Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2009.08.14 0 0 120
Gondolom, a nagy svunggal jövő víz a lejtős kivezető félcsőről kifröcsköl. De ha jobban belegondolok, én se értem hogy kerül a falra a víz.
Előzmény: topik (119)
topik Creative Commons License 2009.08.13 0 0 119
Ezt nem értem. Az én vízlopóm ilyen, hogyan kerül a víz a falra? (az ajtó a faltól elfele nyílik)
Előzmény: peter513 (118)
peter513 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 118

Úgy néz ki, hogy befejeztem. Mivel egyedül készítettem az egészet, ezért többszöröse időt igényelte. (Közben azért volt sok nap, amikor nem tudtam velel foglakozni.) 80 m ereszcsatorna, és 20 m lefolyót vettem, egy 2m-es lefolyó maradt meg és 1,7 m csatorna + apró darabok.

Egy jótanács:

Létezik vízlopónak nevezett lafolyódarab (44 cm hosszú), aminek az oldalán van egy kis ajtó, így ha akarom, akkor nem megy le a lefolyóig a víz, hanem pl egy hordó tölthető az esővízzel. Nagyon elmés idom, de a víz fröcslökődik a kinyitott kis ajtón rá a falra. Ezt meg kell oldani, gondolom senki sem örül neki, ha nem csak néhány csepp víz kerül a falra. Legközelebb képeket is teszek fel.

peter513 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 117
Az ácsok rövidnek találták a 35 éves padlásfeljáró létrát, és két bramaclécet szögeltek rá "toldás" gyanánt. Amikoor letámasztottam, akkor éphogy a cserép alá beért, a vége a madárhálónak támaszkodott. Már többször körbejártam vele a házat, amikor a szomszédnál a pázsitba nem 1, hanem több centit besűllyedt a létra. A létra vége nekicsapódott a falnak, és letörtek a toldások. Ettől egy kicsit távolabb lett a talpamtól.
Előzmény: NeomatiK (116)
NeomatiK Creative Commons License 2009.04.24 0 0 116
:)) Ez a létrás megmozdulás jó móka lehetett. Hogy tudott eltörni? Ősszel csináltam egy 4m hosszú massziv létrát, de viszonylag nehéz lett, kb 30 kg. Igaz két bak között vízszintesre fekteteve is simán elbír. 1900 Ft-omba került a fanyag és a csavarok hozzá. Ennyit bőven megért :)
Előzmény: peter513 (115)
peter513 Creative Commons License 2009.04.15 0 0 115

Elkezdtem a csatorna szerelését, röviden leírom, hogy mint haladok:

Bementem egy bádogosboltba, és ott vettem meg a komplett rendszert. Előtte beszéltem a tulajjal, kaptam 10 %-ot. Nem vagyok biztos benne, hogy egy ilyen renszer sokkal bonyolultabb lenne, mint amit nagy név alatt reklámoznak.

1. nap: reggel kimentem, megállapítottam, hogy hideg van, és visszamentem a lakásba.  :)

A ház L alakú, a felső száránál tűzfal van, a többi oldalra folytonos csatornát gondoltam, és ennek megfelelően vettem meg az elemeket. Most már tudom, hogy először slagvízmértékkel, vagy lézeres vízmértékkel meg kell mérni, merre mennyit lejt, és ennek függvényében megtervezni.

Felraktam az első és az utolsó tartóvasat, kihúztam a madzagot és ezekhez felraktam a közbensőket. Amelyik lejjebb vagy feljebb van azon lehet kicsit hajlítani, ekkor a távolsága változhat, ilyenkor le kell szedni, majd újra visszatenni. Javaslom, hogy a két furat közül a legalább a felsőbe csavart kell tenni. Volta amelyik tartót legalább 5-ször tettem fel. A tartók számozottak, ezért a vízszintes tetőnél csak a számokat figyelembevéve kell őket felszerelni. (Nálam még így is az ellenkező irányba lejt, ezért a 4. nap után még csak 40 méternyi tartó van fent.)

Fontos, hogy méterenként 5 mm-t kell lejteni, ezért tanácsos legalább 1 m-es vízmértéket haszálni egy 5 mm-es csavarral. Ha középen a buborék, akkor OK. (Nálam még a 14 tartó is olyan szépen egy sorba van, hogy öröm nézni.)

A cserepet a csatorna harmadáig, feléig kell lógatni. Itt ajánlatos valamilyen függőféléthasználni, mert ott fent el lehet téveszetni. Mivel nem tudom mennyire passzol a csatorna a tartóba, ezért 1, max 2 mm eltérés lehet a nem szomszédos tartóknál. (A szomszédom szerint túl precíz vagyok. Több iparosról hallottam, hogy víztározót rakott fel a tető széléhez. Helyenként több mint egy ujjnyi víz áll a vályúban.)

Az utolsó nap még a jóistan sem akarta, hogy dolgozzak rajta:

A létra belenyomódott a földbe 2 centit, ami elég volt ahhoz, hogy a létra széle ne támaszkodjon a tetőhöz, létra neki a falnak, én még rajta, kapaszkodtam a tető szélébe, itt létra eltört, én lógtam. (Mindez az utolsó tartónál! Szomszéd virágai megúszták.)

A létra javításánál elkopott az utolsó bitfej.

A fúrónak úgy beállt a tokmánya, hogy az egészet szét kellett szedni és újra összerakni...

Fúrójavít, létrajavít, utolsó tartó rögzít, cserép vissza, jutalomsör.

neratius Creative Commons License 2009.03.19 0 0 114
Szomszédom nemrég rakott fel új ereszcsatornát, Lindabnál rendelte, és nem tudom hogy lehet e külön tartóvasakat is venni náluk de könnyedén maga szerelte fel az egész rendsuert, egyébként acélból van 1bként. mutogatta honlapjukat a szomszéd, jó leírás van a felszerelésről. most kedvet kaptam én is egy tetőcserére, rá is férne a kis kunyhómra :D bár ehhez azért jócskán kéne még spórolnunk.
Előzmény: wizardry8 (109)
NeomatiK Creative Commons License 2009.03.16 0 0 113
Nem esztétikus és eső esetén csöpög le a burkolatra a rozsdás lé, ott pedig barna foltot hagy. Rosszabb esetben nagy szél esetén ráfújja a homlokzatra a rozsdás lét és ott lesz barna pacni.
Előzmény: wizardry8 (112)
wizardry8 Creative Commons License 2009.03.16 0 0 112
És persze a jó tíz éves tartóvasak már rozsdásak is. Az miért baj hogy ha rozsdás?
Előzmény: wizardry8 (111)
wizardry8 Creative Commons License 2009.03.16 0 0 111

Köszönöm a választ.

A tartóvasak nincsenek lefestve. Eddig horganyzott acél ereszcsatorna volt fent az helyett lenne alumínium és a mester megtartaná az eddigi tartóvasakat.

Előzmény: NeomatiK (110)
NeomatiK Creative Commons License 2009.03.16 0 0 110
Ha jól le van festve és nem fog korrodálódni, akkor végülis jó lehet. De van alu is.
Előzmény: wizardry8 (109)
wizardry8 Creative Commons License 2009.03.16 0 0 109
Alumínium erszcsatornához milyen tartóvas kell? Jó a sima vas/acél is?
peter513 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 108

Kösz a gyors választ!

Az egész közel 80 méter, és ha nem fontos nem akarom kifizetni a munkadíjat, inkább sk. Az ember nem igazán tudja leellenőrizni a mestert, bár érdemes lenne locsólóval próbát tenni, hogy mennyi víz marad fent itató gyanánt a madaraknak.

Lejtés: azt hittem, hogy 3 mm elég. Az egyik oldal közel 14 m-es lesz, és ez a lejtés tart tovább a következőhöz, így a 103 nm-es házra elég 3 lefolyó. Közelítő számításaim szerint 70 nm tetőfelület esik egy lefolyóra. (Úgy hallottam 100 nm-ig mehet az előírás szerint.) Fél centi lejtésnél 12,5 centivel kerül lejjebb a legmagasabb pont a legalacsonyabbtól.

Így is átlóg a tető a szomszéd telke fölé, és az előírás szerint a csapadék visszavezetését meg kell oldani. A közel 25 m hosszú épületegyüttesről csak a két végén tudom levezetni a vizet.

Előzmény: zordonC3 (107)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 107
még annyit hogy 11m hosszú csatorna nem is szabályos mert elvileg 10m felett már kétfelé (két vége felé) kellene lejtenie, de nekem az esővízgyűjtő miatt muszáj egy pontba folynia.
Előzmény: zordonC3 (106)
zordonC3 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 106
hőtágulás a csatorna anyagától függ.

Ha műanyag akkor 3-5 méterenként 0.5cm-t is kell hagyni (ld. gyártói előírás) de a gyári illesztőelemek ezt alapból tudják (tehát nem teljesen érnek össze a csatornaelemek)

ha jól tudom lejtése méterenként kb fél centi a minimum. Ha jól emlékszem nekem 11m hosszú csatorna lejt folyamatosan vagy 10-15 centit, ez persze nem a minimum.

a műanyag csatornáknál a toldó úgy van kiképezve hogy nem tudod rosszul összerakni (házilagos kivitelezésre készült, egy ház körbecsatornázása nekem kb egy hét volt, de egy szál egyedül voltam! Két emberrel 1-2 nap alatt kész)

rögzíteni gyári kampókon szokták (fajtától függően) ezeken vízszintes irányba a csatorna el tud csúszni (hőtágulás!)

ha csak felszegezed vagy vmi akkor vagy a hőtágulás szedi szét a tetőt vagy a tető a hőtáguló csatornát, és ezek kombinációja.
Előzmény: peter513 (105)
peter513 Creative Commons License 2009.01.27 0 0 105

A Tisztelt hozzértőktől kérdezek: A ház + melléképület kap a jövőben ereszcsatornát.

1. Mekkora lehet a leghosszabb darab, hogy a hőtágulásból ne legyen gond?

2. Mekkora legyen a csatorna lejtése, hogy megfelelően kifolyjon a víz, de ne legyen nagyon feltűnő a ferdeség?

3. 2 elem toldásánál mennyire kell egymásba tolni a csatornákat?

4. Hány darab szegeccsel kell összerögzíteni a csatornákat? Elég 1 v. 2 a felső szélénél? A sziloplastúgyis tömít.

(Elég régen nem volt hozzászólás, remélem azért kapok tanácsokat.)

zordonC3 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 104
kb 7 centis csavarok :) Én felejtsd el egy 3 m-es csatornaelem teljes súlya kb 5 kg szerintem. Persze ha áll benne a hó és jég, akkor több (sokkal), de keleti oldal, minden télen azonnal le is olvad...
Előzmény: Törölt nick (103)
zordonC3 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 102
a tetőkinyúlásra máshogy nem lehett rögzíteni, Azt tegyük hozzá hogy ez egy előtető, egyetlen szál deszka, mégis hogyan rögzítsek rá? És 11m magasan van kb, a 3x7 fokos létrám nem éri el, tudod mit tornásztam hozzá?

Ránézve a házra nem látszik
Előzmény: NeomatiK (101)
NeomatiK Creative Commons License 2008.08.09 0 0 101
Eléggé disszonáns az a horgany vagy nikkelezett tartó. Bocs, de nem tetszik. Meg aztán furcsállom, hogy így alulról van rögzítve.
Előzmény: zordonC3 (99)
zordonC3 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 100
kinyúlás 7 cm-rel (elnézést)
Előzmény: zordonC3 (98)
zordonC3 Creative Commons License 2008.08.03 0 0 99

persze ez egy egyszerű felrakás, hiszen csak előtető, de szerintem ez amit keresel
zordonC3 Creative Commons License 2008.08.03 0 0 98
Ilyen csatornatartó elem simán van a műanyag csatornákhoz (műanyaggal bevont fémből), nekem is ilyen kellett a 45 fokos előtetőhöz... Hosszúságban (kinyúlás) és szögben is (ellencsavar) állítható. Kinyúlás kb 7 fokkal (nem teljesen párhuzamos a tető vonala a házzal pl), szög pedig tetszőlegesen állítható.
Előzmény: NeomatiK (95)
NeomatiK Creative Commons License 2008.08.02 0 0 97
Ehhez a festett alumínium rendszerhez nem nincsen szeritnem ilyen. Meg ha esetleg dobozolná az ember az ereszaljat, akkor a szarufavégi konzol nem jó oda. (vagy a dobozolás során megjelöli, hogy hol van a szarufa.)
Előzmény: thali (96)
thali Creative Commons License 2008.08.02 0 0 96
Érthető a leirtak. és a rajz alapján, de árulnak 90 fokkal elforditott tartóvasat is, ami a szarufa oldalára fekszik fel.
Előzmény: NeomatiK (95)
NeomatiK Creative Commons License 2008.08.01 0 0 95

Ennek a tartója a szarufa tetejére ül rá. Az ez eleje a szarufán lévő deszkára, a vége meg a szarufán van. Nem tudom, érthető-e. Valahogy így, ahogy a képen van, de a szára hosszabb és azért ér a vége a szarufára. Amiatt kell bevésni, hogy az alsó sor cserepet ne emelje meg ahol ezek a konzolok vannak, tehát nem lehet magasabban a mint a deszka teteje. Én ezt szűrtem le az egészből.

Előzmény: zordonC3 (90)
zordonC3 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 94
Ja anyagbeszerzés az OBI, praktiker, bricostore távolságától függ, egy sima suzuki swifttel egy körben hazahoztam a cuccost (persze hátul kilógott kicsit), nincs semmi súlya. Logikus ha szakboltban veszed (pl www.marley.hu asszem a weboldaluk) biztos hogy olcsóbban kijössz, de én lakáskasszás voltam, egyszerűbb volt bankkártyáról kifizetni egy barkácsáruházban
Előzmény: thali (91)
zordonC3 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 93
Anyagban kb 10%-kkal több mint a bádog különben, tavaly csináltam asszem, akkor kiszámoltam, de óriási munkadíjat spóroltam meg vele, nem rohad, előregyártott, nem a bádogos sörszintjén múlik a minősége stb Egy év múlva 800 ft-ért vettem egy rögzítőt hozzá pótlólag a praktikerben, ilyenek...
zordonC3 Creative Commons License 2008.07.31 0 0 92
tökegyedül. Volt ahol a 21 fokos létra sem érte fel az ereszt, tehát nem arról van szó hogy parasztház... Kb 100e-be kerül asszem mindennel együtt, 2x11m + ejtőcső + ... ja de ezt már leírtam asszem. Másfél napos munka, de ebben a nézegetése is benne volt. Senki nem segített, egy ember felviszi a 3-4 m-es csöveket mert összesen 4-5 kilók, na jó, kb 6. Szélben nem javasolt :)
Előzmény: thali (91)
thali Creative Commons License 2008.07.30 0 0 91
Köszi a tanácsot, és érdeklődés szintjén az anyagbeszerzéssel és felszereléssel együtt, mennyi időbe került, valamint egyedül csináltad?
Előzmény: zordonC3 (86)
zordonC3 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 90
Hát nem tudom. Az ereszcsatornát zsinórozni szokták ugye, tehát

1. ellenőrzöd hogy az eresz vonala vízszintes-e (vízszintmérővel végigjelölöd), utána adott közönként lefelé húzol egy egyre hosszabb derékszögű szakaszt, és oda szereled a konzolokat, simán két csavar! Bonyibb esetben fordítható konzol kell de a vödör víz jó tanácsadó hogy megfelelő-e a lejtés :) Én úgy teszteltem hogy fogtam a slagot és feltettem (nem felspricceltem) az ereszcsatornába, majd kinyitottam a csapot :)

Ezek a műanyag csatornák is kész elemek! Van véglezáró, könyökidom 45,67, 15 stb fokos, vannak különböző hosszú ejtőcsövek. Az egész ereszcsatornában nekem a csatornát kellett méretre vágnom (levágni a végéből 10 centit), meg az ejtőcsőből vagy 20-at. Miért kéne vésned bármit is a házon?

UV állóság a marley (meg a konkurrencia is) nyilatkozik erről a weboldalán, állítólag hamarabb r*had rommá a bádog mint bomlik el az UV-től a műanyag, ezek anyagukban színezett cuccok. Persze hazafelé hajlik a kezük, de két éve van fent, déli oldalon, azon túl hogy beledöglött egyszer egy madárfióka (amiről nem a csatorna tehet, szegény fennakadt a lombszűrőn) semmilyen bajom nem volt vele. Ráadásul kifejezetten csendes, és van összehasonlítási alapom, előtte 18 évig profi bádogos által felrakott cuccos volt fent, csak elegem lett az eső dobolásából, festegetésből miegymás :) Olyat akartam amit felrakok és rá sem nézek 20 évig :) Utána meg felrakok egy ugyanilyet. Nem vagyok ügynökük, de kevés ilyen jó választásom volt a házépítésben :)

A másik jó választás a sodrott hajlékony réz a villanyszerelésnél bár ezért sokan megköveznek.

Mindenkinek ízlések és pofonok, sokan kérdezték hol vettem ilyen szép barna bádog ereszcsatornát aztán volt kopp hogy műanyag...
Előzmény: NeomatiK (88)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!