Van egy "referencia" tőkém az ültetvényben, ami 4-7 nappal korábban kezdi a virágzást mint a többiek.
Izabellaként azonosítottam, vagyis egy direkt termő (mint az othello). Mikor kén is van a tankkeverékben és ott vagyok a környékén, a mellette lévő tőkéket - akár másik sorból is - nagyon óvatosan "fújom" a motoros hátival de így is jut rá egy kis permet ami pontszerű száradásokat okoz a levélen. Mi lenne, ha telibe fújnám...
Virágzásig 2-3x majd utána is 2-3x használok ként, szóval én nem merném megküldeni vele.
Talán a Alsupre mehetne az othellóra, van is, de még nem mertem az otthoni othelló lugason kipróbálni, pedig az más módon tevékenykedik.
Kálium-hidrgén-karbonát narancsolajjal működik és az sem okoz gondot ha rámegy uborkára cukkinire esetleg a paradicsomra.
Üdvözlet a tagoknak! Az lenne a kérdésem, hogy jól tudom-e az otelló szőlőt virágzásig lehet thiovittal permetezni? A növény fejlettségi szintje után már perzsel a kén. Köszi a segítséget!
Csak ha hordozható illetve nagyítóval van egybe építve.
Pár éve "találkoztam" egy olyannal, mázlim volt, hogy észrevettem (úgy nézett ki mint egy kis kacs darab amit nem vágtam le rendesen,), bár a tevékenységének eredmény tisztén látható...
A villanypásztor jó a kukacokra is? (akarom mondani hernyókra)
Nálam elsösorban az ékkoves araszoló és haverjai szoktak garázdálkodni. Bár egyszer valami öz vagy szarvas a szélsö soromat végiglegelte, ahogy ment föl a szántóföldröl a hegytetöre (útközben félúton megéhezik az ember...)
Tökéletesen igazad van, köszönöm az útmutatást. A türelmem végtelen, kivárnàm amíg az alanytőke megfelelő minőségű vesszőt adna. Addig is kiderül melyik fajta nem viseli el a körülményeket, illetve mi a filoxérával a helyzet. Mindenkèppen szeretnèk egy saját alanytőkét, így szinte bármikor bővíthetném a gyűjteményemet. Az oltàs / szemzés gyakorlata nem áll tőlem távol, persze nem vagyok profi, angol nyelves pàrosítást , igaz ami igaz, gyakorlatban nem sokat alkalmaztam, az alapvető elmélet persze megvan. Szeretem a kihívásokat.
Peldaul? Nekem ez tunik a legegyszerubbnek, a konyhaasztalon megcsinalhato, nem kell a toke mellett terdelni a porban. Az alanyok pedig gyokeresednek egy pohar vizben is 3 het alatt 99%-ban.
Az SO4 mésztűrőképessége is jó, de hogy az SO4 kb 12 változata közül konkrétan melyik lenne neked megfelelő, azt én innét megmondani nem tudom, a tokosoknál elég elterjedt. Amúgy az alanyvessző gyűjtésének nem a március vége az időpontja, hanem december-január. A filoxéra kártétele majd csak évek múlva lesz látható. Az elültetett alanyvesszőből csak évek múlva lesz olyan tőke, amibe nagy biztonsággal lehet oltani. (sosem csak egy hajtásba oltunk, a hajtásnak, amibe oltunk, kellően vastagnak kell lennie, két év alatt nem tud akkora gyökere fejlődni az alanynak, hogy abba biztonságosan lehessen oltani etc.)
Sziasztok!
Új tag vagyok és kissé megkésve kérném a segítségeteket.
Németországban élek, tavaly ősszel ültettem többek között 24 szőlőfajtát, mivel rajongok a szőlőért.
Sajnos saját gyökerű csemetéket tudtam vásárolni. A betegségekkel, phyloxérával nincs is gond, de a talajjal sajnos igen, meszes és nagyon kötött. Néhány fajta mutatta is a klorózis tüneteit. Mezőgazdász technikusként tudom mi lenne a megoldás, oltani. Legmegfelelőbb talán a Teleki-Kober 5 bb alanyfajta lenne, hiszen Magyarországon is immár több mint 100 éve jól bevállt.
Sajnos az alanyt itt beszerezni nem tudom, van néhány szőlőoltvàny kereskedő és faiskola is, ezt az alanyt is hasznàlják, de egyszerűen hobbykertészekkel nem foglalkoznak, ha pedig megemlíted, hogy nem vakított alanyvesszőt szeretnél, hanem rüggyel rendelkező dugványokat, rögtön mindenki a konkurenciát látja benned ( mondjuk biztosan nem alaptalanul, szívük joga).
Ezért fordulok most hozzátok, ha esetleg valaki ebben tudna segíteni, megköszönném.
Valóban csak néhány sima dugványra lenne szükségem az 5bb-ből, hátha esetleg még van valakinek elfekvőben, ha nem most tavasszal, nekem jó lombhullás után is esetleg.
Segítségeteket előre is köszönöm,
Eredményekben gazdag szőlészkedést kívánok mindenkinek!
Roland.
Azér azt tedd hozzá, hogy a te müvelésmódod a leginkább fagyérzékeny, a rügyterhelés csökkentésével lehet valamennyit ellene dolgozni, ill. ha nem sík vidéken, és/vagy nem fagyzugos helyen van az a szölö, hanem hegyoldalban, és/vagy olyan helyen, ahol van légmozgás.
Nálam a Nero az elmúlt 3 évben az április végi fagyok áldozata lett. Mellekrugybol kihajtott, de ugyanott a Poloskei nem fagyott le. A Pölöskei a nyugalmi időszakban nem bírja annyira a hideget. Ezt vedd figyelembe.
14 tőkéről, ha nem akarsz már a második évben 20 l bort, és szép fokozatosan terheled, akor az 5. évtől kezdve stabilan és könnyedén tudsz 2,5 kg/tőkés termést szüretelni, nem is ez a probléma. A gond ott van, hogy mikrovinifikációval igen nehéz minden évben jó bort készíteni, mert ilyen kis mennyiségre sokkal inkább hatnak a külső körülmények, mint nagyobb tételekre, a kénezése pl. kifejezetten nehéz. 10 hektónál, ha összességében egy dekával több ként raksz bele, attól még ugyanúgy alkalmas az a bor emberi fogyasztásra, míg 20 l-nél a normál kénezés 2 g-ot jelent összességében, de ennek kiméréséhez már patikamérleg kell, mert a fenti arány megfelelője itt +0,2 g kén lenne. Én lebeszélnélek arról, hogy ilyen kevés szőlőből bort akarj készíteni, a borfejtés/derítés is macerás ilyen kis tételnél.
Tudom, miről beszélek, évekig készítettünk mikrovinifikációval borokat az egyetemnek, de nem 14 tőkéről, hanem 25 ill. 50-ről, és már ott is nehéz volt egyáltalán az erjedés beindítása, a borok kezelése etc.
Ha tudod, mi a különbség a jó bor és a rossz bor között, akkor nem akarhatsz ilyen kevés szőlőből bort készíteni, mert csak kudarc fog érni.
Van a kertem végében egy kb. 40 négyzetméteres terület, ahová kb 14 tőke szőlőt tudnék letenni, kb 1,5 m-es tőtávolsággal. Ha tudnék találni valami olyan bőtermő fajtát, ami adna vagy 30 kg szőlőt és tudnék vagy 20 liter bort csinálni belőle, az nekem hobbinak nagyon jó lenne. Mindegy, hogy fehér vagy vörös. Eddig vagy a Néróra vagy a Pölöskei muskotályra tippeltem. Mindkettő bőtermő, nagy fürtű, többé-kevésbé rezisztens. Valakinek valamilyen más tippje esetleg?
Vettem vagy 15m lakmuszpapirt es savas, semleges meg lugos lombtragyat. Igy a PH beallitas valoszinuleg nem gond.
Ez nalam most amugy is csak egy atmeneti megoldas. Megtetszett IsKol bio vedekezese. Jovore, ha minden egeszseges lesz, akkor a ra kovetkezo evben talan en is megprobalom.