a nikon vs. canon lencsékről meg annyit..
optikailag a gagyi kategória nagyjából egyformán gagyi...a csúcskategórák meg egyformán jók és természetesen drágák. (kicsivel talán az eos lencsék borsosabb áron vannak, de azért mert ott aiz IS és USM, amikben azért a canon jó pár méterrel a nikon elé húzott.
a third party gyártók (sigma, tokina, tamron) kedvezőbb áron kínálnak jó alternatívákat. egyik-másik minősége abszolút versenyképes a nagy gyártókéval.
az index nekem is furán listázott. pl. a te hozzászólásodnál az én nickem vol feltüntetve.
(nem nagyon bírja már a terhelést a szerverük)
gabor78
nem könnyű a választás (még nekem sem, pedig több mint 10 éve fotózgatok)
a műanygag feeling..az tény hogy műanyag a váz, de persze nem tejeszacskóból, hanem modern polikarbonátból és gumírozva. a feelinet és a dpreview.com toikokból user opinion-okból szedtem..
"10d-t sokan lehúzzák" hát nekem pont az ellenkezője tetszett ki és olyan nevek mögötte, mint eke, njani...
a duális energia ellátás engem is zavar, de nem ez a fő gond. Nálam az egyik döntő 10d érv az, hogy gyakorlatilag minden manuálisan rábiggyesztett obival (én nikonokat fogok rá használni egy adapter gyűrűvel) mér fényt, minden fénymérési opcióval...szemben a fuji és a nikon d100, melyről a speckók azt írják, hogy nem..nincs fénymérés (ezért akartam venni egy kézi fénymérőt)
jobbat vártak a pénzükért...hát nem tudom a 10d azonos vagy jobb fícsörök olcsóbban, mint a fuji..
objektívek. ha a fuji melllett kötelezed el magad, akkor nikon-f bajonettes lencséket tudsz csak használni. a fujinak ebben az osztályban nincs saját bajo-ja, viszont pl. vakuvezérlés dolgában még a nikon jelenelegi d-slr-énél is jobb, mert simám kezeli ttl-ben a régebbi nikon rendszervakukat is (sb-24)
a fujinak nagyon szép a képe. HKR is mutatott, a neten is böngésztem és egy pesti f.riporter is küldött. képminőségben biztos, hogy a fuji legalább olyan jó választás (iii. generációs szuper-ccd)
...és lehetne még ragozni.
ha sikerül beszereznem egy illesztő adapter akkor én már a canon d-slr mellé teszem a voksomat. ha nem illetve ha a fuji ára a d-10 alá megy, akkor viszont maradok a fuji mellett.
nekem még nincs objektívparkom: se nikon, se canon. ezért is nehezebb a döntés.
bár a febr.i expot megvárom.
árban kb egyformák a 2 cég obijai, ugye?
képminőségben mintha a fuji élesebb lenne (?) nemtomm, de a canonnak meg mintha tisztábbak lennének a képei, + pozitív nekem, hogy hosszú, több perces expozícióknál se zajosodik.
objektív dealert nem tudtok, jó honlappal: árak, leírások, stb..
a 10D populárisabb sokkal mint az S2pro. talán az ára miatt?
nagyon gondolkodom egy s2 vásárlásán...
árban várható valami mozgás (persze lefelé:) mostanában? érdemes vármi vele?
Az biztos, hogy idén lesznek fejlemények a D-SLR piacon, pl. a Nikon D70 megjelenése. Azt, hogy érdemes-e várni vagy sem, azt nem tudom, én azt mondom, hogy esni fognak az árak, fejlődik a technika stb, de ilyen alapon örök életünkben várhatunk. Ha most döntünk, és meg tudjuk engedni magunknak, akkor viszont már most lehet használni, élvezni ezeket az eszközöket, mert élvezni azt tényleg lehet őket!
milyen tapasztalatotok van a géprôl?
Van ilyen, is, olyan is, de összességében nagyon jó. Legnagyobb gyengéje a vegyes tápellátó rendszer, ami persze másfelől nézve akár előny is lehet, de azért őszintén bevallva inkább költséges... Konkrétan: jó dolog, hogy AA elemekkel vagy tölthető aksikkal működik a digitális része a gépnek, mert ez olcsó, könnyen beszerezhető, sokáig bírja stb. Ugyanakkor a gép fotós részét (pl. fénymérés, optikavezérlés, vaku) 1 db CR123 elemmel megy, és bizony ez nem olcsó mulatság. Ezeket az elemeket ki lehet venni, anélül is működik a gép (a vaku kivételével), de tapasztalataim szerint ez ugyancsak végszükségre való, mert akkor baromi gyorsan merülnek a ceruzalemek- aksik. Amúgy én ezt sem találtam vészesnek, elég intenzív használat mellett is sok napot és sokezer képet lehet lőni egy pár elemmel, csak a vakuzással nem árt spórolni.
Egyéb igazán súlyos gond nincs vele, hacsak nem a CCD koszolódás, de az más DSLR-eknél is megvan, kivéve talán az új Olympust.
elérhetô valahonnan a szoftverének a nem LE változata? azt hallottam az nagyon gagyi amit adnak vele.
Meg lehet venni, persze más forrásból is hozzá lehet jutni ;-) Én kipróbáltam, nem tudom, mire lenne nekem jó, így nem is nagyon mélyedtem el benne.
Érdekesen müxik most az indexfórum... 40 darab hozzászólás jelenik meg egyszerre, viszont a szokásos lapozó linkek nem jelennek meg nálam... Most átkapcsoltam 100-as nézetre, így egyben olvasható minden (még). Nálatok jó?
Milyen obikat használsz? Valami képstabilizátoros rémlik.
Két obim van egyelőre:
AF-S 24-120 3.5-5.6 G IF VR ED
és
AF 18-35 3.5-4.5 D IF ED
Ezen kívül néha kölcsönveszem nejem 70-300 G 4.5-6,5 (?) -jét.
A 24-120-at jól használható utazóobjektívnek tartom, nagy előny, hogy nem kell állandóan csereberélni, nagy az átfogása szélestől teléig, remek dolog benne a képstabilizátor.
Képminőségére sajnos nem a túl nagy felbontás jellemző, és a fényereje sem valami nagy csoda, de általános célra teljesen jó. Őszintén: amióta megvan, alig-alig cserélek objektívet... A hiányzó fényerőt inkább ISO-ból (izomból :-)) pótlom.
Még egy nagy telezoomot szeretnék egyszer, ha lesz miből...
olvasd el a topikot (meg a 10d egy részét). manapság nem keveset gyötröm magam a dolgon...
lassan-lassan inkább a canon felé húz a szívem (na azt mégsem, szóval inkább az eszem)
ár/érték arányban a 10d egyértelműen jobb. csakúgy mint a fuji s-ccd, a canon cmos mára már kiforrott technika (nálam a fuji mellett - olvasva a 10d speckóit - egyedül csak a nikon f bajo szól...na jó meg a user-ek képei). ha esetleg megtörténne az a csoda, hogy a fuji ára oda kerül, mint ahová való (10d környékére, vagy valamivel alá), akkor nem vacizok többé...s2 pro.
(erre a pma után azért van némi esély)
de ha nem akkor a nikon istállómban sajnos beházasítok egy canon d-slr-t.
üdv.
puffin
szívesen beszélgetek a témáról.
nyaggassad HKR-t...elégedett 8tapasztalt) s2 pro user.
hali.
nagyon gondolkodom egy s2 vásárlásán...
árban várható valami mozgás (persze lefelé:) mostanában?
érdemes vármi vele?
milyen tapasztalatotok van a géprôl?
elérhetô valahonnan a szoftverének a nem LE változata? azt hallottam az nagyon gagyi amit adnak vele.
EOS10D-n is gondolkodom még kicsit... nem könnyű a döntés. -> várnék okos tanácsokat :)
Nem tudok erről a hírről, pletykáról. Ha a Fuji dobja a Nikont és áttér Canonra, szerintem rövidtávon öngólt lő. Hosszabb távon??? No, ezt nem tudom. Lehetséges, hogy úgy érzik, a Canon behozhatatlan lépéselőnyre tett szert pl. a 300D-vel, és a Fuji megpróbál alternatívát kínálni azoknak, akik majd a 300D-ről szeretnének egy kicsit jobb és drágább gépre váltani. Ez fontosabb lehet, mint az, hogy a jelenlegi S1 és S2 tulajok mire váltanak majd, hiszen az S2-ről másra váltás feltehetően nem ma vagy holnap lesz, és addig még sok minden történhet a piacon. Még az is lehet, hogy a Fuji, mint független, piacra dob egy olyan gépet, amelynél vásárlás előtt megválaszthatod, hogy a Nikon vagy a Canon rendszerrel legyen-e kompatíbilis... És akkor végülis bármelyik tábornak alternatívát kínál.
a sony hiába csinál ccd-t a nikonnak, nekem akkor is walkmant meg discmant csináljon, ne fényképezőt. na jó ez baromság, meg egy talán rossz beidegződés.
amit megadtál az ok, hogy d-slr csak éppen nem cserélhető a lencséje (amolyan bridge gép).
(bár ki tudja ki mivel rukkol ki a pma-n?)
üdv.
puffin
És azt hallottad, hogy a Photokinán a Sony bejelenti, hogy visszatér a tükörreflexes piacra. Először egy 300D kategóriájú, 4/3"-es géppel jönnek ki, majd egy 16 MP-es profi kamerával. Az előzmények:
http://www.steves-digicams.com/d770.html
ha a fuji tényleg ezzel jön elő és elhagyja a nikon-f rendszert akkor már komolyan meggondolom a canon 10d-t, tekintettel arra, hogy abban az ár/minőség kategóriában a balfék nikon semmit sem tud felmutatni. szvsz a d70 inkább az eos 300d-re lesz (késő) válasz...
hááát igen...
nekem is az az öngyanúm, hogy egy 10d vásárlás (hiába veszem mellé a novoflex passzintó gyűrűt) az első lépés a majdani rendszerváltáshoz. Mert ha megvan a vas akkor az ember elkezd agyalni, hogy na most itt ez a csinos eos-akármi lencse! miket is kell eladnom a régi cuccok közül, hogy meglegyen stb.?
mit szólsz a citált pletykához? (s3 pro with eos bajo), ha meglépik, akkor az egy hatalmas gól vagy öngól (attól függ, hogy honnan nézzük)
minden esetre a neten én még nem akadtam ennek a nyomára.
üdv.
puffin
Ninon F vagy Canon EOS. Ha vannak az egyik rendszerhez való jó objektívjeid,
rendszervakud, egyéb kiegészítőid, nos, akkor valószínűleg könnyebb a döntés, főleg ha mondjuk a filmes vázat is megtartanád. De az is lehet, hogy a fókusszorzó és más okok miatt a digitre való átállással úgyis át kell gondolnod újra, milyen obikra és kiegészítőkre van szükséged, és lehet, hogy úgyis hamarosan teljes rendszercsere lesz, akkor pedig az olyan, mintha nulláról építkeznél.
Saját szubjektív tapasztalatom az, hogy Canon cuccokból (főleg obi) mintha több lenne a piacon, nagyobb lenne a választék, használtpiacon főképp, de a boltokban is.
Amúgy nagyon hasonló a két rendszer, tényleg hasonlóan jól muzsikál mind a három gép, az egyik ebben, a másik abban jobb, szerintem ki kellene próbálnod mindegyiket és megnézni, melyik hogyan áll a kezedben.
:)
"Mindhárom gép nagyon jó és bármelyikre is esik a választás, nem nyúlsz mellé"
na ez egy fontos érv és hkr kartárs mellett Njani és Irl is sokan ezt mondják...a bajonett miatt (nikon f) a megtérésem egyenlőre részleges (ha jobban meggondolom: RÉSZEGES)..
vagy ki?
üdv.
puffin
Canon 10D vs Fuji S2 vs Nikon D100 témában én magam is sokáig hezitáltam. Mindhárom gép nagyon jó és bármelyikre is esik a választás, nem nyúlsz mellé.
Nekem az EOS gépek nem szimpik, nem tudom megmondani miért, mert egyébként nagyon jók, és nagyon szép képek készülnek velük. Valahogy nekem egy kicsit túlkomplikáltnak tűnt a 10D az első kézbefogáskor, de ez valószínűleg csak a látszat, és gyorsan meg lehet szokni. Az S2 néhány perc alatt megtanulható, nagyon szeretem az ergonómiáját, ahogyan a fontos funkciókat kihozták egy hátlapi LCD-re, és négy gombra, illetve, hogy gyorsan áttekinthető a menüje.
egy sráccal ma beszéltem nikon fm2n+drive md12 és digitális kamerák ügyében...ha olvassa ezt a bejegyzést kérem, hogy egy emilben küldje el az elérhetőségét (tel./emil)
bocs az offért.
elnézést, hogy csak ost válaszolok, de egy napig netem nem volt (nem a kollégáid miatt, bár szegény srácot sokat nyaggatam), 2 napig meg nem bírtam egy qrva rendszert felrakni a gépemre (egy vinyóm el is repült)
leveledre és a dillemmámra...
leveledet s2 pro d100 ügyben még éppen megkaptam.
a kérdést rosszul tettem fel emilben. nem elütés volt a (canon) d10-re kérdeztem rá. ti. most keményen vacilálok a canon d-10 kontra fuji s2 pro között.
nézzük a fujit. "super" ccd, a képek engem abszolút meggyőztek. kettős áramellátás ez nem tetszik...nikon-f bajo, ez egy fontos szempont.
olcsóbb, mint a d-100 (itthon), de még viszonylag mindig drága, egy srác (akivel beszéltem) elég xar a keresője?!? és itt vagy TE aki szerint...
d-100 nikon kiesik
canon d-10 (részben fém) váz. szintén kiforrott ccd-cmos technológia, nagyon jó képfeldolgozó proci (digiproc) és a júzerek szerint szintén nagyon jó képminőség. ÁR! abszolút versenyképes mind a fujival, mind a nikon d-100-al szemben (ár teljesítmény viszonyban ez a "best buy", tölthető aksi etc....hátrány canon eos bajonett...
megoldási lehetőség a d-10 esetében: nikon objektívpark+novoflex eos/nik adapter + nikon lencsék (de csak manuálban..aztán eccer egy-két canon obi)
szóval ez itt a nagy vacila...pro és kontra
minden esetre megvárom a pma-t (februárban) és akkor döntök.
(inkább az árak elmozdulását várm, mintsem a nikon d-70-et, bár a fene se tudja...