Keresés

Részletes keresés

CsabEE Creative Commons License 2005.12.13 0 0 217
rádijósra, vezetékest nemszeretem :)
Előzmény: vagipeter (213)
posthero Creative Commons License 2005.12.13 0 0 216

rlukacs_kukac_citromail.hu

ez a jó cím

Előzmény: posthero (214)
optikus Creative Commons License 2005.12.13 0 0 215
Előzmény: vagipeter (213)
posthero Creative Commons License 2005.12.13 0 0 214

elküldenéd nekem is?

rkukacs_kukac_citromail.hu

thx

Előzmény: sse (205)
vagipeter Creative Commons License 2005.12.13 0 0 213
Mármint a rádiósra gondolsz?

Mert a sima kábelest csinálok bárkinek 10-ért!! :)))
Előzmény: CsabEE (212)
CsabEE Creative Commons License 2005.12.13 0 0 212

tudtommal kb 20E Ft ért kapsz ilyen kütyüt készen.

szia

vagipeter Creative Commons License 2005.12.09 0 0 211
Sziasztok!

Nem tudtam végigolvasni a topikot, csak egy pár oldalig jutottam.
Szükségem lenne egy slave vakuvezérlő kapcsolásra, amit nem fény indít, hanem össze van kötve kábellel a géppel. Vagy ami még jobb lenne, rádiófrekvenciásan továbbítaná a jelet a vakunak! Tudtok ilyen kapcsolásról?
Előre is köszönöm!

Vági Péter
prakticus Creative Commons License 2005.11.26 0 0 210

Persze... irányelvként írtam. Inkább ne rakjuk rá, mint igen, szerintem jóval több modern gép nem bírja a régi vakukat, mint igen. Mer' ha felteszed, és elcseszi a vaku a gépet, akkor már cseszheted.

Egyébként pont ilyenkre jó a már korábban említett Fs vakuszinkronizáló rendszer, ott ugyanis tök mindegy a talpfeszültség, mert nincs kapcsolat a vakuk és a fgép között.

Amúgy a tájékozódás ezügyben írtó nehéz, ha nem megszállott az illető, hanem csak "hétköznapi" fotós.

Előzmény: optikus (208)
optikus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 209

>Ehhez jelenleg egy kb 7 ezerforintos Edixa vakut használok (gondolom nagy

>talpfeszes)szinkron kábellel vezérlem.

D1 egy eleg komoly gep szerintem nem okoz problemat a hot-shoe rendszeru vakuk hasznalata, plane ha mar ratetted az edixat es mukodik akkor mar nincs min elmelkedni.

Egy multimeterrel merd meg a vaku kozeperintkezoje es a talp elen levo erzekelo kozott a feszejt (termeszetesen bekapcsolt es full feltoltott vakunal).

>(v.mi a vaku és a gép közé)?

Vannak ilyen ecceru ketyerek, par $-ert lehet venni, egy drotdarab kozepin egy elektronika ami lecsokkent a feszejt (amit lattam az 6v-ra). Ezen volt egy PC szabvanyu (standard vakucsatlakozo) dugo meg aljzat. Biztos van ilyesmi vaku sinbe csusztatos valtozatban is (azt nyilvan konnyebb ratenni).

Előzmény: GTI Zoza (203)
optikus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 208

>- modern fényképezőgépet régi vakuval sosem szabad fizikai módon összekötni a nagy

>talpfeszültség miatt.

Ez igy nem igaz. Tajekozodni kell, sok gepnel ra lehet nyugodtan tenni. Alatalaban a Hot-shoe elnevezest szoktak hasznalni erre. Pl. az Olympus dslr (es E rendszeru) gepei mind ilyenek, de meg a nagyobb kompaktjai kozul is sok (pl. c5050).

Nekem is van olyan vakum ami tobb szaz v-os talpfeszultsegu es az eddigi osszes digitgepemmel megy.

Előzmény: prakticus (204)
optikus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 207

Van vagy 30db ceruzaakkum amiket eleg sok mindenben hasznalok (tobbek kozott vakuban is). Nem nagyobbak mint az elem (hisz a meretuk szabvanyos). Valoszinuleg inkabb kicsit mar megpuffadtak az az idok folyaman.

prakticus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 206

Oké. ha mégis problémád adódna a vakuszinkronizálással, nézd meg az Fs-rendszert, abban tuti nem fox csalódni ;) Főleg az elővillanások kezelésében...

Nem gondoltam volna, hogy a régi AA elemek és az új aksik között méretbeli különbség van :(

sse Creative Commons License 2005.11.24 0 0 205

Hi!

prakticus: köszi a mailt amit küldtél, de már azeroth elküldte nekem amit kértem.

Az egyetlen problémám mostmár csak az, hogy  a régi unomat vakumba ha bele teszek NiMH akkukat akkor az elemtartó fedelet nem lehet rátenni. Kicsit magasabbak ezek az akkuk mint régen az elemek voltak. Mondjuk nem gáz mert ugyis megoldom valahogy, csak idegesitő probléma.

Előzmény: prakticus (204)
prakticus Creative Commons License 2005.11.24 0 0 204

Sziasztok!
Véletlenül találtam rá az oldalra, a lámpák, vakuk...oldalról ajánlották:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9105076&la=49324818

Átnézve az oldalon említett problémákat, engedjetek meg pár gondolatot:

- modern fényképezőgépet régi vakuval sosem szabad fizikai módon összekötni a nagy talpfeszültség miatt.

- bármely, beépített vakuval rendelkező fényképezőgép tökéletes szinkronban működtethető régi, hagyományos vakukkal, úgy, hogy a vezérlő jelet a fgép belső vakuja adja, és a többi vaku egymással vezetéken, illetve rádiójellel kommunikál, egy megfelelő szinkronizátor irányítása alatt.

- lehet otthon barkácsolni mindenféle szinkronberendezést, de már van olyan, ami kidolgozott technológia, és képes bármely modern fgépet bármely vakuhoz szinkronizálni, tetszőleges elővillanást kezelni anélkül, hogy a fgép és a vaku között vezetékes kapcsolat lenne.

- én is 300D-t használok, 550 EX rendszervakuval, meg Praktica, illetve Sunpak és Revue vakukkal. Aki azt írta, hogy legszivesebben túladna rajta a vakuzási problémák miatt, ne tegye, nem a gépben van a hiba :)

- Az általam is használt Fs-rendszer minimális zársebessége:

vezetékes kapcsolatban, nem SLR fgépen: 1/10000 (tízezred) mp

vezetékes kapscoaltban, SLR fgépen: vakuszinkron idejétől függ

rádióirányítással bármely fgépen: 1/200 mp (max 30 méterig).

Akit bővebben érdekel: www.vakuszinkron.uw.hu

GTI Zoza Creative Commons License 2005.11.21 0 0 203
Sziasztok

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy NikonD1 -em. Ehhez jelenleg egy kb 7 ezerforintos Edixa vakut használok (gondolom nagy talpfeszes)szinkron kábellel vezérlem.
Kérdésem ez tönkreteheti a gép elktronikáját?(Nem a TTL-s szinkron dugalj hanem a régi)vagy ez csak jelet ad és nincs közvetlen kapcsolatban a gép elektronikájával?
Ha mégis árt neki hogy tudnám ezt kiküszöbölni(v.mi a vaku és a gép közé)?
sse Creative Commons License 2005.11.08 0 0 202

Hi!

Nincs meg valakinek az a slave vaku vezérlő amit azeroth tervezett(a PIC -es)? Nagyon jó lenne ha sikerülne megszereznem.

sse@smps.hu

Kössz:

sse

arnyekxxx Creative Commons License 2005.10.30 0 0 201
a minolta A1-em kompakt de ezek a japánok nem szivatták direkt a juzert, ezen itt az édes tündibündi manuális vakuállitás.... meg a szinkronkábel csatlakozo 400V max feszültségig... Meg a minolta szabvány vakusaru, hogy ne lehessen rá olcson vakut tenni... na jo, a minoltásoknak is lehet egy körük a pingvinnel:) Mindegyik cég egyforma, egyik kutya másik 20-1.
Előzmény: Törölt nick (200)
arnyekxxx Creative Commons License 2005.10.30 0 0 199
Tudom, hogy olcso megoldásrol volt szo, de mivel a cég tizenezres vakujai tudják a többedik elövillanás számlálását, igy éppen elöfordulhatott volna, hogy egy "csak elvillanto"olcso kütyü is tudja számolni, és nekünk is arra kellene, hogy egy régebbi vakut is tudjunk szükség esetén használni, de igy már kevésbé jo a cucc ennyiért. Illetve ugy esetleg elgondolkoztato, hogy vakusaruban egy külsö vaku, ez csak egyet villan, és erre lehet a régi vakut szinkronizálni. Hmm... Az a modszer, hogy süssük el exponálásonként 2x a külsö vakut, meg várakozzunk közben, nem tul szimpi. Bosszanto, ha a modell ép a legjobban néz ki a mosolyával és épp az elövillanás miatt töltödö külsö vaku miatt marad le az ember:/ Ps.: Éljen nemi életet egy pingvinnel az a kretén ferdeszemü mérnök/marketinges, aki egy dslr-böl kihagyta a manuális vakuteljesitmény állitást...
Előzmény: Törölt nick (198)
arnyekxxx Creative Commons License 2005.10.28 0 0 197
Ha már ennyire téma ez a soligor adapter, akkor megkérdezem, ezen lehet állitani, hanyadik villanásra süsse el a vakut? Mert a szintén soligor DG-340AZ vaku az szépen beállithato, hogy 1. 2. 3. villanásra süljön el. 2-es állásban simán együtt müködik a 300d-vel (1/100-os záridötöl). Azért a 300d-böl hiányolom amit az A1-em simán tud, hogy manuálba kapcsolom a vakut és akkorát villan amekkorát én beállitok rajta...
Speibl és Hurvinyek Creative Commons License 2005.10.28 0 0 196

Na én is erre gondoltam.

:)))

Előzmény: zorko (195)
zorko Creative Commons License 2005.10.28 0 0 195

"Nem tudom, de ha nagyon akarod megnézem.
Ha valamit ráraksz, fizikailag nem lehet kinyitni teljesen a vakut , nem is villan."

Közvetlenül nem érint, mert nincs nekem désehányamse... :-)

Egy szinkronkábel csatlakozó vége talán van olyan kicsi, hogy az nem akadályozza a saját vaku felnyitását. Erre gondoltam.

Előzmény: Speibl és Hurvinyek (193)
zorko Creative Commons License 2005.10.28 0 0 194
Remek!
Előzmény: Speibl és Hurvinyek (193)
Speibl és Hurvinyek Creative Commons License 2005.10.28 0 0 193

És ez hogy megy akkor D100-nál?

A menűbenjében kikapcsolod.

Felnyitott saját vaku esetén is ad sarun szinkronjelet?

Nem tudom, de ha nagyon akarod megnézem.
Ha valamit ráraksz, fizikailag nem lehet kinyitni teljesen a vakut , nem is villan.

Vagy mérővillantás sincs?

Nincs.

És milyen fényerővel villan a saját vaku?

Hát istennek szabályozható, így egész jól visszafogható.

Előzmény: zorko (192)
zorko Creative Commons License 2005.10.28 0 0 192

És ez hogy megy akkor D100-nál?

Felnyitott saját vaku esetén is ad sarun szinkronjelet? És akkor úgy, hogy a saját vakuval egyet mérővillant - szinkronjel nélkül -, az igazinál meg szinkronjelet is ad? Vagy mérővillantás sincs? És milyen fényerővel villan a saját vaku?

Előzmény: Speibl és Hurvinyek (190)
Speibl és Hurvinyek Creative Commons License 2005.10.27 0 0 190

Ad egy szinkronjelet amikor villanhat a vaku, és kész. De az igaz, hogy ezt a saját vakujával nem szokta semelyik gép tudni.

A semelyikbe a D100 nem tartozik bele.

(meg talán a D70 sem)

Előzmény: zorko (184)
Speibl és Hurvinyek Creative Commons License 2005.10.27 0 0 189

Köll venni S-TTL rendszerű vakut, oszt csókolom, az kiszűr mindent.

:))))

Előzmény: optikus (182)
pitman Creative Commons License 2005.10.27 0 0 188
Szerintem a gép manuális módban is kettőt villant, mivel a vaku fényét valami alapján szabályoznia kell.
Mintha olyasmi rémlene nekem a leírásból, hogy ha félig nyomott exp. gomb mellett *-ot nyomsz és ellövi a mérővillanást, akkor az értéket addig tartja, míg az exp. gomb nyomva van (ha felengeded, a számláló lejárta után eldobja az értéket). Ha pedig egymás után kell ugyanazzal az értékkel több képet készíteni, akkor a *-ot megnyomás után benyomva kell tartani, akkor addig tartja az értéket, amig nyomod és így több kép is készíthető. Ekkor a gép egy kicsit többet fogyaszt, mert nem megy vissza készenléti állapotba.
Ha tehát a *-gal ellövöd a mérővillanást és a slave is elsül, akkor annak a fényét is mérni fogja, miután megvárod a feltöltését lehet exponálni.
Ha a *-ot egymagában nyomod, akkor a számláló lejárta után eldobja a mért értéket, illetve akkor is, ha utána exponáltál és nem nyomtad a *-ot.
Előzmény: Törölt nick (186)
LyPapa Creative Commons License 2005.10.26 0 0 187

Igen. Annyira igaz ez, hogy bizonyos környezeti fény esetén (EV xx) - pl. nappal, szabadtéren - további redukciót is alkalmaz. Ez a 10D, 20D és azt hiszem, a 350D esetében is a CFxxx-el kikapcsolható.

Az előző hozzászólásomból kimaradt: ha egy szerényebben megvilágított szobában vakuzol, akkor kb. 1/30-1/50 - nél rövidebb záridő esetében, alacsonyabb ISO-nál szinte biztos, hogy a vaku fénye lesz a mértékadó. Ha hosszabb záridőt tudsz használni, akkor a környezet is egyre jobban kilép az 'alulexponált' állapotból. Ezt a 'slow synchro' vagy 'éjszakai portré' néven szokták a témaautomatikáknál emlegetni.  CANON-ék az Av módban közelítik ezt a beállítást.

Üdv: LyPapa

PS: én sem értek a vakuzáshoz, csak írogatok, hátha egyszer én is megértem ...  

Előzmény: Törölt nick (186)
farkzoli Creative Commons License 2005.10.26 0 0 185
"Persze előfordulhat, hogy az így kiírt értékek mégsem azok, amelyeket az expozíció során alkalmaz"
Miért ne lenne az? Jól is néznénk ki...
P üzemben, ha kevés a fény, nem fog lemenni záridőben 1/60 alá. Attól P üzemmód, törekszik a biztonságra
Az Av-ben meg engedi.

"Csak bosszant, hisz egy egyszerű kikapcsolással megoldható lenne, hogy a vaku teljes erővel villanjon"
Nahát, ez a legegyszerűbb. Megnyomintod a csillagot, de közben letakarod a vakut, vagy a lencsét. Azt hiszi, nem jön vissza elég fény, és az egészet odacsavarja. És már csak egyet villan. Legalábbis a 420-nál ez megy.
Előzmény: Törölt nick (174)
zorko Creative Commons License 2005.10.26 0 0 184

"szeretném tudni, hogy a neten kerengő fotodiódás vezérlők építéséről szóló oldalak miért nem foglalkoznak az elővillanással"

(Elvileg) nincs elővillanás full manuál üzemben. Ilyenkor hagyományosan műxik a gép, mint az ősidőkben :-)  Ad egy szinkronjelet amikor villanhat a vaku, és kész. De az igaz, hogy ezt a saját vakujával nem szokta semelyik gép tudni.

Viszont egy követő slave vezérlővel az elővillantásos probléma általánosan (s így egyúttal rendszerfüggetlenül) meg lenne oldva. Viszont ehhez TTL vaku kellene, a tiéd meg valszeg nem az. :-(

Nekem végül is van 2 nagyobb Metzem, amik együtt tudnak működni, ezért nem olyan égető a probléma. Igaz, hátrány ott is van, a leírás szerint a kanócmentes TTL kapcsolat csak 1/60-ig megy. 

Egy követő slave vez. építése azzal az előnnyel járna, hogy akárhány TTL vakut lehetne (rádiófrekivel) vezérelni, tehát mondjuk 5-10 régi, olcsó kisebb TTL vakuval akár egy templomban is lehetne komolyabban kezdeni valamit.

Vagy napfényben is lehetne deríteni, ahol az 1/60-as már nem a legjobb.

Zsinóros szinkronizálás nem nyert? Mindenképp optikait / fotódiódásat akarsz? A zsinórosnál asszem kilőhető az elővillantás probléma (mint fent írtam). És erre is lehet egyszerű(bb) kapcsolást készíteni.

Előzmény: Törölt nick (179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!