Keresés

Részletes keresés

abessza Creative Commons License 2007.08.03 0 0 44
Sziasztok!
Nagynénémnél most jött ki az övsömör, és gondoltam megosztom veletek az infót, hátha valakit érdekel, hogy van egy módszer, ami megelőzi, hogy a kiütések elmúltával visszamaradjon az idegfájdalom. A posztherpetikus neuralgia kialakulásának – állítólag – 10-20%-nyi az esélye, viszont ha marad, az folyamatos, kegyetlen fájdalmat jelent. Egy ismerősünk 5 éven át küzdött vele.
Az Országos Onkológiai Intézetben van egy fádalomklinika, őket keresve lehet bővebb infót kapni a kezelésről, amit az övsömör diagnosztizálása után minél hamarabb (de 2 héten belül biztosan) meg kell kapni ahhoz, hogy érjen valamit.
bobemano Creative Commons License 2007.05.21 0 0 42
Szia! Mostanában néztünk utána, igaz bárányhimlő kapcsán. Szóval, nekünk azt mondta a doki, hogy az övsömör a SAJÁT - elraktározott - varicella vírusunk újra aktiválódása, ha valami legyengíti a szervezetünket (stressz, betegség). Nem lehet mástól elkapni. Viszont, ha a bárányhimlő elleni oltással szerzed meg a védettséget, akkor a gyengített oltóvírustól szerzel védettséget, így kevesebb vírus raktározódik el a szervezetedben, ami nem aktiválódik újra, így csökken az övsömör előfordulásának esélye. uff. remélem, sikerült megnyugtatnom :)
Előzmény: margitlanyi (41)
margitlanyi Creative Commons License 2007.05.21 0 0 41

Árulja el nekem valaki: az övsömör fertőző betegség vagy sem? Ilyet is, olyat is hallok.

Köszi

ágika1 Creative Commons License 2006.06.24 0 0 40
Yestarday! Várunk a www.juniorrezervatum.uw.hu -lapon
Yesterday Creative Commons License 2006.06.21 0 0 39
A múlt héten elkezdett fájni a fogam a fülem és a fél arcom. Jött némi pötty a fejemen, de nem tudtam hova tenni, azt hittem megsütötte a szárító..A bőrgyógyász övsömört állapított meg, Telvirán kenőcs és tabletta, valamin Aloe vera hidratáló spray
Előzmény: severina (38)
severina Creative Commons License 2006.05.20 0 0 38

Szia!

 

Nekem az arcomon jelent meg, de mostanra már elmúlt régen. Lefutása tényleg max. 2 hét volt. Az utolsó héten 5 * 2 adagot írtak fel nekem :), igaz 400-as Telvarianból. Olyan mint a lórugás, nem? :).

 

Remélem a heg/ seb hamarost elmúlik majd, de tuti lesz egy még egy év mire nem fog látszódni a "herpesz" nyoma.  :(

 

A doki nekem azt mondta, bárhonnét össze lehet szedni, el lehet kapni. Akinek gyermekkorában volt bárányhimlője, annál felnőtt korban bármikor kialakulhat az övsömör. Övsömörnek is vagy 7 fajtája létezik.  Úgy értettem doki azt mondta, akinek előjött már egyszer, annak előjöhet akár újra...

 

Életmód, stressz, étrend, ezek mind a betegség kialakulásának függvénye. Ahogy olvastam, no meg a vírus, amit bárhonnét összeszedhetsz.

 

Remélem jobban vagy már! Jobban vagy?

 

Üdv. Sev.

Előzmény: amico (37)
amico Creative Commons License 2006.03.28 0 0 37

Sziasztok!Nekem tegnap derült ki h.övsömöröm van.Kb.5 napja vettem észre h. jobb oldali lapockámon és oldalamon kis hólyagos bőrkiütés jött ki.Azt hittem csak kidörzsöltem de nagyon fájt égetett és viszketett.Elmentem orvoshoz és közölte h.övsömör és h.nem mehetek suliba mert megfertőzhetem az embereket.Adot vmi kenőcsöt ill.szednem kell 800mg-os Telviran-t napi 5x1-et.Hol lehet ilyen fertőzést összeszedni?Nem tudja vki h.ez előjöhet e időnként mint pl.a herpesz?

Vagy egyszer kezelik és utána többet nem lesz övsömör?

Rem használ a gyógyszer mert nagyon ég és szúr na meg a nyirokcsomóim is rendesen begyulladtak.

 

Köszi a segítséget és javulást mindenkinek aki hozzám hasonlóan szenved...

 

sziasztok

severina Creative Commons License 2006.03.06 0 0 36
Szia! Nah, rajtam is kijött ez a fene, de nekem az arcomon, - olvastam alább: van akinek a homlokán jött ki -. Vasárnap elmentem az ügyelet /hőemelkedés, fül fájás, és fájdalom kisugárzása miatt/, kiváltottam a telviran krémet, azzal vasárnap óta kenegetem a drágákat, azaz tegnap óta. Ma kiváltottam a 400 mg-os Telvarin gyógyszert is, azt is szedem naponta 5ször /mától/. Most estére viszont kezdek szenvedni :). Úgy érzem lassan máshol is viszketek, kezem, nyakam. Gondolom ez a gyógyszer hatás lehet? A kiütések az arcomon pedig viszketnek rendesen, néha úgy érzem mintha a hólyagocskákból valami ki akarna mászni :). Neked milyen tapasztalataid vannak a gyógyszerrel kapcsolatban? Hány nap múlva észlelhető látványos javulás? Lécci írj :). ui.: Mára már minden ok veled?
Előzmény: jenas (35)
jenas Creative Commons License 2006.02.22 0 0 35
Hali! Én is elkaptam ezt a vackot, (szombatra jött ki a derekamon) eddig semmi különösebb bajom nem volt vele azon kívül hogy úgy éreztem mintha vesén rúgtak volna párszor. De tegnaptól viszket mint állat, alig bírom ki hogy ne nyúljak hozzá. Ma pedig a hasam kezdett el viszketni rendesen de ott meg semmilyen külső nyoma sincs (kiütés pirosodás stb) övsömörnek ez "normális"?. ja hétfőtől szedek gyógyszereket -Telviran- meg kenegetem magam.
mooe Creative Commons License 2006.01.08 0 0 34

Hello. Bár a toipc elhallt, azért leírom, mert hátha jól jön valakinek az infó. Én most vagyok a lábadozási szakaszban (már nem fáj), nekem valóban öv tájékon jött ki, elég csúnyán, a köldökömtől egészen a gerincemig, teljes féloldalon mintegy 10 cm vastag sávban. Múlt hét szerda táján kezdett égni a bőröm, minden érintés eléggé kellemetlen volt, rá pár napra megjelentek az első hólyagok, a hét elejére jött ki teljesen. Az igazi fájdalom kb 2-3 napig tartott, azt nem kívánom senkinek, aludni sem bírtam, a fájdalomcsillapítás meg ideig-óráig működik csak. Dokit érdemes felkeresni minél előbb, mert bár egyből megszűntetni nem lehet, de az időben elkezdett kezelés jóval meg tudja gyorsítani a betegség lefolyását. Melléktünetként általános levertség, enyhe láz, a gyógyszer hatására enyhe hasmenés, bár az étvágyammal nem volt gond. Nekem sokat segített a kritikus időszakban a langyos vizes fürdő (rövid ideig, nehogy felázzanak a hólyagok!), hatásosan csillapította  fájdalmat, tette elviselhetővé a létet. Sok folyadék nagyon fontos, rendesen kiszáradtam, annak ellenlre, hogy ittam mint egy kacsa. Nekem gyógyszerként Herpesin 400, a jó öreg Zn rázó és krém lett felírva.

 

Üdv.

 

m

 

 

Bartloka Creative Commons License 2004.09.03 0 0 33

Elrettentő dolgokat olvasok itt. Nekem mindössze a hátamon volt és kis foltban és kb. 17 éves koromban. Ahogy olvasom a topikot, kezdek elbizonytalanodni, hogy az volt-e egyáltalán (viszketett, mint az állat, de nem fájt). Az orvos szerint igen...

Amikor még cask viszketett, anya szerint olyan volt, mintha jól megharapott volna egy pók, ezért el sem mentem orvoshoz. Csak amikor már a leszáradás fáziásban voltam. 

bluekiwi Creative Commons License 2004.08.25 0 0 32
Ugy kezdodik mint a herpesz. Piros, viszketo foltok.
Nekem a homlokomon volt, nem tudom, mik a legjellemzobb megjelenesi helyek.
Előzmény: nagyévike (31)
nagyévike Creative Commons License 2004.08.24 0 0 31

Sziasztok!

 

Én meg szeretném kérdezni, hogy milyen alakúak a kiütések! Ngy piros kör alakú foltok? Vagy hólyagok? Hol jelentkeznek? A végtagokon inkább? Vagy a mell alatt? Mi a jellemző?

ewtsy Creative Commons License 2004.07.19 0 0 30

Alice, azt írod, olyat még nem hallottál, hogy valaki kétszer is elkapja az övsömört. Hát sajnos, a lányom most kapta el másodszor. Szerencsére nem fáj neki, csak viszket, ahogy száradnak le a kiütések. Pedig először is (május elején) rendesen szedte a gyógyszert, kente magát, most meg előjött neki újra. Nem ugyanott, egy kicsit feljebb: először mell alatt, most meg mell fölött, félkörben, a bal oldalon. A hóna alatt megy szegénynek hátra, egy kicsit a felsőkart is bevonva.

Előzmény: AliceCsodaországban (13)
bluekiwi Creative Commons License 2004.07.06 0 0 29
Huh, felelmetes emlekeket eleszt fel ez a topik, kb. harom eve nekem is volt, homlokomon es a szememre is rament. Amikor kijottek a kiutesek azt hittem, hogy sima herpesz, nem tudtam az ovsomorrol sokat. Aztan amikor a szemememet egyszer csak nem tudtam kinyitni, mert minimalis fenyre is iszonyuan fajt, elmentem szemeszetre. A doki szerint az utolso pillanatban mentem, meg is vakulhattam volna. Akkorra mar eros nyilallo fajdalmak voltak a homlokomon is. Kaptam kremeket, pupilla tagitot stb. Kb. negy napig fekudtem a szemem miatt es amikor mar ki tudtam nyitni, par napig meg a lakasban is napszemuvegben kellett jarnom.

Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy nagyon veszelyes lehet ha a fejen jon ki, azonnal orvoshoz kell menni.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.11 0 0 28
Okosabb lenne táppénzre menni.
Előzmény: petya055 (27)
petya055 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 27

remélem nekem is elmúlik egy hét alatt (mert akkor már "csak" bő 3 napot kell átvészelnem)
közben dolgozom, de őszintén megvallva kb. 60 %-os teljesítményre vagyok így képest

köszi az infokat

Előzmény: AliceCsodaországban (26)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.11 0 0 26
Hát ha egészen pontos akarok lenni, akkor nekem is eleinte csak irtózatosan viszketett, és a foltok úgy 3 nap után jöttek, először elég enyhén... de vigasztald magad, mert nekem egy hét alatt gyakorlatilag elmúlt a fájdalom meg a viszketés, úgy, hogy mondjuk előző nap még nem gondoltam volna, hogy másnap már egyáltalán nem fog viszketni...

próbálj kérni olyan kenőcsöt (össze kell kutyulni a patikában), amiben sok nyugtató van, nagyon jó. Nem oylan ördöngősség egy ilyet öszeállítani egy akármilyen orvosnak..

Előzmény: petya055 (25)
petya055 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 25
kösz a gyors reagálást
"megnyugtattál"... ezek szerint tényleg övsömi
nem tudom milyen kenőcsöt adtak (otthon van, minek is legyen nálam, még használnám is :)))
az biztos rajta van, hogy "hűtőkenőcs" és nem kikevert paszta, hanem késztermékként rögtön elém is rakták (egyébként ezt is a doki írta fel)
fájdalom csillapítót nem szedek

"úgy nézett ki, mintha egy forró vasalót nyomtak volna előzőleg a fejemhez" ezek szerint vörös folt volt ?? mert nekem az sincs, abszolút természetes a bőrfelszín ("csak nagyon viszket a hátaaaamm !!")
neked meddig tartott az élmény ??
nekem a doki azt mondta, hogy csörögjek rá szerda-csütörtökre nem javul a helyzet. Hát én ennél pesszimistább vagyok.

Előzmény: AliceCsodaországban (24)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.11 0 0 24
Te, nekem már a végefelé derült csak ki, hogy összvissz vagy 3 hólyagom volt, amit a krémektől nem is láttam, amit leírtál az tipikus övösmör tünet, nekem a homlokomon volt, és úgy nézett ki, mintha egy forró vasalót nyomtak volna előzőleg a fejemhez.

Sajnos van úgy, hogy először csak a fájdalmak vannak és később jönnek ki a szignifikáns tünetek. A lányomnál egy hétig csak az volt, hogy rettenetesen fájt a feje meg a füle (neki is a homlokán jött ki...)A Telvirant szedd szorgalmasan, hidd el használ, csak nem rögtön.

Szedjél fájdalomcsillapítót, nekem Cataflam-ot írtak, nagyon jó.

Ne félj, a család nem kapja el! Csak használj külön törülközőt, az övsömör nem a levegőben terjed - ha terjed egyáltalán - erről minden orvos mást mond.

MIlyen krémmel kened? Mert nemcsak a rázókeverék létezik ám, ki lehet kevertetni olyat is az orvossal, ami a minimumra csökkenti a viszketést!

Előzmény: petya055 (23)
petya055 Creative Commons License 2004.05.11 0 0 23
Sziasztok !
sajnos nekem is aktuális ez a topic. Szombat óta tart. tegnap irány bőrgyógyász, megerősítette gyanumat... övsömör
de az eltelt több mint 3 nap alatt nincs látható tünet, azaz semmi folt v. hólyag
ami van: iszonyatos égető szúró bőrfájdalom, viszketési rohamokkal ötvözve, emellett belső szervekig nyilalló görcsös fájdalmak, főleg bordaköziek.
mellkasom jobb felétől-oldalamon át - hátam jobb oldalán gerincemig terjed
ráadásul otthon egy 3 éves és egy 3 hetes gyermek, bár a doki -mivel nincs hólyag- megnyugtatott, hogy nem feztőzök.
hát nem tudom, én féltem őket, meg a feleségemet is.
szedem: Telviran 400, B-vitamin
remélem nem súlyosbodik tovább és mihamarabb túl leszek rajta (család fertőzés nélkül)
egyébként egyéb helyeken is van viszkető érzésem foltokban (alkar, térd tájék) de ezek nem égetőek, és nem fájnak csak viszketnek.
úgyhogy a diagnózis helyességét kicsit bizonytalannak tartom
volt másnak is olyan övsömöre ahol nem volt hólyag/folt, vagy csak több nap múlva jöttek ezek elő ??
zsuzsa Creative Commons License 2004.05.10 0 0 22
Az övsömör fáj, de egy idő után elmulik.
Nem lehet gomba ? Azok kijöhetnek ilyne hülye helyeken is.
Előzmény: szutsg (21)
szutsg Creative Commons License 2004.05.06 0 0 21
Köszi. Közben elolvastam a pikkelysömört is, de nekem nem hámlik és nem hal el a bőr felülete, csak szimplán piros...
Előzmény: AliceCsodaországban (20)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.06 0 0 20
Hát ha érintére érzékeny, akkor lehet, hogy valamiféle ideggyök gyulladás vagy mi, próbálkozz a neurológán is... persze lehet, hogy most baromságot mondtam.
Előzmény: szutsg (19)
szutsg Creative Commons License 2004.05.06 0 0 19
Egy éve próbálom kideríteni mindenféle orvosnál, hogy nekem milyen foltok vannak a jobb derekamon, de nem tudja senki megmondani.
Bárányhimlős kiskoromban voltam, most meg 26 vagyok. A tünetek hasonlítanak az övsömörre, mert ez is pirosas, egyoldali, és érintésre érzékeny, viszont se gennyes pöttyök, se terjedés nincs, se fertőzés nem jellemző rá (mást nem tudok, hogy elkapta). A háziorvoson kívül már 3 bőrgyógyász is látta, vérvétellel semmit nem tudtak kimutatni, most éppen ételallergia-vizsgálaton fogok részt venni, de nem hinném, hogy ettől van, ehetek bármit, nem nő a folt, és nem is csökken. Parlagfűre allergiás vagyok, de folt télen is megvan, szóval nem is pollen, vagy ilyesmi. Vegyszerrel nem érintkezem, a mosóport, tusfürdőt, szappant, fogkrémet mindig váltogatjuk, szóval egy nagy rejtély az egész.
Any idea?
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.04 0 0 18
Ó te szegény, egyébként én is éppen ettől fostam, mert a szemem fölött tört ki, és azt mondta a bőrgyógyász, hogy ha a szemöldököm vonalában is megjelennének hólyagok, akkor azonnal menjek a szemészhez, állandóan azt néztem, hogy jól látok-e még meg ilyesmi. Ugyanúgy vagyok vele mint te, a másik szemem gyakorlatilag hasznavehetetlen, mert már vagy 20 éve tompalátó (tök véletlenül derült ki, azt se tudom mitől lett ilyen), tehát ha ez a szemem odavan, akkor nekem annyi... aztán megjelentek a szemöldököm vonalán is vörös foltok, de nem lett semmi következménye...

Így utólag irtó szerencsém, volt, mert viszonylag enyhe tünetekkel megúsztam. (De írt nekem mailban egy fickó, megkérdezte mit lehetne vele tenni, mert neki meg lebénultak az arcidegei féloldalt az övsömörtől... mondjuk tiszta véletlen, de a szomszédunkban lakik egy elég neves neurológus, tőle megkérdeztem mit lehetne tenni, azt mondta, hogy valószinűleg lehet rajta segíyteni, volt már ilyen betege, de legalább egy évbe tellik...)

Előzmény: zsuzsa (17)
zsuzsa Creative Commons License 2004.05.04 0 0 17
Nekem a szememen volt ( pontosabban az arcomon, de a szemem is benne volt abban a sávban ) Ez pont Csernobil utan 1 héttel volt, amikoris a strandon töltöttem a május 1 hétvégét, ugyhogy sose győznek meg arról, hogy nem attól volt....

Nagyon fájt, akkor vezették be éppen a zoviraxot ( acyclovir ) és csak bizonyos kórházakban volt, azt mondta a szemész, birjam ki a hétvégét, akkor be tud fektetni, egyébként az ügyeletes kórházba kell mennem és ott nem lesz ez a gyógyszer. Azt hittem belepusztulok... a kórházban az infuziók hatására enyhült a fájdalom, de a pupillatágitó miatt félig vak voltam ( a másik szememre erősen rövidlátó voltam és amugy se tudtam szemüveget venni a hólyagok miatt )

5 kilót fogytam azalatt a tiz nap alatt és le is gyengültem.

A szemen azért rosszabb, mert a retina szabad végződése az agyidegnek és szinte csllapithatatlan gyöki fájdalommal jár. Ellenségemnek se kivánom.

Nagy szerencse, hogy már vannak virusok ellen ható gyógyszerek.

AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.05.04 0 0 16
Hát akkor szegény jól bekapta ezt az övsömört, nála erősen kijöhetett...
szóljatok a háziorvosának, nem csak egyféle kenőcs jó rá, nekem valami olyat kevertek ki, amiben sok nyugtató is volt, egyebekben pedig fájdalomcsillapító, fájdalomcsillapító, fájdalomcsillapító...Cataflam például. Ha kezdenek leszáradni, onnantól sokkal könnyebb lesz, most már nem tart soká. Ha fájdalmas, akkor ne a rázókeverékkel kenegesse, mert attól még jobban csíp! Enyhülést hozhat még a langyos fürdő, amiben egy csomó szódabikarbónát oldottak fel.
Jobbulást szegénykének...

(Mindenesetre a felfakadó hólyagokat tisztán kell tartani, nem tudom hol jött ki rajta, de naponta tiszta pamut váltás ajánlott, és naponta friss törülköző.)

Előzmény: zuglo_14 (15)
zuglo_14 Creative Commons License 2004.05.03 0 0 15
Szia Alice!

Amikor felfakadtak a hólyagok mit tudtatok csinálni?
Alig tud aludni, és nagyon fájdalmas...
Kösz

zuglo_14 Creative Commons License 2004.04.25 0 0 14
Kösz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!