21 /  Az evangélium Lukács szerint : fej : 7 : 1-17. v

+ >>> ( 9, v)

A kafarnaumi százados.

9 Ennek hallatán Jézus elcsodálkozott. Megfordult, s így szólt a nyomába szegődött tömegnek: „Mondom nektek, ekkora hittel még Izraelben sem találkoztam.”

11_11 Creative Commons License 2026.04.20 -1 0 7133

2026 04 20./Az evangélium Máté szerint : fej : 27 : 45-66v

(45-46, 49, 53-56,57, 59-61, 62-65, v)

Jézus halála.

45 A hatodik órától a kilencedik óráig sötétség borult az egész földre. 46 Kilenc óra tájban Jézus felkiáltott, hangosan mondva: „Éli, Éli, lamma szabaktani?” Vagyis: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?”….. 49 A többiek meg így beszéltek: „Hadd lássuk, eljön-e Illés, hogy megszabadítsa!”……

Csodák Jézus halálakor.

53 Feltámadása után előjöttek a sírokból, bementek a szent városba, és többeknek megjelentek. 54 A százados és a többiek is, akik Jézust őrizték, a földrengés és a történtek láttára igen megijedtek: „Ez valóban Isten Fia volt” – mondták. 55 Messziről több asszony figyelte, mi történik; olyanok, akik Galileából eddig kísérték, és gondoskodtak róla. 56 Köztük volt Mária Magdolna, Mária, Jakab és József anyja és Zebedeus fiainak az anyja.

Jézus temetése.

57 Amikor már estére járt az idő, jött egy József nevű jómódú arimateai ember, aki maga is Jézus tanítványa volt….  59 József levette a testet, tiszta gyolcsba göngyölte, 60 s sziklába vájt új sírboltjába helyezte. A sír bejáratához nagy követ hengerített, és elment. 61 Mária Magdolna és a másik Mária ott maradtak, leültek a sírral szemben. 62 Másnap, a készület napjának elmúltával a főpapok és az írástudók egybegyűltek Pilátusnál és 63 figyelmeztették: „Uram, emlékszünk rá, hogy az a csaló még életében azt állította: Harmadnapra feltámadok. 64 Rendeld hát el, hogy harmadnapig őrizzék a sírt, nehogy odamenjenek tanítványai, és ellopják, aztán híreszteljék a nép között: Feltámadt a halálból. Ez utóbbi csalás rosszabb lenne az előbbinél.” 65 „Legyen őrségetek – válaszolta Pilátus –, menjetek, őrizzétek, ahogy csak tudjátok!”…..

Jézus halála. 47 Ezt hallva az ott állók közül néhányan megjegyezték: „Illést hívja.” 48 Egyikük rögtön odaszaladt, fogott egy ecetbe mártott szivacsot, rátűzte egy nádszálra, és inni adott neki…..50 Most Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. 

Csodák Jézus halálakor. 51 Erre a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg, 52 sírok nyíltak meg, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste…..

Jézus temetése. 58 Bement Pilátushoz, és elkérte Jézus testét. Pilátus elrendelte, hogy adják ki neki….  66  Erre elmentek, lepecsételték a követ, és őrséget állítottak a sírhoz.

2026 04 20./Az evangélium Máté szerint : fej : 27 :

+ >>> (47-48, 50, 51-52, 58, 66,v)

Jézus halála. 47 Ezt hallva az ott állók közül néhányan megjegyezték: „Illést hívja.” 48 Egyikük rögtön odaszaladt, fogott egy ecetbe mártott szivacsot, rátűzte egy nádszálra, és inni adott neki…..50 Most Jézus még egyszer hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét. 

Csodák Jézus halálakor. 51 Erre a templom függönye kettéhasadt, felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg, 52 sírok nyíltak meg, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste…..

Jézus temetése. 58 Bement Pilátushoz, és elkérte Jézus testét. Pilátus elrendelte, hogy adják ki neki….  66  Erre elmentek, lepecsételték a követ, és őrséget állítottak a sírhoz.

11_11 Creative Commons License 2026.04.19 -1 0 7132

2026 04 19/ Az evangélium Máté szerint : fej : 27 : 27-44v

(27-30, 32-38,41-44,v)

Jézus kigúnyolása.

27 A helytartó katonái bevitték Jézust a helytartóságra, s odagyűjtötték köré az egész helyőrséget. 28 Megfosztották ruhájától, bíborszínű köntöst adtak rá. 29 Tövisből koszorút fontak, fejére tették, jobb kezébe pedig nádszálat adtak. Aztán térdet hajtottak előtte, és így gúnyolták: „Üdvözlégy, zsidók királya!” 30 Közben leköpdösték, fogták a nádat, s verték a fejét. ….

Jézus keresztre feszítése.

32 Amint kifelé vonultak, találkoztak egy Simon nevű cirenei emberrel. Ezt kényszerítették, hogy vigye a keresztet. 33 Fölértek arra a helyre, amelynek Golgota, vagyis Koponyák helye volt a neve. 34 Itt epével kevert bort adtak neki inni, de amikor megízlelte, nem akarta meginni. 35 Aztán keresztre feszítették, és sorsot vetve megosztoztak ruháján, 36 majd leheveredtek, és őrizték. 37 Feje fölé táblát tettek, amelyre elítélése okát írták: „Ez Jézus, a zsidók királya.” 38 Vele együtt két gonosztevőt is keresztre feszítettek, az egyiket jobbról, a másikat balról…. 41Ugyanígy gúnyolódtak az írástudókkal és a vénekkel együtt a főpapok is: 42 „Másokat megmentett, de magát nem tudja megmenteni. Ha Izrael királya, szálljon le a keresztről, s akkor hiszünk neki. 43 Az Istenben bízott. Mentse hát meg, ha akarja. Hisz azt mondta: Isten Fia vagyok.” 44 Ilyen módon gyalázták a vele együtt megfeszített gonosztevők is.

2026 04 19/ Az evangélium Máté szerint : fej : 27 : 27-44v

+ >>> (31,39-40,v)

Jézus kigúnyolása. 31 Miután így csúfot űztek belőle, levették róla a palástot, s ráadták saját ruháját. Aztán elvezették, hogy keresztre feszítsék…..

Jézus keresztre feszítése. 39 Az arra menők káromolták, s fejüket csóválva 40 mondogatták: „Te, aki lebontod és harmadnapra fölépíted a templomot, szabadítsd meg magad! Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!”…..

11_11 Creative Commons License 2026.04.18 -1 0 7131

2026 04 18./ Az evangélium Máté szerint : fej : 27 : 1-26 v

( 1-2, 3-4, 6-10,11-12, 14-26, v)

Jézus Pilátus előtt.

1 Amikor megvirradt, a főpapok és a nép vénei tanácsot tartottak, és elhatározták, hogy halálra adják. 2 Megkötözték, elvezették, és átadták Pilátus helytartónak.

Júdás kétségbeesése.

3 Amikor Júdás, az áruló látta, hogy elítélték, megbánta tettét, és visszavitte a harminc ezüstöt a főpapoknak és a véneknek. 4 „Vétkeztem – mondta –, elárultam az igaz vért.” „Mi közünk hozzá? – válaszolták. – A te dolgod!”….. 6 A főpapok fölszedték a pénzt, de úgy vélték: „Nem szabad a templom kincstárába tenni, mert vér díja.” 7 Tanácsot tartottak, és megvették rajta a fazekas telkét az idegenek számára temetőnek. 8 Ezért hívják azt a telket még ma is Vérmezőnek. 9 Így beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: Fogtam a harminc ezüstöt, annak árát, akit ennyire becsültek, akit Izrael fiai becsültek ennyire, 10 s a fazekas telkéért adták, ahogy az Úr parancsolta

nekem.

Pilátus ítélete.

11 Közben Jézust a helytartó elé állították. A helytartó megkérdezte tőle: „Te vagy a zsidók királya?” „Te mondod” – felelte Jézus. 12 A főpapok és vének vádjaira azonban nem felelt semmit….. 14 De ő egyetlen vádjukra sem felelt. Ezen a helytartó igen meglepődött. 15 Az ünnep napján a helytartó szabadon szokott bocsátani egy rabot, a nép kívánsága szerint. 16 Volt akkor egy hírhedt rabjuk, Barabásnak hívták. 17 Pilátus kérdést intézett hozzájuk: „Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül, Barabást vagy Jézust, akit Krisztusnak mondanak?” 18 Tudta ugyanis, hogy csak irigységből adták kezére. 19 Míg ott ült ítélőszékében, a felesége üzenetet küldött neki: „Ne legyen közöd annak az embernek a dolgához! Az éjjel álmomban sokat szenvedtem miatta.” 20 A főpapok és a vének felbujtották a népet, hogy Barabást kérje ki, Jézusnak pedig kívánja halálát. 21 A helytartó tehát föltette a kérdést: „Mit akartok, melyiket bocsássam el a kettő közül?” „Barabást!” – kiáltották. 22 Pilátus tovább kérdezte: „Hát Jézussal, akit Krisztusnak mondanak, mit tegyek?” Mind azt kiabálták: „Keresztre vele!” 23 „De hát mi rosszat tett?” – kérdezte. Annál inkább ordították: „Keresztre vele!” 24 Pilátus látta, hogy nem megy semmire, sőt a zajongás még fokozódik is. Vizet hozatott, s a nép szeme láttára megmosta kezét: „Ennek az igaz embernek vére ontásában én ártatlan vagyok – mondta. – Ti lássátok!” 25 Erre az egész tömeg zúgta: „Vére rajtunk és fiainkon!” 26 Akkor szabadon bocsátotta Barabást, Jézust pedig megostoroztatta, és átadta nekik, hogy feszítsék keresztre.

2026 04 18./Az evangélium Máté szerint : fej : 27 : 

+ >>> (5, 13,v )

Júdás kétségbeesése. 5 Erre az ezüstöt beszórta a templomba, aztán elment, és felakasztotta magát….

Pilátus ítélete. 13 Erre Pilátus így szólt hozzá: „Nem hallod, mi mindennel vádolnak?”

11_11 Creative Commons License 2026.04.17 -1 0 7130

2026 04 17./Jelenések könyve :fej : 9 : 1-21. v

(1, 3-5,9-12, 13-17, 19-21.v ) + >>> (2, 6-8,18, v)

Az ötödik harsonaszó.

1 Az ötödik angyal is megfújta a harsonát. Erre egy csillagot láttam, amint az égből a földre zuhant. Nála volt a mélység kútjának kulcsa…..  3 A füstből sáskák lepték el a földet, és akkora erejük volt, amilyen a föld skorpióinak van. 4 Parancsot kaptak, hogy ne ártsanak a föld füvének, a zöldellő növénynek és fának, hanem csak az embereknek, akik nem hordják homlokukon az Isten pecsétjét. 5 Parancsuk volt, hogy ne öljék meg őket, csak kínozzák öt hónapig. Olyan fájdalmat okoztak, mint amikor a skorpió megmarja az embert…. 9 Mellüket vaspáncélhoz hasonló vért födte, szárnyuk csattogása meg olyan volt, mint a csatába száguldó harci szekerek zörgése. 10 Farkuk és fullánkjuk, mint a skorpióé. Farkukban olyan erő volt, hogy öt hónapig árthattak az embereknek. 11 A mélység angyala volt a királyuk, akinek héberül Abaddón, görögül pedig Apollión a neve. 12 Az első jaj elmúlt, de lám, két másik jaj közeledik!

A hatodik harsonaszó.

13 A hatodik angyal is megfújta a harsonát. Erre szózatot hallottam az Isten előtt álló aranyoltár négy sarka közül. 14 Így szólt a hatodik harsonás angyalhoz: „Oldozd fel a négy angyalt, aki a nagy Eufrátesz folyónál meg van kötözve!” 15 A négy angyal megszabadult kötelékeitől, és készen állt órára, napra, hónapra és évre, hogy megölje az emberek egyharmadát. 16 A lovas sereg száma húszezerszer tízezerre rúgott: hallottam a számát. 17 A látomásban ilyennek láttam a lovakat és a lovasokat: tűzvörös, kék és kénsárga (páncél) borította őket, a lovak feje olyan volt, mint az oroszláné, s a szájukból tűz, füst és kénkő csapott ki…. 19 A lovak ereje a szájukban és a farkukban rejlett: a farkuk ugyanis olyan volt, mint a kígyó, feje volt, amellyel marni tudtak. 20 A többi ember, aki nem halt meg a csapások alatt, mégsem tért meg gonosz tetteiből, hanem továbbra is imádta a démonokat és az aranyból, ezüstből, bronzból, kőből és fából készült bálványokat, amelyek nem látnak, nem hallanak és nem járnak, 21 nem tértek meg sem a gyilkosságból, sem a varázslatból, sem paráznaságukból, sem a lopásokból.

2026 04 17./ Jelenések könyve :fej : 9 : 1-21 v

+ >>> (2, 6-8,18, ,v)

Az ötödik harsonaszó. 2 Megnyitotta az alvilágot, a kútból füst szállt fel, amilyen a nagy kohó füstje. A nap és az égbolt elsötétedett a kút füstjétől….6 Ezekben a napokban az emberek keresni fogják a halált, de nem találják, meghalni kívánnak, de a halál elfut előlük. 7 A sáskák külsejükre a harcba induló lovakhoz hasonlítottak. Mintha aranykorona lett volna a fejükön, az arcuk pedig emberi arcra hasonlított. 8 Hajuk olyan volt, mint az asszonyok haja, a foguk mint az oroszlán foga…..

A hatodik harsonaszó. 18 Ez a három csapás – a szájukból kicsapó tűz, füst és kénkő – megölte az emberek egyharmadát…..

11_11 Creative Commons License 2026.04.16 -1 0 7129

2026 04 16./   A Timóteusnak írt első levél: fej : 1: 1-20.v

(1-2, 3-5, 7, 8-11, 12-17, 19-20.v) + >>> ( 6, 18,v)

Bevezetés.

1 Pál, üdvözítő Istenünknek és reménységünknek, Krisztus Jézusnak rendeletéből Krisztus Jézus apostola 2 Timóteusnak, a hitben igaz fiának. Kegyelem, irgalom és békesség Istentől, az Atyától, és Urunktól, Krisztus Jézustól.

A tévtanítók visszautasítása.

3 Amikor elindultam Macedóniába, arra kértelek, maradj Efezusban, és figyelmeztess bizonyos embereket, hogy ne tanítsanak téves dolgokat, 4 ne vesződjenek mesékkel és vég nélküli családfákkal, amelyek csak vitatkozásra adnak alkalmat, de a hiten alapuló üdvrendet nem szolgálják. 5 A tanítás célja a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és őszinte hitből fakadó szeretet….. 7 A törvény tanítói szeretnének lenni, de nem értik, amit mondanak, és amit olyan csökönyösen állítanak.

8 Mi tudjuk, hogy a törvény jó, ha valaki helyesen alkalmazza; 9 de tudatában kell lennünk, hogy a törvényt nem az igaz emberért hozták, hanem a gonoszokért, a lázadókért, az istentelenekért, a bűnösökért, a vallástalanokért, a közönséges lelkűekért, az apa- és anyagyilkosokért, a vérengzőkért, 10 a tisztátalanokért, a fajtalanokért, a rabszolga kereskedőkért, a hazugokért, a hamisan esküvőkért, és mindazért, ami még ellenkezik az igaz tanítással, 11 a boldog Isten dicsőségéről szóló evangéliummal, amelynek hirdetésére megbízást kaptam.

Az isteni irgalom magasztalása.

12 Hálát adok Urunknak, Jézus Krisztusnak, aki erőt adott nekem, megbízhatónak tartott, és meghívott a szolgálatára, engem, 13 aki azelőtt káromoltam s üldöztem, és erőszakos ember voltam. De megkönyörült rajtam, mivel hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem. 14 Sőt valósággal elárasztott az Úr kegyelme a Krisztus Jézusban való hittel és az iránta való szeretettel. 15 Igaz beszéd ez, és teljes hitelt érdemel: Krisztus Jézus azért jött a világba, hogy üdvözítse a bűnösöket, s közöttük én vagyok az első. 16 De éppen azért nyertem irgalmat, hogy Jézus Krisztus először is rajtam mutassa meg végtelen türelmét, példaképül azoknak, akik a jövőben hisznek majd benne, és így eljutnak az örök életre. 17 Az örökkévalóság királyának, a halhatatlan és láthatatlan, egyedül való Istennek tisztelet és dicsőség mindörökkön örökké! Ámen….. 19 Tarts ki a hitben, és őrizd meg tisztán a lelkiismeretedet. Ezt néhányan elvesztették, s ezért a hitben hajótörést szenvedtek. 20 Közéjük tartoznak Himeneusz és Alexander, akiket átadtam a sátánnak, hadd tanulják meg, hogy ne káromkodjanak.

2026 04 16./  A Timóteusnak írt első levél: fej : 1: 1-20.v

+ >>> ( 6, 18,v)

A tévtanítók visszautasítása. 6 Ettől némelyek eltértek, és üres fecsegésre adták magukat….

Az isteni irgalom magasztalása. 18 Lelkedre kötöm, Timóteus fiam, hogy a rólad szóló korábbi prófétai szavak értelmében a jó harcot vívd meg bizalommal…..

11_11 Creative Commons License 2026.04.15 -1 0 7128

2026 04 15./ Az Efezusiaknak írt levél :fej . 1: 1-23. v

( 1-2, 3, 7-11, 12-14, 17-23.v) + >>> ( 4-6, 15-16,v )

Címzés és köszöntés.

1 Pál, Isten akaratából Jézus Krisztus apostola az Efezusban élő szenteknek, a Krisztus Jézusban hívőknek. 2 Kegyelem és békesség nektek Atyánktól, az Istentől és Jézus Krisztustól, a mi Urunktól!

Kiválasztásunk Krisztusban.

3 Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus Atyja, aki a mennyeiek között Krisztusban minden lelki áldással megáldott minket…. 7 Őbenne nyertük el a megváltást a vére árán, és bűneink bocsánatát bőséges kegyelme folytán, 8 amelyet végtelen bölcsességében és megértésében gazdagon árasztott ránk. 9 Tudtunkra adta ugyanis akaratának titkát, azt az őbenne előre meghatározott jóságos tervét, 10 hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban, mint Főben, újra egyesít mindent, ami a mennyben és a földön van. 11 Igen, mi is őbenne nyertük el az örökséget annak végzéséből, aki mindent szabad elhatározása szerint tesz.

12 Szolgáljunk hát felsége dicsőségére, mi, akik már korábban is Krisztusba vetettük reményünket. 13 Benne kaptátok meg ti is a megígért Szentlélek pecsétjét, miután hallottátok az igazságról szóló tanítást, üdvösségetek evangéliumát, és hittetek benne. 14 Ő a foglaló örökségünkre, arra, hogy teljesen megváltva az övéi legyünk az Isten fölségének dicsőségére.

Könyörgés a hívekért.

….17 Urunknak, Jézus Krisztusnak Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek. 18 Gyújtson lelketekben világosságot, hogy megértsétek, milyen reményre hívott meg benneteket, milyen gazdag az a felséges örökség, amely övé a szentek között, 19 és milyen mérhetetlenül nagy a hatalma rajtunk, hívőkön. 20 Nagyszerű erejét Krisztusban mutatta meg, amikor a halálból feltámasztotta, s a mennyben jobbjára ültette, 21 minden fejedelemségnek, hatalomnak, erőnek és uralomnak, s minden néven nevezhető méltóságnak fölé emelte, nemcsak ezen a világon, hanem az eljövendőben is. 22 Mindent lába alá vetett, őt magát meg mindenek fölött az egész Egyház fejévé tette: 23 ez az ő teste és a teljessége annak, aki mindenben mindent teljessé tesz.

2026 04 15./ Az Efezusiaknak írt levél :fej . 1: 1-23. v

+ >>> ( 4-6, 15-16,v )

Kiválasztásunk Krisztusban. 4 Mert őbenne választott ki bennünket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte. Szeretetből 5  eleve arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által – akarata és tetszése szerint – fogadott gyermekeivé legyünk; 6 hogy magasztaljuk felséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket…..

Könyörgés a hívekért. 15 Azóta, hogy értesültem Urunk Jézusba vetett hitetekről és minden szent iránt tanúsított szeretetetekről, 16 mindig hálát adok értetek, és imádságomban újra meg újra megemlékezem rólatok. …

11_11 Creative Commons License 2026.04.14 -1 0 7127

2026 04 14./ A Galatáknak írt levél : fej: 1: 1-24. v

(1-10, 11-12, 14-18, 20-23, v) + >>> (13, 19, 24. v)

Címzés és személyes kapcsolat.

1 Pál, aki nem emberektől, nem is ember által, hanem Jézus Krisztus, és az őt a halálából föltámasztó Atyaisten által apostol, 2 és minden itteni testvér Galácia egyházainak: 3 Kegyelem és békesség nektek Atyánktól, az Istentől és Urunktól, Jézus Krisztustól, 4 aki odaadta magát bűneinkért, hogy kiragadjon minket ebből a jelen gonosz világból, Istenünk és Atyánk rendelése szerint. 5 Övé legyen a dicsőség örökkön-örökké! Ámen. 6 Csodálkozom, hogy attól, aki meghívott titeket Krisztus kegyelmére, ilyen hamar átpártoltatok egy más evangéliumhoz, 7 jóllehet nincs más; legföljebb néhány ember akad, aki megzavar titeket, és igyekszik elferdíteni Krisztus evangéliumát. 8 De ha akár mi, akár egy mennyei angyal más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit mi hirdettünk: átkozott legyen! 9 Amint már kijelentettük, most újra megismételjük: Ha valaki más evangéliumot hirdetne nektek, mint amit tőlünk hallottatok: átkozott legyen! 10 Az emberek kedvét keresem ezzel vagy az Istenét? Talán embereknek akarok tetszeni? Ha még emberek tetszését keresném, nem volnék Krisztus szolgája.

AZ APOSTOL SZEMÉLYE KÖRÜLI VITÁK

Apostoli meghívása.

11Biztosítalak benneteket, testvérek, hogy az általam hirdetett evangélium nem embertől való. 12 Hiszen nem embertől kaptam vagy tanultam, hanem Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából….. 14 A zsidó vallásosságban számos fajtámbeli kortársamat felülmúltam, mert fölöttébb buzgó követője voltam atyáim hagyományainak. 15 De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, 16 hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, hogy hirdessem a pogányoknak; nem hallgattam a testre és a vérre, 17 és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. 18 Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, s nála maradtam tizenöt napig. 20 Amit itt írok, Isten előtt mondom, nem hazugság.  21 Azután elmentem Szíria és Kilikia tartományba. 22 Júdea Krisztusban hívő egyházai tehát személyesen nem ismertek meg. 23 Csak hallomásból tudták rólam: Aki valamikor üldözött bennünket, most hirdeti a hitet, amelynek azelőtt a romlására tört…..

2026 04 14./A Galatáknak írt levél :1: fej: 1-24. v

+ >>> (13, 19 , 24. v)

AZ APOSTOL SZEMÉLYE KÖRÜLI VITÁK

Apostoli meghívása.

13 Hallhattátok már, hogy azelőtt, még mint zsidó, milyen magatartást tanúsítottam: könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát és a romlására törtem…. 19 Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. 20 Amit itt írok, Isten előtt mondom, nem hazugság….. 24 És magasztalták értem az Istent!

11_11 Creative Commons License 2026.04.13 -1 0 7126

2026 04 13./A Korintusiaknak írt első levél :fej: 13: 1-13. v

(1-4, 7-9, 13. v) + >>> ( 5-6, 10,12,v)

A legkiválóbb adomány a szeretet

1 Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. 2 Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. 3 Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem. 4 A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély…. 7 Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. 8 S a szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. 9 Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is….

11 Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyerek, úgy gondolkoztam, mint a gyerek, úgy ítéltem, mint a gyerek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyerek szokásait…. 13 Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet.

2026 04 13./A Korintusiaknak írt első levél :fej: 13: 1-13. v

+ >>> ( 5-6, 10,12,v)

A legkiválóbb adomány a szeretet.

5 Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. 6 Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli….10 Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér….

…12 Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek….

leslie o7 Creative Commons License 2026.04.12 -2 0 7125

Azon felül, hogy bemásolgatod a bibliaszövegeket, azt tudod, hogy hamarosan meg kell majd vallanod hitedet?

Egy nagyon fontos kijelentése Pál apostolnak.

Tulajdonképen Pál a Zsidók 1. fejezetében beazonosította Izrael Isteneként az Istene és Atyja által ,társai az Istenek felé felkent Istent, ami által ki is zárta annak a lehetőségét, hogy valaki egy Isten létezésében gondolkodjon, majd a Timóetsusnak írott első levelének a 6. fejezetében kijelenti ,hogy

létezik Isten, akit soha senki nem látott és nem is halott.

Ábrahám, Izsák, Jákób, Mózes Istenéről, az Istenek Istenéről ellenben tudjuk, hogy Őt látták is sokan és hallották is sokan Izrael választott szentjei közül.

Izrael Istene ,aki az Istenek Istene is, tehát nem azonos azzal az Istennel, akit soha senki nem 

látott és nem is halott.

Pál egyszerre iktatta ki a Róma Főpapja által vezetett egyház három az egyben istenmodelljét,

és YHWH-t, azaz Jahót a borjúistent, akiről azt állítják az egygházak, hogy egymaga létező isten.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171684883&t=9000663

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171684750&t=9003631

Az emberiségnek sürgősen választania kell, még mielőt az Istenek Istene és Khrisztosza hamarosan megérkezik a Földre. Elfogadják Istenüknek az Istene által, társai az istenek fölé felkent Khrisztosz Istent és Megváltójukként annak Khrisztoszát az ember Jézust, vagy egyházaik tévtanítóinak istenmodelljeihez fognak ragaszkodni mindhalálig

Előzmény: 11_11 (7124)
11_11 Creative Commons License 2026.04.12 -1 0 7124

2026 04 12./Az evangélium Lukács szerint: fej: 19 : 1-48.v

(28-32, 34-38, 40, 41-43, 45-48. v) + >>>  ( 33, 39, 44, v)

IV. JÉZUS JERUZSÁLEMBEN

Ünnepélyes bevonulás Jeruzsálembe. 28 Azután, hogy ezt mondta, folytatta útját Jeruzsálem felé. 29 Amikor Betfagé és Betánia közelében ahhoz a hegyhez ért, amelyet az Olajfák hegyének hívnak, elküldte két tanítványát 30 ezzel a megbízatással: „Menjetek el a szemközti faluba. Ahogy odaértek, találtok ott egy megkötött szamárcsikót, amelyen még nem ült ember. Oldjátok el, és vezessétek ide. 31 Ha valaki megkérdezné tőletek: Miért oldjátok el? –, így feleljetek: Szüksége van rá az Úrnak.” 32 A két tanítvány elment, s úgy talált mindent, ahogy mondta nekik…. 34 „Szüksége van rá az Úrnak” – válaszolták, 35 és elvezették Jézushoz. Aztán ráterítették ruhájukat a szamárcsikóra, és felültették rá Jézust. 36 Amikor elvonult, ruhájukat az útra terítették előtte. 37 Már közel jártak az Olajfák hegyének lejtőjéhez. Egyszerre a nagy sereg tanítvány hangosan áldani kezdte örömében az Istent a sok csodáért, amelynek szemtanúja volt: 38 „Áldott az Úr nevében érkező király! – kiáltozták. Békesség a mennyben és dicsőség a magasságban!”…. 40 „Mondom nektek – felelte –, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni.”

Jézus megsiratja Jeruzsálemet. 41 Amikor közelebb érve megpillantotta a várost, megsiratta. 42 „Bárcsak te is felismernéd – mondta – legalább ezen a napon, ami békességedre volna. De el van rejtve szemed elől. 43 Jönnek napok, amikor sánccal vesz körül ellenséged, bekerít, és mindenfelől ostromol. ….

A kereskedők kiűzése a templomból. 45 Aztán bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. 46 „Írva van – mondta nekik –: házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek.” 47 Ott tanított mindennap a templomban. A főpapok és az írástudók az életére törtek, 48 de nem tudták, mit tegyenek vele. Mert az egész nép a szavain csüngött.

2026 04 12./Az evangélium Lukács szerint: fej: 19 : 1-48.v

+ >>>  ( 33, 39, 44, v)

IV. JÉZUS JERUZSÁLEMBEN

Ünnepélyes bevonulás Jeruzsálembe. 33 Amikor eloldották a szamarat, gazdájuk megkérdezte: „Miért oldjátok el a szamarat?”…. 39 A tömegből néhány farizeus azt mondta neki: „Mester, hallgattasd el tanítványaidat!”….

Jézus megsiratja Jeruzsálemet. …44 Eltipornak gyermekeiddel együtt, akik falaid közt élnek, és nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.”

11_11 Creative Commons License 2026.04.11 -1 0 7123

2026 04 11./ Az evangélium Lukács szerint: fej: 19 : 1-48.v

(1-4, 7, 9-10, 13-16, 18-26, v)  + >>> (5-6, 8, 11-12, 17, 26-27, v)

Zakeus. 1 Aztán odaért Jerikóba, és végigment rajta. 2 Élt ott egy Zakeus nevű tehetős ember, a vámosok feje. 3 Szerette volna látni Jézust szemtől szemben, de a tömeg miatt nem tudta, mert alacsony termetű volt. 4 Így hát előrefutott, felmászott egy vadfügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia…. 7 Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték, hogy bűnös emberhez tér be megpihenni…. 9  Jézus ezt felelte neki: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. 10 Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett.”

Példabeszéd a minákról.13 Magához hívatta tíz szolgáját, adott nekik tíz minát, és így szólt hozzájuk: Kamatoztassátok, míg vissza nem térek. 14 Polgártársai gyűlölték, ezért követséget küldtek utána, és tiltakoztak: Nem akarjuk, hogy királyunk legyen. 15 Mégis megszerezte a királyságot, és visszatért. Hívatta szolgáit, akiknek a pénzt adta, hogy megtudja, ki hogyan forgatta. 16 Jött az első, s így szólt: Uram, minád tíz minát hozott. … 18 Jött a második is: Uram – mondta –, minád öt minát jövedelmezett. 19 Ennek ezt válaszolta: Téged öt város fölé rendellek. 20 Végül jött a harmadik, és így beszélt: Uram, itt a minád! Kendőbe kötöttem és eldugtam, 21 féltem ugyanis tőled, mert szigorú ember vagy. Fölveszed, amit nem te tettél le, és learatod, amit nem te vetettél. – 22 A magad szájából ítéllek meg – mondta neki –, te mihaszna szolga. Tudtad, hogy szigorú ember vagyok. Fölveszem, amit nem én tettem le, és learatom, amit nem én vetettem. 23 Miért nem adtad hát oda pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza? 24 Ezzel a körülállókhoz fordult: Vegyétek el tőle a minát, és adjátok oda annak, aki tíz minát kapott. 25 Azok megjegyezték: Uram, neki már tíz minája van. – 26 Mondom nektek, hogy akinek van, az kap, akinek meg nincs, attól azt is elveszik, amije van. …

2026 04 11./Az evangélium Lukács szerint: fej: 19 : 1-48.v

+ >>> (5-6, 8, 11-12, 17, 26-27, v)

Zakeus. 5 Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: „Zakeus, gyere le hamar! Ma a te házadban kell megszállnom.”. 6 Erre az gyorsan lemászott, és boldogan fogadta…..8 Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: „Íme, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette.”….

Példabeszéd a minákról. 11 Mivel már közel jártak Jeruzsálemhez, és azt hitték, hogy az Isten országa hamarosan megvalósul, egy másik példabeszédet is mondott hallgatóinak: 12 „Egy főember – kezdte – messze földre indult, hogy királyságot szerezzen magának, s aztán visszatérjen….17 Jól van, derék szolga! – felelte neki. – Mivel a kicsiben hű voltál, hatalmad lesz tíz város felett….27 Ellenségeimet pedig, akik nem akarták, hogy királyuk legyen, vezessétek ide, és öljétek meg a szemem láttára.”

>>>>>>>>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.04.10 -1 0 7122

2026 04 10./ Az evangélium Máté szerint : fej: 25: 1-46 v

(1-5, 9-13, 14-18, 20, 22, 24, 26-30, 31, 33-36, 38-41, 43, 45, v)

Példabeszéd a tíz szűzről.

1 A mennyek országa hasonlít a tíz szűzhöz, akik fogták lámpásukat, és a vőlegény elé mentek. 2 Öt balga volt közülük, öt pedig okos. 3 A balgák lámpásukat ugyan elvitték, de olajat nem vittek bele.   4 Az okosak lámpásukkal együtt olajat is vittek korsójukban. 5 A vőlegény késett, így valamennyien elálmosodtak, és elaludtak…..  9 Nem adunk – felelték az okosak –, mert akkor nem lesz elég se nekünk, se nektek. Menjetek inkább az árusokhoz, és vegyetek magatoknak. 10 Míg odavoltak vásárolni, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bevonultak vele a menyegzőre. Ezzel az ajtó bezárult. 11 Később megérkezett a többi szűz is. Beszóltak: Uram, Uram, nyiss ki nekünk! 12 De ő így válaszolt: Bizony mondom nektek, nem ismerlek benneteket. 13 Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.

A talentumokról szóló példabeszéd.

14 Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. 15 Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. 16 Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. 17 Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. 18 Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét….. 20 Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. –….22 Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. ….24 Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. …. 26 Te mihaszna, lusta szolga! – kiáltott rá ura. – Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. 27 Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza. 28 Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! 29 Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. 30 Ezt a mihaszna szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Az utolsó ítélet.

31 Amikor eljön dicsőségében az Emberfia, és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján….. 33 A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára. 34 Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! 35 Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. 36 Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek….. 38 Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna? 39 Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna? 40 A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. 41 Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült…… 43 Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni…… 45 Erre majd ezt feleli: Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. ….

2026 04 10./Az evangélium Máté szerint : fej: 25: 1-46 v

+ >>> (6-8, 19, 21, 25, 32, 37, 42, 44, 46.)

Példabeszéd a tíz szűzről. 6 Éjfélkor kiáltás hallatszott: Itt a vőlegény, menjetek ki elébe! –7 Erre a szüzek mind fölkeltek, és rendbe hozták lámpásukat. 8 A balgák kérték az okosakat: Adjatok egy kis olajat! Lámpásunk kialvóban van. –…..

A talentumokról szóló példabeszéd. 19 Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott…..21 Jól van, te hűséges, derék szolga – mondta neki ura. – Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!.... 23 Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe!.... 25 Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd…..

Az utolsó ítélet. 32 Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól…..37 Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna?.... 42 Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom…..44 Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra?..... 46 Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre.” ….

11_11 Creative Commons License 2026.04.09 -1 0 7121

2026 04 09./ Az evangélium János szerint : fej :19 :

(28-29.31, 33-37, 38-41, v) + >>>  (30. 32, 42. v)

Jézus halála.

28 Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: „Szomjazom!” 29 Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték, és a szájához emelték…..

Megnyitják Jézus oldalát.

31 Az előkészület napja volt. A zsidók arra kérték Pilátust, töresse meg a keresztre feszítettek lábszárát, és vetesse le őket a keresztről, nehogy szombaton is a kereszten maradjanak a holttestek, az a szombat ugyanis nagy ünnep volt….

33 Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték meg a lábszárát, hanem 34 az egyik katona oldalába döfte a lándzsáját. Nyomban vér és víz folyt belőle. 35 Aki látta, az tett róla tanúságot, és igaz a tanúsága. Tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. 36 Mert ez azért történt, hogy beteljesedjék az Írás: „Csontját ne törjétek!” 37 Vagy egy másik helyen: „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak.”

Jézus temetése.

38 Arimateai József, aki Jézus tanítványa volt – bár a zsidóktól való félelmében csak titokban –, arra kérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét. Pilátus megengedte. Így elment, és levette a testet. 39 Nikodémus is elment, aki annak idején éjszaka kereste föl (Jézust), s vitt mintegy 100 font mirha- és aloékeveréket. 40 Fogták Jézus testét, és a fűszerekkel együtt gyolcsba göngyölték. Így szoktak a zsidók temetni. 41 Azon a helyen, ahol keresztre feszítették, volt egy kert, s a kertben egy új sírbolt, ahova még nem temettek senkit……

2026 04 09./ Az evangélium János szerint : fej :19 :

+ >>>  (30. 32, 42. v)

Jézus halála. 30 Amint Jézus megízlelte az ecetet, így szólt: „Beteljesedett!” Aztán lehajtotta fejét, és kilehelte lelkét.

Megnyitják Jézus oldalát. 32 El is mentek a katonák, és megtörték a lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt fölfeszítettek….

Jézus temetése. 42 Mivel a sír közel volt, a zsidók készületi napja miatt ide temették Jézust.

11_11 Creative Commons License 2026.04.08 -1 1 7120

2026 04 08./ Az evangélium János szerint : fej :19 : 1- 42. v

(1-2, 6-8, 10-11. 12-15, 17-18, 20-22. 23-24. 25-27v) + >>> (3-5, 9, 16.19, v)

1 Erre Pilátus előhozatta Jézust, és megostoroztatta. 2 A katonák töviskoszorút fontak, a fejére tették, és bíborszínű köntöst adtak rá….

6 Mihelyt meglátták, a zsidók és a szolgák elkezdtek kiabálni: „Keresztre vele, keresztre vele!” Pilátus ismét szabadkozott: „Vigyétek el, és feszítsétek meg ti! Én nem találom bűnösnek.” 7 De a zsidók nem tágítottak: „Nekünk törvényünk van, s e törvény szerint meg kell halnia, mert Isten Fiává tette magát!” 8 Ennek hallatára Pilátus még jobban megijedt. ….10 Pilátus kérdőre vonta: „Nekem nem felelsz? Hát nem tudod, hogy hatalmam van rá, hogy szabadon bocsássalak, de hatalmam van arra is, hogy keresztre feszíttesselek?” 11 Jézus csak ennyit mondott: „Nem volna fölöttem hatalmad, ha onnan felülről nem kaptad volna. Ezért annak, aki a kezedre adott, nagyobb a bűne.”….

Jézus halálra ítélése.

12 Ettől fogva Pilátus azon volt, hogy szabadon bocsássa. A zsidók azonban ordítottak és fenyegetőztek: „Ha elbocsátod, nem vagy a császár barátja! Mert aki királlyá teszi magát, ellene szegül a császárnak!” 13 E szavak hallatára Pilátus kivezettette Jézust. Elfoglalta a bírói széket a köves udvaron, amelyet héberül Gabbatának hívnak. 14 Húsvét előkészületi napja volt, a hatodik óra körül járt. Így szólt a zsidókhoz: „Nézzétek, a királyotok!” 15 De újra elkezdtek ordítani: „Halál rá! Halál rá, keresztre vele!” Pilátus megkérdezte: „Keresztre feszíttessem a királyotokat?” De a főpapok tiltakoztak: „Nincs királyunk, csak császárunk!”.. …

A keresztre feszítés. Ezzel átvették Jézust.

17 Maga vitte keresztjét, míg oda nem ért az úgynevezett Koponyák helyére, amelyet héberül Golgotának hívnak. 18 Ott keresztre feszítették, s két másikat is vele, jobb és bal felől, Jézust meg középen….  20 A feliratot sokan olvasták a zsidók közül, mert az a hely, ahol fölfeszítették Jézust, közel volt a városhoz; héberül, latinul és görögül volt írva. 21 A zsidó főpapok azért kérték Pilátust: „Ne azt írd, hogy a zsidók királya, hanem azt, hogy azt mondta magáról: a zsidók királya vagyok.” 22 De Pilátus azt felelte: „Amit írtam, azt megírtam!”

Sorsot vetnek Jézus ruhájára.

23 Amikor a katonák fölfeszítették Jézust, fogták ruhadarabjait, és négy részre osztották, minden katonának egy-egy részt, majd a köntösét is. A köntöse varratlan volt, egy darabból szőve. 24 Ezért megegyeztek egymás közt: „Ne hasítsuk szét, hanem vessünk rá sorsot, hogy kié legyen.” Így teljesedett be az Írás: Ruhámon megosztoztak egymás közt, és köntösömre sorsot vetettek. A katonák valóban így tettek.

Jézus anyja.

25 Jézus keresztje alatt ott állt anyja, anyjának nővére, Mária, aki Kleofás felesége volt és Mária Magdolna. 26 Amikor Jézus látta, hogy ott áll az anyja és szeretett tanítványa, így szólt anyjához: „Asszony, nézd, a fiad!” 27 Aztán a tanítványhoz fordult: „Nézd, az anyád!” Attól az órától fogva házába fogadta a tanítvány.

2026 04 08./ Az evangélium János szerint : fej :19 :

+ >>> (3-5, 9, 16.19, v)

3 Aztán elé járultak, és így gúnyolták: „Üdvözlégy, zsidók királya!” Majd arcul ütötték. 4 Pilátus ismét kiment, és így szólt hozzájuk: „Nézzétek, elétek vezetem. Értsétek meg: nem találom semmiben sem bűnösnek.” 5 Jézus töviskoronával, bíborpalástban jött ki. Pilátus rámutatott: „Íme, az ember!”…. 9 Visszament a helytartóságra, és újra megkérdezte Jézustól: „Honnan való vagy?” Jézus nem válaszolt neki….

Jézus halálra ítélése. 16 Erre kiszolgáltatta nekik, hogy feszítsék keresztre.

A keresztre feszítés. Ezzel átvették Jézust. 19 Pilátus feliratot is készíttetett, és a keresztfára erősíttette. Ez volt a felirat: „A názáreti Jézus, a zsidók királya!”….

>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.04.07 -1 0 7119

2026 04 07./ Az evangélium Lukács szerint: fej: 21: 1-38. v

( 1-4, 5-6, 8-9, 10-11, 12-16, 19, 20-21, 23-24, 25-28,29-32, 34-38.v) 

+ >>> (7, 17-18, 22, 33,v)

A szegény asszony fillérje.

1 Föltekintett, és figyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. 2 Közben látta, hogy egy szegény özvegy két fillért dobott be. 3 Erre megjegyezte: „Bizony mondom nektek, hogy ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. 4 Mert a többiek feleslegükből adták az adományt, ő azonban mind odaadta, ami szegénységétől telt: egész megélhetését.”

Jövendölés a templom pusztulásáról.

5 Amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a templom, ezt mondta: 6 „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, nem hagynak követ kövön, mind lerombolják.” ….8 Így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek benneteket! Sokan jönnek az én nevemben, s mondják: Én vagyok. És: Elérkezett az idő! – Ne kövessétek őket.

9 Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Ilyeneknek kell előbb történniük, de ezzel még nincs itt a vég!”

Az előjelek.

10 Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. 11 Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Szörnyű tünemények és különös jelek tűnnek fel az égen.

Az üldözések.

12 De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak, és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé hurcolnak a nevemért, 13 azért, hogy tanúságot tegyetek. 14 Véssétek hát szívetekbe: Ne törjétek fejeteket, hogyan védekezzetek. 15 Olyan ékesszólást és bölcsességet adok nektek, hogy egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani nektek. 16 Kiszolgáltatnak benneteket a szülők, testvérek, rokonok és barátok, s némelyeket megölnek közületek…. 19Kitartástokkal megmentitek lelketeket.

Jeruzsálem pusztulása.

20 Amikor azt látjátok, hogy Jeruzsálemet seregek veszik körül, tudjátok, hogy bekövetkezett pusztulása. 21 Akkor aki Júdeában van, fusson a hegyekbe, aki a városban, meneküljön onnan el, aki pedig vidéken, ne térjen oda vissza….. 23 Jaj a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy lesz a gyötrelem a földön, s az ítélet haragja sújtja ezt a népet. 24 Kard élén hullanak el, és fogságba hurcolják őket, a pogány népek közé, Jeruzsálemet pogányok fogják tiporni, míg idejük be nem teljesedik.

Az Emberfiának eljövetele.

25 Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. 26 Az emberek meghalnak a rémülettől, és a világra zúduló szörnyűségek várásától. Az egek erői megrendülnek. 27 Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőben, nagy hatalommal és dicsőséggel. 28 Amikor ez teljesedésbe

kezd menni, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok ideje.”   

Az éberség.

29 Ezután mondott nekik egy hasonlatot: „Gondoljatok a fügefára és a többi fára. 30 Amikor már kihajtanak, tudjátok, hogy nemsokára itt a nyár. 31 Így ti is, mihelyt látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok, hogy közel van az Isten országa. 32 Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek….. 34 Vigyázzatok, nehogy elnehezedjék szívetek a mámorban, a tobzódásban, meg az élet gondjaiban, és készületlenül érjen benneteket az a nap, 35 mert mint a tőr, úgy fog lecsapni a föld színének minden lakójára. 36 Virrasszatok hát, és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek attól, ami majd bekövetkezik, és megállhassatok az Emberfiának színe előtt.” 37 Nappal a templomban tanított, éjszakára pedig kiment az Olajfák hegyére, és ott töltötte az időt. 38 Kora reggel az egész nép a templomba gyülekezett, hogy hallgassa.

2026 04 07./ Az evangélium Lukács szerint: fej: 21: 1-38. v

+ >>> (7, 17-18, 22, 33,v)

Jövendölés a templom pusztulásáról. 7 Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor fognak ezek bekövetkezni? És mi lesz a jel előtte?” ….

Az üldözések. 17 Nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. 18 De nem vész el egy hajszál sem fejetekről….

Jeruzsálem pusztulása. 22 Ezek a bosszú napjai lesznek, hogy beteljesedjék mind, ami meg van írva…..

Az éberség.

33 Ég és föld elmúlnak, de az én igéim nem múlnak el….

leslie o7 Creative Commons License 2026.04.05 -1 0 7118

Ki a két tanú: ??  A 144-ezer kérdez!

Jelenések könyve : fej: 11 : 1-19 v

( 1-7, 12-13, 15, 17-19 v) + >>>( 8-11, 14, 16, v)

A két tanúbizonyság ugyanaz ,akik ott voltak a hegyen az Úr Jézussal és a három tanítvánnyal.

Máté 17: És hat nap múlva magához vette Jézus Pétert, Jakabot és ennek testvérét Jánost, és felvitte őket magukban egy magas hegyre. 2 És elváltozék előttük, és az Ő orcája ragyog vala, mint a nap, ruhája pedig fehér lett, mint a fény. 3 És ímé, megjelenék nékik Mózes és Illés, akik beszélnek vala Ővele. 4 Péter pedig megszólalván, monda Jézusnak: Uram, jó nékünk itt lennünk. Ha akarod, építsünk itt három hajlékot, néked egyet, Mózesnek is egyet, Illésnek is egyet. 5 Mikor ő még beszél vala, ímé, fényes felhő borítá be őket; és ímé, szózat lett a felhőből, mondván: Ez az én szerelmes Fiam, akiben én gyönyörködöm: Őt hallgassátok. 

Mielőtt az Úr Jézus  ismét visszatér a Földre Illés és Mózes megjeleni, hogy mindent helyre állítson. 

A Jeruzsálemi szentélyben elkezdik bemutatni a mindennapi áldozatot az Istenek Istenének, aki

szintén alászáll az olajfák hegyére, hogy legyőzez az Úr Jézus ellenségeit.

Figyelmedet Jeruzsálemre összpontosítsd és Mózes és Illés megjelenésére.

Az Úr visszatérése előtt 1260 napig fognak tanúskodni az igazságról, amiről egyetlen egyház sem 

hajlandó tanúskodni.

Mielőtt Mózes és Illés megjelenne az Úr Házának már állnia kell Jeruzsálemben.

A 144 ezer elpecsételésére azután kerül majd sor, miután Mózes és Illás befejezték 1260 napig tartó prédikáló munkájukat, amely idején nagy nyomorúság lesz a Földön.

Mózesnek és Illésnek a megjelenése Az ur Jézusnak i.sz.28-ban bekövetkezett halála kétezredik 

évfordulóját követően esedékes.

A 144 ezer elpecsételésére is Jeruzsálemben kerül majd sor, konkrétan Izrael fiainak maradékából.

Ők kísérik majd az Úr Jézust mindenhová, ahová csak megy majd a Földön.

Ezékiel 9: 3 És Izrael Istenének dicsősége elvonula a kerubról, amely fölött volt, a ház küszöbéhez, és kiálta a gyolcsba öltözött férfiúnak, akinek derekán íróeszköz volt. 4 És monda az Úr néki: Menj át a város közepén, Jeruzsálem közepén, és jegyezz egy jegyet a férfiak homlokára, akik sóhajtanak és nyögnek mindazokért az utálatosságokért, amelyeket cselekedtek annak közepében. 

Jelenések 7:2 És láték más angyalt feljőni napkelet felől, akinek a kezében az élő Isten pecsétje volt; és nagy szóval kiálta a négy angyalnak, akiknek adatott, hogy ártson a földnek és a tengernek, 3 Ezt mondván: Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak addig, míg meg nem pecsételjük a mi Istenünk szolgáit az ő homlokukon. 4 És hallám a megpecsételtek számát: Száznegyvennégyezer, az Izrael fiainak minden nemzetségéből elpecsételve. 

Jelenések 14:1 És látám, és ímé egy Bárány áll vala Sion hegyén, és Ővele száznegyvennégyezeren, akiknek homlokán írva vala az ő Atyjának neve.4 Ezek azok, akik asszonyokkal nem fertőztették meg magukat, mert szüzek. Ezek azok, akik követik a Bárányt, valahová megy. Ezek áron vétettek meg az emberek közül Istennek és a Báránynak zsengéiül. 5 És az ő szájukban nem találtatott álnokság; mert az Istennek királyiszéke előtt feddhetetlenek.

Előzmény: 11_11 (7113)
11_11 Creative Commons License 2026.04.05 -1 0 7117

2026 04 05./A Zsidóknak írt levél: fej : 7 : 1- 28.  v

( 1-3, 5-10, 11-14, 17-20, 22-24, 26-28. v) +>>>( 4,  15-16,  21, 25, v )

Jézus főpap Melkizedek rendje szerint.

1 Ez a Melkizedek – Sálem királya és a fölséges Isten papja – eléje ment a királyok legyőzése után hazatérő Ábrahámnak, és megáldotta. 2 Ábrahám tizedet adott neki mindenből. A neve azt jelenti, hogy az igazságosság királya. Azonkívül Sálem királya volt, vagyis a békesség királya. 3 Nem ismerjük apját, anyját, családfáját, sem napjainak kezdetét vagy életének végét. Így az Isten Fiához hasonlítva marad pap mindörökké….

5 Lévi fiainak, mivel papi tisztet viselnek, szintén megvan a törvényes joguk rá, hogy a néptől, vagyis testvéreiktől, akik Ábrahám leszármazottai, tizedet szedjenek. 6 Ő viszont, aki nem az ő nemzetségükből származott, Ábrahámtól kapta a tizedet, és megáldotta azt, akinek az ígéret szólt. 7 Kétségtelen azonban, hogy a magasabb rangú áldja meg az alacsonyabb rangút. 8 Itt halandó emberek szednek tizedet, ott meg az, akiről tanúsítják, hogy él. 9 Sőt Ábrahámra való tekintettel mondhatjuk, hogy Lévi is, aki tizedet szed, szintén fizetett tizedet, 10 hiszen jelen volt őse ágyékában, amikor Melkizedek találkozott vele.

Krisztus papsága magasabb rendű az ószövetséginél.

11 Ha a levita papság, amelynek szolgálata idején a nép a törvényt kapta, elvezetett volna a tökéletességre, mi szükség lett volna még rá, hogy más főpap jöjjön, Melkizedek rendje szerint, nem pedig Áron nemzetségéből? 12 A papság megváltozásával azonban szükségképpen megváltozott a törvény is. 13 Akiről ugyanis ezeket mondjuk, az más törzsből való, amelyből senki sem szolgált az oltárnál. 14 Hiszen köztudomású, hogy Urunk Júda törzséből származott, e törzzsel kapcsolatban pedig nem beszélt Mózes a papságról.

……..17 A tanúság ugyanis így szólt róla: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint.” 18 Ám ezzel a korábbi törvény megszűnt mint hatástalan és erőtlen, 19 a törvény tudniillik nem vezetett el a tökéletességre, csak előkészítője volt egy jobb reménynek, amely közelebb visz az Istenhez. 20 Annál is inkább, mivel ez nem történt eskü nélkül. ….22 Ennek megfelelően Jézus egy kiválóbb szövetség kezese lett. 23 Azonkívül ők nagy számban voltak papok, mivel a halál következtében nem maradhattak meg. 24 Ő viszont örökre megmarad, s így papsága örökké tart….  26 Ilyen főpap kellett nekünk: szent, ártatlan, feddhetetlen, a bűnösöktől elkülönített, aki fölségesebb az egeknél. 27 Ő nem szorul rá, mint a többi főpap, hogy naponként először a saját vétkeiért mutasson be áldozatot, s csak azután a nép bűneiért. Egyszer s mindenkorra megtette ezt, amikor magát feláldozta. 28 A törvény tehát gyarló embereket rendelt főpappá, az eskü szava azonban, amely a törvényt követte, magát az örökre tökéletes Fiút.

2026 04 05. /A Zsidóknak írt levél: fej : 7 : 1- 28.  v

+>>>( 4,  15-16,  21, 25, v )

Jézus főpap Melkizedek rendje szerint. 4 Gondoljátok meg, milyen nagy ember az, akinek ősatyánk, Ábrahám tizedet adott a zsákmány javából…..

………15 Még világosabb ez, hogyha Melkizedek módjára egy más pap lép föl, 16 aki nem a testi leszármazás törvénye alapján lett azzá, hanem a halhatatlan élet erejéből….21 Amazok eskü nélkül lettek pappá, ő azonban annak erejével, aki így szólt hozzá: Megesküdött az Úr, és nem bánja meg: te pap vagy mindörökké…..25 Ezért mindörökre üdvözítheti is azokat, akik általa járulnak az Isten elé, hiszen örökké él, hogy közbenjárjon értünk….

11_11 Creative Commons License 2026.04.04 -1 0 7116

2026  04. 4./ A Timóteusnak írt első levél. fej: 2: 1-15 v

( 1-2, 5-6, 9-11, 15. v) + >>> ( 3-4, 7, 12-14, v)

Az istentiszteletre vonatkozó utasítások.

1 Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért; a királyokért 2 és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben…..

5 Hiszen egy az Isten, egy a közvetítő is Isten és ember között: az ember Krisztus Jézus, 6 aki váltságul adta magát mindenkiért és tanúságtételül a meghatározott időben…. 8 Azt kívánom hát, hogy a férfiak mindenütt tiszta lélekkel emeljék imára kezüket, ne haragos és viszálykodó érzülettel. 9 Kívánom azt is, hogy az asszonyok tisztességes ruhát viseljenek, szemérmesen és szerényen ékesítsék magukat: ne bodorított hajjal, arannyal, gyöngyökkel és drága ruhával, 10 hanem mint istenfélő asszonyokhoz illik, jótettekkel. 11 Az asszony csöndben, engedelmes lélekkel hallgassa a tanítást….15 Azáltal üdvözül, hogy vállalja az anyaságot, kitart a hitben, a szeretetben, a szegénységben és a tisztességben.

2026  04. 4./ A Timóteusnak írt első levél. fej: 2: 1-15 v

+ >>> ( 3-4, 7, 12-14, v)

Az istentiszteletre vonatkozó utasítások.

3 Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, 4 aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság ismeretére….7 Ezért kaptam a küldetést, hogy hírnök és apostol legyek – igazat mondok, nem hazudom –, a pogányok tanítója hitre és igazságra…..12 Nem engedem, hogy az asszony tanítson, sem azt, hogy a férfin uralkodjék, hanem maradjon csöndben….13 A teremtésben is Ádám volt az első, Éva utána következett; 14 Ádámot nem vezették félre, de az asszony hagyta, hogy félrevezessék, s bűnbe esett..

Lábjegyzetek

1Tim:2:4-5 A versek ismertetik Isten egyetemes üdvözítő akaratát: komolyan akarja, hogy minden ember üdvözüljön, tehát meg is adja hozzá a szükséges kegyelmet. Akarata előzetes, de feltételes. Előzetes annyiban, hogy ő a kezdeményező a kegyelem felajánlásával, de feltételes annyiban, hogy elvárja az ember együttműködését. Krisztus kivétel nélkül mindenkiért vállalta az engesztelő áldozatot.

1Tim:2:8  Az ókorban széttárt kézzel imádkoztak.

1Tim:2:13 Az apostol csak az istentisztelet rendjét szorgalmazza, nem pedig a nő természetes egyenrangúságát vonja kétségbe

11_11 Creative Commons License 2026.04.03 -1 0 7115

2026  04. 03. / A Filippieknek írt levél : fej : 4 : 1-23 v

( 2-4, 7, 9-10, 12- 16,  18-20. 21-23. v ) + >>> (1,5-6, 8, 11, 17, v)

Befejező intelmek.

2 Evódiát és Szintichét nagyon kérem, értsenek egyet az Úrban. 3 Téged is kérlek, igaz munkatársam, légy segítségükre azoknak, akik velem együtt fáradtak az evangélium hirdetésében, Kelemennel és a többi munkatársammal együtt, akiknek neve föl van jegyezve az élet könyvében. 4 Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek….7 Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban. …9 Amit tanultatok és elfogadtatok, amit hallottatok és példámon láttatok, azt váltsátok tettekre, s veletek lesz a béke Istene. 10 Nagyon megörültem az Úrban, hogy ismét lehetőségetek nyílt a rólam való gondoskodásra. Azelőtt is gondoltatok rá, de nem volt rá módotok….. 12 Tudok nélkülözni, de tudok bőségben is élni. Mindig mindenhez hozzászoktam: ahhoz, hogy jóllakjam és éhezzem, hogy bővelkedjem és nélkülözzem. 13Mindent elviselek abban, aki erőt ad. 14 Mégis jól tettétek, hogy szükségemben segítségemre voltatok. 15 Ti is tudjátok, filippiek, hogy az evangélium hirdetésének kezdetén, amikor Macedóniából elindultam, nem volt egyetlen egyházközség sem, amely velem az adás és viszonzás kapcsolatában állt volna, csak ti. 16 Már Tesszalonikába ismételten küldtetek, amire szükségem volt…. 18 Megvan mindenem, mégpedig bőségesen. Bőven el vagyok látva, amióta Epafroditusztól átvettem küldeményeteket, mint kellemes illatú, Istennek tetsző áldozatot. 19 Az én Istenem – gazdagsága szerint – dicsőségében ellát majd benneteket Jézus Krisztus által mindennel, amire szükségetek van. 20Istennek, a mi Atyánknak legyen dicsőség örökkön-örökké! Ámen.

Befejezés.

21 Köszöntsetek minden szentet Jézus Krisztusban! Köszöntenek titeket az itteni testvérek. 22 Köszönt titeket valamennyi szent, főképp a császár házából valók.

23 Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen lelketekkel!

2026  04. 03. /A Filippieknek írt levél : fej : 4 : 1-23 v

+ >>> (1,5-6, 8, 11, 17, v)

1Ezért szeretett testvéreim, akik után vágyódom, örömöm és koronám: így álljatok helyt az Úrban, szeretteim!

Befejező intelmek. 5 Méltányosságotokat ismerje meg mindenki! Az Úr közel van. 6 Ne aggódjatok semmi miatt, hanem minden imádságotokban és könyörgésetekben terjesszétek kéréseteket az Úr elé, hálaadástokkal együtt…. 8 Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos…. 11 Nem a nélkülözés mondatja ezt velem, hiszen megtanultam, hogy megelégedjem azzal, amim van….. 17 Nem az adomány fontos nekem, hanem inkább a gyümölcse, amelyet majd bőségesen javatokra írnak….

11_11 Creative Commons License 2026.04.02 -1 0 7114

2026 4.2./Az Apostolok Cselekedetei : fej: 21: 27-40v

(27-30, 32, 35-36, 39-40 v) + >>>( 31, 33-34, 37-38, v)

Pál elfogatása.

27 Amikor a hét nap már a vége felé járt, az ázsiai zsidók meglátták (Pált) a templomban, s felizgatták a tömeget. Kezet vetettek rá, és elkezdtek kiabálni: 28 „Izraelita férfiak, segítsetek! Ez az ember mindenütt a nép, a törvény és a szent hely ellen tanít. Még pogányokat is hozott a templomba, és megfertőzte ezt a szent helyet.” 29 Mert előzőleg látták vele a városban az efezusi Trofimuszt, s azt gondolták, hogy a templomba is őt vitte magával. 30 Az egész város felbolydult, összeszaladt az egész nép. Megragadták Pált, kihurcolták a templomból, a kapukat pedig gyorsan bezárták….. 32 Katonákat és tiszteket vett maga mellé, s máris ott termett. Amikor meglátták az ezredest és a katonákat, abbahagyták Pál ütlegelését…. 35 A lépcsőkhöz érve vinniük kellett a katonáknak, mert a nép erőszakoskodott. 36 Az egész tömeg utánatódult ugyanis, és ordítozott: „Halál rá!”

….39 „Én zsidó vagyok – felelte Pál –, Tarzuszból származom, a híres kilikiai városnak vagyok a polgára. Kérlek, engedd meg, hogy szóljak a néphez.” 40 Amikor megadta neki az engedélyt, Pál odaállt a lépcsőre, és kezével intett a népnek. Erre mély csend lett, ő pedig héber nyelven elkezdett beszélni.

2026 4.2./Az Apostolok Cselekedetei : fej: 21:

+ >>>( 31, 33-34, 37-38, v)

Pál elfogatása.

31 Már-már azon voltak, hogy megölik, amikor a helyőrség ezredesének hírül vitték, hogy egész Jeruzsálem fellázadt…..33 Ekkor odalépett az ezredes, elfogatta, és két lánccal megbilincseltette, aztán megkérdezte, hogy kicsoda, és mit csinált. 34 A tömegből mindenki kiabált. Mivel a lárma miatt nem tudott megállapítani semmi biztosat, parancsot adott, hogy vigyék a várba….37 Már épp be akarták vinni a várba, amikor Pál megszólította az ezredest: „Szabad valamit mondanom neked?” „Te tudsz görögül? – kérdezte. – 38 Hát nem az az egyiptomi vagy, aki nemrégiben fölkelést szított, és négyezer szikárius férfit kivezetett a pusztába?” ….

Előzmény: 11_11 (7110)
11_11 Creative Commons License 2026.04.01 -1 0 7113

Ki a két tanú: ??  A 144-ezer kérdez!

Jelenések könyve : fej: 11 : 1-19 v

( 1-7, 12-13, 15, 17-19 v) + >>>( 8-11, 14, 16, v)

A templom felmérése.

1Ekkor bothoz hasonló mérőnádat adott ezeknek a szavaknak a kíséretében: „Menj, mérd fel az Isten templomát az oltárral és a benne imádkozókkal együtt. 2De a templom külső udvarát hagyd ki, és ne mérd fel, mert a pogányoké lesz, akik a szent várost negyvenkét hónapig tiporják.”

A két tanú.

3„Két tanúmnak meghagyom, hogy szőrzsákba öltözve ezerkétszázhatvan napig hirdessenek bűnbánatot.” 4Ők a két olajfa és a két gyertyatartó, amely a föld Urának színe előtt áll. 5Ha valaki ártani akar nekik, tűz csap ki szájukból, és elpusztítja ellenségeiket. Mert aki ártani akar nekik, annak így kell elpusztulnia. 6 Hatalmuk van, hogy bezárják az eget, hogy küldetésük idején ne essen az eső. Hatalmuk van arra is, hogy a vizet vérré változtassák, és annyi csapással sújtsák a földet, amennyivel csak akarják. 7Amikor befejezik tanúságtételüket, a vadállat feljön a mélységből, harcra kel ellenük, legyőzi és megöli őket….

12 Az égből hangos szózat hallatszott: „Gyertek fel ide!” S ellenségeik szeme láttára egy felhőn fölszálltak az égbe. 13 Abban az órában heves földrengés támadt, a város tizedrésze romba dőlt, a földrengés következtében hétezer ember meghalt, a többit pedig félelem fogta el, és dicsőséget zengtek az ég Istenének…..

A hetedik harsonaszó.

15A hetedik angyal is megfújta a harsonát. Nagy szózatok hallatszottak az égben: „Urunk és Fölkentje megszerezte az uralmat a világ felett, és uralkodni fog örökkön-örökké!” 17„Hálát adunk neked, mindenható Urunk, Istenünk, aki vagy és aki voltál, mert átvetted a főhatalmat és uralkodol. 18 A népek ugyan felbőszültek, de eljött haragodnak és a halottak fölötti ítélkezésnek ideje. Jutalmazd meg szolgáidat, a prófétákat, a szenteket és akik félik nevedet, a kicsiket és a nagyokat egyaránt! A föld megrontói meg pusztuljanak!” 19Megnyílt az égben az Isten temploma, és láthatóvá vált a szövetség ládája a templomban. Erre villámlás, égzengés, földrengés és nagy jégeső támadt.

Választ kérek!

Előzmény: leslie o7 (7112)
leslie o7 Creative Commons License 2026.04.01 -1 0 7112

10 Nekünk azonban feltárta Isten a Lélek által. A Lélek ugyanis mindent átlát, még Isten mélységeit is. 11 Ki ismeri az ember benső dolgait, ha nem a benne lakó emberi lélek? Hasonlóképpen Isten titkait sem ismeri senki, csak Isten Lelke. "

Rossz fordításból idézel. Az apostol nem az ember lelkéről és Isten Lelkéről írt, hanem az ember szelleméről, ami a testében van, és az Isten Szelleméről.

Te egy az ember szellemét és az isten szellemét tagadó bibliafordítótól idéztél.

A helyes fordítás így hangzik:

1. Kor. 2:11 Mert kicsoda tudja az emberek közül az ember dolgait, hanemha az embernek szelleme, amely őbenne van? Azonképpen az Isten dolgait sem ismeri senki, hanemha az Istennek Szelleme. 12 Mi pedig nem e világnak szellemét vettük, hanem az Istenből való Szellemet; hogy megismerjük azokat, amiket Isten ajándékozott nékünk. 13 Ezeket prédikáljuk is, nem oly beszédekkel, melyekre emberi bölcsesség tanít, hanem amelyekre a Szent Szellem tanít; szellemiekhez szellemieket szabván. /Károli KSZE/

1Korintusi levél 2. fejezet - Károli Gáspár (KSZE)

1. Kor. 2: 11 Melyik ember ismeri ugyanis az ember dolgait, hacsak nem az ember szelleme? Ekképp az Isten dolgait senki sem ismeri, csak az Isten Szelleme. 12 Mi pedig nem a világ szellemét kaptuk, hanem az Istenből kiáramló szellemet, hogy tudjuk azt, amivel Isten kegyelme ajándékozott meg bennünket. 13 Amit szólunk is, nem emberi bölcsesség tanította szavakkal szóljuk, szellemi dolgokkal mérve össze a szellemi dolgokat. 14 Lelki ember nem fogadja el Isten Szellemének dolgait, hiszen ostobaság neki. Nem is ismerheti meg, mert szellemileg vizsgálhatók meg. /Csia Lajos/

1Korintusi levél 2. fejezet - Csia Lajos Újszöv.

Előzmény: 11_11 (7107)
leslie o7 Creative Commons License 2026.04.01 0 0 7111

6 A tökéletesek körében azonban mi is bölcsességet hirdetünk. Nem ennek a világnak a bölcsességét, sem az e világ pusztulásra ítélt fejedelmeit, 7 hanem Isten titokzatos, rejtett bölcsességét, amelyet Isten öröktől fogva megdicsőülésünkre rendelt….. 9 Így érvényes az Írás szava: Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik.

10 Nekünk azonban feltárta Isten a Lélek által. A Lélek ugyanis mindent átlát, még Isten mélységeit is. 11 Ki ismeri az ember benső dolgait, ha nem a benne lakó emberi lélek? Hasonlóképpen Isten titkait sem ismeri senki, csak Isten Lelke. 12 Mi nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istentől eredő Lelket, hogy megismerjük, amit az Isten a kegyelemben ajándékozott nekünk…. 14 A testi ember nem fogja fel, ami az Isten Lelkéből ered. Balgaságnak tartja, s nem képes megérteni, mert lelkileg kellene megítélnie."

Vajon el is hiszed azt, amit idézel a Bibliából?

Miért nem teszel hitvallást az igazságról.

Előzmény: 11_11 (7107)
11_11 Creative Commons License 2026.04.01 -1 0 7110

2026 4. 1 / Az Apostolok Cselekedetei : fej: 21: 1-26, v

(1, 3-6, 8-15, 17-26,v) + >>> (2, 7, 16, v)

Milétuszból Cezáreába.

1 Miután elváltunk tőlük, kifutottunk a tengerre, és egyenes irányban haladva Kószba értünk, másnap meg Roduszba és onnét Patarába…. 3 Láttuk Ciprust, de bal felől elkerültük, hogy Szíriába hajózzunk. Tíruszban értünk kikötőbe, itt kellett a hajónak a rakományát kitennie. 4 Megkerestük a tanítványokat, és egy hétig náluk maradtunk. Ezek a Szentlélek sugallatára azt mondták Pálnak, hogy ne menjen fel Jeruzsálembe. 5 Amikor ezeknek a napoknak az elmúltával útnak indultunk, mind elkísértek minket feleségestül és gyerekestül egészen a város határáig. A tengerparton letérdeltünk és imádkoztunk. 6 Majd búcsút vettünk egymástól, mi hajóra szálltunk, ők meg hazatértek. …..8 Másnap folytattuk utunkat, és Cezáreába értünk. Itt betértünk Fülöp evangélistának, a hét közül az egyik diakónusnak a házába, és nála szálltunk meg. 9 Fülöpnek volt négy prófétáló tehetséggel megáldott lánya, akik szüzek voltak. 10 Már eltöltöttünk nála néhány napot, amikor Júdeából egy Agábusz nevű próféta érkezett. 11 Odajött, elvette Pál övét, és összekötözte vele kezét, lábát, s így szólt: „Ezt üzeni a Szentlélek: Azt a férfit, akié ez az öv, a zsidók így kötözik majd meg Jeruzsálemben, és kiszolgáltatják a pogányoknak.” 12 Ezt hallva arra kértük mi is, az odavalók is, hogy ne menjen fel Jeruzsálembe. 13 De Pál így válaszolt: „Miért sírtok, és miért okoztok szomorúságot szívemnek? Készen vagyok rá, hogy Jeruzsálemben nemcsak a bilincseket, hanem a halált is elszenvedjem Urunk, Jézus ügyéért.” 14 Minthogy nem tudtuk lebeszélni, belenyugodtunk. „Teljesedjen az Úr akarata!” – mondtuk. 15 Néhány nap múlva nekikészülődtünk, és fölmentünk Jeruzsálembe….

Pál Jeruzsálemben.

17 Amikor megérkeztünk Jeruzsálembe, a testvérek örömmel fogadtak minket. 18 Másnap Pál velünk együtt ellátogatott Jakabhoz. A presbiterek is mind egybegyűltek. 19 Üdvözölte őket, aztán sorjában elbeszélte, mi mindent tett az Isten a pogányok között szolgálata által. 20 Azután, hogy meghallgatták, magasztalták az Istent, őhozzá meg így szóltak: „Látod, testvér, hány ezren vannak a zsidók között, akik megtértek, de azért buzgón tartják a törvényt. 21 Felőled viszont azt hallották, hogy arra tanítod a pogányok közt élő zsidókat, pártoljanak el Mózestől, azt mondván nekik, hogy ne metéltessék körül a gyerekeket, s ne éljenek a szokások szerint. 22 Mi hát a teendő? [Összecsődülnek, mihelyt] tudomást szereznek megérkezésedről. 23 Fogadd hát meg tanácsunkat. Van itt nálunk négy férfi, akik fogadalmat tettek. 24 Vedd ezeket magad mellé, végezd el velük a tisztulási szertartást, és fizess értük, hogy megnyiratkozzanak. Így mindenki megtudja, hogy nem igaz, amit felőled híreszteltek, hisz te magad is eleget teszel a törvénynek, és szerinte élsz. 25 Ami pedig a pogányságból megtért hívőket illeti, mi levélben közöltük velük határozatunkat, hogy tartózkodjanak a bálványoknak áldozott hústól, a vértől, a fojtott állattól és a paráznaságtól.” 26 Pál maga mellé vette a férfiakat, elvégezte velük a tisztulási szertartást, aztán másnap bement a templomba, és jelentette, hogy eltelt a megtisztulás ideje, amikor is mindegyikükért be kellett mutatni az áldozatot.

2026 4. 1./ Az Apostolok Cselekedetei : fej: 21:

+ >>> (2, 7, 16,v ) 

Milétuszból Cezáreába. 2 Találtunk egy Föníciába menő hajót, átszálltunk rá, és továbbhajóztunk….7 Hajóutunk végén Tíruszból Ptolemaiszba mentünk, üdvözöltük a testvéreket, és egy napig ott maradtunk náluk….16 Velünk tartott egypár cezáreai tanítvány is, ezek elvezettek minket egy régi ciprusi tanítványhoz, Mnázonhoz, hogy nála szálljunk meg.

>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.03.31 -1 0 7109

2026 3. 31./ Az evangélium Máté szerint . fej : 22 :

(23-33, 34, 36, 39, 41-46 .v) + >>>(35, 37-38, 40, v)

A feltámadás.

23 Aznap még szadduceusok is mentek hozzá, akik tagadták a feltámadást. Kérdést 24 intéztek hozzá: „Mester, Mózes úgy rendelkezett, hogy ha valaki gyermektelenül hal meg, a testvére vegye el az özvegyet, és támasszon utódot testvérének. 25 Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt. Mivel nem volt gyermeke, feleségét testvérére hagyta. 26 Ugyanez történt a másodikkal, majd a harmadikkal is, egészen a hetedikig. 27 Végül meghalt az asszony is. 28 A feltámadáskor a hét közül melyiknek a felesége lesz az asszony? Hiszen mindegyiké volt.” 29 Jézus így válaszolt: „Tévedtek, mert nem ismeritek sem az Írásokat, sem az Isten hatalmát. 30 A feltámadás után nem nősülnek, férjhez sem mennek, hanem úgy élnek, mint Isten angyalai a mennyben. 31 Ami pedig a halottak feltámadását illeti, nem olvastátok, amit az Isten mondott nektek: 32 Én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene. Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké.” 33 Amikor ezt a nép hallotta, elámult tanításán.

A főparancs.

34 Amikor a farizeusok értesültek róla, hogy a szadduceusokat is elhallgattatta, köréje gyűltek….. 36 „Mester, melyik a főparancs a törvényben?” …. 39 A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat….

A Messiás Dávid fia.

41 Mivel a farizeusok együtt voltak, Jézus 42 föltette nekik a kérdést: „Mit tartotok ti a Messiásról? Kinek a fia?” „Dávidé” – felelték. 43 Ő tovább kérdezte őket: „Hogyan nevezheti hát Dávid a Lélek sugallatára Urának, amikor ezt mondja: 44 Így szólt az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, míg ellenségeidet lábad alá vetem. 45 Ha Dávid Urának nevezi, hogy lehet a fia?” 46 Erre nem akadt senki, aki tudott volna neki egy szót is felelni. Attól a naptól nem is merték kérdezgetni.

2026 3. 31./  Az evangélium Máté szerint . fej : 22 : 1-46 v

+ >>> (35, 37-38, 40, v)

A főparancs.

35 Hogy próbára tegye, az egyik törvénytudó kérdéssel fordult hozzá:….. 37 Jézus ezt felelte: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38 Ez a legnagyobb, az első parancs…..40 Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták.”…

11_11 Creative Commons License 2026.03.30 -1 0 7108

2026 3. 30./ Az evangélium Máté szerint . fej : 22 : 1-46 v

( 1-14, 15, 19, 21, v)  + >>> (16 -18, 20, 22,v)

A királyi menyegzőről szóló példabeszéd.

1 Jézus ismét példabeszédben szólt hozzájuk: 2 „A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki menyegzőt rendezett a fiának. 3 Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre! Azok nem akartak jönni. 4 Erre más szolgákat küldött: Mondjátok meg a meghívottaknak, hogy a lakomát előkészítettem, ökreimet és hizlalt állataimat leölettem, minden készen van, gyertek a menyegzőre! 5 Azok nem törődtek vele, az egyik a földjére ment, a másik meg az üzlete után nézett. 6 A többiek a szolgáknak estek, összeverték, sőt meg is ölték őket. 7 A király ennek hallatára haragra lobbant. Elküldte csapatait, a gyilkosokat felkoncoltatta, városaikat pedig fölégette. 8 Aztán így szólt szolgáihoz: A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. 9 Menjetek ezért ki az útkereszteződésekre, s akit csak találtok, hívjátok meg a menyegzőre! 10 A szolgák ki is mentek az utakra, és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, jókat, gonoszokat egyaránt. A menyegzős terem megtelt vendégekkel. 11 Amikor a király bejött, hogy lássa a vendégeket, észrevett egy embert, aki nem volt menyegzőre öltözve. 12 Megszólította: Barátom, hogy kerültél ide, amikor nem vagy menyegzőre öltözve? Az elnémult, 13 a király pedig megparancsolta a szolgáknak: Kötözzétek meg kezét-lábát, s dobjátok ki a külső sötétségre. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. 14 Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.”

Az adófizetés.

15 A farizeusok erre félrevonultak, és megtárgyalták, hogyan tudnának szavaiba belekötni….. 19 Mutassátok az adópénzt!” Odanyújtottak neki egy dénárt….. 21 Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”….

2026 3. 30./ Az evangélium Máté szerint . fej : 22 :1-46v

+ >>> (16 -18, 20, 22,v)

Az adófizetés.

16 Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez. 17 Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?” 18 Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: „Mit kísértetek, képmutatók?..... 20 Ekkor megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és a felirata ez?” „>A császáré” – felelték…..22 Ezt hallva annyira meglepődtek, hogy otthagyták, és eloldalogtak. …..

>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.03.29 -1 0 7107

2026 3. 29./ A Korintusiaknak írt első levél :fej: 2 :1-16. v

(3, 6-7, 9. 10-12, 14,v) + >>>(1-2, 4-5, 8, 13, 15-16. v)

Az apostol igehirdetése.

…..3 Gyöngeségem tudatában félve és nagyon elfogódottan mentem hozzátok…..

6 A tökéletesek körében azonban mi is bölcsességet hirdetünk. Nem ennek a világnak a bölcsességét, sem az e világ pusztulásra ítélt fejedelmeit, 7 hanem Isten titokzatos, rejtett bölcsességét, amelyet Isten öröktől fogva megdicsőülésünkre rendelt….. 9 Így érvényes az Írás szava: Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik.

10 Nekünk azonban feltárta Isten a Lélek által. A Lélek ugyanis mindent átlát, még Isten mélységeit is. 11 Ki ismeri az ember benső dolgait, ha nem a benne lakó emberi lélek? Hasonlóképpen Isten titkait sem ismeri senki, csak Isten Lelke. 12 Mi nem a világ lelkét kaptuk, hanem az Istentől eredő Lelket, hogy megismerjük, amit az Isten a kegyelemben ajándékozott nekünk…. 14 A testi ember nem fogja fel, ami az Isten Lelkéből ered. Balgaságnak tartja, s nem képes megérteni, mert lelkileg kellene megítélnie.

2026 3. 29./A Korintusiaknak írt első levél :fej: 2 :1-16. v

+ >>>(1-2, 4-5, 8, 13, 15-16. v)

Az apostol igehirdetése. 1 Én is, amikor nálatok jártam, testvérek, nem keresett szavakkal vagy bölcsességgel akartam nektek hirdetni Isten misztériumát. 2 Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről…..4 Tanításom és igehirdetésem ezért nem a bölcsesség elragadó szavaiból állt, hanem a Lélek és az erő bizonyságából, 5 hogy hiteteknek ne emberi bölcsesség, hanem Isten ereje legyen az alapja.

8 Ezt senki sem ismerte fel a világ fejedelmei közül, mert ha felismerték volna, nem feszítették volna keresztre a dicsőség Urát…..

13 Erről beszélünk is, de nem az emberi bölcsesség tanította szavakkal, hanem ahogy a Lélek tanít, lelki embereknek lelkieket nyújtva….

….15 Noha a lelki ember mindent megítél, őt nem ítéli meg senki. 16 „Hiszen ki látta át Isten gondolatait, hogy oktatná őt?” Mi azonban birtokában vagyunk Krisztus gondolatainak.

11_11 Creative Commons License 2026.03.28 -1 0 7106

2026 3. 28./A Rómaiaknak írt levél: fej: 13: 1-14 . v

( 2, 5, 7, 9-10, 14, v) + >>> ( 1,3-4, 6, 8, 11-13 v)

Engedelmesség a felsőbbség iránt.

……2 Ezért aki a hatósággal szembeszáll, Isten rendelésének szegül ellene. Az ellenszegülő pedig magára vonja az ítéletet…. 5 Alá kell tehát magadat vetned neki, nemcsak a megtorlás miatt, hanem a lelkiismeret szerint is…. 7 Adjátok meg mindenkinek, ami jár neki: akinek adó, annak az adót, akinek vám, annak a vámot, akinek hódolat, annak a hódolatot, akinek tisztelet, annak a tiszteletet.

A szeretet a parancsok foglalata.

….9 Hiszen a parancs: ne törj házasságot, ne ölj, ne lopj, a másét ne kívánd, s ami egyéb parancs még van, mind ebben az egyben tetőződik: Szeresd embertársadat, mint saját magadat. 10 A szeretet nem tesz rosszat az embertársnak. A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.

14 Inkább öltsétek magatokra Urunkat, Jézus Krisztust, és ne dédelgessétek testeteket, nehogy bűnös kívánságokra gerjedjen.

2026 3. 28./A Rómaiaknak írt levél: fej: 13: 1-14 . v

+ >>> ( 1,3-4, 6, 8, 11-13 v)

Engedelmesség a felsőbbség iránt. 1 Mindenki vesse alá magát a fölöttes hatalomnak. Mert nincs hatalom, csak az Istentől, ami van, azt Isten rendelte….3 A felsőbbség nem arra való, hogy a jótettől ijesszen el, hanem a rossztól. Azt szeretnéd tehát, hogy ne kelljen a hatalomtól tartanod? Tedd a jót, és megdicsér, 4 mert az Isten eszköze a javadra. De ha gonoszságot művelsz, rettegj, mert nem hiába viseli a kardot. Isten eszköze, hogy a gonosztevőt megbüntesse….6 Ezért fizettek adót is, hiszen akik behajtják, Isten szolgái….

A szeretet a parancsok foglalata. 8 Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki embertársát szereti, a többi törvényt is megtartja…..

11 Ehhez tartsátok magatokat, felismerve az időt. Itt az óra, hogy fölébredjünk az álomból: üdvösségünk közelebb van, mint amikor hívők lettünk. 12 Múlóban az éjszaka, a nappal pedig közel. Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. 13 Éljünk tisztességesen, mint nappal, ne evés-ivásban és részegeskedésben, ne kicsapongásban és tobzódásban, ne civakodásban és versengésben.

11_11 Creative Commons License 2026.03.27 -1 0 7105

2026 3.27./Az evangélium Lukács szerint :fej: 24:

(36-37, 39, 41-43.44,47-49. 50-53.v) + >>> ( 38,40, 45-46,v)  

Jézus megjelenik az apostoloknak. 36 Míg ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük, és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” 37 Ijedtükben és félelmükben azt vélték, hogy szellemet látnak…..  39 Nézzétek meg a kezem és a lábam! Én vagyok. Tapogassatok meg, és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van.”….. 41De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt hozzájuk: „Van itt valami ennivalótok?” 42 Adtak neki egy darab sült halat. 43 Fogta, és a szemük láttára evett belőle.

Jézus utolsó szavai. 44 Aztán így szólt hozzájuk: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak.”…. 47 Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. 48 Ti tanúi vagytok ezeknek. 49 Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.”

A mennybemenetel. 50 Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. 51 Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. 52 Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. 53 Mindig a templomban voltak, és dicsőítették az Istent.

2026 3.27./Az evangélium Lukács szerint :fej: 24

+ >>>  ( 38,40, 45-46,v) 

Jézus megjelenik az apostoloknak. 38 De ő így szólt hozzájuk: „Miért ijedtetek meg, s miért támad kétely szívetekben?.... 40 Ezután megmutatta nekik kezét és lábát….

Jézus utolsó szavai. 45 Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta: 46 „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. ….

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!