Keresés

Részletes keresés

KTMSzepy Creative Commons License 2020.02.17 0 0 4153

Szia!

Semmi akadálya, de ha híres leszel vele risztelünk! :D

Most úgy írom le, ahogy a Panához átdolgoztam:
Egy kis cipó, kb. 670g körüli kenyérhez a hozzávalók, sorrendben:
1. 1 adag "kovász", amit a gép érlel meg a saját receptje alapján.
2. 270g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt.
3. 40g sikér
4. 10g só

5. Magok: 20g napraforgó és 20g lenmag, direktben a liszthez adom, mert a kovászos kenyér programból nincs magszórós változat.

6. Fűszerek: ízlés szerint, én kb. 3/4 gyári teáskanál kakukkfüvet, 1 teáskanál borsikafüvet és egy kis "púpos" mokkás kanál őrölt köményt szoktam beletenni.
7. 20g olivabogyó negyedelve.
8. 2 evőkanál (kb. 16g) tökmag vagy oliva olaj - egyik sem viszi el az ízét, nem igazán érezni).
9. 150ml víz.
10. A kovász ellenére még nem árt némi élesztő, ezzel még kísérletezek, ha jó a kovászos alap és nincs baj a tömörebb kenyérrel, akkor lehet, hogy egyáltalán nem kell be, de ezt ezzel a géppel még nem próbáltam. Biztonság kedvéért 1 teáskanál mehet bele, aztán kísérletezni ki mennyire szereti puhábban vagy keményebben.
Őszinte leszek, nekem ez a fenti recept az új gépben már kicsit túlságosan laza lett, a tömörebbet jobban szeretem, így én vissza fogom venni az élesztő mennyiségét.

A gépbe óvatosságból a rozskenyérhez való kisebb felületű lapátot használom, de nem úgy tűnik mintha nagyon túl lenne terhelve ezzel a keverékkel.

Teljes kiőrlésű búzaliszttel is lehet csinálni, nekem az kicsit több vizet igényelt.
Természetesen az extrák (5-7-es pont) elhagyhatóak, kiegészíthetőek, bár ha minden magot elhagyunk érdemes egy kicsivel több lisztet hozzáadni, hogy pótoljuk a szárazanyag mennyiséget.

Előzmény: Nerdy (4150)
KTMSzepy Creative Commons License 2020.02.17 0 0 4152

Nos, mostanra kb. 10 kenyérrel a hátam mögött már úgy gondolom, hogy van némi tapasztalatom a géppel.
Tehát az összehasonlítási alap egy régi két lapátos "standard" gép, olyan ami pont ugyanaz vagy 6 olcsó márkánál, teljesen csereszabatos alkatrészekkel, max. a matrica és a műanyag ház más egy kicsit. :)

A Pana lényegesen kidolgozottabbnak tűnik, apró részletekre sokkal jobban figyeltek. Ilyen pl. a keverőlapát és a tengely kapcsolata, ami alapvetően laza, de ha ha a lapát pár fokot kitér valamelyik irányba, megakad egy nutban és nem jön le a tengelyről. Aki a szokásos "négyszögtengely" jellegű végződéssel rögzített régi lapátos géppel dolgozott pár évet, annak nem kell mondani mekkora küzdelem leszedni a lapátot a tengelyről, vagy kiszedni a kenyérből (attól függően, hogy mihez sül oda jobban. :) Ráadásul azok a lapátok 2-3 év alatt simán kilötyögősödnek/kikopnak a tengelyen.

Itt a jó minőségű tapadásgátló bevonatnak, a tengelybe fixen beakadó lapátnak és a lapát alsó részén kiképezett "penge" résznek köszönhetően a kenyér könnyen kiesik az üstből miközben a lapát benne marad. Pár rázás elég, nem kell kaparni, szenvedni. A lapátot is elég könnyen le lehet szedni, legalábbis könnyebben mint az előző gépen amikor rásült, de néha azért kell hozzá egy kis türelem. 

Nem tudom a bevonat mennyire lesz tartós, szemre mintha már karcos lenne a lapát kicsit, pedig csak ujjakkal nyúltam hozzá. Kipróbáltam, egy finom húzás a nem éles körmömmel is fényben látható nyomot hagy rajta, hogy ez mennyire karc, vagy csak valami optikai hatás, majd kiderül. Kiszedésnél mindenesetre nagyon óvatos vagyok.

Sütés: Sok kenyér programot nem próbáltam, az alap gyári rusztikus fehér programot használtam tesztnek, de alapvetően a "kovászost" használom a mindennapokban. A gyári recepttel fehér kenyérnek és a saját teljes kiőrlésű receptemmel is.
Tervbe van véve a többi recept kitesztelése is, illetve ki fogjuk próbálni a lekvárkészítést, mert folyamatosan, kis mennyiségben érő gyümölcseink vannak a kertben, ami enni sokszor már sok, nagy tételben elrakni meg kevés. Így jó lehetőségnek tűnik a kis mennyiségű lekvár gyakori készítése.
A kipróbált gyári kenyér receptek ízvilága nekünk eléggé édeskés, ezért kevesebb cukrot (ahol kell bele rakni) és több sót rakunk bele. Még így is az újabban hivatalosan engedélyezett pékségekben használható sómennyiség (asszem 2,35%?) alatt maradunk, szóval semmi extrémre nem kell gondolni. Kb, 1,7-2%, kenyér típustól függően. A vajat nem kellett olvasztani mint az előző géppel, szépen eldolgozta a maximum 1-2mm körüli hideg szeleteket is.
A kovászos kenyér receptje nagyon bejött a kisebb módosításokkal, bár még kísérletezem, hogy a "kovászt" miből csináljam. Eredetileg nem volt rozslisztem otthon, ezért teljes kiőrlésű búza liszttel kevertem, lehet visszatérek arra, mert kicsit érettebb, savanykásabb ízt adott mint a rozs és ezt jobban kedveljük. Egy kicsit játszani kellett az arányokkal, (több só és több víz kellett), de úgy tűnik kezd összejönni amit szeretnénk. Azzal együtt, hogy már a gyári is kifejezetten finom volt, de fejlődésre mindig van tér. :)

A saját kovászos receptemet előbb megcsináltam a saját szokásos hozzávalóimból valódi kovásszal, elsőre is jobb eredményt kaptam mint a korábbi géppel. Nem kérdés, azon nem volt kovászos program, a hosszabb állásidő sokat segít a kelés minőségén.
Utána átdolgoztam a gép által erjesztett "kovászhoz" az arányokat és még jobb lett. Ihletet merítve a többi receptből hozzá dobtam egy kis tökmag olajat (bár szerintem bármilyen más finom olaj megteszi, de éppen ezt volt kéznél), ami szintén jó ötletnek bizonyult. Még a korábbi teljes kiőrlésűmért annyira nem rajongó párom is szívesen ette.

Nagy előnye, amit utólag láttunk meg, hogy kisebb kenyereket lehet vele csinálni, így gyakrabban van friss és bár elsőre tartottam egy kicsit az egy lapátos megoldástól hibátlan eredményt ad. Nem csoda, a motort sokkal jobban szabályozzák, sokkal több fajta mozgást tud végezni.

Összességében nagyon elégedett vagyok a géppel, remélem a tapadásmentes bevonat "kopása" csak optikai illúzió és kibírja a tartós használatot, minden más tulajdonsága pedig határozottan pozitív benyomást keltett. Ha tartós is lesz, akkor mindenkinek aki gyakran (heti 2-3 alkalommal) készít otthon kenyeret, tudom ajánlani. És még csak ezek után jön a speciálisabb receptek kipróbálása! :)

Előzmény: eo.sz (4149)
.ETNA. Creative Commons License 2020.02.10 0 0 4151

Ezért is szoktam javasolni, hogy vásárláskor, nyugodtan nyittassuk ki a dobozt és ellenőrizzük le, hogy valóban jól záródik-e a tető. Plusz az sem árt, ha otthon olyan helyiségben - vagy a helyiség olyan részén - van a gép, ahol so-so, egyenletes a hőmérséklet.

Előzmény: eo.sz (4149)
Nerdy Creative Commons License 2020.01.30 0 0 4150

szia, leírnád nekem a teljeskiőrlésű kenyered receptjét?

3 éve sütök olyat, nem rossz, de lehetne jobb is - ezért érdeklődöm a tied után

köszi

Előzmény: KTMSzepy (4148)
eo.sz Creative Commons License 2020.01.30 0 0 4149

Köszönöm, szerintem helytálló az elemzésed a korona effektust és az alapanyagokat illetően is. Eredetileg én mérnök vagyok, és van némi érzékem a műszaki dolgokhoz, a kenyérsütő gépekről azt gondolom, hogy a sütőtérben a hőeloszlás egyenletessége és a sütőtér szigetelése ami fontos, a többi lényegében egyforma minden gépnél. A pana ebben - szerintem - jó, plusz a sütőedényében az a függőleges "dudor" szintén egy jó innováció. Mindenesetre kíváncsian várom a tapasztalataidat az új géppel.

Előzmény: KTMSzepy (4148)
KTMSzepy Creative Commons License 2020.01.23 0 0 4148

Ez a "korona" akkor tipikus ha "túlkel" a tészta, azaz nagyobbra nő mint amit a szerkezete képes megtartani amíg sütés közben megszilárdul.
Lehet túl sok élesztő, több víz, kevesebb só, de bármilyen más, a kelést befolyásoló tényező is az oka (pl. ha adsz hozzá cukrot). Ha rendszeressé válik, akkor sajnos csak a kísérletezés marad, mert valami az addig használt összetevőkből megváltozott. Pl. amit magamnak kikísérleteztem receptet az egyszerű Hauser teljes kiőrlésű programjához, az első pár hét után kb. 2 évig azonos és hibátlan eredményt hozott, de egy éve szinte mindig összeesik sütés előtt és a korábbinál sokkal tömörebb lesz. Cserélgettem a hozzávalókat, liszteket, arányokon változtattam, nem akart rendszeresen sikerülni. Most talán jó úton vagyok. Szerintem az addig használt liszt változott meg jelentősen, de akár gép hiba is lehet, bár nem túl összetett a jószág. Szóval ennek az okát nem feltétlenül egyszerű megtalálni.

Megjegyzés: mivel a régi gépem az utolsókat rúgja és nem feltétlenül érdemes már javítgatni, úgy döntöttem újat veszek.
Olvastam pár itteni tanácsot, meg persze online teszteket, véleményeket, úgy döntöttem Panasonic sd-zb2512 lesz. Az újabb verzió programjai nem igazán fogtak meg, a közel 2*-es ára meg pláne nem éri meg ezekért nekem. Kíváncsi leszek az eredményre, meg arra, hogy a mostani receptemet hogyan tudom hozzá alakítani. Már ha nem tud valamelyik gyári receptje eleve jobbat. :)

Előzmény: eo.sz (4144)
BaGira-79 Creative Commons License 2019.12.20 0 0 4147

Az élesztő hibájára is utalhat, ha összeesik a végén. Még lehet sok is.

Sőt, a víz hőfoka is számít.

Nekem a legelső gépem könyvében olvasott "1 pohár vízhez 3 pohár liszt" - arány, ami bevált.

Előzmény: C20NE (4146)
C20NE Creative Commons License 2019.12.20 0 0 4146

A pihentetésnél hőn tartja, ezáltal az összetevők felmelegszenek és utána adja hozzá az élesztőt ami így jobban dolgozik. Én ha tejet/kefírt használok akkor időben kiveszem, hogy ne hűtő-hidegen menjen az üstbe.

 

Nekem akkor zuhan vissza ha sok a folyadék.

Előzmény: eo.sz (4144)
MZ/Y Creative Commons License 2019.12.16 0 0 4145

Kösz. :)

Gyűjtöm a kedvet a géphez, de még nem szántam rá magam. A sütőben sütést preferálnám, voltak is jó eredmények, de az az öregtésztás verzió volt, amit leginkább már előző nap el kell kezdeni. A sima kenyér nagyon nem akar összejönni, mondhatni, egyre rosszabb.

Előzmény: eo.sz (4144)
eo.sz Creative Commons License 2019.12.16 0 0 4144

:) Szerintem csak langyosít. A tesztelők is ezt írták "nem csinál semmit, ezért ilyen hosszúak a pana programjai". Ha jól hallottam, csak a gyors és a dagasztó programoknál kever azonnal, aztán ott is pihenget. A kétórás kelesztésnél igazad lehet, nekem is volt olyan, hogy a kenyér palástján vékony ropogós héj-lemezkék voltak, mint egy kis korona. Mintha a kenyér magasabbra nőtt volna, de a sütés előtt visszazuhant néhány centit, és az edény falán ragadt tésztából sült körbe a korona.

Előzmény: MZ/Y (4143)
MZ/Y Creative Commons License 2019.12.16 0 0 4143

Azért nem olyan koncentrációt igénylő a dolog :), csak némi kíváncsiság kérdése, legalábbis én az első sütésnél (sima, egyszerű sütő) figyeltem, mit csinál a gep. :)

 

Amúgy a 2 órás kelesztést kipróbáltam, tökéletesen bedöglött a tészta :), valamit játszik a hőmérséklettel a Pana.

Előzmény: eo.sz (4142)
eo.sz Creative Commons License 2019.12.15 0 0 4142

Bocs. Fogalmam sincs. Nem pék vagyok, csak egy kenyérsütő-gépes pasi. És nem ülök ott a gép mellett, de atr mindenki megteheti, te ha arra kíváncsi, mikor, mit csinál  :)

Előzmény: MZ/Y (4141)
MZ/Y Creative Commons License 2019.12.12 0 0 4141

Nézegetem a leírást, pihentetés, dagasztás, kelesztés. A pihentetés előtt összekeveri a cuccot, vagy csak langyosítja az összetevőket?

 

Illetve ezt a 2 órás kelesztést jól bírja a tészta? Sütős kenyér recepteknél szinte mindig irják, hogy hőmérséklettől függően kb. 1 órát kellesszük, de ne essünk túlzásba, mert rothadni kezd a tészta.

Előzmény: eo.sz (4134)
BéééTa Creative Commons License 2019.12.09 0 1 4140

INGYEN felajánlom a képen látható Hauser BM 800-at!

Szerintem ékszíj problémás, nem forgatja a lapátokat, de meleget ad.

Jó alkatrésznek, valszeg javítható is, de az üst és a lapátok miatt sem akarnám kidobni.

 

 

 

ivannorbi Creative Commons License 2019.12.09 0 0 4139

A visszaszámlálásnak vége, de még él a kedvezményes ár! Még van 6 db.

Előzmény: ivannorbi (4138)
ivannorbi Creative Commons License 2019.12.08 0 0 4138
Előzmény: _Szabolcs (4126)
ivannorbi Creative Commons License 2019.12.08 0 0 4137

Sziasztok!

 

Újra próbálkozunk az itthoni kenyérsütéssel, és megkérdezném, hogy a BL55-ös lisztek minősége között van-e jelentős különbség? Mert árban elég nagy a szórás (az üzletláncok saját márkás termékei kevesebb, mint fele annyiba kerülnek, mint a nevesebb fajták alapáron) ... Érdemes a drágábbat megvenni?

És a BL55 helyett használható a BL80? A régi gépünkbe mindig az utóbbit raktuk, viszont a mostanihoz kapott receptek minden egyszerű kenyérhez BL55-öt írnak. Vagy esetleg próbálkozzunk malomból beszerezni? 

Hasonló a kérdés a porélesztő kapcsán is. A dr5ker-nél (most azt használunk) vannak jóval olcsóbbak, most vettünk Haas-t is, de még nem próbáltuk ki.

Gondoltam nem próbálgatunk végig minden kombinációt, ha már vannak ilyen jellegű tapasztalatok...

 

Előre is köszi a válaszokat.

 

Ui: Ha esetleg tudtok ajánlani olyan kenyérsütős oldalt, ahol össze vannak szedve az általános infók, azt is megköszönném... ;-)

 

eo.sz Creative Commons License 2019.12.03 0 0 4136

Alacsony kalóriatartalmú. A ZP2000 esetében a 6. menü. A hozzá tartozó receptben nincs vaj és cukor. Viszont 6 órás program, talán pont a cukor hiánya miatt az élesztőnek több időre van szüksége. Azt írtam, hogy az 1-es programhoz tartozó receptet sütöttem a 6-os programmal. Az eredmény kevesebb anyagból is (mint amit az 1-es program receptjéhez írnak) lazább, nagyobb cipó.

Előzmény: lecsó0000 (4135)
lecsó0000 Creative Commons License 2019.12.01 0 0 4135

Milyen az a kalória szegény funkció ? Az 1-es programnál nem láttam ilyet.

Előzmény: eo.sz (4134)
eo.sz Creative Commons License 2019.11.30 0 0 4134

Jól tetted! Drága, mert ez a legújabb, hiába nyújt kevesebb funkciót, mint az előtte kijött gép. Viszont remekül reklámozható a ropogós héjjal, és a helyes cipó formával. De lássuk be, valóban ropog a héj és valóban csinosak a cipók. Ugyanakkor az adagolók tulajdonképpen nem hiányoznak, én úgy vagyok vele, hogy egyel több dolog, ami elromolhat :) A programokat viszont lehet csereberélni itt is, legutóbb pl. a kalóriaszegény funkcióval sütöttem meg éjszaka a hagyományos (1-es) receptet, de 300 gr lisztre csökkentve arányosan mindent. A cipó nagyobb lett, mint egyébként, ugye 6 órás program, volt ideje kelni, és sokkal levegősebb, mint egyébként. Ebből egy szelet kenyér 25 gr, a hagyományosból pedig 55-60. 

Előzmény: lecsó0000 (4132)
eo.sz Creative Commons License 2019.11.30 0 0 4133

Azt szoktam csinálni, hogy megnézem, hogy mikor kezdődik a sütési ciklus, általában 50-55 perccel a program vége előtt. Ilyenkor mindent előkészítve, hogy gyorsan menjen, néhány másodpercre kinyitom a gépet, és a kenyeret meghintem teaszűrőn át liszttel és magokkal.
De a kérdésnek van egy további része is, hogyan lehet kiszedni a sütőüstből a kenyeret, hogy ne rázzuk le a magokat :) Talán meg kellene nedvesíteni a kenyér tetejét? Még ezt nem próbáltam.

 
Az első kép az üstben, a második már kivéve.

Előzmény: lecsó0000 (4131)
lecsó0000 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 4132

A Croustinát az ebay-en vettem, kb 54.000 Ft volt szállítással együtt. Itthon valamiért baromi drága.

Előzmény: eo.sz (4110)
lecsó0000 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 4131

Azt hogyan lehet elérni, hogy a kenyér kívül magos legyen ?

_Szabolcs Creative Commons License 2019.11.30 0 1 4130

Nem, sajnos sűrű elfoglaltságaim és hatalmas lustaságom eddig akadályozott :)

De ami késik, nem múlik! Decemberben többet leszek szabadságon, mint a munkahelyen, úgyhogy nagyon reménykedek.

Előzmény: eo.sz (4129)
eo.sz Creative Commons License 2019.11.30 0 0 4129

Kipróbáltad-e az (ál)kovászost?

Előzmény: _Szabolcs (4126)
ivannorbi Creative Commons License 2019.11.29 0 0 4128

Egy napig sem tartott ez a jó ár, de szerencsére be volt állítva az árfigyelőm, így rögtön lecsaptam rá... Aztán el is fogyott.

Tényleg jó kis masina, a régi 2 lapátos Hausmeiter (HM-1000)/Elta (BA 123) típusokhoz képest tényleg minőségi ugrás.

Előzmény: _Szabolcs (4126)
C20NE Creative Commons License 2019.11.24 0 0 4127

Nekem is rajta marad a tengelyen és soha nem volt mosogatva, felesleges. Néha kiporszívózom az üstházat.

Előzmény: _Szabolcs (4125)
_Szabolcs Creative Commons License 2019.11.21 0 0 4126

Na, közben látom az alzánál elfogyott...

Előzmény: _Szabolcs (4125)
_Szabolcs Creative Commons License 2019.11.21 0 0 4125

Szia,

 

nekem is ilyen van már vagy 10 éve. Igaz, ebből volt vagy két olyan év, amikor szinte egyáltalán nem használtam (nagy úr a lustaság).

Megmondom neked őszintén, hogy amikor kipottyan belőle a kenyér, olyan szép tiszta marad az üst, hogy én egyáltalán nem szoktam mosni. Ill. az utóbbi három évben valamiért a keverőkanál is ott marad a tengelyen, nem rántja magával a kenyér.

Mikor tegnap megláttam az alzás árát, majd hanyatt estem. Én 10 évvel ezelőtt is 60ért vettem.

Ha rendelkezésre áll ez a keret neked, akkor ne gondolkodj sokat. Nekem is volt előtte vagy 2-3 gépem, de amikor rászántam magam, hogy ezt megvegyem, az első sütés után azon elmélkedtem, hogy miért nem ezzel kezdtem.

Előzmény: Dehogyne (4124)
Dehogyne Creative Commons License 2019.11.21 0 0 4124

Köszi. Mennyire macerás a takarítása? Milyen forgólapátja van, benne marad a kenyérben?

Előzmény: Smith John (4123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!