Keresés

Részletes keresés

Green Army Creative Commons License 2008.04.15 0 0 1580
szvsz a Tb-számot ki lehet előbb is váltani, ki kell hogy adják, mert pl. adószámot is előbb kap az ember, minthogy bárminemű jövedelme keletkezne.
Előzmény: leveliro (1579)
leveliro Creative Commons License 2008.04.14 0 0 1579
Sziasztok!


Lenne egy nem megszokott kérdésem.

Van egy erdélyi ismerősöm, akinek 1 hét megfeszített munkával sikerült regisztrációs igazolást és lakcímkártyát szereznem. (Azért volt ennyi, mert a BÁH-ban mindig csak egy papírt hiányoltak, és a következő lépésnél mondták csak meg, hogy mi hiányzik még+állatnak nézés, még a büfés részéről is. (Nyasgem))
A különlegesség abban áll, hogy nem munkavállalási, hanem EGYÉB céllal tartózkodik itt. Ez a különbség nagyon fontos lehet, mert ezért többször majdnem leköptek a hivatalban.

A lényeg: aki nem munkavállaló, az akkor jogosult eü. ellátásra az újabb keletű szabályok szerint, ha fizeti az ún. "Egészségügyi szolgáltatási járulék" nevezetű dolgot, ami kb. havi 4 rongy.
Ehhez az APEH-nél ki kell tölteni egy bejelentkezést, és már fizethetem is, és minden OK.
Azonban az egyébként segítőkész APEH-os hölgy nem tudja rögzíteni a bejelentkezést, mert ennek feltétele a TAJ szám. (Ez tényleg így lehet, mert a kitöltési útmutató is ezt írja). A TB-nél azt mondták, hogy a TB szám kiadásának feltétele, hogy be legyen fizetve ez a járulék. Azaz a kör bezárult. Mit kell tenni?

tomix13 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 1578

koszi a valaszod! minden jot!

majd beszamolok :o)

marosi.pal Creative Commons License 2008.03.04 0 0 1577
Kérd meg valamelyik marosvásárhelyi rokonod s ő majd elküldheti postán.
Esetleg semmi más irat nem maradt a nagyszüleid után: például katonakönyv, iskolai bizonyítvány stb.?
Előzmény: tomix13 (1576)
tomix13 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 1576

Sajnos mind a negyen a marosvasarhelyi reformatus temetoben vannak eltemetve.

23 eve nem voltam Erdelyben es nem is szeretnek menni. Mas otlet?

marosi.pal Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1575
Nem érdemes megvárni a 8 évet. Ha van lakcímkártyád és magyar állampolgár felmenőd akkor máris beadhatod a honosítási kérelmet.

Az egyik ismerősöm elment abba a városba ahol a nagyapja meghalt és kikért egy halotti anyakönyvi kivonatot és azt használta a magyar áp. felmenő bizonyítására.
Nem tudom, hogy élnek-e a nagyszüleid?
Előzmény: tomix13 (1574)
tomix13 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1574
szep jo napot,

a kovetkezo kerdesem lenne: magyar ittartozkodasi engedelyem es lakcimkartyam van. olvastam, hogy akinek magyar felmenoi vannak kerhetik a visszahonositast. helyes? Erdelybol 1985 ben jottem el. tavaly ota vagyok Magyarorszagon, jelenlegi allampolgarsagom olasz. semmifele eredeti dokumentumom nincs a szuletesi bizonyitvanyomon kivul. mind a negy nagyszulom trianon elott szuletett magyar allampolgarkent. de nem tudom bizonyitani. van veletlenul egy adatbazis vagy a Magyar Allamnak egy leveltara ahonnan megszerezhetnem a szukseges papirokat? tudtok segiteni? vagy meg kell varjam a nyolc evet, hogy kerhessem az allampolgarsagot?
elore is koszonom!
Tomi
MAGYAROK Creative Commons License 2008.03.03 0 0 1573
Utánanéztem alaposabban annak, hogy az évekkel ezelőtt áttelepült erdélyiek miként kaphatnak újra román szeméyi igazolványt, amellyel szavazhatnak az erdélyi választásokon (akár az itteni konzulátusokon is). A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapján részletesen lehet olvasni róla, hogy milyen okmányok szükségesek a személyi igazolvány kiváltásához:

http://leo.webgine.net/~udvphro/index.php?id=1173252329

A május 25-i erdélyi önkormányzati választások (majd parlamenti választások) előtt látom értelmét a személyi igazolványok tömeges újra kiváltásának.

Ha csak egy olyan fontos front városra gondolok, mint Marosvásárhely, akkor az onnan elszármazott sok ezernyi magyar szavazatnak a birtokában talán lehetne újra magyar polgármestere a Székelyföld fővárosának.
marosi.pal Creative Commons License 2008.02.29 0 0 1572
"Biztos, hogy van ennek valamilyen elfogadható magyarázata, kíváncsi vagyok!"

Ennek történelmi okai vannak. Régen "a település (község, város) lakosságának képviselete eldönthette, hogy az ott letelepedett külföldit méltónak találja-e a magyar állampolgárság elnyerésére. A községi illetõség megszûnésével a településnek ez az úgynevezett vétójoga megszûnt."

"A hatályos magyar állampolgársági törvény nem írja elõ, de nem is zárja ki, hogy az önkormányzatok a honosítási kérelemmel, illetve a kérelmezõvel kapcsolatban véleményt közöljenek. Például, hogy beilleszkedett-e a külföldi az adott város, vagy község polgárainak közösségébe, megbecsülést élvez-e, vagy épp ellenkezõleg, környezetével összeférhetetlen, családját nem látja el, vagy ténylegesen nem is él a településen. A Belügyminisztérium Állampolgársági Fõosztályának munkatársai, ha véleményt is mellékel az önkormányzat a kérelemhez, minden esetben figyelembe veszik azt, sõt e vélemény segít a döntési javaslat kidolgozásában is."

Nem hinném, hogy mostanában véleményt csatolnának a honosítási kérelemhez az önkormányzatok, mivel a törvény nem írja elő.

A cikkben elismeri a BÁH állampolgársági osztályának vezetője, hogy: "Mégis elõfordul, hogy - nem ismerve a hatályos jogszabályokat - egy-egy kisebb település anyakönyvvezetõje a kötelezõ kérelem-nyomtatványt és a kérelmet az elõírt iratok nélkül terjeszti fel, ezzel késleltetve a beadvány elbírálását. A másik véglet, hogy az anyakönyvvezetõ kötelességének érzi kivizsgálni a törvényi feltételek meglétét, holott ez nem az õ hatásköre."

Itt a teljes cikk: http://www.onkorkep.hu/8_01/24.html

A törvény azt írja elő, hogy a megélhetésed biztosított legyen, nem azt, hogy munkahelyed legyen.
Előzmény: lokni (1571)
lokni Creative Commons License 2008.02.29 0 0 1571

Köszönom a választ!

Nem is tudom, hogy ezen az újabb, logikátlan kis "meglepetésen" (hogy egy olyan hivatalnál kell elkezdeni az ügyintézést, ahol "nem értenek hozzá") mennyire lepődjek meg (tisztelet a kivételnek!). Biztos, hogy van ennek valamilyen elfogadható magyarázata, kíváncsi vagyok! Amúgy a letelepedés intézésekor is gyakran azt gondoltam, hogy néhány (számomra) teljesen érthetetlen dologgal szándékosan azt akarják elérni, hogy az embernek elmenjen a kedve az egésztől!! Aztán lehet, hogy nem így van, de akkor is ez volt a benyomásom... 

A bmbáh fórumát én is olvasgatom, még a 2006-os kérvényezők is panaszkodnak, várják a választ. Szomorú!

Még egy dologgal kapcsolatban is szeretném a vélemenyeteket kérni: a megélhetésről: ha valaki örökölt, az beszámít?

Tapasztalatból tudom, hogy nem nagyon szeretik az efféle dolgokat (pl az APEH-nél), de ha TÉNYLEG örököltem, és azt külföldön eladtam (nyilván ott adóztam utána), és abból (is) élek, sőt, még autót is abból veszek, akkor mi a helyzet? Részben értem, hogy mivel ez nem "jövedelmező" megélhetés, nem fogadják el, de mi van akkor, ha valaki igazából ebből él, ezt elfogadják honosításnál? A bmbáh fórumán volt egy kérdés, hogy bankszámla beszámít-e, és arra azt válaszolták, hogy csak ha van rajta forgalom, de vajon ez azt jelenti, hogy rendszeres jövedelemnek kell lennie rajta, vagy "csak" forgalomnak?   

  

Előzmény: marosi.pal (1570)
marosi.pal Creative Commons License 2008.02.29 0 0 1570
"továbbá számomra nem világos, hogy ügyintézésnél pontosan milyen "jogköre" van az önkormányzatnak: az értesítést (ha jól értelmeztem) pl a polgármesteri hivatalból küldik (vagy nem??), és oda is kell beadni a kérelmet? nem sok értelmét látom a dolognak"
Igen, oda kell beadni a kérelmet és az eljárás végén ők értesítenek arról, hogy megkaptad az állampolgárságot. Semmi értelme sincs ennek a dolognak. Sőt az anyakönyvvezetők egy része nem tájékozott az állampolgársági ügyekről és csak félrevezetik az embert. Nekem az egyik anyakönnyvezető mondta, hogy 6 hónap alatt meglesz az állampolgárságom, pedig ez csak a visszahonosítás esetén lehetséges. (Honosítás esetén hosszabb az eljárás.) Alíg tudtam türtőztetni magam, hogy ne röhögjem szembe az anyakönyvvezetőt, mikor azt mondta, hogy 6 hónap alatt megkapom az állampolgárságot.

Honosítás esetén 1 év, visszahonosítás esetén 6 hónap az elbírálási határidő de ehhez hozzá kell adni azt az időt ami alatt aláírja a honosítási okiratot a köztársasági elnök. Az elnök nincs határidőhöz kötve, addíg tartja magánál a honosítási okiratot amíg akarja. Ehhez hozzá kell adni az értesítési időt, ami alatt az önkormányzat értesít, hogy megkaptad az állampolgárságot.
Így telt el kb. 16 hónap a kérelem beadásától az állampolgársági eskü letételeig.
Ahogy nézegetem a bmbah fórumát, egyesek többet vártak az állampolgárságra mint én (Mintha nőtt volna az idő egy-két hónappal amióta én megkaptam az állampolgárságot. Nem csodálkozom, mert megnőtt a kérelmek száma). Én honosítást kértem és kellett hiánytpótoljak is és 2006 elején adtam be.
A hiánypótlási felszólítást (ha kell) és egyébb levelezést természetesen a BÁH a lakcímedre küldi (kikerülve az önkormányzatot).

Megkaptam az állampolgárságot -> végre szavazhatok!
Előzmény: lokni (1569)
lokni Creative Commons License 2008.02.29 0 0 1569

Sziasztok, két dolgot szeretnék kérdezni:

mennyi az elbírálási idő állampolgárságnál? már annyi minden hallottam, többek között azt is, hogy 2007. januárjától újfajta, gyorsított eljárás van, fél éves, van valaki, aki ezután adta be?

továbbá számomra nem világos, hogy ügyintézésnél pontosan milyen "jogköre" van az önkormányzatnak: az értesítést (ha jól értelmeztem) pl a polgármesteri hivatalból küldik (vagy nem??), és oda is kell beadni a kérelmet? nem sok értelmét látom a dolognak, az önkormányzat mióta működik együtt a bevándorlásiakkal?

(utóbbi féli-meddig költői kérdés...)

Green Army Creative Commons License 2008.02.22 0 0 1568
www.bevandorlas.hu
Előzmény: delhi (1567)
delhi Creative Commons License 2008.02.22 0 0 1567
Szüleimet 11 éve ki hoztam Magyarországra miután én már itt éltem, magyar állampolgárként. Idősek, betegesek és most az a nagy kérésük, hogy legyenek magyar állampolgárok. Ugyanis eddig anyagiak miatt is, de időhiány miatt sem tudtam ezek után járni, intézni. Mindketten rokkantak, édesanyám teljesen magatehetetlen. Mi lenne az első lépés? Segítsetek infokkal.
robertut Creative Commons License 2008.02.01 0 0 1566
Olyan, hogy családegyesítés már nincs is?
Előzmény: Green Army (1565)
Green Army Creative Commons License 2008.01.29 0 0 1565
Átjönnek, kiváltják a regisztrációs igazolást, s utána mivel magyar felmenőkkel rendelkeznek bármikor beadhatják az állampolgársági kérelmet.
robertut Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1564

Az én kérdésemre nem válaszol senki?

:(

Előzmény: robertut (1557)
Green Army Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1563

-addig kell visszavezetned a rokonságot mig nem lesz egy magyar állampolgár.

A törvény szerint (amivel én ugyan nem értek egyet)csak az aki Trianon előtt született, vagy szerencsés esetben 1941-44 kött, amikor visszafoglaltuk Erdélyt.

Ha "tanácsi" anyakönyvi papirt kérsz, akkor az le kell fordíttatni értelemszerűen, viszont ha egyházit, azt nem, mert magyarul adják. Viszont az egyházinál 1895-ig vissza kell menni, mert addig volt csak egyházi anyakönyvezés, utána lett állami is.

Előzmény: Törölt nick (1562)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.22 0 0 1562
- magyar felmenő(k) igazolására csak azon nagyszülők ( és csak a nagyszülők?) születési ( vagy házassági, halotti) anyakönyvi kivonanát fogadják el, amik 1918 előtt voltak kiállítva? Van-e olyan kikötés, amely ezt, vagy ehhez hasonlót előír?
Green Army Creative Commons License 2008.01.22 0 0 1561
-nem kell (butaság is lenne lemondani)
-helyi anyakönyvezetőnél
Előzmény: Törölt nick (1560)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.22 0 0 1560
-le kell -e mondjak - jelene esetemben a román - állampolgárságról, ha magyar állampolgár akarok lenni?
-a magyar állampolgársághoz való kérelmemet a BH-nál vagy a helyi anyakönyvezetőnél kell benyújtani?
Green Army Creative Commons License 2008.01.22 0 0 1559

-regisztrációs igazolás a korábbi tartózkodási engedélyhez hasonlít,de határozatlan idejű

-kártya

-az ittlakás időtartamára való tekintet nélkül kérheti honosítását az, aki magát magyar nemzetiségűnek vallja és felmenője magyar állampolgár volt, vagy aki visszahonosítását kéri.

-állampolg.kérelmet beadod, s a változásokról értesíted a Hivatalt (megélhetés fedezetét bizonyítani kell

-
http://www.bevandorlas.hu/ugyintezes_eljarasrend.php?id=6

nyomtatvány a helyi polgármesteri hivatalban kapsz, de innen is letöltheted:

http://www.bevandorlas.hu/nyomtatvany_mintak.php?id=33

 

 

Előzmény: Törölt nick (1558)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.21 0 0 1558
Sziasztok!

A következőkben szertném a segítségeteket kérni:

- az EGT regisztrációs igazolás megegyezik a "régi" tartózkodási-letelepedési enygedéllyel?
-mi igazából az EGT regisztrációs igazolás ( kártya)?
az állampolgársági kérelmet visszahonosítás útján (magyar felmenők igazolása) akár már 3 hónap után is be lehet nyújtani ( 2007 szeptember 3-tól van lakcímkártyám) ?
az állampolgársági kérelmet mennyibe befolyásolja a december 31én megszünt munkahelyem, illetve egy újbóli munkavállalási engedély kérése?
-el tudja valaki küldeni az állampolgárságról szóló törvényt, illetve annak menetét?

Köszönöm előre is a válaszokat.
robertut Creative Commons License 2008.01.17 0 0 1557

Sziasztok! Hú, de rég nem jártam itt... Kérdésem lenne, kérek egy kis útbaigazítást.

Naszóval megkaptuk az állampolgárságot tavaly júniusban, hurrá. Most azon töprengünk, hogy a szüleinket áthoznánk magunk mellé szép lassan, de az állampolgárságukat már most elkezdenénk rendezni, mert egyrészt sose lehet tudni, másrészt az egészségük is ugye a korral nem javul...

 

Kérdés: mostanság miképp és hogyan lehet anyát, és apát áthozni papírilag, úgy hogy rendes magyar állampolgárok legyenek? Mennyi idő, és milyen lépéseket kell tenni? Az utazás nekik most még nem probléma, de később lehet, ezért lépnék időbe. Megy még a családegyesítés? Van erről némi friss gyakorlati tapaszalat? Románia EU-csatlakozása óta van valami változás?

 

Előre is ezer köszönet!

viennatrader Creative Commons License 2008.01.14 0 0 1556

OFF!

 

Tudom hogy nem tartozik kozvetlenul a temahoz, elnezeseteket kerem elore is.

 

Szuksegem lenne erdelyi nagyvarosokban hasznaltauto-kereskedok elerhetosegere. Ha lehet olyat keresnek aki magyarul beszel. Marosvasarhelyen kivul mas varosokban nincs helyismeretem. Olyan kereskedot keresnek foleg, aki markafuggetlen, es bizomanyi ertekesitessel is foglalkozik.

 

Nem akarom elvinni a beszelgetest ebben a topicban mas iranyba, Nem akarom elvinni a beszelgetest ebben a topicban mas iranyba. Szoval akinek van ismerose, vagy vett Erdelyben autot es tudna ajanlani kereskedot (csak hasznaltauto-kereskedo kellene), kerem kuldjon egy mailt.

 

Es bocsanat megegyszer az off-topicert.

 

Udv,

 

ViennaTrader

Előzmény: viennatrader (1555)
viennatrader Creative Commons License 2007.12.03 0 0 1555

Megkerdeztuk a BAH-ot hogy mit kernek, majd mikor minden papirt osszegyujtottunk, ujra megkerdeztuk... Majdnem ures halmaz a metszete a ketonek :(

 

Mindenesetre a felesegem a leadott papirok alapjan megkapta a letelepedesit magyar felmenokre hivatkozva. Az allampolgarsagi kerelemnel meg csak hivatkoztunk ra, hogy a letelepedesi engedelyt mar ezalapjan adtak ki, es kertuk hogy az irattarbol kerjek le a szukseges dokumentumokat.

Mi mindent fordittattunk, kiveve ami magyarul volt meg. Nem tudom hogy ez a csatlakozas utan hogy valtozott, kell-e meg forditani.

 

Udv,

 

ViennaTrader

Előzmény: sekele (1554)
sekele Creative Commons License 2007.12.01 0 0 1554
Köszi a segitséget!

A BAH kérte igy vagy már egyenest igy adtátok le?indokoltátok e esetleg?Gondolom ezt már egyenest magyar nyelven állitották ki.Házasságit elfogadják igy csak a születésit nem?Nem nagyon értem,de ha nektek bejött.......
A többi házasságit azért fordittassam le?
Előzmény: viennatrader (1553)
viennatrader Creative Commons License 2007.11.30 0 0 1553

Szia Sekel!

 

Nalunk is ugyanez volt a helyzet, marminthogy hianyzott egy hazassagi anyakonyvi kivonat, es emiatt anyai agon nem tudtuk a nevvaltozasokat visszavezetni. Mi ugy oldottuk meg, hogy mivel volt egyhazi eskuvo, ezert kertunk egy egyhazi igazolast a parokiarol, ahol anno a hazassagot kotottek. Ezt adtuk be igazolaskent, es mind a letelepedesi engedelynel mind az allampolgarsagi kerelem eseten elfogadta a BAH.

 

Udv es sok sikert,

 

ViennaTrader

Előzmény: sekele (1551)
marosi.pal Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1552
Szerintem a tartózkodásit intézd el, már csak azért is - mikor leteszed az állampolgári esküt, akkor igazolnod kell magad.
Előzmény: erxton78 (1550)
sekele Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1551
Sziasztok!

Voltunk szavazni hurrá!Nekem sikerült otthon menni ,szerintem megérte.Mostmár tényleg nem értem hogy miért volt a pánikkeltés hogy ha Tőkésre szavazol akkor nem jut be egy magyar se! Nálunk is vetitenek otthon rendesen.

Lenne nekem is kérdésem.Honositási kérelmet szeretnénk beadni az egész családdal.A magyar felmenők igazolásával van egy kis gondom,vagyis az enyém ok apám 42-be született Nagyváradon.Az asszony viszont már nehéz eset.Elfogadják e magyar felmenőként az 1927-ben született nagyapját aki ugye volt 40-től 45-ig magyar állampolgár igaz erről nincs külön okirat,csakhát éldegélt az öreg apóssom 51-es születésü.Anyai ágon van egy dédnagyannya 1907-es születésü ,egyébként ez még most is magyar terület ahol világra jött .Megvan a nagymamálya keresztlevele minden.DE HOGYAN bizonyitom a leszármazási láncot(MERT HÁT MILYEN A ROMÁN SZÜLETÉSI BIZONYITVÁNY,minden keresztlevelen külömböznek a családnevek).Le kellene forditani az összes házasságit is.Egyébként az eggyik elveszett a nagymamályé(1939-ben született).Ezt hogyan keverjem ki.Segitsen valaki mert a BAH-ot hiába hivom nem veszi fel senki a telefont.Az anyakönyvezető azt mondta hogy elég a dédnagymama keresztlevelének a forditása és levezetjük a családfát egy lapon.EZT NEM HISZEM!!!!!majd visszadobják nekem

Mit tegyek??vinném a papirokat forditani csak ez hiányzik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!