Emellett még helyénvaló kérdés lenne az is, hogy milyen terméskőből építhetünk tűzhelyet? Én a bazaltot és gránitot javaslom, illetve vulkanikus köveket, aminek biztosan nincsen víztartalma.
ÉPíteni szeretnék egy bográcsozót terméskőből. Milyen habarcsot ajánlotok hozzá ami bírja a hőt és azt ha esetleg elázik amikor esik az eső? Normál mészhabarcs + vízüveg elég lehet, vagy kell inkább spéci előre kevert?
Minden működhet. Azt kell látni, hogy amikor fűtöd a kemencét, a tűzfészket körbe kell vándoroltatni az égéstérben. A bent lévő lángoszlop melege hajtja fölfelé az áramlást. Amikor a levegő beáramlik a kemence száján, egyenesen akar menni a tehetetlensége miatt. Ezért a legjobban akkor ég, mikor az ajtóval szemben, a kemence hátuljában van a tűzfészek. Amikor oldalsó helyzetben van, akkor aszimmetrikus lesz az áramlás, mert félreszívja oldalra a láng a levegőt, és fölfelé tolja, neki a boltozat oldalsó részének. Ezt a hátrányt ellensúlyozza, hogy ilyenkor a tűzfészek közelebb van a szájához, ezért mégis csak jól ég ott is. De ha szélesebb a kemence, akkor ezzel gondok lehetnek, biztosat nem tudok mondani, mert éppen a fentebbiek miatt ilyenre még nem építettem kemencét, de várható, hogy az oldalsó részen és a száj melletti részen kicsit rosszabbul fog égni. Annyit mondhatok, hogy ha növeled a belső magasságot, akkor növekszik a lángoszlop magassága, jobban fog égni, de rosszabbul fog sütni. Szerintem a magassággal nyugodtan elmehet 60-70cm ig is, így jobban fog égni. Ha akarsz építeni kéményjáratokat, akkor másként alakul a dolog, mert az plusz levegőt szív be. Ha ezeket a járatok jobban kétoldalra teszed, nem hátra, az ellensúlyozhatja a széles alak okozta problémát. Azért építed ilyenre, mert ilyen a rendelkezésre álló hely alakja, vagy ez csak ötleteskedés? Ha előbbi, az jó indok, ha utóbbi, akkor inkább maradj a szokásos megoldásoknál!
Ez a vizüveg menyiségétől is függ de nagyon gyorsan megköt 2-3 perc alatt ezért mindig csak egy kőmüves kanálnyi menyiséget kevertem be. Gyakorlatba kisérleteztem ki a vizüveg menyiségét és egy kicsi mérőedényel adagoltam a már vizel bekevert habarcshoz.
Elnézést elírtam"soványítani" helyesen. A Gyártó ajánlja egyes tüzálló habarcsoknál pl a C30-as habarcsnál samottgrizt vagy kvarchomok keverjünk hozzá.. Amit én használtam az a BR1100-as volt azt nem kelett soványítani.
Ha nem teszel bele vizüveget akkor csak hő hatására kezd megkötni a habarcs a vizüveg hatására pár perc alatt megköt. Ha vizüveget keversz bele akor csak nagyon kis adagokat lehet bekeverni mert megköt. Én úgy dolgoztam vele hogy a habarcsot bekevertem vizel és eből vettem ki egy kőműves kanállal abba tettem vizüveget és összekevertem azonal föl kel használni.
Rath BR 1100-as habarcsot használtam vizüvegel keverve, más savanyító anyagot nem használtam hozzá. Kb 10 éve építettem és javítani még nem kelett szerintem ez ideális anyag a kemencéhez.